Dodaj do ulubionych

Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3

05.08.11, 00:54
chcę sobie kupić jakieś małe zwierzątko.
ostrzegam mam dosyć duże wymagania. !!!!
to nie ma być pies albo kot ani rybki.
chomik też odpada, myszka - mama się panicznie boi...
wąż, pająk - ja się panicznie boję.
chcę żeby nie śmierdziało a było takie fajne do pogłaskania i wog.
żeby mocno nie gryzło... i jego klatka nie zajmowała dużo miejsca. (stosunkowo mały pokój). dobrze żeby było tanie (koszt utrzymania, koszt kupna itp.)

pomożecie mi coś znaleźć? serce
Obserwuj wątek
    • ilovevampires16 Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 10:29
      Taa..
      Kup se maskotkę i w sadź ją do klatki O.o
      Nie będziesz musiała nic robić.
    • alice087 ___________________________________ 05.08.11, 10:40
      świnka morska
    • beeth22 Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 11:04
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to ;
      - świnka morska,
      - szynszyl,
      - królik miniaturka.
      Wydaje mi się że szczur też odpada big_grin
      • niemampomyslu Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 11:23
        https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRorB5tLRSiPHIEKFsoMFm6Xt3KZTVkOazancQactlyNozirqTazQ
        • ilovevampires16 No np. taki :P 05.08.11, 13:53
    • madalena Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 11:32
      hm. wiesz masz wymagania, nie wiem może szynszyl, królik miniaturka, świnka morska?
    • lauren1972 Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 11:40
      Może królik albo szynszyla. Jeszcze fretki są fajne jak są małe, ale później rosną duże jak kot... big_grin
    • stand_out Papugę. ;D 05.08.11, 11:54
    • optimistisch. Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 12:24
      świnka morska, to wg mnie najlepsze rozwiązanie twoich MEGA wymagań big_grin
      nie jest droga , bo chyba ok 20-30 zł .. klatka to chyba kapkeeeee więcej , ale może masz jakąś starą np. po papugach , albo nw .
      jedzonko , to nie drogie, czasami rzucisz jej jakąś marchewę big_grin
      koleżanka ma i jest to bardzo milusie, kochane stworzonko < 3

myślę, że pomogłam, pozdro big_grin
    • foolme ^.^ 05.08.11, 12:28
      Ymm... Nie ma takiego, które by do Twoich wymagań pasowało! Proponuję np. królika miniaturę albo szynszyla - moja koleżanka ma. Bardzo fajny.
    • twilightowa2226 Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 12:35
      Kup sobie szynszyla. Mam takiego w klasie i bardzo jest słodki. Zawsze biega sobie po klasie i kładzie się na moją nogę <333
    • kawaiikimie Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 13:01
      Uwielbiam zwierzęta, miałam świnkę morską i niestety zachorowała. Teraz mam szczura. Nikomu nie polecam, są strasznie wredne i trudno oswoić, chociaż bawię się z nim ponad godzinę dziennie, następnego dnia mnie nie pamięta.
      Świnki morskie to na prawdę kochane zwierzęta, są tanie. Niestety gdy świnka jest chowana sama, nawet przy ogromnej opiece nie jest szczęśliwa. Bo świnki to zwierzątka towarzyskie, więc odradzam kupienie jednego zwierzaczka, bo chyba chcesz dobra świnki. Możesz kupić dwie świnki (dwie dziewczynki lub parkę, bo chłopcy często się nie dogadują). Nie masz pojęcia, jak dwa zwierzaki się fajnie bawią, są bardziej aktywne.

Możesz kupić królika miniaturkę. Są cudowne, moja kuzynka ma i są na prawdę fajne.
      Następnym wyborem jest jeszcze szynszyla, mój sąsiad ma i jest na prawdę zabawna. Ale jest już droższa bo kosztuje ok. 60 zł.

Najbardziej z tego co napisałam polecam Ci kupić dwie świnki morskie, najładniejsze wg. mnie są rozetki (ok. 20-30zł), krótkowłose są też śliczne (ok. 20 zł), a nad długowłosymi trzeba najwięcej opieki i są najdroższe (ok. 60zł). Klatka dla jednej świnki to ok. 80 zł,a dla dwóch 120 zł. Jedzenie kosztuje ok. 5 zł, trociny 2-3 zł, sianko ok. 2 zł. Ale i tak świnkom najbardziej smakuje jedzenie typu marchewka, jabłko (no oprócz sianka- bo moja swinka pochłaniała tego ogromne ilości).

• kamila_1355 xd 05.08.11, 14:25
      kup sobie maskotkę! zajmie mało miejsca, nikt się nie będzie bał, nie będzie śmierdzieć, będziesz mogła je głaskać, nie będzie gryźć. a kosztami utrzymania się nie przejmuj! jak raz na ruski rok przetrzepiesz mokrą szmatką taką maskotkę nawet nie poczujesz, że coś na nią wydałaś. ;d
    • czekoladowa_me Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 14:33
      Ja mam świnkę morską <3 i ci ją polecam. Jest naprawde przyjazna i można ją głaskać itp. smile . Ja swoja kupowałam jak był jeszcze bardzo mała ( mieściła mi się na jednej ręce big_grin ), dawałam za nią 30 zł w sklepie zoologicznym, wiec nie dużo. Świnki żyją dość długo ( czytałam gdzieś że 10 lat , czy coś takiego ) Ją moją mam chyba 3 i pół lat wink  . Wcześniej miałam też świnkę ale niestety zachorowała i zdechła sad . Tamta była peruwianka (kosztowała ok. 40 zł) , a ta jest mieszana ale też ma długie włosy .

Świnka się bardzo przywiązuje do ludzi ( np jak ja pojadę gdzieś na jakaś wycieczkę to nie pije wody crying mimo tego że rodzice są w domu , po prostu bardzo się do mnie przywiązała ) . Lubi jak ją się głaska albo "przytula" .

Utrzymanie świnki nie jest takie drogie. sianko ok. 3 zł , trociny tez ok. 3 zł i karma tez tak z 3 zł . No i oczywiście jak masz swoje podwórko to możesz przynosić jej trawy lub mlecza czy koniczynki . Możesz dawać jej marchewkę, sałatę, kapustę, jabłka lub inne rzeczy (moja lubi praktycznie wszystkie warzywa i owoce ) , a i możesz jej ususzyć chleb , moja lubi go gryźć. smile

Moja ma dość dużą klatkę . Ale ciągle ma otwarte dźwiczki klatki żeby mogła sb pochodzić i np jak mieszkasz w domu to możesz wypuszczać ją na trawę żeby sb pojadła trochę ( tylko wiesz pod przykryciem klatki żeby nie uciekła ) (górnej części). wink

I jak masz świnkę z tymi dłuższymi włosami to trzeba jej przycinać futerko ( u mnie tata to robi ) , w lato jest jej trochę chłodniej i oczywiście ładniej wygląda smile .
      Niektórzy czeszą swoje świnki ale ja tego nie robię bo on tego nie lubi i myślę że to jest niepotrzebne ( ale to tylko moje zdanie) .
      I jeszcze trzeba im przycinać pazurki , ale lepiej samemu tego nie robić , najlepiej iść do weterynarza specjalnego dla małych zwierząt ( bo taki zwykły to może nie potrafić tego zrobić ) .

Mm nadzieję że pomogłam kiss
    • arasha ja mwiem jaa TUTAJ!!! 05.08.11, 15:05
      TCHÓRZOFRETKA~!!
      ja mam to najukochansze zwierzaczki na swiecie! to jest polaczenie psa i kota hehsmile
      jest wierne, jak sie wychowa to nie gryzie jest latwe w tresorze, na poczatku moze sie wydawac ze smierdzi ale po paru tygodniach sie pryzwhyczajasz ja mam swoja juz 5 lat to jest wspaniale jak idziesz ulica a ludzie 'o patrza fretke' 'o jakie to slodkie' a naj jest jak moiwe male dzieci 'oo myszka micki' ' o gronostaj' haha
      mowie ci jak zdecydujesz sie na fretke to kup tez kilka ksiazek o nich zeby wiedziec co jej dawac do jedenia a jak chcesz wiecej inf. pis na prywatne ;P)

pozdro arasha
    • taylorkova. Świnka morska 05.08.11, 15:07
    • k_laudii Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 16:17
      Nie wiem ile kosztuje ale może wiewiórka albo fretka , świnka morsa,szynszyl
      • k_laudii Re: Zwierzaczek. ? pomóżcie! < 3 05.08.11, 16:20
        Zapomniałam ,że może żółw smirk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka