Dodaj do ulubionych

jak znalezc prace w Lux?

06.05.06, 14:12
Witajcie,
jak wyglada rynek pracy w LUX,jakie sa przewaznie poszukiwane zawody,chodzi
mi raczej o prace biurowe i Jak te prace znalezc?
POdajcie linki,stronki gdzie pojawiaja sie ogloszenia,Svp
Jak wy szukaliscie pracy,chodzi mi bardziej o te biurowa?Jaka jest srednia
placa krajowa?
Strasznie marzy man sie Lux od jakiegos czasu,oboje znamy fr,mieszkalismy we
Francji sporo lat,mamy 2 dzieci,wiec praca musialaby byc lepiej platna,bo i
mieszkanko trzeba wieksze.Mamy rowniez obywatelstwa francuskie,o ile to
pomoze w poszukiwaniu pracy.
I pytanko,czy do wynajecia mieszkanie trzeba przedstawic kontrakt
pracy,jakich papierow chca agencje ,no i czy trzeba zyranta?
Za kazde info jestem wdzieczna:)
pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • ma_wi99 Re: jak znalezc prace w Lux? 06.05.06, 15:16
      Czesc,

sprobuj jednak przeszukac troche forum. Bylo na ten temat to i owo i to nawet
      calkiem niedawno. Na przyklad:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30150&w=41123753&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30150&w=36053007&v=2&s=0

Nie jest to moze dokladnie na temat pracy w biurze, ale pod podanymi linkami do
      luksemburskich agencji posrednictwa pracy znajdziesz tez i takie oferty.

moze do powyzszych dodam jeszcze jeden adres agencji:

www.adecco.lu/Channels/adecco_lu/fr/index_fr.asp

Tam, jak mi sie zdaje, znajdziesz nawet wiecej ofert czysto biurowych.

Co do wynajmu mieszkania i urzadzenia sie tutaj
      • xtheo7 Re: jak znalezc prace w Lux? 06.05.06, 23:47
        Srednia krajowa jest chyba okolo 3,5k E , ale nie ma sie czym podniecac, bo
        zycie jest tu duzo drozsze niz we Francji (tak na oko to z 30%).

Luksemburg jest krajem wielojezycznym - szanse znalezienia pracy biurowej
        wzrastaja proporcjonalnie do iloscii praktykowanych jezykow. Niemiecki jest
        chyba najbardziej pozadany.

Pokazanie kontraktu lub fiche de paye jest tu dosc czesto wymagane przy wynajmie
        mieszkania. Nie zgadzam sie przy tym z wypowiedzia Ma_wiego o "wlazeniu w sfere
        prywatna": prawo lokalowe w Lux. w kazdym przypadku jest po stronie lokatora a
        nie wlasciciela. Nawet jesli lokator notorycznie nie placi czynszu, jest to
        nieslychanie trudne takiego lokatora sie legalnie pozbyc. W przypadku rodziny z
        dziecmi, jest to prawie niemozliwe.

Najwiecej ogloszen o prace znajdziesz w www.monster.lu

Powodzenia
        • ma_wi99 Re: jak znalezc prace w Lux? 07.05.06, 00:18
          O ile zgodze sie co do pierwszych dwoch akapitow, o tyle troche mnie zaskoczylo
          twoje stwierdzenie, ze prawo luksemburskie jest po stronie lokatora a nie
          wynajmujacego. Mysle, ze w jakims stopniu interpretacja stanu faktycznego zalezy
          od "punktu siedzenia". Ja nigdy nie byle wynajmujacym, za to kilka razy bylem
          lokatorem.

Ze wszystkich obowiazkow lokatora wywiazywac sie musialem sumiennie, natomiast z
          jedynego prawa z jakiego
          • xtheo7 Re: jak znalezc prace w Lux? 07.05.06, 16:46
            Na ogol mieszkania wynajmowane sa na okres 2 - 3 lat z klauzula o automatycznym
            przedluzaniu najmu na nastepny 2-3 letni okres. Jezeli sie zapomni wyslac
            wypowiedzenie kontraktu na iles tam miesiecy przed jego uplynieciem, to prawnie
            wyglada to jak przedluzenie kontraktu. Ale to jest wszystko male piwo : sprobuj
            sie pozbyc lokatora ktory placi niereguélarnie lub wcale, lub jest upierdliwie
            halasliwy dla otoczenia lub ktory demoluje ci mieszkanie. To jest koszmar. Znany
            jest mi przypadek, rodziny pana bezrobotnego (a tak naprawde to zwyklego lenia i
            pijaka), co nie placil czynszu trzy lata. I tylez lat zajela wlascicielowi
            procedura eksmisji.
            • ma_wi99 Re: jak znalezc prace w Lux? 07.05.06, 20:44
              Wiesz, co... skoro tak piszesz, to ci oczywiscie wierze. Jednak nie do konca
              zgadza mi sie to z tym co zazwyczaj stoi w kontrakcie. Bo przeciez z umowy
              wynika, ze klauzula wypowiedzenia w rocznice najmu obowiazuje obie strony. Tak
              wiec
              • albano1947 Re: jak znalezc prace w Lux? 08.05.06, 01:29
                Panowie Pozdrawiam!!
                Jak widze ze Wasze doswiadczenia z wynajmem mieszkania w Luksie mialy rozne
                historie. Napisze Wam ze ja kiedy przyjechalem do Luksa to w z miejsca pracy
                zajela sie osoba ktora mi mieszkanie szukala. Znaleziono mi mieszkanie 5 minut
                od miejsca pracy i to na spaccerkiem a nie autem. Wszystko wydawalo sie na
                pierwszy rzut okiem perfekt. Mieszkanie bylo odnowione i robilo jak nie
                konfortowe to niezle wrazenie. Tragedia zaczela sie pol roku pozniej i to z
                uwagi na wielki deszcz. Ktory mi moja sypialnie zalal. Moje mieszkanie bylo w
                bloku stojacym na skarpie a ja mialem -1 poziom. Reklamacja u wlasciciela immo
                byla prawie bez echa. Dopieo wtenczas zauwazylem ze w moim kontrakcie stalo ze
                w wypadku losowym musze placic za mieszkanie nawet jak czesciowo nie moge z
                niego korzystac. Moje zdenerwowanie bylo tak wielkie ze wlaczylem moja Firme z
                prosba o pomoc. Jak Wam wiadomo Luksemburczyk Luksemburczyka nie krzywdzi i
                dlatego tez nie reagowali na moje prosby calkowicie mnie ignoprujac. Z
                determinacja przeszedlem na mozliwosc budowania wlasnego domu zdajac sobie
                sprawe ze korupcja w tam regionie ma wielkie znaczenie i nie dojdziesz do
                swoich spraw jak cos nie wymyslisz celem sie uniezaleznienia od IMMO i innych
                paserow ktotrych jest tutaj bez liku. Szczegolni9e poludniowcy, Francuzi i
                Belgowie bryluja. Po sfinalizowaniu mojej budowy opuscilem lokal ktory
                wynajmowalem i klucze przeslalem dla IMMO. Naturalnie za okres trzech miessiecy
                nie zaplacilem nawet pol franka. Poniewaz moja Firma dala kaucje. Bylem tez
                uniezalezniony od jej zwrotu .Po krotkich grozbach mojego immo ze mnie poda do
                sadu. Zostala sprawa jakos naturalnie umorzona. Czyli skonczylo sie na
                straszeniu. Jak sie pozniej dowiedzialem. Te mieszkanie mialo co rok nowych
                lokatorow z uwagi na powtarzanie sie tego samego problemu. Czyli swiadomie i
                wyrafinowanie wykorzystywali naiwnosc nowych lokatorow. Musze podac ze
                spekulacja mieszkania w Luksie w latach 80 -tych z uwagi na Banki i Instytucje
                UE byla tak rozwinieta ze budowanie wlasnego domu bylo jedynym wyjsciem z tego
                koszmaru.
                • ma_wi99 Re: jak znalezc prace w Lux? 08.05.06, 10:54
                  Niezla historia! Ale dobrze, ze sie szczesliwie skonczyla...

To, co chcialem dodac z wlasnych (duzo krotszych doswiadczen) to to, ze
                  rzeczywiscie Luksemburczycy
                  • albano1947 Re: jak znalezc prace w Lux? 08.05.06, 23:51
                    Jeszcze sa mozliwosci ze sam mozesz decydowac czy jest cos na gaz czy na prad.
                    Musisz sie tylko zdecydowac jak chcesz dalej pchac swoja bryke. Ja mam za soba
                    i jestem panem na swoim i robie jak ja uwazam. Luksemburczycy sa u mnie, jak sa
                    to tylko jako goscie. W zadne uklady z nimi nie wchodze a jak to tylko z
                    pozycji partnera a nie w zaleznosci.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka