29.02.12, 22:06
No więc tak, bardzo lubię pisać różnego rodzaju opowiadania i ostatnio pomyślałam, że może spróbuje napisać książkę. Co o tym myślicie? Wymyśliłam całkiem fajną bohaterkę. Miałaby na imię Ala i mieszkałaby razem z rodzicami, młodszym bratem Mateuszem, psem i chomikiem w Szczecinie. Miałaby przyjaciółkę Patrycję i tak dalej...Wymyśliłam też tytuł " Z życia zwyczajnej dziewczyny". Wszystko wygląda fajnie, ale boję się, że za kilka dni mi się znudzi i będę wymyślała sobie różne wymówki, np. dzisiaj dużo zadali więc jutro popiszę. Apotem o tym wszystkim zapomnę i będzie się kurzyć w kąciesad. Może nie jest to wieki kłopot, ale proszę was o radęsmile
Obserwuj wątek
    • beyourself Re: pisanie 29.02.12, 22:15
      spróbuj kiss wink
    • lollyana Re: pisanie 29.02.12, 22:45
      Pracuj nad warsztatem. Wątpie, by udało Ci się wydać ksiązkę, nawet jak ją napiszesz. Ale pracować zawsze można.
    • sweeneylady Ja już napisałam książkę ;) 29.02.12, 23:36
      Akcja toczy się w Krakowie .
      Artur , Arek , oraz Ewa big_grin .
      Kryminał dla młodzieżywink .
      Artur niczym Sherlock Holmes ,
      Arek - uroczy sportowiec , największy przyjaciel Artura , podrywacz , tchórz , ale cudny człowiek big_grin .
      Ewa - po uszy zakochana w Arku , potem zaczyna odczuwać coś do Artura,ale nadal pozostaje wierna Arkadiuszowi (choć nie są razem xD) , Wścibska , nie przepadała na początku za Arturem ani on za nią big_grin .
      Tytuł to : "Trzy części klucza" .
      A czemu ? Ba nie powiem tongue_out
    • hejkaa Re: pisanie 01.03.12, 15:37
      Bardzo fajny pomysł. smile
      Ja też kiedyś próbowałam napisać książkę, ale tak jak napisałaś - robienie wymówek. Zaprzestałam pisania, chociaż historia była fajna. uncertain
      Moja rada: poproś przyjaciółkę, żeby czytała to, co napisałaś. Np. w poniedziałek przychodzisz do szkoły i dajesz jej do przeczytania rozdział. Jeśli jej się spodoba to może Cię pilnowac, żebyś pisała. smile
    • cotton.caandyy. Re: pisanie 01.03.12, 15:52
      pisz! jak w Szczecinie to będzie fajna :3
      • rockowa941 Re: pisanie 01.03.12, 15:58
        pisz na pewno znajdziesz chociaz 30 min dziennie na pisanie najwyzej bedzie to kosztem kotka ;DDD milego pisania
    • jonasofanka Re: pisanie 01.03.12, 16:06
      Ja piszę w Wordzie. Jakieś nędzne opowiadanie, ale piszę.
      Owszem, mam zamiar założyć blog, ale nigdy się nie mogę zebrać. Może to i dobrze? Przynajmniej koleżanka nie będzie mi marudziła kiedy nastepny rozdział.
      Hm. Też Ci radze pisać w Wordzie, bo zawsze możesz wrocić do dokumentu kiedy chcesz. To najlepszy sposób. I szybko możesz poprawić.
      Dlatego zacznij pisać w Wordzie, napiszesz kilka stron, wtedy pomyśl o tej całej książce :3
    • dariija Re: pisanie 01.03.12, 16:23
      pisz, i dziel się z nami tym, co piszesz! ;* pozdrawiam bardzo baaardzo! ;]
    • truskawaa13 Re: pisanie 01.03.12, 21:13
      Spróbuj . Zawsze warto . big_grin
      Ja też pisałam , ale z rok , dwa temu i była to raczej taka bajka ze smokami , wróżkami i czarodziejami , ale niestety laptop sprzedałam wujowi a zapomniałam o tej książce i wszystko przepadło :c ..
      kiss
    • malinka24 Re: pisanie 01.03.12, 21:17
      Oczywiście że zacznij pisać . ja też to robie i naprawde pokaźnej liczbie osób się podoba .
      ^^big_grin
    • ensuite Re: pisanie 01.03.12, 21:23
      myślę, że powinnaś pisać, szczególnie jeśli lubisz to robić big_grin<br />
      Poza tym, nie musisz pisać codziennie, to nie jest obowiązek, tylko hobby, zabicie nudy. Kiedy masz ochotę wtedy pisz, bo jeśli będziesz się zmuszać, szybciej Ci się znudzi smile<br />
      Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga: pleindecourage.blogspot.com/ , publikuję na nim rozdziały napisanej przeze mnie książki big_grin
    • by_moonlight Re: pisanie 03.03.12, 00:18
      Hah, ale pisanie nie ma być obowiązkiem. :] Ja robię na odwrót, jeśli chodzi o wymówki: "Dzisiaj sporo zadali, ale przecież nie mogę zostawić opowiadania, muszę coś napisać..." i tak dalej. To ma być dla ciebie przyjemność, rozrywka. Moja rada jest taka: spróbuj, zacznij pisać, a jeśli ci się znudzi, to możesz zrezygnować. Nikt nad tobą nie stoi z siekierą, oczekując kolejnego rozdziału, dlatego spokojnie możesz wszystko odwlekać w czasie. Pisz, póki będzie ci to sprawiało przyjemność. :]
      Mogę zaprosić cię do siebie, tak jak pani wyżej? wink Również na opowiadanko. link
    • mumineczek Re: pisanie 03.03.12, 08:50
      Fajnie, że lubisz pisanie. Pisz jak najwięcej i nie zrażaj się, jeśli coś nie wyjdzie tak, jak sobie zamierzyłaś - praktyka czyni mistrza. Pisz dla siebie, dla własnej przyjemności; to naprawdę duża frajda stworzyć coś własnego. I nie nastawiaj się od razu na napisanie książki; zacznij od krótszych form i w miarę postępów, przechodź do dłuższych. Dużo czytaj, obserwuj ludzi i ich zachowania - to często gotowy materiał na ciekawych bohaterów. smile Jeśli myślisz o pisaniu poważniej, polecam "Galerię złamanych piór" Feliksa W. Kresa i "Jak pisać. Poradnik rzemieślnika" Stephena Kinga. Powodzenia smile
    • uga0 TU - moja porada : ) 03.03.12, 10:10
      Ja piszę opowiadania . Jak mi się spodoba to piszę częściami i w końcu sama wychodzi książka . A jak widzę , że już nie pociągnę , dalej to zaczynam nową . I tak ci radzę zrobić . Pisz , ale nie na siłę , tylko dla przyjemności - bo książki na siłę pisane są kiepskie.
    • monik4 Re: pisanie 03.03.12, 10:22
      w jakiej sprawie -.-
      • majson Re: pisanie 03.03.12, 12:23
        myślę że warto spróbować ja jak miałam jakieś 10 lat to napisałam pare rozdziałów i teraz jak to czytam to się śmieje smile pomimo że nie jest to książka na 100 stron tylko na pare kartek to zawsze warto smile A tak w ogóle to mieszkam w Szczecinie i mam psa i chomika haha prawie jak ta Ala z twojej przyszłej książki tyle że mam inaczej na imie i inaczej ma moja przyjaciółka big_grin
    • inbloom *______* 04.03.12, 16:40
      masz wenę to pisz , potem będziesz się martwić co dalej big_grin
    • tenshikiryuu Re: pisanie 07.03.12, 12:56
      Próbuj! Ale nic na siłę, bo to grafomania big_grin Zamiast na siłę wymyślać fabułę, poczekaj, aż to na ciebie spłynie wink Kiedy wpadniesz na pomysł, dopracuj go! Jeżeli na razie masz coś o Ali, mieszkającej w Szczecinie, ale tak naprawdę, nie masz pojęcia, co z ów Alą począć, po kilku kartkach z tego zrezygnujesz. Ja spisuje plan wydarzeń, zarys tego, o czym mam pisać - wtedy nie gubię się w trakcie pisania, a i wpadają mi do głowy nowe wątki. Co prawda, gotowa powieść rzadko kiedy przypomina mój pierwszy plan wydarzeń, ale i tak to mi pomaga w magiczny sposób i pomogło to także tym kilku osobom, którym to poradziłam. Dużo myśl o tym opowiadaniu, najlepiej przed snem. Wtedy wpadają do głowy fantastyczne wizje smile. Inspiruj się dobrymi książkami (nie mówię tu o plagiacie, ale o tym cudownym uczuciu, kiedy przeczytasz genialną książkę). Właściwie nastrajaj się wszystkim, co może być inspirujące: muzyką, spacerami po lesie. Dużo czytaj, wzbogacaj słownictwo. Jeżeli nie masz serca do książek, to przy pisaniu będzie ciężko.
      Nie pisz, jeżeli nie masz weny, humoru, bo możesz opowiadanie niechcąco zawalić, a później stwierdzisz, że to takiej tragedii nie warto wracać.
      Nie zniechęcaj się, jeżeli nie wyjdzie za pierwszym, drugim, dziesiątym razem - cokolwiek piszesz, jest to trening i nauka, więc pisz o czymkolwiek w ramach ćwiczeń, a kto wie, kiedy dopadnie cię olśnienie? big_grin
      Hm, z mojej strony to tyle, na razie nic więcej do głowy mi nie przychodzi.
      Na marginesie, kocham Szczecin i większość swoich bohaterów tam umieszczam cool

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka