Dodaj do ulubionych

Zakazać House'a

15.10.09, 00:52
Ten serial demoralizuje naszych lekarzy. W każdym odcinku lekarze robią błędy,
stawiają błędne diagnozy, leczą pacjentów na choroby, na które ci wcale nie
chorują i uchodzi im to na sucho. Żaden z pacjentów nawet nie występuje o
odszkodowanie. W żadnym odcinku nie pojawia się prokurator czy choćby radca
prawny reprezentujący skrzywdzonego takim lekkomyślnym traktowaniem pacjenta.
Ostatnio oglądałem odcinek, w którym pewnemu choremu wyborowano całkiem
niepotrzebnie kilka dziur w czaszce. Być może nawet dowiercono się do mózgu. I
co ? I nic, wszyscy uważają, że jest wszystko w porządku. W innym filmie
pacjentka prawie cały odcinek czekała na prawidłowa diagnozę tracąc prawie
życie przez nieudolność filmowych konowałów.
Uważam za niedopuszczalne, iż taki serial promujący bylejakość pracy lekarzy i
ich bezkarność ogląda nasza, już i tak zdemoralizowana do szpiku kości, służba
zdrowia.

S.
Obserwuj wątek
    • sabinac-0 Re: Zakazać House'a 15.10.09, 01:05
      Lekarze w tym filmie godzinami przesiaduja przed tablica, kroja myszy, wlamuja
      sie do mieszkan pacjentow i grzebia w smietnikach.
      A jakie piekne diagnozy przy tym stawiaja!
      Np. nieuleczalna rzucawka ciezarnych pojawiajaca sie tydzien po porodzie,
      Poliomielitis cudownie wyleczone witamina C,
      ciezkie zatrucie selenem po zjedzeniu orzeszkow brazylijskich,
      Moze ktos dorzuci nastepne kwiatki?
      • st.lucas Re: Zakazać House'a 15.10.09, 08:23
        Rzucawka moze wystapic nawet do 2 tygodni po porodzie.
      • mary_ann Re: Zakazać House'a 23.10.09, 09:22
        sabinac-0 napisała:

> Poliomielitis cudownie wyleczone witamina C,

O, nie! Nie dam szargać honoru ekipy doktora House'a, jakem mary_ann!:-))
        "Wyleczenie" polio było oszustwem, bo to w ogóle nie było polio, jakis
        nawiedzony gostek (który zresztą z "castingu" do zespołu dioagnostycznego
        House'a za tę akcję wyleciał wyleciał) sfalszował wyniki, bo byl społecznikiem z
        urodzenia i chciał zwrócić uwagę świata (np. podłych koncernów farmaceutycznych)
        na problem polio. To tak z pamięci, pewnie niezbyt dokładnie:-)

Pozdrawiam
        Mary_ann
    • doctor_evil Re: Zakazać House'a 15.10.09, 13:25
      >W innym filmie pacjentka prawie cały odcinek czekała na prawidłowa diagnozę
      tracąc prawie życie przez nieudolność filmowych konowałów.

filmowy konował jest mniej groźny od tego z którym mozesz sie spotkać np w
      przychodni, szpitalu lub karetce
      • snajper55 Re: Zakazać House'a 15.10.09, 19:38
        doctor_evil napisał:

> filmowy konował jest mniej groźny od tego z którym mozesz sie spotkać np w
        > przychodni, szpitalu lub karetce

Ale film powinien pokazywać dobrą pracę lekarzy, a nie partaninę konowałów,
        którzy za swą nieudolność dostają prawdziwe dolary. Taki serial, w którym główny
        i, wydawałoby się pozytywny, bohater przy każdym wejściu do pokoju chorego
        stawia inną diagnozę. Toż to znaczy, że co najmniej wszystkie poza jedną są
        błędne. Toż to znaczy, że w każdym odcinku popełnia on mnóstwo błędów, za które
        już dawno powinien stracić prawo wykonywania zawodu, trafić do więzienia oraz
        płacić astronomiczne odszkodowania.

S.
        • doctor_evil Re: Zakazać House'a 15.10.09, 20:40
          > Ale film powinien pokazywać dobrą pracę lekarzy, a nie partaninę konowałów,

napisz do scenarzysty i nie zawracaj glowy na forum SZ
    • maksiu1313 Re: Zakazać House'a 15.10.09, 14:15
      Lekarze,jak lekarze, gorzej że oglądają ten serial zdemoralizowani
      pacjenci.Potem wymagają szybkiej diagnozy od naszych zmordowanych lekarzy.W
      filmie pacjentka godzinę czekała na diagnozę,dobrze że to tylko film.W Polskiej
      rzeczywistości na diagnozę czekałaby kilka lat.
      • doctor_evil Re: Zakazać House'a 15.10.09, 14:45
        a propos zdemoralizowanych pacjentów. Znowu się przyczepili do lekarza.
        miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,7146168,32_letni_lekarz_z_Zagania_odpowie_za_blad.html
        • andnow2 srodzy ci żagańscy prokuratorzy 15.10.09, 20:31
          doctor_evil napisał:

> a propos zdemoralizowanych pacjentów. Znowu się przyczepili do
          lekarza.
          > miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,7146168,32_letni_lekarz_z_Zagania_odpowie_za_blad.html

W Warszawie na Pradze Południe za pozostawienie we wraku auta i
          stwierdzenie zgonu, którego nie było po prostu umarzają.
      • snajper55 Re: Zakazać House'a 15.10.09, 19:43
        maksiu1313 napisała:

> Lekarze,jak lekarze, gorzej że oglądają ten serial zdemoralizowani
        > pacjenci.Potem wymagają szybkiej diagnozy od naszych zmordowanych lekarzy.W
        > filmie pacjentka godzinę czekała na diagnozę,dobrze że to tylko film.W Polskiej
        > rzeczywistości na diagnozę czekałaby kilka lat.

Dla nas godzina, to w serialu czasem tydzień. A pacjent powinien otrzymać
        prawidłową diagnozę natychmiast. Przecież można. Na przykład taki irydolog czy
        inny radiesteta - spojrzy, dotknie i już wszystko wie. A lekarzowi się po prostu
        nie chce.

S.
        • maksiu1313 Re: Zakazać House'a 21.10.09, 19:56
          Ach,dlaczego obraziłem dr Hausea.Teraz mści się na mnie.
        • pct3 Re: Zakazać House'a 21.10.09, 20:31
          Snajper, napiszą Ci tu zaraz żebyś się nie nakręcał ;-)))
          • snajper55 Re: Zakazać House'a 21.10.09, 21:59
            pct3 napisał:

> Snajper, napiszą Ci tu zaraz żebyś się nie nakręcał ;-)))

Dlaczego Szlachcicowi nie napiszą ?

S.
            • pct3 Re: Zakazać House'a 21.10.09, 22:01
              bo on nakręca- o przepraszam, podkręca - procesory.
              • mat.monika Re: Zakazać House'a 01.11.09, 16:10
                No tak nasi lekarze tak ufni w swoją wiedzę stawiaja szybkie
                diagnozy a jak zespół objawów do niczego nie pasuje i badania
                wychodzą zgodnie z normami to twierdzą ,że pacjent jest zdrowy a
                jego dolegliwości są wyimaginowane. I tu pojawia się problem bo
                dr.Haus takiego pacjenta by nie wypuścił. Zmusiłby swoich
                współpracowników DO MYŚLENIA i po masie błędów postawił wlaściwą
                diagnozę. Naszym lekarzom nie chce się myśleć...
                • snajper55 Re: Zakazać House'a 01.11.09, 18:52
                  mat.monika napisała:

> No tak nasi lekarze tak ufni w swoją wiedzę stawiaja szybkie
                  > diagnozy

Ja nie wiem czy oni są ufni, czy też ulegają presji pacjenta i jego rodziny (za
                  których plecami stoi opinia publiczna trzymająca tubę mediów), oczekujących
                  natychmiastowej pomocy, a więc natychmiastowej diagnozy.

> a jak zespół objawów do niczego nie pasuje i badania
                  > wychodzą zgodnie z normami to twierdzą ,że pacjent jest zdrowy a
                  > jego dolegliwości są wyimaginowane. I tu pojawia się problem bo
                  > dr.Haus takiego pacjenta by nie wypuścił. Zmusiłby swoich
                  > współpracowników DO MYŚLENIA i po masie błędów postawił wlaściwą
                  > diagnozę.

Zanim miałby on okazję zrobić tę całą masę błędów, wylądowałby on u prokuratora.
                  Lub co gorsza, przed kamerą i mikrofonem jakiegoś niskoetycznego dziennikarza.

> Naszym lekarzom nie chce się myśleć...

Naszym lekarzom nie chce się robić masy błędów.

S.
    • kradam Re: Zakazać House'a 06.11.09, 15:04
      Medyczne recenzje HMD dla czytających inaczej:
      www.politedissent.com/house_pd.html
      • szanya Re: Zakazać House'a 07.11.09, 23:33
        Po pierwsze-owszem, był jeden odcinek, o ile pamiętam to w 2 serii, gdzie
        prokurator ścigał Housa za "chamskie i nie właściwe" traktowanie
        pacjenta...potem poszło też o Vicodin itd.
        Po drugie- praca lekarza jest jak praca detektywa...musi iść za śladami, czasem
        się pomylić, aby trafić na właściwy cel...
        Do "Snajper": jeśli uważasz,że leczenie ludzi, a przede wszystkim szybka
        diagnoza (co dopiero z ograniczonym budżetem w szpitalach na badania
        diagnostyczne) jest tak Banalnie prosta, że trudno tu o pomyłki - droga wolna -
        proponuje zaliczyć 6 lat studiów, potem rok stażu i jeszcze 5-6 lat
        specjalizacji żeby wszystkie, absolutnie wszystkie choroby, które może mieć
        człowiek, wykryć ot tak w ciągu paru godzin (bo z tego co czytałam z
        wypowiedzi, tydzień to i tak spoooro czasu) ...wtedy możemy podyskutować sobie
        na forum i ponarzekać sobie ...
        Pamiętajmy, lekarze to tez ludzie, nie bogowie!rzecz jasna nie powinni mylić się
        w zwykłych i typowych sytuacjach, powinni być po prostu ludzcy, humanitarni,
        mądrzy, powinni poszerzać swoją wiedzę etc... ale jeśli np ślepy od urodzenia
        nigdy nie zobaczy koloru grafitowego, to mimo, że o nim słyszał, dalej nie
        będzie dokładnie wiedział jak ten kolor wygląda...tak samo jest z lekarzami -
        uczysz się z książek danej rzadkiej choroby, wiesz że ona jest, ale nigdy np
        podczas studiów nie miałeś szansy jej zobaczyć na własne oczy...mija 30 lat i
        co? nawet nie pamiętasz że taka istniała i oto jedyny przypadek zjawił się w
        twoim gabinecie... Generalnie chciałabym aby lekarze tacy jak House, tak dobrzy
        diagności istnieli naprawdę (no może pomijając zachowanie w stosunku do
        pacjentów)...lecz niestety nie jest to możliwe, gdyż po pierwsze przeciętni
        ludzie nie mają aż tak wielkiej pamięci, po drugie w realiach lekarskich nie ma
        niestety systemu pracy grupowej, która moim zdaniem jest po prostu świetna..."Co
        dwie głowy to nie jedna". Dlatego każdy chyba wie, że ten serial to zwykła
        fikcja. Poza tym, nie ma lekarza, który byłby w jednej osobie doskonałym
        internistą, mikrobiologiem, po części chirurgiem, neurologiem i tak dalej.Nie ma
        szans na tak dobrze opanowaną wiedzę . Wiedza medyczna w dzisiejszych czasach
        jest tak ogromna, że naprawdę trudno wszystko pojąć nawet w ciągu
        kilkudziesięciu lat...poza tym non stop się rozwija, poglądy na niektóre choroby
        się zmieniają. To nie zwykła matematyka, gdzie wystarczy raz się nauczyć,
        zrozumieć i wszystko idzie gładko.
        A co do samych lekarzy - "Snajper" - tak, masz z pewnością rację, generalnie
        medycy uczyli się tyle lat, aby potem tylko SZKODZIĆ i ignorować pacjentów...w
        końcu to ich praca :P

Jak ktoś nie chce, niech nie ogląda serialu i tyle...mnie wiele programów w tv
        się nie podoba, ale nie robię z tego afery..."Zabrońmy Kiepskich, bo
        demoralizuje polską rodzinę" :P <dżołk>. jak ktoś jest na tyle inteligentny, że
        myśli, iż wszystko, co pokazują w serialu House jest szczerą prawdą to życzę mu
        "wszystkiego najlepszego":)
        HOWGH!
        • snajper55 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 03:23
          szanya napisała:

> Do "Snajper": jeśli uważasz,że leczenie ludzi, a przede wszystkim szybka
          > diagnoza (co dopiero z ograniczonym budżetem w szpitalach na badania
          > diagnostyczne) jest tak Banalnie prosta, że trudno tu o pomyłki - droga wolna -
          > proponuje zaliczyć 6 lat studiów, potem rok stażu i jeszcze 5-6 lat
          > specjalizacji żeby wszystkie, absolutnie wszystkie choroby, które może mieć
          > człowiek, wykryć ot tak w ciągu paru godzin (bo z tego co czytałam z
          > wypowiedzi, tydzień to i tak spoooro czasu) ...wtedy możemy podyskutować sobie
          > na forum i ponarzekać sobie ...

Mój post to była ironia. A skąd ona się wzięła dowiesz się, jeśli pobędziesz
          trochę na tym forum i poczytasz głosy żądające odbierania lekarzom prawa do
          wykonywania zawodu z powodu popełnienia błędu. Lub odsądzające lekarza od czci i
          wiary, ponieważ nie rozpoznał sepsy kilka dni przed jej wystąpieniem.

S.
          • szanya Re: Zakazać House'a 08.11.09, 16:49
            ok:) W takim razie jesteś mistrzem ironii:) Zatem "pobędę" jeszcze
            na forum z przyjemnością.
            • snajper55 Re: Zakazać House'a 09.11.09, 01:13
              szanya napisała:

> ok:) W takim razie jesteś mistrzem ironii:) Zatem "pobędę" jeszcze
              > na forum z przyjemnością.

Zachęcam. :)

S.
          • doctor_evil lizus :( n/t 08.11.09, 17:55
          • maksiu1313 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 19:51
            Snajper to forum to bułeczka z masłem.W ogole cały watek to ironia,Pamietam
            post0,9 procent;ty sie ciesz ze nie batman bo miałbys jeszcze mniejsze szanse
            sprostac oczekiwaniom.Twoje forum to kultura.Prosze zajrzeć na
            Gazeta.pl.Forum.Gospodarka w ciagu kilku godzin około stu postów,Zadania dymisji
            rządu,Goraczka niedzielnego popołudnia.Na tym forum mozna się zrelaksować,czegos
            ciekawego dowiedziec no i nieraz posmiać tak jak z dr Hause.
            • snajper55 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 21:06
              maksiu1313 napisała:

> Snajper to forum to bułeczka z masłem.W ogole cały watek to ironia,Pamietam
              > post0,9 procent;ty sie ciesz ze nie batman bo miałbys jeszcze mniejsze szanse
              > sprostac oczekiwaniom.Twoje forum to kultura.Prosze zajrzeć na
              > Gazeta.pl.Forum.Gospodarka w ciagu kilku godzin około stu postów,Zadania dymisji
              > rządu,Goraczka niedzielnego popołudnia.Na tym forum mozna się zrelaksować,czegos
              > ciekawego dowiedziec no i nieraz posmiać tak jak z dr Hause.

Mnie też to forum się podoba. :) A Gospodarka nie jest jedyna. Podobnie wygląda
              choćby na forum Kraj. Nie mówiąc już o ukrytym Aquanecie. Po prostu jakość forum
              zależy od poziomu uczestników.

S.
              • gazton51 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 21:18
                Nie cierpię hausa, ale uwielbiam Snajpera:

>Po prostu jakość forum zależy od poziomu uczestników.<

Naturalnie, podobnie jak jakość lekarzy zależy od poziomu ich pacjentów.

Miło jest korzystać z pełnionych funkcji takich jak lekarz medycyny czy... administrator społeczny, mając w nosie wszelką odpowiedzialność za wynik swojej pracy.
                Całkowita spójność wyparcia, wobec dysonansów poznawczych na niestosownym stanowisku.

Czy my tę scenę z Barei to mamy genetycznie wdrukowaną, czy co?:
                "Tych klientów nie obsługujemy" czyli: nasza obsługa zależy od poziomu kupujących.
                Oj, niezły z Ciebie Maurycy, jak powiedziałaby Sylwia. ;(
                • maksiu1313 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 22:29
                  Gazton o co Ci chodzi z tym cytatem zBarei bo ja już nie pamiętam.....może mi
                  przypomnisz to się trochę posmieję.Tak po cichu Ci powiem że ja nie cierpię
                  żadnych dr Hause iinnych trochę tez.{[seriali}Pozdrawiam.
                  • gazton51 obsługa klienta 09.11.09, 09:11
                    W filmie załoga sklepu za komuny fotografowała klientów domagających się obsługi
                    i wywieszała ich zdjęcia (typu: fotka przestępcy) na tablicy przy wejściu, pot
                    tytułem:
                    tych klientów nie obsługujemy.

www.zw.com.pl/artykul/13,408030.html
                    "To przecież tutaj klient (w rolę którego wcielił się Wojciech Zagórski) z
                    jajami i śmietaną w koszyku wpychał się do kolejki przed kasą, a niezapomniany
                    pan Sławek robił zdjęcia niepokornym zakupowiczom, które potem trafiały do
                    gabloty „Tych klientów nie obsługujemy”.

https://www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc
                    • maksiu1313 Re: obsługa klienta 10.11.09, 09:28
                      YES SER...aluzję pojąlem. Ja bardzo przepraszam,ale podejrzenia panów są
                      całkowicie bezpodstawne, ja nic nie kupuje ja niczym nie handluję,Nie mogac
                      oprzeć ssię pańskiej elokwencji panie gaztonie pozwolę sobie dd czasu do czsu
                      sprowokować pana do polemiki.UkłonySER.
                      • gazton51 Jakiaś zmyłka... 13.11.09, 22:27
                        ...Panie Maksiu - aluzja była do snajpera.
                        Jakość obsługi nie zależy od klienta, ale od poziomu serwisu, również społecznego.
                        Nie wiem, co Pan wyczuł na siebie tam.
                        Chyba,że ten ser, który Pan wspomina, ale to to też nie ja.
                        Ukłony.
                • pct3 Re: Zakazać House'a 10.11.09, 09:41
                  Naturalnie, podobnie jak jakość lekarzy zależy od poziomu ich pacjentów.

Przemykając nad ironią tej wypowiedzi, dodam że w jakimś sensie na pewno.
                  Oczywiście: zgadzam się że to rolą lekarza jest dbać o tzw. poziom.
                  Ale czterechsetne w jednym tylko miesiącu ciągnięcie "w dół i w bok" lekarza (przez pacjentów, no chyba że ci co przychodzą to jego objaw wytwórczy albo podstawione androidy, ale chyba jednak nie) powoduje równianie w dół z presją, której nieliczni są w stanie się oprzeć.

Gazton. Rozumiem że masz pozytywistyczne idee i koncepcję "pozycji" lekarza.
                  Ale tu przypomnę tak radykalnie skomentowaną przez Ciebie moją tezę: w pewnych warunkach fakt otwarcia bądź nie toalety w przychodni zależy od pacjentów. Tzn. decyzja kierownictwa przychodni jest modulowana przez powtarzalne i niemodyfikowalne zachowania pacjentów.
                  Wybory lekarza są modulowane przez powtarzalne i niemodyfikowalne zachowania pacjentów; pozwól że przypomnę też z którejś wypowiedzi, miesiące wstecz, przykładowo tekst pacjenta, autentyczny: "to piszesz mi tą receptę, kur.wo, czy nie?" - czy mógłbyś choćby najogólniej przedstawić, jak teoria lekarza w cywilizowanym profesjonalizmie zakłada opór lekarza przed byciem ciągniętym w dół w takiej sytuacji?
    • anina-1 Re: Zakazać House'a 08.11.09, 22:14
      Tylko ten serial dodaje mi nadziei, że "może" istnieje taki lekarz, który
      potrafi zdiagnozować nietypowy problem.
      Dla mnie to niespełnione marzenie i lubię patrzeć na to przynajmniej w tv.
    • nstemi Re: Zakazać House'a 09.11.09, 23:12
      Daj spokój. Przecież to nie jest film edukacyjny. Podejrzewam, ze podobnie
      reagują policjanci czy strażacy na filmy o ich pracy. Siłą tego serialu nie jest
      jego osadzenie w realiach (bo umówmy się - z rzeczywistością ma tyle wspólnego
      co bajka o Czerwonym Kapturku)tylko wyjątkowo pokręcony główny bohater, świetne
      dialogi no i zawsze jakaś zagadka. Ja ten serial lubię mimo, że czasem płakałam
      ze śmiechu i zastanawiałam się czy nie jest to celowa parodia. Ja oglądałam 5
      sezonów na DVD więc już nie jestem w stanie powiedzieć w którym odcinku, której
      serii (aż takim fanem nie jestem), ale hity nie do pobicia to
      - odcinek w samolocie, kiedy to nasz House diagnozuje różne sprawy a potem
      przymierza się do otwarcia jamy brzusznej nieprzytomnego pacjenta (w samolocie,
      dysponując chyba kawałkiem skalpela). Polecam.
      -odcinek z pacjentką z przeproszeniem z zespołem CI..., której to House na żywca
      wyciąga z jelita taaaakiego tasiemca i wszyscy są szczęśliwi. Pyszności.
      A hasło "it's probably lupus" stało się już praktycznie obowiązkowe :-)))
      I czy serial promuje bylejakość? Szczerze wątpię. Nie bierzmy seriali dosłownie,
      bo nie ma to żadnego sensu. A jeśli ktoś się zestresuje niską jakością usług
      amerykańskich lekarzy zawsze może zerknąć na rodzimą twórczość w postaci "Na
      dobre i na złe", bo ponoć wciąż się to ciągnie.
      A na deser polecam to:
      www.youtube.com/watch?v=XjkCl3-PId8&feature=PlayList&p=B51289958FBCF052&index=16
    • iskierka43 Re: Zakazać House'a 13.11.09, 14:09
      Przecież to TYlKO film:-)Nie dajmy się zwariować,kto z lekarzy
      ogląda takie seriale????I,co gorsza,komu przyszloby do głowy
      nasladować fikcyjnego doktora?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka