Dodaj do ulubionych

Substytut maki do sernika... ?

11.04.06, 18:38
Witam wszystkich!

Ida swieta i chcialbym jednak sobie troche pofolgowac i planuje upiec
bezpieczny dla kandydowcow sernik z ksylitolem zamiast cukru, potrzebny mi
teraz tylko jakis substytut maki oczyszczonej tortowej. Czy maka pszenna
razowa (graham) sie nadaje, wszak ma gluten wiec powinno sie ciasto dobrze
lepic? A moze jakas orkiszowa, ryzowa albo kukurydziana? Czy tez lepiej sie
nie fatygować i dodac do zwyklej maki troche lnu mielonego by zmniejszyc jej
index glikemiczny? Wszelkie porady mile widziane!wink

A tak w ogole to to moj 1szy post (choc obserwuje te forum juz jakis czas)
wiec wypadaloby sie przedstawicwink Michal, mlody 'kandydowiec' sie klania, z
reszta swoj przypadek bede opisywal jeszcze szerzej w innym posciewink

pozdrawiam wszytskich i smacznego jajka zycze!
Obserwuj wątek
    • homeopatkaqq Re: Substytut maki do sernika... ? 11.04.06, 21:11
      witajsmile
      co do maki to wszelkie pszenne przemialy odpadaja!.
      Jak juz to uzyj make kukurydziana , zytnia, ktore w skrajnych przypadkach mozna
      dodawac. Rowniez inne maki sa w miare bezpieczne z malych ilosciach: maka z
      quinoi albo maka z kaszy jaglanej albo tez maka z brazowego albo dzikiego ryzu.
      Musisz poszukac w sklapach ze zdrowa zywnoscia pewnie.
      A siemienia lnianego nie dodawaj do sernika-nie bedzie chyba to sie razem
      dobrze komponowac...
      Zeby obnizyc indeks glikemiczny najlepiej zrobidsz jesli bedziesz jadl duzo
      warzyw gotowanych,zup warzywnych i pil duzo wody.
      Mysle,ze jedna porcja sernika nie zaszkodzi. Tylko sie za bardzo nie
      przejadaj,hihihismile
      Smacznego!
      • jinx83 Re: Substytut maki do sernika... ? 12.04.06, 01:29
        Hej homeopatkaqq, dzieki za odpowiedz!

Sek w tym ze ja chce sie poobjadac tym sernikiem (100%na moja odpowiedzialnosc,
        zreszta z candida walcze juz ponad rok wiec wiem mniej wiecej na co moge se
        pozwolic) dla nas takie 'swieta' sa wszak raz tylko na pol rokuwink Ksylitol jest
        w miare bezpieczny przy krotkotrwalym uzyciu, reszta komponentow - jajka (nie
        mam specjalnie alergii), twarog, wiorki kokosowe, olej itp tez - takze zostaje
        tylko maka.

I teraz sie dziwie - czemu maka pszenna razowa odpada? Przeciez graham jest
        dozwolny na diecie pod warunkiem ze nie ma sie alergii na gluten? Najgorsze sa
        przeciez oczyszczone maki bo maja wysoki index glikemiczny no nie?

I wlasnie, co do tych mak to ja w sumie bardziej pytalem pod katem wypiekuwink -
        jak maka (poza ta pszenna no i innymi oczyszczonymi) by pasowala ogolnie do
        ciast takich jak sernik, jaka by sie dobrze trzymala i dobrze komponowala ze
        smakiem 'sernikowym' itpwink

W najgorszym przypadku zrobie na zwyklej maca (trudno) i gotowy produkt bede
        posypywal lnem albo popijal jakims (yuuck) olejem ale z ciacha nie zrezygnujewink

Pytanie do tych w sumie co maja doswiadczenie juz we wszelkich wypiekach z
        alternatywna makawink Wiec, ma ktos jakie rady?smile
        • nowajulka Re: Substytut maki do sernika... ? 12.04.06, 11:17
          Skoro leczysz sie już rok, to chyba nic się nie stanie jak zrobić sobie
          normalny srenik, taki z maka pszenną.
          • homeopatkaqq Re: Substytut maki do sernika... ? 12.04.06, 18:21
            do jinx 83:

wiesz, ja tez od ponad roku jestem na diecie i leczeniu i nadal widze po sobie,
            ze jak zjem sobie raz na jakis kawalek sernika albo kubeczek kawy to sie nic
            nie dzieje...ale chodzi o to, ze jak sprobuje znow na drugi dzien i potem na
            trzeci bez odstepow czasowych to juz w trzecim dniu pochwa mnie zaczyna
            swedziec.Znak,ze organizm dostal za duzo "dobrego"i sie uzbieralo. Juz nawet
            lewatywa mnie nie ratuje,bo swedzi dalej.
            Nic nie jest tak dokladne w pomiarze przedawkowania zarcia dla grzybow jak ten
            moj babski organ. Wiec dlatego widze, ze w drugim etapie raz na jakis czas
            mozna zrobic male odstepstwo, ale nie ciagnac tego dzien po dniu, bo grzyby
            najwidoczniej tylko na to czekaja.

Takze jak bys mial zjesc jedna porcje sernika z normalnej maki to mysle ze nic
            sie wielkiego nie stanie przyzalozeniu, ze popijesz to duza iloscia wody,
            bedziesz jadl gotowane jarzyny chocby z zupie dla rownowagi.
            Jednak jesli szykujesz sie na calego sernika to mowie z gory, ze musisz uzyc
            maki bezpiecznej. Ta pszenna odpada zupelnie. Zobaczysz, ze po kilku dniach
            nastapi widoczne pogorszenie.Stad lepiej uzywac maki z dzikiego lub brazowego
            ryzu. Ja je kiedys uzylam do nalesnikow i byly ok. Mysle,ze do sernika tez
            bedzie dobra.
            • magdan2 Re: Substytut maki do sernika... ? 12.04.06, 19:09
              Zmieszaj kukurydzianą z ryżową i daj dużo masła -będzie smaczne
              • jinx83 Re: Substytut maki do sernika... ? 13.04.06, 15:29
                Dziekuje wszystkim za odpowiedz!

Magdan2 a mozesz mi powiedziec w jakich proporcjach zmieszac ta make
                kukurydziana i ryzowa? Nie chce zeby ciasto sie rozpadlo (ciasto na spod pod
                sam sernik). pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka