igana84 14.09.05, 07:45 zapytam wprost bo nie moge sie jeszcze z abardzo polapac w tych dietach, ich fazach itd. pomidory przy grzybicach - tak czy nie?objadam sie nimi i sie zastanawiam czy powinnam sie tego wstydzic Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igana84 Re: pomidory 14.09.05, 07:59 a jednak znalazłam odpowiedź, za dużo cukru. dodac do tego jeszcze alergie pokarmowa i nie zostaje nic do jedzenia. brokuly. no i jeszcze cukinia. bez sensu. Odpowiedz Link
asiabed Re: pomidory 14.09.05, 09:05 Dr Janus zezwala na zjedzenie niewielkiej ilosci pomidora (kilka plasterkow, jeden malutki). Ja sobie pozwalam ta taka ilosc (ale nie co dzien). Staram sie to zwykle zagryzc czosnkiem, cebula, i zjadac z czyms co ma niski indeks glikemiczny i raczej alkalizuje. pozdrowionka Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: pomidory 14.09.05, 09:23 Ja nie zalecam małej ilości pomidorów do diety ale ich dużą ilośc np. 3 duże pomidory pokrojone na grube kawałki z 1 cebulą + przyprawy + oliwa z oliwek. O ile ktoś pisze, że mają wysoki indeks glikemiczny to poproszę o podanie źródła tej wiadomości. Podaje info. o własnościach pomidorów: Dzięki przeciwutleniaczom (zwłaszcza likopenowi) warzywa te chronią organizm przed chorobami układu krążenia, mają także znaczenie w profilaktyce raka płuc, prostaty, piersi i przewodu pokarmowego. Są zasadotwórcze, odkwaszają zatem organizm. Dzięki zawartości soli bromu działają kojąco na system nerwowy. Obecny w nich potas poprawia pracę nerek, działa bowiem moczopędnie, a tym samym odtruwająco, pomagając w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii z organizmu; ponadto wspomaga pracę serca, regulując ciśnienie. Niezwykłe działanie ma też galaretka otaczająca pomidorowe pestki - rozrzedza ona krew, podobnie jak aspiryna, nie dopuszczając tym samym do powstania skrzepów. Dlatego pomidory uważane są za ważny element diety osób po zawale. Odpowiedz Link
igana84 Re: pomidory 14.09.05, 11:15 Boze, wreszcie jakis pozytywny akcent dostalam skrzyneczke ekologicznych pomidorow i juz ze łzami w oczach dzis sie z nimi żegnałam ach,małe, a cieszy. dziekuje. Odpowiedz Link
annm Re: pomidory 14.09.05, 11:36 O jak się cieszę..... bo ja zdjadam codziennie z cebulą, czasem z czosnkiem... i nie wyobrażam sobie bez nich mojego śniadania Odpowiedz Link
asiabed Re: pomidory 14.09.05, 14:48 Przepraszam panie Doktorze, jesli troche przekrecilam Pana zalecenia odnosnie jadania pomidorow. Ale ostatnio tyle przeczytalam na ten temat, ze zwyczajnie sie pomylilam. Mam nadzieje, ze nie bedzie mial mi Pan tego za zle. Byc moze byly to zalecenia pana Artura. Poza tym ciesze sie, ze uwaza Pan, ze mozna ich jesc wiecej. Tym bardziej teraz, kiedy jest jeszcze na nie sezon. (ciekawy artykul: www.grodan.pl/sw19931.asp ) Zastanawiam sie dlaczego zachodie zalecenia dla diety antygrzybicznej nie uwzgledniaja mozliwosci jedzenia pomidorow w pierwszej fazie ? Moze amerykanie boja sie spozywac pomidory ze wzgledu na to ze poddawane byly genetycznej modyfikacji No bo to, ze czesto uczula, to wiadomo, ale przeciez nie wszyscy chorzy na przerost candidy maja problemy z alergia. Moze ktos mnie oswieci w tej kwestii? pozdrowionka Odpowiedz Link
artur737 Re: pomidory 14.09.05, 16:31 Jak widac miedzy zaleceniami Dr. Janusa i moimi sa drobne roznice. Ale biorac pod uwage caloksztalt jest ich malo. Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: pomidory 14.09.05, 18:04 Trochę Was zmartwię. Większość pięknych pomidorów jest genetycznie modyfikowana. To są te wielkie piękne i czerwone okazy sprowadzane z zachodu. W związku z tym kupuję takie , o których myślę, że nie są modyfikowane tzn. mają jakieś drobne plamki a poza tym nie są wszystkie tej samej wielkości. W tej chwili polecam ich starą odmianę, która we wrześniu pojawia się na rynku. Są to pomidory podłużne, niewielkie i twarde. Obecnie ,,naukowcy'' pracują nad odmianą niebieskich pomidorów, które tak zmodyfikowali, że zawierają więcej B- Karotenu na niekorzyść likoprnu. Odpowiedz Link