Dodaj do ulubionych

NFZ chce karać apteki....

05.09.11, 06:49
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10230165,Rosnie_bunt_w_aptekach__Niektore_zrezygnuja_ze_sprzedazy.html
Obserwuj wątek
    • aelithe Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 11:18
      Lorafen muszę dac ci OPR
      umieściłeś link i nie podałeś własnego komentarza
      temat ciekawy, a ty nic nie mówisz
      nie mam jak napisać, czy się z tobą zgadzam czy nie
      • practicant To ja skomentuję:) 05.09.11, 21:44
        "Jednak resort zdrowia uważa, że zagrożenia dla pacjentów nie ma, gdyż dopłaty państwa do leków refundowanych to istotna pozycja w budżecie każdej apteki i żaden podmiot gospodarczy nie zrezygnuje z nich."

...żeby się k... nie zdziwili...:)
        • w_przedpokoju No... 05.09.11, 21:59
          ...to ja tez skomentuje...uwazam, ze jedynym pozytywnym akcentem "debaty" byla zapowiedz komputeryzacji, to... w zasadzie, rozwiaze problem. Dla mnie, trudne do wyobrazenia jest funkcjonowanie systemu opieka zdrowotna / ubezpieczenie bez sprawnego systemu komunikacji.
          • sithicus Re: No... 05.09.11, 22:02
            Od czasu do czasu żonka marudzi że jej trochę tęskno za Polską. Wtedy daje jej tego typu artykuł do przeczytania. Tęsknota od razu przechodzi.
            • w_przedpokoju Re: No... 05.09.11, 22:07
              Nie wiem o czym mowisz. Profesjonalnie, nigdy do Polski nie wroce...ale, co ja tu robie?
        • aelithe Re: To ja skomentuję:) 06.09.11, 10:59
          aptek jest za dużo, więc w miejscach, gdzie jest duża konkurencja się na to nie zdecydują

ale w miejscach, gdzie odebrane dopłaty mogą zagrozić egzystencji aptek, czy w miejscach o małej konkurencji sądzę, że w krótkim czasie nie będzie leków refundowanych.

Rynek działa.

Przecież, w tym chodzi, by apteki nie sprzedawały leków refundowanych.
    • slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 23:53
      Rozporządzenie Min. Zdrowia w sprawie recept lekarskich wprost (w zapisie rozporządzenia) pozwala aptekarzowi poprawić wszystkie dane osobowe osobiście bez odsyłania pacjenta (np. na podstawie dokumentów) adres, pesel, a nawet kod "uprawnień dodatkowych" !
      może również ZGODNIE Z PRAWEM wydać lek dla którego nie określono dawki i opakowania
      jedynie nie może "poprawić" zapisu refundacji czyli np. kodu "P"ale jeśli lek jest w ogóle refundowany to nie ma czego poprawiać

tylko że nfz stawia się ponad prawem kwestionując zapisy z rozporządzenia Ministra Zdrowia (!) oczywiście by tworzyć szykanę - nie zrealizowany lek to oszczędność dla nfz a najbardziej smakowita to możliwość "dowalenia kary" od której można się odwołać na Berdyczów

pojęcie "lek sprzedany na podstawie źle wypełnionej recepty" to zaprzeczenie samo w sobie, taka kategoria NIE ISTNIEJE - aptekarz w ogóle nie sprzeda leku jeśli recepta jest "źle wypełniona" (tzn, zawiera błędy odnośnie samego leku), pozostałe "błędy" może ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYM W POLSCE PRAWEM sam osobiście poprawić

urzędnik z nfz będzie oceniał czy recepta jest "wystarczająco dobrze" wypełniona a jak uzna że nie to łup karę finansową?

co na akcje nfz Ministerstwo Zdrowia?
      przecież nfz neguje zapisy rozporządzenia Ministra Zdrowia
      • slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 23:57
        aha,
        w rozporządzeni brak jakichkolwiek zapisów odnośnie charakteru pisma którym ma być wypełniona recepta, bo słyszałem że ma być wypełniona "jednym charakterem pisma" (!), chętnie poznam podstawę prawną takiego żądania
        • pislamista Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 19:56
          slav_ napisał:

> aha,
          > w rozporządzeni brak jakichkolwiek zapisów odnośnie charakteru pisma którym ma
          > być wypełniona recepta, bo słyszałem że ma być wypełniona "jednym charakterem p
          > isma" (!), chętnie poznam podstawę prawną takiego żądania

o "prawie powielaczowym" nie slyszal?
          • slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 20:25
            > o "prawie powielaczowym" nie slyszal?

Slyszał, slyszał.

to właśnie jest kliniczny (nomen omen) przykład
            tylko że powinno z tym walczyć państwo a nie aptekarze
            no chyba że państwo jest zainteresowane w tworzeniu takiego (bez)praw(i)a
            to chyba niemożliwe?
    • zawsze-soffie Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 15:10
      Dobrze, że Kopaczka nie lata niektórymi samolotami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka