aga-20 04.09.06, 08:53 Jak tow końcu jest z tą czekoladą bo juz się gubię.Można ją jejść czy nie? Ostatnia tata kupił mi czekoladę "lekką" bez cukru,nadaje się? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shamsa Re: Czekolada 04.09.06, 09:29 czekolada lekka to gorsze niz czekolada naturalna. sprawdz sklad. w drugim etapie mozna gorzką w małych ilosciach. Odpowiedz Link
kasiulinka78 Re: Czekolada 04.09.06, 09:34 Dokładnie tak czekolada lekka to sama chemia prawie.Lepiej kup sobie naturalna gorzką czekoladę najlepiej z zawartościa 70-90% kakao.Polecam ci Wedel Dark!Zjesz kosteczke i ...masz juz dosyć czekoady hihihih Odpowiedz Link
elpasz Re: Czekolada 04.09.06, 10:17 Świetna jest też Wawel 90% i jeśli ktoś lubi mocną gorycz Lindt 99% kakao Odpowiedz Link
elpasz Re: Czekolada 04.09.06, 11:19 Wawel niestety ma w składzie cukier, sprawdziłam na opakowaniu, Lindta nie mam w tej chwili ale jest tak gorzka, że chyba jest bezcukrowa. Być może mam w domu, sprawdzę. Odpowiedz Link
balamutka Re: Czekolada 04.09.06, 11:23 ktoś gdzieś tu kiedyś podawał przepis na czekoladę własnej roboty z ksylitolem, a to swiństwo co ma malitol zamiast cukru powinni wycofać ze sprzedaży,tylko raz się skusiłam i potem spędziłam pół dnia w łazience przeklinając tą czekoladę i jej producentów Odpowiedz Link
kawka37 Re: Czekolada 04.09.06, 11:52 Lindt 99% ma w składzie cukier. Podobno jest też LIndt z chili, tu bysmy załatwiły/li kandidę która by wylazła ,żeby pojeścć cukier, tylko na razie nigdzie takiej czekolady nie spotkałam. Odpowiedz Link
aga-20 Re: Czekolada 04.09.06, 13:31 Jeśli mają cukier to raczej odpadają czy jednak jest go bardzo mało tak że można się skusić?A czyte kako?Jest jakieś godne polecenia? Odpowiedz Link
balamutka Re: Czekolada 04.09.06, 16:13 te czekolady z malitolem są na stoiskach ze zdrową żywnością, nie pamiętam kto to produkuje, na opakowaniach reklama że zero cukru, syf syf syf, lepiej zrobic samemu czekoladę wklejam przepis (oczywiście nie mój, ale robiłam raz ) czekolada: 5 dkg kakao ,3 łyżki wody, 5 łyżek śmietanki ,2 łyżki masła, słodzik (ja dałam ksylitol) i wanilia według uznania. wszystkie składniki dodaję do garnka i ciągle mieszając na wolnym ogniu podgrzewam ,czasami jest za gęste to dodaję po łyżce lub 2 śmietanki lub wody .Jak całość się połączy to podgrzewać aż zaczną się pokazywać bąbelki ,zdjąć wylać na pergamin i ostudzić pycha ,a ile magnezu smacznego Odpowiedz Link
kiw75 Re: jaką śmietankę? 06.09.06, 21:06 Jaką śmietankę należy dodać i czy musi być masło czy może być masło roślinne? Odpowiedz Link
balamutka Re: jaką śmietankę? 08.09.06, 09:34 -śmietana musi być gęsta, -ja dodawałam masło, bo nie jem margaryny, nie wiem jak wyjdzie na margarynie, trzeba spróbować, jednak polecam masło jeśli nie ma przeciwskazań Odpowiedz Link
elpasz Re: jaką śmietankę? 08.09.06, 11:13 I chyba słodka, prawda?, jakiej firmy kupujesz? Odpowiedz Link
szeretet Re: jaką śmietankę? 09.09.06, 21:57 Przecież kakao nie można jeść podczas diety, ma kofeinę. Ale jest jego substytut, który jest dopuszczany w drugim etapie. Pisałam o nim jakiś czas temu, nazywa się "carob". Jest analogicznym produktem do kakao jak np. stevia do cukru. Odpowiedz Link
balamutka Re: jaką śmietankę? 09.09.06, 22:12 szczerze mówiąc to kupiłam śmietanę na rynku taką prawdziwą bez przeróbek od babci ze wsi ale czasem kupuję ze sklepu śmietanę 18%, ale nie żadna "Łaciata" bo to sama woda tylko śmietana w kubku słodka, gęsta co do kakao to nawet nie wiedziałam że jest zabronione zresztą teraz poluzowałam dietę a czuję się dużo lepiej Odpowiedz Link
shamsa Re: jaką śmietankę? 10.09.06, 12:14 margaryna jest paskudnie faszerowana chemia, co mocno odczuwam na skórze. po masle tego nie mam Odpowiedz Link