Dodaj do ulubionych

malinowy język

15.11.05, 11:49
Witam wszystkich.Chciałam napisac o mojej mamie ij ej półtorarocznym problemie
z "malinowym jezykiem" własnie.Moja mam leczyła sie dlugo na helicobakter
pylori,miała w badaniu gastroskopowym jakas nadzerke.W zwiazku z tym zazywała
duzo antybiotykow.Po jakims czasie zaczał ją strasznie piec jezyk,był
zywoczerwony,z białymi bąblami,nadzerkami po bokach.Zaczeły sie odwiedziny u
internisty,masa lekow,ktore nic nie dały.W koncu dowiedziala sie ze jest pani
doktor ktora zajmuje sie takimi przypadlosciami.Oczywiscie wizyta,badania
prywatnie,wiec płatne.Od razu pobrali jej wymaz,okazało sie ze ma Candida
globrata,na tym grzybie cos tam hodowali,dobrali lek na tego konkretnego
grzyba-Ketokonazol.
Czytam to forum,syn rowniez ma biały nalot na jezyku,w poniedziałek ide z nim
do tej specjalistki.Mam nadzieje ze w koncu ona zaradzi,gdyz wieloletnie
zgłaszanie tego pediatrze nic nie daja.Jestem bardzo zniesmaczona postawa
lekarzy,ktorzy bagatelizuja takie cos,nie szukaja przyczynsad
Jesli to kogos zainteresuje bede pisała o postepach w leczeniu mamy jak i syna.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jullieta Re: malinowy język 15.11.05, 12:11
      Witam!

Oczywiscie,ze mnie interesuje Wasz przypadek. Tym ciekawsze bedzie obserwowac zmiany, jakie zapewne beda teraz zachodzic podczas leczenia i diety. No, bo co tu sie oszukiwac, od diety musicie zaczac i to najlepiej od zaraz. Moze nie tak skrajnej od poczatku (coby nie przerazic), ale na pewno cos trzeba juz wyeliminowac. Zrob plan: diety, leczenie (wedlug schematu lekow), dobry lekarz. I pisz nam. No i powodzenia!
      • nekki Re: malinowy język,biały jezyk 23.11.05, 13:50
        Witam.
        Syn jest po pobraniu wymazu z jezyka.Na wyniki zapewne poczekamy z 2tygodnie.Na
        poczatek dostał Nystatyne w zawiesinie.Nie wiem,czy to normalny objaw,ale dzis
        jest 3dzien po rozpoczeciu leczenia i strasznie kaszle.Nie dostał zadnych innych
        lekow.Mam na mysli np.Lakcid.Czy musi go brac razem z nystatyna?Jestem pewna,ze
        jakiego grzyba u niego wyhoduja.Biały jezyk,niedowaga,bole brzucha,zmienny
        apetyt, sa u niego od wielu lat.Nigdy,zaden lekarz nie zainteresował sie
        przyczyna!Czy do stwierdzenia candidy wystarczy wymaz z gardła?czy moze
        potrzebne bedzie jeszcze bad.kału w tym kierunku?Niejednokrotnie w przeszłosci
        miał robione na obecnosc lamblii,ktore były.Czytajac to forum,mam juz mętlik w
        głowie.Od czego zaczac?Narazie nie mam jeszcze wynikow,a juz to strasznie
        przezywam.Co do diety,bedzie problem i to wielki,syn jest strasznie wybredny.
        Mama jest w trakcie leczenia,jest poprawa,język nie ma juz malinowego koloru.Nie
        wiadomo jak bedzie dalej.Czytam ze candide niektorzy lecza bardzo długo.Dla mnie
        to szok.Myslałam ze wystarczy jakas kuracja lekami i po kłopocie...
        Pozdrawiam
        • jullieta Re: malinowy język,biały jezyk 23.11.05, 19:43
          Nekki,
          oczywiście, że powinnaś już podawać probiotyk, ale może lepiej ProBacti4.
          Wszelkie odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz tu na forum. Od Ciebie dużo
          zależy, więc uzbrój się w cierpliwość i zacznij przeglądać i czytać forum.
          wszystko znajdziesz, już tytuły wątków ułatwiają szukanie: probiotyki, badania,
          lamblie, dieta, itp.. Wklep w opcje szukania, tu na forum i ... gotowe.

Pozdrawiam.

• jullieta Re: malinowy język,biały jezyk 23.11.05, 19:45
            A propos kłopotu, to dopiero będzie kłopot jak zastosujesz tylko i wyłącznie
            leki chemiczne (syntetyczne)!!! Więc do dzieła!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka