Dodaj do ulubionych

Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzieży?

13.09.11, 12:42
Znacie jakieś książki o adopcji, molestowaniu, prześladowaniu w szkole, ucieczce z domu... Ja zaczynam smile
- "Dziecko ze śmietnika" (o adopcji)
- "Jeż" (o adopcji)
- "My dzieci z dworca ZOO" (o narkomanii)
A Wy co polecacie?
Obserwuj wątek
    • trufla Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 13:17
      'My dzieci z Dworca Zoo' - cholernie poruszająca książka...
      • cintiaa Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 14:52
        Napewno
        My dzieci z dworca Zoo
        i
        Pamiętnik narkomanki serce

Cintiaa
    • sakura134 Angel dziecko ulicy 13.09.11, 14:01
    • jb.0la Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 15:16
      My, dzieci z dworca ZOO! Genialna książka, ciężka, ale daje dużo na myslenia. Zdecydowanie polecam. A z takich o narkomanii itepe to jeszcze "Odlot na samo dno" i "Pamiętnik narkomanki".
    • estera102 ossolineum ! 13.09.11, 15:51
      książki ossolineum (wydawnictwo takie) przeczytałam chyba wszystkie genialne dramaty właśnie o młodych ludziach , można poryczeć xd : chłód od raju , w sidłach anoreksji , oszaleć ze strachu , bez odwrotu , w ślepym zaułku wolności , bez odwrotu, w ciemności , chcę żyć , niemy śmiech , czarne,czerwone,śmierć , zła dziewczyna , pokręcony świat ,

polecam też trylogię "hera moja miłość" więcej sobie nie przypominam ale na pewno było tego więcej smile
      • estera102 Re: ossolineum ! 13.09.11, 15:53
        a , i my dzieci z dworca zoo też czytałam i naprawdę genialne , no i na faktach ...
        przypomniała mi się też książka pt. pamiętnik narkomanki . nie jest jakoś genialnie napisana ale treść i wydarzenia wciągają i poruszają
    • lilly_pulitzer Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:05
      "The Perks of Being a Wallflower" super-dobre ale niestety chyba nie ma wersji polskiej
    • dagmarka1998 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:09
      My dzieci z dworca ZOO i pamiętnik narkomanki
    • twilightandrbd Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:13
      "Świat do góry nogami" Beaty Ostrowickiej - na polskim czytaliśmy fragment i naprawdę mnie poruszył - zamierzam przeczytać całą książkę.

A tu daję opis:

Szesnastoletnia Ola staje w obliczu śmierci własnej matki. Kruche relacje z ojcem, niemożliwość zrozumienia rodzeństwa zmieniają jej życie w koszmar. Olę zaczyna dopadać depresja, z której wyciąga ją Mateusz - pierwsza miłość bohaterki.
      • estera102 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:20
        świat do góry nogami czytałam ostatnio i polecam chociaż zachowanie oli czasem mnie irytuje
    • mojkochany Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:26
      "Siedem Dni Ciemności" - o molestowaniu.
      Jeszcze polecam "Plotkara" Książka jest świetna. O życiu bogatych nastolatków i ich pokręconych miłościach.
      • ms.katherine Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 17:24
        Jeśli zostanę Gayle Forman serce
        Jeszcze mnie polubicie Meg Cabot serce
    • ola6654 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:28
      "Dziecko ulicy" - Przemoc
    • miastowa. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 16:30
      Chlod od raju ( o religii )
      My dzieci z dworca zoo ( o narkomanii , prostytucji )
      Bez mojej zgody ( o nastolatce z białaczka )
      Odlot na samo dno ( o narkomanii )
      Skrzywdzona ( o molestewoniu )
      Chuda , W sidlach anoreksji ( obie o akoreksji )
      Dziennik bulimiczki ( bulimie co widać w tytule )
      Krucha jak lód ( niby mówi o chorej dziewczynce ale jest wątek nastoletniej siostry dziewczyny która kradnie i ma bulimie )
      Świat do góry nogami ( o śmierci mamy )
      Dobranoc słonko ( molestowanie przez ojczyma )
      Dziesiąty krąg ( gwałt )

• kaajul Puszka 13.09.11, 17:03
      nie wiem, czy t oaż taki temat, jak te pdane przez kotka, ale... Puszka jest o takiej dziewczynie, której zginął ojciec a mama wyjeżdża do Japonii. Ona jedzie do babci do Słupska, a tam gdzie mieszkała(Warszawa) chłopak, w którym się kocha ma wypadek na motorze i poważne urazy. W Słupsku poznaje dziewczynkę, która jest ciężko chora...
    • wicia15 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 18:38
      W pogoni za miłością.
      Jest o nastolatku z trudnej rodziny. Głównie opowiada o seksie "młodego".
      Fantastyczna książka!!
    • meredith. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 19:27
      "Hera moja miłość" (o narkomanii)
      "Zabawa w miłość" (pedofilia)
      "Zniszczone dzieciństwo" (pedofilia)
    • rememberina Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 19:28
      oooo, coś dla mnie. wypisane zostały świetne książki, więc może przeczytam. kocham takie klimaty.
    • aniol1997 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:32
      "My dzieci z dworca ZOO" jest naprawdę poruszająca... innych nie znam za bardzo sad
      • smileyy776 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:40
        Świetny wątek już na kartce mam tytuły tych książek postaram się wszystkie przeczytać...
    • evanescence24 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:43
      dlaczego ja nigdy nie pamiętam tytułów książek.

"Stokrotka" jest o narkotykach
      "Szkoła uczuć" ogólnie o dojrzewaniu... ale dla mnie jest dość szczególna

och, no i "Coraz mniej milczenia". prawdziwe historie.

tyle pamiętam na teraz.
    • miss_mysza Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 20:58
      "Buszujący w zbożu" - polecam , naprawdę bardzo , bardzo ciekawa książka, o zbuntowanym nastolatku
      "Pamiętnik narkomanki" - bardzo ciężka , ale warto ją przeczytać , ale aby ją jak najlepiej zrozumieć trzeba naprawdę się w czytać , mi czytanie jej zajęło bardzo dużo czasu , ale zrozumiałam prawie każdy wpis big_grin Także warto.
      Słyszałam jeszcze o innych , ale nie czytałam ich więc nie będę ich wymieniać smile
    • fatality Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 21:06
      My dzieci z dworca ZOO.
      Gady.
      Dzisiaj umrą dwie osoby.
      Pamiętnik narkomanki.
      Spowiedź ćpuna.

<Wszystkie o narkomanii.>
    • kasia54321 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 13.09.11, 21:32
      Polecam "ONO" ( o nienarodzonym dziecku młodej dziewczyny) autora nie znam..
    • wilkolak Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 18:13
      dziecko ulicy
      dziennik narkomanki
    • demetria0606 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:03
      Ja nie muszę czytać o adopcji . Sama byłam adoptowana .
    • miley138 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:12
      -Pamiętnik Narkomanki. ( uzależnienie )
      -Yellow bahama (kolor) w prążki. ( trudna sytuacja w domu )
      -Świat do góry nogami. ( trudna sytuacja w domu )

Dziękuje za uwagę smile
      • lilii_95 Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.09.11, 19:16
        Buszujący w zbożu. świetna książka.
    • chocolatte Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 15.09.11, 14:43
      "Przeklinam Cię,Ciało" -polska książka oparta na faktach. Polecam smile
      • loveme. Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.10.11, 19:46
        "Dziewiętnaście minut" i "Bez mojej zgody" Jodi Picoult, "Buszujący w zbożu" Salinger Jerome David, "Adrian Mole" Sue Townsend.
    • rock_lovu Re: Książki o trudnych sprawach dzieci i młodzież 14.10.11, 19:52
      Temat był.
      - Czytałam "My dzieci z dworca ZOO" Świetna książka, polecam ją wszystkim. Ma przesłanie, uczy i wciąga bardzo.

rock_lovu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka