martunia1 17.12.11, 12:10 Też macie wrażenie, że Święta Bożego Narodzenia to tegoroczny niewypał? Ja tak. Pamiętam, że w poprzednich latach już od połowy listopada 'były' święta. A teraz? Za tydzień Wigilia a tu jednym słowem dupa. Nie wiem czy to winna pogody, czyli, że nie ma śniegu czy też to, że chyba trochę już "dojrzałam" i Święta to dla mnie nuda. Nie wiem. W każdym razie mam wrażenie, że ludzie to olali. U mnie co prawda już są przedświąteczne porządki,ale hmm.. jakoś tak dziwnie. Ogólnie w centrach są niby dekoracje itp. ale jednak... jednak tego czegoś nie ma. A jakie są Wasze odczucia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pauliska1212 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 12:36 chyba wszyscy tak uważają, bo nie ma śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
kawaiikimie Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 15:06 Bo nie ma śniegu. :< Odpowiedz Link Zgłoś
wsrodidiotow dokładnie 17.12.11, 12:38 Mam identyczne odczucia. Ratuję się jak mogę; przystroiłam swój pokój lampkami, na okrągło słucham świątecznych piosenek, zapakowane prezenty leżą już na parapecie czekając na Wigilię, a ja dalej nie czuję tej magii świąt. I zgodzę się z Tobą, na to duży wpływ ma pogoda, tak mi się wydaje. U mnie padał śnieg raz, przez 10 minut. Dziwne święta w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
olaya_ Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 12:39 jesteś starsza i nie ekscytujesz się świętami tak jak dawniej. mam tak samo, ale ja nie czuję świąt bo nie ma śniegu. święta bez śniegu to nie to samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
jonas_lover Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 12:40 w sumie ja też trochę tak czuję. to wszystko jakieś takie szare i smutne. może nie powinnam tak mówić, bo jestem wierząca, ale w ogóle nie czuję tych nadchodzących świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
ksania Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 18:44 Też mam takie odczucie.Ludzie mają to w dupie o święta , choinka , goście , dla niektórych to zmora.Jakoś nie czuję świąt i potrzeby żeby były.Choinka , prezenty , kolędy , a śniegu nie ma , nie czuje tego , w tym roku będzie syf a nie święta. Odpowiedz Link Zgłoś
zania02 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 13:06 ja swiat nie czuje juz od 2 lat nie wiem co sie dzieje ale nic mi juz nie daje tej radosci . prezenty prezenty a nie chodzi o preenty teraz ludzie w swietach widza TYLKO prezenty dzieciaki chodza i sie chwala co to nie dostali...nie wiedzac z jakiej przyczyny bo jezeli sie spyta takie dziecko co to jest wigilia to ci odpowie ze swieto i dostaje sie prezenty,... jets choinka i w sumie to tyle powiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 13:18 Nie uważam tak i strasznie denerwuje mnie takie sceptyczne myślenie 'nie ma śniegu, nie ma dekoracji, nie ma tego i tamtego to nie ma świąt' - święta nie ograniczają się tylko do rzeczy materialnych i pogody. To przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, zapach choinki i potraw na wigilijnym stole, chwila spokoju i zadumy. Ja odczuwam atmosferę świąt już od początku grudnia... Odpowiedz Link Zgłoś
smileyy776 Re: trufla 17.12.11, 14:00 Zgadzam się z Tobą.Jak czuję zapach choinki to wiem,że są Święta no i te potrawy wigilijne,czas spędzony z rodziną to są święta. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 @trufla 17.12.11, 15:13 Nie zrozumiałaś co miałam na myśli Nie widzę w świętach prezentów ani nic podobnego. Święta to dla mnie czas spędzony z bliskimi, wspólne gotowanie, strojenie choinki. Niestety w tym roku czuję się tak jakby to wszystko jest tak od niechcenia, tak 'na odwal się' . Fajnie, że odczuwasz. Tylko pozazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
wampire13 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 13:50 Też mi czegoś właśnie brakuje..dobrze to ujęłaś. Jakby pogoda była inna na pewno byłoby inaczej. A tak to śniegu jak nie było tak widać i dupa sie robi z tej zimy >.< Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 14:44 Jest całkiem ok. Robię sobie różne niepotrzebne dekoracje, pomagam mamie sprzątać. Teraz tylko czekam, aż tata przyjedzie do domu z choinką, bo w tym roku będziemy mieli żywą. Już nie mogę doczekać się dekorowania. Odpowiedz Link Zgłoś
madziula97 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 14:50 to dlatego że nie ma tego klimatu jaki daje śnieg. patrzeć wieczorem jak białe płatki spadają z nieba... ahh... a tak to błoto, deszcz, PLUCHA beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
paula28 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 15:06 W święta nie chodzi o to czy jest śnieg czy go nie ma !! Najważniejsze jest to podczas świąt by przeżyć je razem z rodziną i w miłym nastroju! Proszę nie podchodźcie do tego tak pesymistycznie! Ja wręcz biorąc wprost nie mogę się doczekać już świąt!! Odpowiedz Link Zgłoś
evanescence24 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 15:19 "święta to niewypał"? wiesz, co mówisz? (aż zaklęłam pod nosem; ciśnie mi się na usta wiele brzydkich wyrazów...). to są święta Bożego Narodzenia, a nie choinki, śniegu, dekoracji, prezentów czy karpia. jeśli nie wierzysz w Boga, to po co w ogóle "świętujesz"? a jeśli wierzysz, to zastanów się nad tym, co mówisz i robisz. bo nie, chyba nie dojrzałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 @evanescence24 17.12.11, 15:30 Nie wiem czy dojrzałam. Mam tylko 14 lat. Nie chcę zbyt szybko stać się 'dorosła'. To po pierwsze. Po drugie - co do mojej wiary - nie wiem jakiej jeszcze jestem. Wszystko mam z góry narzucone. Dopiero to poznaje. Ciężko określić swoją religię w wieku 14lat. Po trzecie. Święta to ogół. Nie napisałam konkretnie, że odnoszę się do Bożego Narodzenia. Z całym szacunkiem, ale jednak wiem co piszę. Po czwarte. Święta to również choinka, dekoracje,atmosfera. Jeśli nie rozumiesz, twoja sprawa Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
evanescence24 Re: @evanescence24 17.12.11, 17:36 Bóg się rodzi i bez tej całej otoczki. bez Boga świąt nie ma. ale okej, jak tam sobie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
darkness_day Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 15:47 Mnie to właśnie denerwuje, kiedy już w połowie listopada pojawiają się świąteczne dekoracje, mimo że jeszcze niedawno obchodziliśmy święto zmarłych...rzeczywiście, śnieg może dodaje tego świątecznego uroku, ale jego brak jakoś szczególnie mi nie przeszkadza. Ja tam już czuje ten przedświąteczny nastrój, zresztą najważniejsze jest to z kim je spędzisz. Mimo ze mam już 15 lat to święta nadal nie wydają mi się nudne. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
super_star Re: . 17.12.11, 16:12 ja święta będę odczuwać w czwartek , czyli na wigilii klasowej, potem w piątek jak będę pomagać mamie w domu, piec pierniczki itp, potem wigilia, 1 dzień świąt, w drugi mój tata ma urodziny, a tak to czekam na SYLWESTRA... w tamtym roku i dwa lata temu też nie czułyście magii świąt.. dobrze pamiętam wasze wątki zakładane w poprzednich latach, więc nie zwalajcie winy na śnieg. W niektórych krajach nie ma go wcale i nikomu to nie przeszkadza cieszyć się świętami Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 16:15 Chyba dobrze, że Święta nie "zaczęły się" zbyt wcześnie, czyt. w listopadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 16:20 Nie do końca, ale najgorsze jest to, że szkoła nie popuści, a o śniegu nie ma słuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
hiaa Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 16:29 `. Dla mnie te święta są jakieś inne . W tamtych latach był śnieg i było jakoś tak bardziej świąteczne a teraz jakoś tak dziwnie . Odpowiedz Link Zgłoś
hermionka. Niestety tak .;( 17.12.11, 17:05 Dokładnie, zgadzam się z tobą. wgl nie czuję, że święta się zbliżają , ludzie olali sprawę . Prezenty spakowane, słucham cały czas piosenki "Krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku idą święęętaaaa...." jak zawsze >hmpffff < pojutrze idę z tatą po choinkę , ale czuję , że te święta to dupa xd . ŚNIEGU NIE MA!!! święta bez śniegu to jak uczeń bez jedynki ,, czy jak wolicie żołnierz bez karabinu XD hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
plotkaragirl Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 17:06 Też mam takie wrażenie. Nie wiem dlaczego. To chyba przez to właśnie, że nie ma dekoracji i śniegu i jakoś tak dziwnie właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
libby639 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 17:41 Mi masakrycznie śniegu brakuje !! Nie wyobrażam sobie, żeby w Wigilię było 4 stopnie, ale no cóż ... Ale mi też brakuje tego jak kiedyś z siostrą szukałyśmy prezentów po domu, a teraz 16-latce nie wypada "jarać się" tak bardzo jak kiedyś Świętami i prezentami Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_33 Świąt nie ma. 17.12.11, 18:17 Świąt nie ma. Wigilii tez. To ściema. Umarł mi dziadek. Wczoraj był pogrzeb. Dziękuję, dobranoc. Miłego świętowania. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 @sliwka_33 17.12.11, 18:22 Nic oryginalnego nie napiszę, ale współczuję, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
cameron Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 18:30 nie czuję tego. gdy byłam młodsza, to był taki wyjątkowy, magiczny czas, lubiłam święta.. a teraz irytują mnie świąteczne dekoracje, brak śniegu, ta cała sztuczność, poza tym nie czuję się już dobrze w gronie rodzinnym, wszystko się zmieniło, mam inne wartości, pragnienia, cele, święta mogłyby dla mnie nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wampire13 Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 18:35 Mi się wydaje że tu bardziej chodzi o to, że snieg robi taki klimacik. Od wczesnego dzieciństwa zima i święta kojarzyły nam się z białym puchem. Kiedy jest śnieg - wiadomo i że jest prawdziwa zima... Odpowiedz Link Zgłoś
hilary_fanka Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 18:39 Zależy jak na to spojrzeć. Ostatnio świat obiegła fala niezadowolenia i stwierdzeń, że nie ma Świąt bez śniegu. Dużo osób się z tym zgadza i myślę,że od tego jest uzasadnione zdanie wielu z was. Ja w zeszłym roku zupełnie nie odczuwałam bożonarodzeniowego nastroju. Przez cały grudzień było bardzo dużo nauki i ostatni tydzień przed Wigilią nadszedł jakoś niespodziewanie. W tym roku odliczałam dni do 23, kiedy nie będziemy już szły do szkoły. Ostatnie pięć dni chorowałam, więc miałam mnóstwo czasu, by myśleć o Świętach. Dlatego też jak najbardziej odczuwam ich magię - szczególnie kiedy widzę postawioną parę dni temu na moim oknie małą choinkę z kolorowymi lampkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_33 Dla mnie świąt niestety nie ma. 17.12.11, 18:43 Niby sie już pogodziłam, ale i tak pustka zostaje, mam żal do Boga, że wziął go tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 @sliwka_33 17.12.11, 18:46 Rozumiem przez co przechodzisz. Niestety już tak jest. Podobno każdy człowiek ma przez Boga wyznaczoną datę narodzin jak i śmierci. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
merry_ nie. 17.12.11, 18:56 Okres przedświąteczny był, jest i, mam nadzieję, będzie dla mnie magicznym czasem każdego roku. Szkoda, że nie ma śniegu, ale ogółem to tylko to mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
merry_ Ach, zapomniałam jeszcze o czymś! 17.12.11, 19:04 Piszesz, że jesteś już "dojrzalsza"... Na cieszenie się Bożym Narodzeniem nigdy nie jest się zbyt dojrzałym . A więc może zamiast szukać na prawo i lewo powodów, dla których Święta mają być kiepskie, to zmień swoje nastawienie? Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 Re: Ach, zapomniałam jeszcze o czymś! 18.12.11, 16:46 Próbowałam zmienić swoje nastawienie. W tym roku mi się chyba już nie uda Odpowiedz Link Zgłoś
cotton.caandyy. Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 19:11 no cóż... u mnie dość podobnie. śnieg padał kilka godzin wieczorem jakiegoś dnia, ale nie utrzymał się do rana. ogólnie to ja i moja rodzina uświadomiliśmy sobie,że już 17.12 ,a my jeszcze choinki nawet nie mamy. więc takie to trochę dziwne święta. zażyczyłam sobie łyżwy pod choinkę, a jeszcze się z rodzicami nie zabraliśmy za jakiekolwiek oglądanie czy cokolwiek. jak był śnieg, nawet jeśli to był dopiero początek grudnia, to Święta zdawały się być jutro. a teraz ? jestem na kilka dni przed,a mam wrażenie,że do Wigilii został co najmniej miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
cotton.caandyy. Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 20:17 żeby nie było,że jestem taką materialistką. w końcu Święta to nie tylko prezenty. po prostu to ta oprawa Bożego Narodzenia dość dużo daje, nazwijmy to po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
yellowgreenblue Re: Też macie wrażenie, że Święta to niewypał? 17.12.11, 19:16 Też tak mam. Niby wszystko jest przygotowywane ale czegoś brakuje. W moim przypadku nawet obecność śniegu by nie pomogła. Pewnie tak samo jak ty "dojrzałam" cokolwiek to znaczy Odpowiedz Link Zgłoś