loraphenus 05.09.11, 06:49 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10230165,Rosnie_bunt_w_aptekach__Niektore_zrezygnuja_ze_sprzedazy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aelithe Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 11:18 Lorafen muszę dac ci OPR umieściłeś link i nie podałeś własnego komentarza temat ciekawy, a ty nic nie mówisz nie mam jak napisać, czy się z tobą zgadzam czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
practicant To ja skomentuję:) 05.09.11, 21:44 "Jednak resort zdrowia uważa, że zagrożenia dla pacjentów nie ma, gdyż dopłaty państwa do leków refundowanych to istotna pozycja w budżecie każdej apteki i żaden podmiot gospodarczy nie zrezygnuje z nich." ...żeby się k... nie zdziwili...:) Odpowiedz Link Zgłoś
w_przedpokoju No... 05.09.11, 21:59 ...to ja tez skomentuje...uwazam, ze jedynym pozytywnym akcentem "debaty" byla zapowiedz komputeryzacji, to... w zasadzie, rozwiaze problem. Dla mnie, trudne do wyobrazenia jest funkcjonowanie systemu opieka zdrowotna / ubezpieczenie bez sprawnego systemu komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: No... 05.09.11, 22:02 Od czasu do czasu żonka marudzi że jej trochę tęskno za Polską. Wtedy daje jej tego typu artykuł do przeczytania. Tęsknota od razu przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
w_przedpokoju Re: No... 05.09.11, 22:07 Nie wiem o czym mowisz. Profesjonalnie, nigdy do Polski nie wroce...ale, co ja tu robie? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: To ja skomentuję:) 06.09.11, 10:59 aptek jest za dużo, więc w miejscach, gdzie jest duża konkurencja się na to nie zdecydują ale w miejscach, gdzie odebrane dopłaty mogą zagrozić egzystencji aptek, czy w miejscach o małej konkurencji sądzę, że w krótkim czasie nie będzie leków refundowanych. Rynek działa. Przecież, w tym chodzi, by apteki nie sprzedawały leków refundowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 23:53 Rozporządzenie Min. Zdrowia w sprawie recept lekarskich wprost (w zapisie rozporządzenia) pozwala aptekarzowi poprawić wszystkie dane osobowe osobiście bez odsyłania pacjenta (np. na podstawie dokumentów) adres, pesel, a nawet kod "uprawnień dodatkowych" ! może również ZGODNIE Z PRAWEM wydać lek dla którego nie określono dawki i opakowania jedynie nie może "poprawić" zapisu refundacji czyli np. kodu "P"ale jeśli lek jest w ogóle refundowany to nie ma czego poprawiać tylko że nfz stawia się ponad prawem kwestionując zapisy z rozporządzenia Ministra Zdrowia (!) oczywiście by tworzyć szykanę - nie zrealizowany lek to oszczędność dla nfz a najbardziej smakowita to możliwość "dowalenia kary" od której można się odwołać na Berdyczów pojęcie "lek sprzedany na podstawie źle wypełnionej recepty" to zaprzeczenie samo w sobie, taka kategoria NIE ISTNIEJE - aptekarz w ogóle nie sprzeda leku jeśli recepta jest "źle wypełniona" (tzn, zawiera błędy odnośnie samego leku), pozostałe "błędy" może ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYM W POLSCE PRAWEM sam osobiście poprawić urzędnik z nfz będzie oceniał czy recepta jest "wystarczająco dobrze" wypełniona a jak uzna że nie to łup karę finansową? co na akcje nfz Ministerstwo Zdrowia? przecież nfz neguje zapisy rozporządzenia Ministra Zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 05.09.11, 23:57 aha, w rozporządzeni brak jakichkolwiek zapisów odnośnie charakteru pisma którym ma być wypełniona recepta, bo słyszałem że ma być wypełniona "jednym charakterem pisma" (!), chętnie poznam podstawę prawną takiego żądania Odpowiedz Link Zgłoś
pislamista Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 19:56 slav_ napisał: > aha, > w rozporządzeni brak jakichkolwiek zapisów odnośnie charakteru pisma którym ma > być wypełniona recepta, bo słyszałem że ma być wypełniona "jednym charakterem p > isma" (!), chętnie poznam podstawę prawną takiego żądania o "prawie powielaczowym" nie slyszal? Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 20:25 > o "prawie powielaczowym" nie slyszal? Slyszał, slyszał. to właśnie jest kliniczny (nomen omen) przykład tylko że powinno z tym walczyć państwo a nie aptekarze no chyba że państwo jest zainteresowane w tworzeniu takiego (bez)praw(i)a to chyba niemożliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-soffie Re: NFZ chce karać apteki.... 07.09.11, 15:10 Dobrze, że Kopaczka nie lata niektórymi samolotami. Odpowiedz Link Zgłoś