kotek.pl 13.09.11, 12:42 Znacie jakieś książki o adopcji, molestowaniu, prześladowaniu w szkole, ucieczce z domu... Ja zaczynam - "Dziecko ze śmietnika" (o adopcji) - "Jeż" (o adopcji) - "My dzieci z dworca ZOO" (o narkomanii) A Wy co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trufla Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 13:17 'My dzieci z Dworca Zoo' - cholernie poruszająca książka... Odpowiedz Link Zgłoś
cintiaa Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 14:52 Napewno My dzieci z dworca Zoo i Pamiętnik narkomanki Cintiaa Odpowiedz Link Zgłoś
jb.0la Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 15:16 My, dzieci z dworca ZOO! Genialna książka, ciężka, ale daje dużo na myslenia. Zdecydowanie polecam. A z takich o narkomanii itepe to jeszcze "Odlot na samo dno" i "Pamiętnik narkomanki". Odpowiedz Link Zgłoś
estera102 ossolineum ! 13.09.11, 15:51 książki ossolineum (wydawnictwo takie) przeczytałam chyba wszystkie genialne dramaty właśnie o młodych ludziach , można poryczeć xd : chłód od raju , w sidłach anoreksji , oszaleć ze strachu , bez odwrotu , w ślepym zaułku wolności , bez odwrotu, w ciemności , chcę żyć , niemy śmiech , czarne,czerwone,śmierć , zła dziewczyna , pokręcony świat , polecam też trylogię "hera moja miłość" więcej sobie nie przypominam ale na pewno było tego więcej Odpowiedz Link Zgłoś
estera102 Re: ossolineum ! 13.09.11, 15:53 a , i my dzieci z dworca zoo też czytałam i naprawdę genialne , no i na faktach ... przypomniała mi się też książka pt. pamiętnik narkomanki . nie jest jakoś genialnie napisana ale treść i wydarzenia wciągają i poruszają Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_pulitzer Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:05 "The Perks of Being a Wallflower" super-dobre ale niestety chyba nie ma wersji polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
dagmarka1998 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:09 My dzieci z dworca ZOO i pamiętnik narkomanki Odpowiedz Link Zgłoś
twilightandrbd Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:13 "Świat do góry nogami" Beaty Ostrowickiej - na polskim czytaliśmy fragment i naprawdę mnie poruszył - zamierzam przeczytać całą książkę. A tu daję opis: Szesnastoletnia Ola staje w obliczu śmierci własnej matki. Kruche relacje z ojcem, niemożliwość zrozumienia rodzeństwa zmieniają jej życie w koszmar. Olę zaczyna dopadać depresja, z której wyciąga ją Mateusz - pierwsza miłość bohaterki. Odpowiedz Link Zgłoś
estera102 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:20 świat do góry nogami czytałam ostatnio i polecam chociaż zachowanie oli czasem mnie irytuje Odpowiedz Link Zgłoś
mojkochany Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:26 "Siedem Dni Ciemności" - o molestowaniu. Jeszcze polecam "Plotkara" Książka jest świetna. O życiu bogatych nastolatków i ich pokręconych miłościach. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.katherine Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 17:24 Jeśli zostanę Gayle Forman Jeszcze mnie polubicie Meg Cabot Odpowiedz Link Zgłoś
ola6654 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:28 "Dziecko ulicy" - Przemoc Odpowiedz Link Zgłoś
miastowa. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:30 Chlod od raju ( o religii ) My dzieci z dworca zoo ( o narkomanii , prostytucji ) Bez mojej zgody ( o nastolatce z białaczka ) Odlot na samo dno ( o narkomanii ) Skrzywdzona ( o molestewoniu ) Chuda , W sidlach anoreksji ( obie o akoreksji ) Dziennik bulimiczki ( bulimie co widać w tytule ) Krucha jak lód ( niby mówi o chorej dziewczynce ale jest wątek nastoletniej siostry dziewczyny która kradnie i ma bulimie ) Świat do góry nogami ( o śmierci mamy ) Dobranoc słonko ( molestowanie przez ojczyma ) Dziesiąty krąg ( gwałt ) Odpowiedz Link Zgłoś
kaajul Puszka 13.09.11, 17:03 nie wiem, czy t oaż taki temat, jak te pdane przez kotka, ale... Puszka jest o takiej dziewczynie, której zginął ojciec a mama wyjeżdża do Japonii. Ona jedzie do babci do Słupska, a tam gdzie mieszkała(Warszawa) chłopak, w którym się kocha ma wypadek na motorze i poważne urazy. W Słupsku poznaje dziewczynkę, która jest ciężko chora... Odpowiedz Link Zgłoś
wicia15 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 18:38 W pogoni za miłością. Jest o nastolatku z trudnej rodziny. Głównie opowiada o seksie "młodego". Fantastyczna książka!! Odpowiedz Link Zgłoś
meredith. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 19:27 "Hera moja miłość" (o narkomanii) "Zabawa w miłość" (pedofilia) "Zniszczone dzieciństwo" (pedofilia) Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 19:28 oooo, coś dla mnie. wypisane zostały świetne książki, więc może przeczytam. kocham takie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol1997 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:32 "My dzieci z dworca ZOO" jest naprawdę poruszająca... innych nie znam za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
smileyy776 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:40 Świetny wątek już na kartce mam tytuły tych książek postaram się wszystkie przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
evanescence24 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:43 dlaczego ja nigdy nie pamiętam tytułów książek. "Stokrotka" jest o narkotykach "Szkoła uczuć" ogólnie o dojrzewaniu... ale dla mnie jest dość szczególna och, no i "Coraz mniej milczenia". prawdziwe historie. tyle pamiętam na teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mysza Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:58 "Buszujący w zbożu" - polecam , naprawdę bardzo , bardzo ciekawa książka, o zbuntowanym nastolatku "Pamiętnik narkomanki" - bardzo ciężka , ale warto ją przeczytać , ale aby ją jak najlepiej zrozumieć trzeba naprawdę się w czytać , mi czytanie jej zajęło bardzo dużo czasu , ale zrozumiałam prawie każdy wpis Także warto. Słyszałam jeszcze o innych , ale nie czytałam ich więc nie będę ich wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
fatality Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 21:06 My dzieci z dworca ZOO. Gady. Dzisiaj umrą dwie osoby. Pamiętnik narkomanki. Spowiedź ćpuna. <Wszystkie o narkomanii.> Odpowiedz Link Zgłoś
kasia54321 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 21:32 Polecam "ONO" ( o nienarodzonym dziecku młodej dziewczyny) autora nie znam.. Odpowiedz Link Zgłoś
wilkolak Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 18:13 dziecko ulicy dziennik narkomanki Odpowiedz Link Zgłoś
demetria0606 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:03 Ja nie muszę czytać o adopcji . Sama byłam adoptowana . Odpowiedz Link Zgłoś
miley138 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:12 -Pamiętnik Narkomanki. ( uzależnienie ) -Yellow bahama (kolor) w prążki. ( trudna sytuacja w domu ) -Świat do góry nogami. ( trudna sytuacja w domu ) Dziękuje za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
lilii_95 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:16 Buszujący w zbożu. świetna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatte Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 15.09.11, 14:43 "Przeklinam Cię,Ciało" -polska książka oparta na faktach. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
loveme. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.10.11, 19:46 "Dziewiętnaście minut" i "Bez mojej zgody" Jodi Picoult, "Buszujący w zbożu" Salinger Jerome David, "Adrian Mole" Sue Townsend. Odpowiedz Link Zgłoś
rock_lovu Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.10.11, 19:52 Temat był. - Czytałam "My dzieci z dworca ZOO" Świetna książka, polecam ją wszystkim. Ma przesłanie, uczy i wciąga bardzo. rock_lovu Odpowiedz Link Zgłoś