szalicja 02.12.08, 14:56 Proszę, powiedzcie ile miało być mąki w przepisie na ciasteczka migdałowe? W przepisie nie znalazłam ilości...Szukałam i nie wyszukałam, a chciałam dziś mojemu maluchowi upiec... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stef63 Re: Ciasteczka migdałowe - plizzz 02.12.08, 19:29 Szalicja czy mogłabyś podać przepis na te ciasteczka migdałowe. Odpowiedz Link
stef63 Re: Ciasteczka migdałowe - plizzz 02.12.08, 19:41 Podaję link do przepisów kulinarnych z Forum Borelioza. Tam przy ogromnej ilości antybiotyków trzeba koniecznie stosować dietę przeciwgrzybiczą. Może znajdziesz coś dla siebie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=82273634 Odpowiedz Link
stef63 Re: Przepisy kulinarne 02.12.08, 20:19 Jeszcze znalazłam coś takiego. www.drjanus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-przy-leczeniu-grzybicy Odpowiedz Link
szalicja Przepis na ciasteczka 03.12.08, 09:17 ciasteczka migdałowe 20 dkg zmielonych migdałów 4 jajka ksylitol do smaku szczypta soli mąka milled lub amarant 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub z oliwek wanilia naturalna Jajka miksuję z wanilią, solą i zastępczym słodzikiem do białości, następnie dodaję migdały i mąkę, następnie rozpuszczony tłuszcz- czasami dodaję też jogurt naturalny i szczyptę sody oczyszczonej. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, łyżką wykładam ciasteczka i piekę przez 14 min. Zamiast mąki można dać mielone płatki owsiane. Przepis znalazłam tu na forum. W sumie, można dodawać mąki "na oko", aż będzie mieć tą konsystencję bardzo gęstej śmietany, o której pisze autorka. Znalazłam tu parę ciekawych przepisów, które są pomocne przy dietowaniu dziecka. Wczoraj też zrobiłam placuszki z jabłkami: RACUSZKI Z JABŁKAMI: mąka amarantus ok. pół szklanki 3 jajka 2 kwaśne jabłka ksylitol ok. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Ubiłam białka, dodałam żółtka i ksylitol (ok. 1 łyżeczki), żeby powstała kremowa masa. Mieszam z tartymi jabłkami i mąką, sodą oczyszczoną. Chyba warto odczekać trochę, zanim doda się jabłka. TE placuszki, które smażyłam na końcu były bardziej puszyste. Pewnie trzeba odczekać, aż soda zadziała. Smażyłam malutkie, dość płaskie placuszki, bo były bardzo delikatne. Przepis znalazłam też tu na forum, troszkę zmodyfikowałam i wyszły pychotka Odpowiedz Link
olivka31 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 11:19 oooo! dzięki dobrzy ludzieJa tez skorzystam Odpowiedz Link
olivka31 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 11:20 aaaaa co to jest ksylitol????Boszeee jaka ja ciemna jeszcze jestem)) Odpowiedz Link
szalicja Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 11:32 To jest cukier z kory brzozy (chyba). Jest słodki i ma konsystencję cukru. Można go używać przy grzybicy a nawet trzeba, bo zwalcza paskudztwo. Poczytaj w necie. Dużo można się o nim dowiedzieć. Leczy nawet drobną pruchnicę na zębach. Jest drogi, bo 1 kg kosztuje ok. stówkę, ale myślę, że warto zwłaszcza jeśli to dziecko jest na diecie. Można mu zapewnić "słodkości" i nie będzie podkradać niedozwolonych produktów. Ten słodzik można kupić w sklepie ze zdrową żywnością i są paczkowane też po 250 g. Ja kupiłam taką paczkę na początek. Odpowiedz Link
szalicja Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 11:45 Nie ma za co Czytam dużo na tym forum, szperam po portalach dot. alergii. Też dopiero zaczynam. Mój synek jest na diecie dopiero od tygodnia Możesz zajżeć też na forum Alergie. Tam też napewno można znaleźć ciekawe informacje Odpowiedz Link
olivka31 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 11:54 Tak sie skałda,ze ja też szperam po tych samych forach co Ty,bo widzę Cię tu i ówdzie;DDD Zaradna matka z Ciebie,widac poruszysz niebo i ziemię,żeby Twoje dziecko było zdrowe ..to się chwali Odpowiedz Link
szalicja Re: Przepis na ciasteczka 03.12.08, 12:07 No to jak widzisz, trochę się przyczepiło. Mam nadzieję, że wszystko się wreszcie wyklaruje. Czego wszystkim życzę Musimy się wspierać tu na forum oraz na innych. To jest bardzo cenne, że możemy wymieniać się doswiadczeniami, informacjami itp. To nam daje dużą szansę na sukces leczenia, rehabilitowania, wychowywania itp. itd. Taka nasza rola - rodziców - upierdliwość. Odpowiedz Link