Dodaj do ulubionych

Silikony w szamponach.

30.12.11, 20:22
Cześć dziewczyny.
Chciałam poruszyć temat szamponów z silikonami. Otóż zadaniem silikonów jest to, aby włosy wyglądały po nich na zdrowe, błyszczące i gęste. Silikony należą do substancji o działaniu kondycjonującym, powodują jednak oblepianie i obciążanie włosów oraz utrudniają dostęp substancji odżywczych wgłąb włosa.
Szukałam w necie czegoś na ten temat, i znalazłam listę szamponów (ofc nie wszystkich) z silikonami i bez, a także jak nazywają się silikony, czy da się je spłukiwać itd.

Szampony bez silikonów:
- proste szapony ziołowe (np. Barwa)
- seria Joanna Naturia i Rzepa
- Guhl, Shampoo Geconcentreerde Zitronenmelisse
-A.T.W., Acne Blocker, Szampon do włosów tłustych i przetłuszczających się
-A.T.W., Family Care, Wzmacniający szampon do włosów
-A.T.W., Wzmacniający szampon do włosów z zioła Azteków
-Alberto-Culver, Alberto VO5, Revitalizing Schampoo Creamy Fresh Peaches
-Alepia, Shampoing Aux 7 Huiles (Szampon do włosów z 7 olejami)
-Apis, Dead Sea Line Forte, Szampon błotny z minerałami Morza Martwego
-Aussie, Colour Mate Shampoo for Coloured/Permed Hair
- Avon Naturals, Herbalcare, Ginger & Mango, 2in1 Shampoo and Conditioner
- Avon Naturals, Herbalcare, Key Lime & Passion Flower, 2-in-1 Shampoo and Conditioner (Oczyszczający szampon z odżywką 2w1 'Limetka i passiflora')
- Avon Naturals, Herbalcare, Poppy Flower & Almond Milk, Moisturizing Shampoo (Szampon nawilżający 'Kwiat maku i mleczko migdałowe')
- Bioderma, Node Shampooing Fluide [Fluid Shampoo] (Szampon do częstego mycia włosów i wrażliwej skóry głowy)
- Charles Worthington, Big Hair, Body Beautiful Shampoo (szampon dodający objętości)
- Charles Worthington, Results, Balancing Act, Oil-Regulation Shampoo (szampon regulujący dla włosów mieszanych)
- Seria Clairol, Herbal Essences (w przypadku 3 szamponów nie było podanego składu, ale wszystkie inne były bez silikonów)
- CMD Naturkosmetik, Teebaumol, Classic Shampoo (Szampon z olejkiem z drzewa herbacianego)
- Cosmetici Dora, Szampon do włosów na bazie wyciągu z bambusa
- Dr Kurt Wolff, Alpecin, Aktiv Shampoo A3 (Szampon koncentrat przeciw łupieżowi)
- Dr Kurt Wolff, Alpecin, Szampon do przetłuszczającej się skóry głowy
- Fitomed, Mydlnica Lekarska, Szampon ziołowy do włosów tłustych
- Nivea (te których składy widnieją na KWC nie mają silikonów)
- L'Oreal Professionnel- za wyjatkiem L'Oreal Professionnel, Intense Repair Shampooing; L'Oreal Professionnel, Vitamino Color Shampooing (szampon do włosów farbowanych);
- Kerastase-za wyjątkiem Kerastase, Nutritive, Bain Satin 1 (Kapiel odżywcza 1); Kerastase, Nutritive, Bain Satin 2 (Kąpiel odżywcza 2); Kerastase, Reflection, Bain Miroir (Kąpiel rozświetlająca)
- Oriflame Nature- za wyjątkiem: Oriflame, Nature, Coconut Shampoo (szampon do włosów - kokosowy)
- Ziaja
- Schauma
- Timotei, Szampon z winogronami i cytryną
- Mleczna Kąpiel firmy Nami

Silikony zawierają np:
-szampony Avon Advance Techniques
- Bielenda, Powitanie z Afryką, Szampon błotny z glinką Ghassoul
- seria szamponów Dove (w oparciu o składy dostępne na KWC)
- Garnier (z wyjątkiem szamponu do włosów cienkich)
- L'Oreal Professionnel, Intense Repair Shampooing
- L'Oreal, Elseve (za wyjątkiem L'Oreal, Elseve Expansyl, Szampon ujędrniający Volume Non-Stop
- Oriflame, Hair Solutions, Anti Ageing Shampoo (Szampon zapobiegający starzeniu włosów)
- Oriflame, Professional Hair Care System, Fortify - Shampoo for Dry & Dull Hair (Wzmacniający szampon do włosów suchych i pozbawionych połysku)
- Seria Pantene Pro-V
- Sunsilk
- Timotei

ROZPUSZCZaLNE W WODZIE
-dimethicone copolyol
-lauryl methicone copolyol
-hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
-kazdy silikon z PEG na poczatku

NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, LATWO USUWANE ZA POMOCA LAGODNYCH SZAMPONOW (np. na bazie coco betaine)
- amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie) - bardzo fajny silikon
-dimethicone
-dimethiconol
-beheonoxy dimethicone
-phenyl trimethicone

NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, CIEZKO USUWANE PRZEZ LAGODNE SZAMPONY (trzeba szampon zostawic na pare minut)
-simethicone
-trimethicone

WYMAGAJACE SULFATES DO USUNIECIA - lepiej sie od nich trzymac z daleka
-cyclomethicone
-cyclopentasiloxane
-trimethylsilylamodimethic one
- trimethylsiloxysilicates

Do najpopularniejszych silikonów występujących w kosmetykach zalicza się: Dimethicony, silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite, cyclomethicone- czyli ogolnie to co się kończy methicone, siloxane albo po prostu silicone.

O odżywkach bezsilikonowych.

Mogłam dać wam link, ale w zasadzie wolałam skopiować ze strony wizaż.pl.
Poprzeglądajcie składy swoich szamponów i odżywek, i napiszcie, czy wasze szampony zawierają silikony! smile

+ popatrzyłam na kotku czy jest taki dogłębny temat o silikonach. Jeśli jest, to przepraszam za powtórkę wink Wydaje mi się, że nie ma.
Obserwuj wątek
    • shut_up może by tak cokolwiek, ktokolwiek? ;) 30.12.11, 20:30
    • gaba97 Re: Silikony w szamponach. 30.12.11, 20:32
      Eee... Wow! Nie wiedziałam o tym! A ja używam szampon z garniera ten co włosy dłużej są świeże, on też?
      Kurde, to jakaś masakra, po co komu silikon w szamponie?!

proszę o pomoc kiss
      • shut_up @gaba97 30.12.11, 21:21
        Tak, wszystkie szampony z garniera zawierają silikony, wyjątkiem jednak jest szampon do włosów cienkich smile
    • thefragola181 Re: Silikony w szamponach. 06.01.12, 10:11
      W szamponie Kerastase Bain Nutri-Thermique są silikony?
      • shut_up @thefragola181 06.01.12, 17:14
        Kerastase-za wyjątkiem Kerastase, Nutritive, Bain Satin 1 (Kapiel odżywcza 1); Kerastase, Nutritive, Bain Satin 2 (Kąpiel odżywcza 2); Kerastase, Reflection, Bain Miroir (Kąpiel rozświetlająca). W tych kerastese podobno nie ma silikonów. Posprawdzaj, czy któryś z silikonów jest w składzie.
        • shut_up @thefragola181 06.01.12, 17:15
          Ojej, sory, w tych kerastese są silikony, w zaznaczonych.
    • kawaiikimie : ) 06.01.12, 12:00
      Ja już od jakiegoś czasu sprawdzam czy w szamponach są silikony. A oprócz szamponów prawie w każdej odżywce są same silikony. :c
      Teraz szukam jeszcze jakiś szamponów jak najbardziej naturalnym, bo moja głowa krzyczy od tej chemii, swędzi i pojawiły mi się strupy.
      Polecasz może jakieś szampony bez zbędnej chemii? smile
    • diabolusxxx Re: Silikony w szamponach. 06.01.12, 16:14
      nie, moj szampon silikonu nie posiada
    • shut_up @kawaiikimie 06.01.12, 17:12
      Ja używam szamponu z syossa, który jest rzekomo bez siliokonów i żadnych się tam nie dopatrzyłam smile Tak samo odżywki z tej serii. Właśnie sama zastanawiam się, jakie mogą być dobre naturalne. Spróbuję popatrzeć z joanny. Ale to raczej jakieś z wyższej półki, myślę smile
    • szatynka . 06.01.12, 17:22
      Lekkie silikony typu: Dimethicone, Amodimethicone, Dimethicone Copolyol - sama lubię mieć w odżywkach, to właśnie one chronią nasze włosy i bardzo łatwa usunąć ich nadmiar chociażby balsamem do kąpieli Babydream fur mama (około 9zł za 500ml). Poza tym silikony mają pozytywne działanie na nasze końcówki i tutaj warto zauważyć, że wszelkiego rodzaju serum (np. John Frieda - zawiera silikony) i takie specyfiki powinno się nakładać na końcówki, a wcieraki typu Jantar powinny być nakładane w skalp (około 10zł za 100ml).

A jeżeli ktoś uważa, że silikony SLS czy SLeS mają ''zbawienny'' wpływ na włosy to powinien zacząć oglądać się za olejami, które stymulują szybszy wzrost kłaczków, a ich kondycja jest... po prostu oszołamiająca. Oleje są różne, zaczynając od zwykłych kokosowych/winogronowych/oliwkowych (np. od Vatiki można dostać coś wartego uwagi za około 30zł jakieś 300ml produktu), a kończąc na Rossmanowej Alterra (np. pomarańcza i brzoza za 18zł/100ml - niby antycellulitowe aczkolwiek jest również to olejek do włosów przez jego cudowny skład) no i nie wspominając o przepięknym składzie Ben Sasa Oil (w promocji na helfy za 34zł/90ml).

Chyba umieszczę wpis na blogu na temat naszych kłaczków, które zdecydowanie zaniedbujemy
      • estera102 Re: . 09.06.12, 14:45
        SLS I SLES to nie są sylikony ! jeszcze poczytaj zanim umieścisz ten wpis
    • patrycja_2oo1 Re: Silikony w szamponach. 02.06.12, 14:28
      No , masz racje . Co to wogóle jest ! sciana Te szampony mają nam pomagać dbać o nasze włosy czy psuć je ! Ja wybieram jakieś naturalne z pokrzywy itp . Kiedyś używałam tych "szamponów" ale moje włosy były oklapnietę i wogóle jakieś takie nijakie i wogóle nie mogłam ich rozczesać , aż musiałam myć włosy samą wodą żeby pozbyć sie tych wstrętnych g*wien
    • nessy96 Re: Silikony w szamponach. 02.06.12, 17:53
      jakiś czas temu zaczełam się interesować pielęgnacją włosów i zaczełam zwracać uwagę na składy szamponów itp. ja mam obecnie taki ziołowy który raczej silikonów nie zawiera. odzywki do włosów jak narazie nie mam ale niedługo uzupełniam swoje zapasy tzn kupuje odżywke, jakieś kosmetyki termoochronne bo używam prostownicy itp smile
    • estera102 Re: Silikony w szamponach. 09.06.12, 14:43
      nie mam jakiejś obsesji na punkcie sylikonów, jednak unikam jak ognia wszystkich oprócz tych które się da zmyć wodą i szamponem. silikony nie są złe. tych łatwo zmywalnych pozbywamy się przy każdym myciu włosów więc one nie szkodzą a poprawiają wygląd włosów. w odżywkach jednak wolę jak nie ma sylikonów (l'biotica, cece algae ) bo wtedy wiem że czy odżywka pomaga czy nie bo wiem że nie oszukują mnie sylikonami które nie regenerują tylko oblepiają. jednak przy wyborze odżywki raczej się nie kieruję sylikonami
      • apple_pie Re: Silikony w szamponach. 10.06.12, 13:54
        Ja silikonów w szamponach unikam jak diabeł wody święconej. Zdaję sobie sprawe, że one poprawiają stan włosów tylko wizualnie a nie naprawde odbudowują czy regenerują. Nie przyjmuje ich też w maseczkach czy odżywkach. Czasami pozwalam sobie tylko na silikony w różnego rodzaju serum na końcówki czy jedwabiu do włosów - wtedy silikony mi nie przeszkadzają bo zabezpieczają końcówki przed rozdwajaniem. Jednak i tak co 2 tyg robię kurację oczyszczającą aby usunąć wszystkie silikony z końcówek tongue_out

Pozdrawiam, apple_pie wink
    • morfina Re: Silikony w szamponach. 11.06.12, 19:59
      Tak . ; /

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka