Dodaj do ulubionych

Brak pewności siebie

04.08.11, 14:01

Kotek pisał dzisiaj o wypowiedzi Kristen Stewart, która stwierdziła, że nie czuje się atrakcyjna (notkę na ten temat znajdziecie TUTAJ. Gołym okiem widać jednak, że to ładna, zgrabna i zadbana dziewczyna. Często jest tak, że powodem takiego podejścia do sprawy są wyolbrzymione kompleksy i brak pewności siebie.

Co Wy sądzicie na ten temat? Czy często spotykacie się z takim podejściem Waszych koleżanek, które uważają się za nieładne, mimo, że tak naprawdę są śliczne?

A może same czujecie się dziwnie, kiedy słyszycie komplementy i twierdzicie, że to jedynie z grzeczności ktoś powiedział Wam, że macie ładny kolor oczu, piękne włosy....
Obserwuj wątek
    • trzy Re: Brak pewności siebie 04.08.11, 19:11

> Co Wy sądzicie na ten temat? Czy często spotykacie się z takim podejściem Waszy
      > ch koleżanek, które uważają się za nieładne, mimo, że tak naprawdę są śliczne?
      Prowokują komplementy i tyle. A to jest sztuczne i żałosne.

> A może same czujecie się dziwnie, kiedy słyszycie komplementy i twierdzicie, że
      > to jedynie z grzeczności ktoś powiedział Wam, że macie ładny kolor oczu, piękn
      > e włosy....
      Ja akurat mam wysoką samoocenę/samoakceptację o nie mam z tym problemu. A pewność siebie mam wrodzoną :3 Jeżeli chodzi o komplementy to prawie nigdy ich nie słyszę, może dlatego, ze mam tylko jedną prawdziwą przyjaciółkę i na nikim nie "wymuszam" sypania pochlebstwami,raczej nie potrzebuje komplementów, ale gdy już je dostaję to mogę być pewna, że są szczere:3 dlaczego? bo obracam się w wąskim i od kilku lat niezmiennym gronie.
    • apple_lovciam Brak pewności siebie 04.08.11, 19:14

Ja też nie czuję się atrakcyjna. ale cóż żyję z tym.;p
    • moonlight_002 Re: Brak pewności siebie 04.08.11, 19:33
      Czasem ludzie specjalnie wymyslają jakieś głupoty nt. swojego wyglądu i liczą na zaprzeczenie i komplementy po to żeby się dowartościować......słabo............nawet ci pewni siebie i swiadomi swojego dobrego wyglądu mówią przy kimś a to że muszą schudnąć albo nogi brzydkie, nos nie ten itp. bo przecież jakby tak twierdzili że się sobie podobają i nie mają kompleksów to zaraz inni powiedzą że jest się zadufaną, zapatrzoną w siebie osobą.....ludzie nie lubią słyszeć od innych że sa szczęśliwi i wolą żeby mieli takie problemy i kompleksy jak inni, porównują się do reszty
      ale co ja tam wiem........
    • bbika Re: Brak pewności siebie 04.08.11, 23:17
      Hah. Mama czasami do żartów nazywa mnie narcyzką. Więc same odpowiedzcie sobie, czy jestem pewna siebie.

Nie zawsze, oczywiście, ale zazwyczaj. Najgorzej jest, gdy zacznę myśleć typu: coś się tak wygłupiłaś, idź prosto po tej ulicy i ogółem tak się karcę. Ale szybko karcę się za to i zajmuję się czymś innym.

Jak ktoś się czuje nieatrakcyjny, brzydki, gruby itp. to na pewno sukcesu nie odniesie.

______
      Będziesz na tyle piękna na ile sobie pozwolisz. (Bale maturalne z piekła, Bukiecik)
    • seneka4 Re: Brak pewności siebie 05.08.11, 21:33
      Mam poczucie ,że wyglądam dobrze, ale nadchodzą dni kiedy czuję się brzydka.
      • niemampomyslu Re: Brak pewności siebie 05.08.11, 21:41
        lubię siebie, ale wolę się do tego nie przyznawać, bo dostanę opie*dol że nie jestem skromna i się chwalę.
    • blondzia Re: Brak pewności siebie 05.08.11, 21:46
      Są rzeczy w moim wyglądzie które mi się nie podobają ale ogólnie wydaję mi się,że brzydka to nie jestem !

Ach moje koleżanki one rzadko mówią komplementy pewnie z zazdrości uncertain no a kiedy powiedzą to prawdziwie nie z grzeczności i zawsze kiedy mi powiedzą to wow jestem w szoku .

Komplementy które usłyszałam od koleżanek :
      -masz zęby jak modelka
      -masz długie rzęsy aż do brwi
      - ładnie dzisiaj wyglądasz
      - ładnie ci w kucyku na boku

te komplementy zebrałam z prawie 2 i pół lat smile to rzadko mówią miłe rzeczy najczęściej gadają coś niemiłego ... surprised

Kiedy chłopak w podstawówce oceniał urodę dziewczyn w skali od 1 do 5 lub 6 i mi dał 5 ... to było bardzo miłe z jego strony smile bo w klasie jako jedyna dostałam to 5 inne miały 3 lub gorzej .

A co do pewności siebie hmmm pewna siebie nie jestem nigdy nie wierzę,że może mi się coś udać np to,że dobrze napiszę egzaminy na koniec 3 gim albo ,że będę miała dobre oceny na koniec 3 gim . choć w myślach wiele razy sobie powtarzam dam radę ! ale i tak mam zawsze wątpliwości nie wierzę,że coś mi się uda a jak już uda to jest w szoku i jestem szczęśliwa po prostu cieszę się jak głupia !
      • roxy11 Re: Brak pewności siebie 06.08.11, 12:50
        według mnie, pewność przychodzi wraz z upływem lat, przynajmniej tak było u mnie. jeszcze dwa lata temu byłam zakompleksioną dziewczynką, teraz jest już znacznie lepiej. i polubiłam siebie, a co :3
    • alexis69 Re: Brak pewności siebie 06.08.11, 13:19
      Lubie słuchać komplementów i przeważnie się z nimi zgadzam big_grin
      Jestem pewna siebie, to super uczucie. :3
      Jednak czasami potrafię być nieśmiała, ale to zależy od dnia ;d
    • mroweczka_xxx Re: Brak pewności siebie 06.08.11, 13:35
      Lubię słuchać komplementów na mój temat - najczęściej paznokci *__* Słyszałam je już nawet od sprzedawczyni w sklepie albo od wychowawczyni o.O" Nie uważam się za czarownicę, choć czasem jak patrzę w lustro, mam ochotę w nie uderzyć pięścią. Wszystko zależy od samopoczucia i czy chciało mi się umyć włosy ;D Każdy ma w sobie coś pięknego i uważam, że nie ma sensu się dołować, bo ktoś ma krzywe zęby albo cienkie włosy - wszystko da się naprawić. Trzeba po prostu siebie zaakceptować ;D
      • pola16 Re: Brak pewności siebie. 06.08.11, 20:12
        Tak, samopoczucie jest bardzo ważne. W jeden dzień mogę na siebie patrzeć i napatrzeć się nie mogę (trochę puste, ale cóż...), a w inny nie mogę swojego widoku wytrzymać. Kiedyś miałam słabszą samoocenę o sobie, troszkę to zmieniłam, ale jak wiadomo mam kompleksy. Mniejsza z nimi, bo zalety też są ;d. Nie wychwalam się, mówię co o sobie myślę. A co do komplementów, to czasem jest 'cegła', ale spokojnie tego jeszcze się nauczę ;p.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka