29.05.06, 14:11
Nawiazujac do wczesniejszych dyskusji na temat WiFi mam pytanie. Moj komputer
wykrywa kilka niezabezpieczonych bezprzewodowych polaczen internetowych,
miedzy innymi jeden o nazwie poprostu 'Wireless' i drugi o nazwie 'Netgear'
czy istnieje szansa ze ktorys z nich to daromowy hot spot z ktorego moge
sobie korzystac? Dodam jeszcze, ze mieszkam w centrum, wiec w sumie jest to
chyba mozliwe. Bede wdzieczna za info, bo nie chcialabym podkradac komus
internetu zza sciany, a z drugiej strony jesli to hot spot to chetnie bym
korzystala.
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: WiFi cd. 29.05.06, 15:08
      A google nic nie mowi na ten temat?
    • ma_wi99 Re: WiFi cd. 29.05.06, 17:38
      Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze w Luxie nie ma ani jednego darmowego
      hot-spota. Taki kraj. Jesli wiec mialbym racje, to wymieniane przez ciebie
      sygnaly pochodza albo:

1) z hot spotow platnych, ktore oferuja niezabezpieczony dostep jednak tylko do
      strony logowania, gdzie po prostu nalezy podac albo swoje ID abonenckie, albo
      wklepac dowod oplaty w postaci kodu z karty-zdrapki. Jesli jest wlasnie tak, to
      latwo sie o tym przekonac
      • maj_ka3 Re: WiFi cd. 29.05.06, 19:58
        Z tego co mi wiadomo to sa tu conajmniej dwa darmowe hot spoty, oba w jakis
        kawiarniach - jeden na Gare i jeden wlasnie w gdzies w centrum. Ale raczej malo
        prawdopodobne zeby w moim przypadku to byl ktorys z tych. Gare odpada na 100%
        :-), a co do centrum to kiedys sprawdzalam gdzie to jest i chyba to za daleko
        zeby do mnie 'dolatywalo'.

Opcja nr 1 - odpada, sprawdzilam, wszystko sie otwiera bez problemu.

Opcja nr 2 - No wlasnie...... I jak to sprawdzic?

Opcja nr 3 - ;-) W centrum ;-) A serio to jak pisalam juz wczesniej slyszalam o
        tych dwoch darmowych hot spotach, choc osobiscie zadnego nie wyprobowalam. No i
        oczywiscie podejrzewam, ze jak juz tam sie udasz to i tak musisz cos w takiej
        kawiarni zamowic, wiec nie jest to 100% bezplatne :-)
      • maj_ka3 Re: WiFi cd. 30.05.06, 10:20
        A oto namiary na kawiarnie z darmowymi hot spotami:

1) Books and Beans, avenue de la Liberte 21

2) Coffeelounge, rue de la Poste 28

Tak jak pisalam wczesniej osobiscie nie wyprobowalam zadnej z nich.

pozdrawiam

• ma_wi99 Re: WiFi cd. 30.05.06, 11:07
          Dzieki za adresy. Szczegolnie ten drugi powinien zainteresowac bywalcow Fuajera,
          bo to jest "za winklem" ;-)

Kto wie, kto wie
          • maj_ka3 Re: WiFi cd. 30.05.06, 11:29
            Chociaz raz moglam sie przydac :-)

A wracajac do tematu dylematow moralnych, to czy ktos zna jakis sposob na
            sprawdzenie czy 'moje' polaczenia bezprzewodowe sa czyimis prywatnymi WiFi czy
            moze jeszcze jednym do tej pory nieodkrytym hot-spotem?
            • ma_wi99 Re: WiFi cd. 30.05.06, 11:52
              > A wracajac do tematu dylematow moralnych, to czy ktos zna jakis sposob na
              > sprawdzenie czy 'moje' polaczenia bezprzewodowe sa czyimis prywatnymi WiFi czy
              > moze jeszcze jednym do tej pory nieodkrytym hot-spotem?

Wiekszosc "komercyjnych" hot-spotow, nawet tych udostepnianych za darmo, ma
              swoja "strone startowa". Najczesciej wyswietla sie ona przy pierwszym wywolaniu
              dowolnego adresu w wyszukiwarce sieciowej. Jesli tak nie jest, to jej typoym
              adresem jest 1.1.1.1

Jesli wiec wpiszesz w miejsce adresu wlasnie te cyferki i wyskoczy ci jakas
              strona www, to bedzie to najczesciej strona mowiaca wlasnie o tym do kogo nalezy
              dany hot-spot.

jadac od drugiej strony
              • ma_wi99 Re: WiFi cd. 30.05.06, 13:17
                Jest tez mozliwosc sprawdzenia tego w inny sposob, choc to nadal jest
                "poszukiwanie droga dedukcji".

Wchodzisz podlaczona przez ten tajemniczy WiFi na strone www.ripe.net gdzie w
                gornym prawym rogu zobaczysz swoje IP. Jest to oczywiscie IP przydzielone ci
                przez serwer z ktorego (podrednio) pochodzi sygnal bezprzewodowy. Kopiujesz ten
                adres do okienka ponizej (RIPE WHOIS Database Search) i patrzysz co ci wyszlo.
                Jesli wyjda ci dane jakiegos ogolnoluksemburskiego providera sieciowego, to
                najprawdopodobniej (acz nie na pewno) jest to czyjes lacze prywatne. Wieksze
                firmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka