utila1 09.09.05, 17:34 Witajcie! Czy mogę upiec Synkowi dietetyczne ciasto: z mąki razowej, mleka sojowego, jajek, oleju z oliwek? Oczywiście bez drożdźy. Czy to będzie dobre przy candidzie? Pomóżcie! Dzięki, Utila Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewasz11 Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 19:09 Utila, Jest nieludzkim nie dac dziecku ciasta np.na swieta, czy urodziny, gdy inni to jedza. Osobiscie uwazam, ze mozesz upiec ciasto (ja w takich sytuacjach zawsze cos pieke) ,ale zaleznosci od stanu synka powinnas zastanowic sie nad tym czy z maka razowa. Ja namawialabym Cie nad ktoras z mak bezglutenowych, tolerowanych przez syna, zamiast cukru: ksylitolu (mozna uzywac do pieczenia)i ew.proszku bezglutenowego do pieczenia. Bardzo duzo sprawdzonych przepisow jest na forum www.dzieci.org w watku kulinaria albo w watku dieta bezglutenowa /bezmleczna. pozdrawiam ewa Odpowiedz Link
frytka2 Re: dietetyczne ciasto 24.09.05, 21:10 a jak to ma sie do faktu ,ze nie mozna laczyc przeciez w tej diecie i w ogole bialka(jajko) z tluszczem??? Odpowiedz Link
artur737 Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 21:31 Najbezpieczniejsza jest podobna maka z quinoi (Quinoa flower), wyroby z ktorej np nalesniki moga byc serwowane w okresie pierwszym. Byc moze istnieje jakas polska bardziej specyficzna nazwa. Jest to roslina z Ameryki Poludniowej spozywana na codzien w czasach Inkow. Niestety sam nigdy nie probowalem i przepisow nie znam. Zlyszalem, ze robi sie z niej rozne wypieki z uzyciem smietany, jaj, masla (cukier oczywiscie trzeba czyms zastapic np Stevia) i wowczas wyroby z tej maki bez problemu moga byc serwowane w okresie drugim a moze ostroznie nawet w pierwszym. Odpowiedz Link
asiabed Re: dietetyczne ciasto 11.09.05, 23:20 QIUNOA- Z tego co wiem to jest to roslina podobna do amarantusa, ponoc tez bogata w bialko. Jej polska nazwa to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa). Stanowiła ona podstawę diety Inków, pochodzi z Andow. Bialka, ktore zawiera zlozne sa podobno ze wszystkich aminokwasow niezbednych człowiekowi, ale ma w sobie tez skrobie i tluszcz. Ponoc jest wlasnie polecana dla alergikow. Teraz trwaja proby nad zaadaptowaniem tej rosliny do warunkow panujacych w polsce (w celu uprawy na szersza skale). Mysle sobie, ze moze warto tez stosowac make z amarantusa (jest tez dotepne ziarno, ktore mozna gotowac, albo zemlec. Mozna rowniez zakupic tzw popping z amarantusa). Jesli chodzi o komose, to wiem, ze mozna ja zakupic bez wiekszego problemu. Odpowiedz Link