13.12.10, 12:53
że nie refunduje tego nfz.

a swoją drogą Ci lekarze, którzy tam się udzielają - powinni być chyba "nagrodzeni" przez Izby Lekarskie. Potem się dziwić tylko, że autorytet upadł.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: skandal 13.12.10, 13:02
      Zaiste skandal. NFZ powinien refundować cały komplet świadczeń, łącznie z mszą świętą i zakupem różańca, niezbędnego narzędzia i obowiązkowego składnika metody.
    • slav_ Re: skandal 13.12.10, 13:10
      >skandal że nie refunduje tego nfz.

Żebyś się w przyszłości nie zdziwił :-)
    • doc1 Re: skandal 13.12.10, 17:05
      Mam wrażenie, że nie bardzo wiecie co to jest naprotechnologia. Może warto w telewizorni na początek zobaczyć?
      dziendobrytvn.plejada.pl/24,19286,wideo,,97178,naprotechnologia_-_alternatywa_dla_in_vitro,aktualnosci_detal.html
      Rzekoma niepłodność wynika niekiedy z braku elementarnej wiedzy.
      • st.lucas Re: skandal 13.12.10, 18:06
        doc1 napisał:

> Mam wrażenie, że nie bardzo wiecie co to jest naprotechnologia. Może warto w te
        > lewizorni na początek zobaczyć?
        > dziendobrytvn.plejada.pl/24,19286,wideo,,97178,naprotechnologia_-_alternatywa_dla_in_vitro,aktualnosci_detal.html
        > Rzekoma niepłodność wynika niekiedy z braku elementarnej wiedzy.

Zgadza sie.
      • nunia01 Re: skandal 14.12.10, 13:05
        > Rzekoma niepłodność wynika niekiedy z braku elementarnej wiedzy.

Rzekoma niepłodność może i wynika z braku elementarnej wiedzy, ale rzeczywista niepłodność ma często poważne podłoże.

Odwiedźcie noepłodnościowe fora i strony stosownych stowarzyszeń a przekonacie się, że dotknięci problemem ludzie w większości przypadków wiedzę posiadają rozwiniętą w zakresie: obserwacji cykli, stosownej diety, stylu życia, suplementacji, koniecznych do wykonania badań i zabiegów medycznych.

Jeśli zaczniemy o metodzie diagnozowania mówić, że leczy, to nie bardzo wiem gdzie skończymy.

Jeśli będziemy uważać, że wystarczy dieta i samoobserwacje, to może niepotrzebni są nam lekarze?
        • doc1 Re: skandal 14.12.10, 13:36
          Naprotechnologia dopuszcza wszystkie metody, za wyjątkiem obecnego, niedoskonałego in vitro.
          Można zatem stosować farmakoterapie i leczenie chirurgiczne.
          • nunia01 Re: skandal 14.12.10, 14:41
            A co ma do zaproponowania naprotechnologia w następujących przypadkach:
            - niedrożne nasieniowody,
            - brak plemników w ejakulacie,
            - niedrożne jajowody, nadal niedrożne po laparoskopii,
            - perspektywa leczenia onkologicznego u mężczyzny - dopuszczając in vitro i inseminację możemy nasienie zamrozić przed rozpoczęciem leczenia,
            - przebytą chorobą nowotworową u kobiety, która skutkowała pozostawieniem jedynie kawałka jednego jajnika, kiedy w perspektywie jest cały czas konieczność operacji radykalnej?

Niestety niepłodność to nie jest 'tylko' problem wrogiego śluzu czy obniżonych parametrów nasienia ze względu na niezdrowy tryb życia.
            I jaka tam naprotechnologia - gdzie jest coś więcej niż wie przeciętny lekarz ginekolog? Obserwacja cyklu, prawidłowe odżywianie, dobra dieta, badania hormonalne, farmakoterapia,
            leczenie chirurgiczne. Po co ten cały marketing, skoro większość z tych świadczeń możemy uzyskać w ramach ubezpieczenia na NFZ przy odpowiednio dużej determinacji?

• doc1 Re: skandal 14.12.10, 15:41
              Naprotechnologia jest dla tych par, które nie akceptują in vitro. Najczęściej z powodów religijnych. Grzech przeciw 5 przykazaniu.

Również dla tych, które nie zaszły w drodze in vitro, bo u nich napro ma aż 30% skuteczności.
              In vitro nie gwarantuje zajścia i donoszenia.
              • oby.watel Re: skandal 14.12.10, 15:50
                Czy może mnie ktoś uświadomić z ilu komórek składa się mrożeni w metodzie ni vitro ludzie, którzy potem są "zabijani"?
                • doc1 Re: skandal 14.12.10, 16:12
                  128
                  • oby.watel Re: skandal 14.12.10, 16:35
                    I to coś, składające się ze 128 komórek to człowiek? Toż to kobiety co miesiąc dopuszczają się ludobójstwa wyrzucając do kosza i spuszczając w ubikacji ludzi! Dlaczego winni tych mordów jeszcze nie siedzą?
                    • doc1 Re: skandal 14.12.10, 17:10
                      oby.watel napisał:

> I to coś, składające się ze 128 komórek to człowiek? Toż to kobiety co miesiąc
                      > dopuszczają się ludobójstwa wyrzucając do kosza i spuszczając w ubikacji ludzi
                      > ! Dlaczego winni tych mordów jeszcze nie siedzą?

Te 128 zmyśliłem oczywiście, żeby sprawdzić co światły obywatel wie o in vitro. Kupił :)))
                      Nie wiem co twoja kobieta spuszcza w ubikacji albo wyrzuca do kosza i wiedzieć nie chcę.

Wg nauki KK życie zaczyna się od poczęcia do naturalnej smierci i wypada uszanować poglądy ludzi wierzących.
                      Praktykujący katolicy na in vitro się nie godzą.

Nadal nie mam odpowiedzi co jest skandalem w napro.
                      • oby.watel Re: skandal 14.12.10, 17:53
                        Skandalem w napro jest brak refundacji różańca, jednego z podstawowych składników metody.

Jeśli według nauki KK życie zaczyna się od poczęcia do naturalnej śmierci to niech wierzący stosują się do tej nauki i nie narzucają jej wierzącym w co innego oraz niewierzącym. Jeśli według nauki nauki KK życie zaczyna się od poczęcia do naturalnej śmierci, to niech katoliccy lekarze przestaną za pomocą naukowych sztuczek chronić przed naturalną śmiercią przez przeszczepianie organów, leczenie raka czy innych chorób, bo faszerowanie ludzi chemią, czy przeszczepianie cudzych organów z naturą nie ma nic wspólnego. Niech wspólnie odmówią paciorek nad chorym, a Pan zadecyduje, czy chorego wyleczyć, czy powołać przed swoje oblicze.

Jest w piśmie napisane: Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana. A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone. Więc niech się tego wierni trzymają. We własnym gronie.
                        • doc1 Re: skandal 14.12.10, 18:51
                          Miotasz się obywatelu, piszesz nie na temat. Zioniesz nienawiscią nie tylko dl lekarzy ale do Kościoła, do wierzących. Zaiste, duszę masz chorą.

Naturalna śmierć, to taka bez eutanazji, bez samobójstwa, wspomaganego samobójstwa, czy zabójstwa "z litości". Odstąpienie od uporczywej terapii nieuleczalnie chorego jest przez katechizm KK dopuszczane.
                          Co do leczenia cytostatykami, to klasyczne terapetyki jak winkrystyna, czy winblastyna są produkowane z kwiatu barwinka różowego. Zatem można je uznać za naturalne ziołolecznictowo. Leczenia chemicznego kościół nie zabrania. Nie zabrania też operacji, przeszczepów, transfuzji. Piszę to, bo mam wrażenie, że tego nie wiesz.

Co do fragmentu listu Jakuba o namaszczaniu chorych, to istnieje jako sakrament chorych. W każdym szpitalu jest kapelan i taki sakrament możesz otrzymać ty albo ktoś z twojej rodziny.
                          • oby.watel Re: skandal 14.12.10, 19:06
                            O. Następny dobry Samarytanin postawił diagnozę, choć nikt go o to nie prosił. I to za darmo, bo numeru konta nie podał.

Ludzki ten kościół jest, skoro na tyle rzeczy pozwala. Ja naiwny myślałem, że jak zgodne z naturą, to zgodne z naturą, a tu popatrz, raz trzeba żyć, a zwłaszcza umierać zgodnie z naturą, a innym razem nie trzeba, a nawet nie należy. Ciekawe od czego to zależy, bo o żadne nowe objawienia Pisma nie uzupełniono. A przecież ani w nim o in vitro, ani o aborcji, ani o transplantologii słowa nie ma. Trzeba zaiste mieć bezpośredni kontakt z wszechmocnym, żeby z tego co jest wywieść zakaz tego, a dopuszczalność tamtego.
              • nunia01 Re: skandal 14.12.10, 16:07
                A czy coś przeszkadza tym parom skorzystać ze wszystkich dostępnych metod w ramach normalnej medycyny? Przecież nie ma przymusu podchodzenia do in vitro.

Nic nie gwarantuje zajścia i donoszenia.

Uciekasz od odpowiedzi na moje pytania, czyżby tak trudno było przyznać, że in vitro (to niedoskonałe in vitro) stosuje się wtedy (a przynajmniej powinno stosować się wtedy) gdy inne metody (i nie trzeba tu żadnych nośnych marketingowo nazw) po prostu zawiodą?

Naprawdę nie muszę płacić naprotechnologowi za informacje o obserwacji cyklu i diecie powszechnie dostępne oraz badania, często świadczone w ramach NFZ.
                • doc1 Re: skandal 14.12.10, 16:23
                  nunia01 napisała:
                  > Naprawdę nie muszę płacić naprotechnologowi za informacje o obserwacji cyklu i
                  > diecie powszechnie dostępne oraz badania, często świadczone w ramach NFZ.

Podręcznik napro ma 1200 stronic. Trudno w kilku zdaniach wszystko wyłożyć.
                  Nie musisz płacić, nie musisz mieć dzieci, nie ma obowiązku.
                  Tak jak są szkoły rodzenia i nie zastapi ich pogadanie z połoznikiem czy położną tak są szkoły zachodzenia w ciążę zwane napro. Żeby zajść potrzeba nie tylko zdrowych plemników i jajeczek ale płodnego śluzu a ten u niektórych kobiet jest tylko przez pół godziny w cyklu.
                  Dokłądna obserwacja i zapisywanie pozwala trafić parze w odpowiedni moment.
                  To tylko jeden z przykładów.

Co do in vitro, to już arcybiskup Józef kardynał Glemp tłumaczył, że jeśli medycyna poczyni postępy, że nie będzie się niszczyło zarodków, to kościół w swych naukach zgodzi sią na in vitro.
                  • nunia01 Re: skandal 14.12.10, 19:17
                    Fakt, że podręcznik ma ileś stronic mnie nie przekonuje - to nie Stany, żeby się podniecać grubością książki.

I bez naprotechnologii wiem jak wygląda cykl. A często lepszy jest kontakt z konkretną położną niż chodzenie do szkoły rodzenia.

Podajesz przykład zdrowych ludzi z niewielkim problemem na który obserwacja bardzo dobrze pomoże, nikt im in vitro nie będzie proponował, bo jest im niepotrzebne.

Ja się pytam o konkretne, poważne przypadki. Doczekam się odpowiedzi?
                    • doc1 Re: skandal 14.12.10, 19:47
                      nunia01 napisała:
                      > Ja się pytam o konkretne, poważne przypadki. Doczekam się odpowiedzi?

Zapytaj w najbliższym ośrodku napro. Jest ich w Polsce sporo.

Niedrożne nasieniowody, jajowody- udrożnić.
                      Za mało/brak plemników- bo może w pracy siedzi godzinami w ciasnych slipkach? :)) inne przyczyny np. rzeżączka, leczyć.
                      Leczenie onkologiczne- Agata Mróz urodziła.
                      itd.

Zrozum, że wierzące, praktykujące małżeństwo katolickie nie zgodzi się na in vitro. Napro to nie tylkodiagnozowanie, leczenie bezpłodności. To szkoła NPR, to przygotowanie do ew. adopcji i wiele innych spraw.
                      • oby.watel Re: skandal 14.12.10, 20:25
                        doc1 napisał:

> Zrozum, że wierzące, praktykujące małżeństwo katolickie nie zgodzi się na in vi
                        > tro.

I Bogu niech będą dzięki. Widocznie na górze nie przewidziano kontynuowania tej linii wiernych.
                        • igor14141 Re: skandal 14.12.10, 20:50
                          naprotechnologia to tylko nowa nazwa starego . Ciekawe i zarazem smieszne wypowiedzi pań instruktorek. Kurs napro 1500 zł.

Kto ciekawy czym rózni się nasienie pobrane do badania przez masturbację , od nasienia z przekłutej prezerwatywy dowiedzieć się można tutaj.

KK dopuszcza prezerwatywy?

dziendobrytvn.plejada.pl/24,19286,wideo,,97211,naprotechnologia_-_alternatywa_dla_in_vitro,aktualnosci_detal.html
                      • nunia01 Re: skandal 14.12.10, 20:45
                        > Niedrożne nasieniowody, jajowody- udrożnić.

A jak się nie da? A jeśli niedrożność nasieniowodów jest następstwem operacji przeprowadzonej w dzieciństwie tytułem niezstępującego jądra, która się w jakimś zakresie troszkę nie udałą?

> Za mało/brak plemników- bo może w pracy siedzi godzinami w ciasnych slipkach? :
                        > )) inne przyczyny np. rzeżączka, leczyć.

Ja nie mówię o słabych parametrach nasienia - bo wtedy można próbować poprawiać, ja mówię o braku plemników w ejakulacie.

> Leczenie onkologiczne- Agata Mróz urodziła.

Jej leczenie onkologiczne widocznie nie szkodziło na płodność. W dodatku ja mówię o tym, żeby urodzić i przeżyć.
                        Konkretne rozwiązanie w przypadku mężczyzny - zamrożenie nasienia przed rozpoczęciem leczenia farmakologicznego, a pewnie i przed operacją z tytułu raka jądra by się dało. U kobiet jest trochę trudniej, bo jajeczka już mrożone bywają, ale jest to procedura mocno jeszcze nieskuteczna, niemniej jednak jest to jakaś szansa.

A co z osobą po leczeniu operacyjnym tytułem nowotworu jajnika, u której zachowano część jednego jajnika żeby dać szansę na ciążę, ale w perspektywie ma operację radykalną.

Wielu praktykujących katolików korzysta z całego zakresu metod wspomagania rozrodu i nie Tobie oceniać prawdziwość ich wiary.
    • st.lucas Nie masz racji, Lor, z 2 wzgledow: 13.12.10, 18:04
      Po pierwsze sama obserwacja cyklu, nawet bez dzialan inwazyjnych,
      powoduje u wielu pacjentek jego umiarowienie i zachodzenie owulacji.
      Robie to NA CODZIEN w Niemczech i moge potwierdzic ze tak jest.

Po drugie w normalnym standardzie leczenia nieplodnosci PRZED in vitro
      jest laparoskopia.

Co do pieniedzy: Taka conajmniej powinna byc cena porady lekarskiej w Polsce -
      100zl, ale chyba nie zgadzasz sie z komentatorami domagajacymi sie naszej pracy za darmo?
      • claratrueba tez mi "nowatorstwo" 13.12.10, 22:04
        > Po pierwsze sama obserwacja cyklu, nawet bez dzialan inwazyjnych,
        > powoduje u wielu pacjentek jego umiarowienie i zachodzenie owulacji.
        > Robie to NA CODZIEN w Niemczech i moge potwierdzic ze tak jest.

Alez st.lucasie, w naszej Polsce tez robi to (chyba) każdy ginekolog. Za tę samą stówę lub nieco więcej prywatnie, czasem za darmochę "na NFZ". Jedyna "nowinka" to te ankiety. O pisaniu odręcznym jako stymulancie płodności- fakt, nie słyszałam dotąd.
        • st.lucas A kto mowi o nowatorstwie? 14.12.10, 17:49
          Przeciez nie ja.
    • doc1 na czym ten skandal polega? 13.12.10, 22:30
      Że w Licheniu? Czy, że ginekolodzy biorą udział? Czy może, że trzeba zapłacić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka