Dodaj do ulubionych

dietetyczne ciasto

09.09.05, 17:34
Witajcie!
Czy mogę upiec Synkowi dietetyczne ciasto: z mąki razowej, mleka sojowego,
jajek, oleju z oliwek? Oczywiście bez drożdźy. Czy to będzie dobre przy
candidzie?
Pomóżcie!
Dzięki, Utila
Obserwuj wątek
    • ewasz11 Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 19:09
      Utila,
      Jest nieludzkim nie dac dziecku ciasta np.na swieta, czy urodziny, gdy inni to
      jedza. Osobiscie uwazam, ze mozesz upiec ciasto (ja w takich sytuacjach zawsze
      cos pieke) ,ale zaleznosci od stanu synka powinnas zastanowic sie nad tym czy z
      maka razowa.
      Ja namawialabym Cie nad ktoras z mak bezglutenowych, tolerowanych przez syna,
      zamiast cukru: ksylitolu (mozna uzywac do pieczenia)i ew.proszku bezglutenowego
      do pieczenia. Bardzo duzo sprawdzonych przepisow jest na forum www.dzieci.org w
      watku kulinaria albo w watku dieta bezglutenowa /bezmleczna.
      pozdrawiam
      ewa
      • frytka2 Re: dietetyczne ciasto 24.09.05, 21:10
        a jak to ma sie do faktu ,ze nie mozna laczyc przeciez w tej diecie i w ogole
        bialka(jajko) z tluszczem???
    • artur737 Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 21:31
      Najbezpieczniejsza jest podobna maka z quinoi (Quinoa flower), wyroby z ktorej np nalesniki moga byc serwowane w okresie pierwszym. Byc moze istnieje jakas polska bardziej specyficzna nazwa.

Jest to roslina z Ameryki Poludniowej spozywana na codzien w czasach Inkow.
      Niestety sam nigdy nie probowalem i przepisow nie znam. Zlyszalem, ze robi sie z niej rozne wypieki z uzyciem smietany, jaj, masla (cukier oczywiscie trzeba czyms zastapic np Stevia) i wowczas wyroby z tej maki bez problemu moga byc serwowane w okresie drugim a moze ostroznie nawet w pierwszym.
      • asiabed Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 23:20
        QIUNOA-
        Z tego co wiem to jest to roslina podobna do amarantusa, ponoc tez bogata w
        bialko. Jej polska nazwa to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa). Stanowiła ona
        podstawę diety Inków, pochodzi z Andow. Bialka, ktore zawiera zlozne sa podobno
        ze wszystkich aminokwasow niezbednych człowiekowi, ale ma w sobie tez skrobie i
        tluszcz. Ponoc jest wlasnie polecana dla alergikow. Teraz trwaja proby nad
        zaadaptowaniem tej rosliny do warunkow panujacych w polsce (w celu uprawy na
        szersza skale). Mysle sobie, ze moze warto tez stosowac make z amarantusa (jest
        tez dotepne ziarno, ktore mozna gotowac, albo zemlec. Mozna rowniez zakupic tzw
        popping z amarantusa). Jesli chodzi o komose, to wiem, ze mozna ja zakupic bez
        wiekszego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka