Dodaj do ulubionych

Bipuwakaina

23.07.12, 15:50
Czy powinno podawac sie do publicznej wiadomosci nazwiska sporzadzajacych ekspertyze? Najpierw oczywiscie oskarzono anestezjolog, ale ja uniewinniono. Teraz okazalo sie, ze to "chirurg Marek M. przyczynił się do śmierci Gracjana na stole operacyjnym. Sąd Rejonowy w Bydgoszczy skazał lekarza na dwa lata więzienia w zawieszeniu na pięć lat"

"W grudniu 2006 r. Gazeta ujawniła materiały z procesu. Dotarliśmy do ekspertyzy sporządzonej przez prof. Ewę Mayzner-Zawadzką, krajowego konsultanta w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii. Dowodziła ona, że przyczyną śmierci Gracjana było wielokrotne przedawkowanie leku o nazwie bupiwakaina. To środek, którym chirurg Marek M. znieczulał miejscowo prącie chłopca. Profesor obliczyła, że ważącemu 13 kg Gracjanowi lekarz mógł wstrzyknąć od 1,5 ml do najwyżej 2,6 ml bupiwakainy, a nie 10 ml, jak to zrobił Marek M. W konkluzji krajowy konsultant stwierdziła, że "ostre zaburzenia stanowiące zagrożenie życia, a w konsekwencji zgon, miały źródło w reakcji toksycznej wywołanej zastosowaną do znieczulenia miejscowego bupiwakainą".
Prokuratura wówczas potwierdziła, że właśnie ta ekspertyza była podstawą przełomu w śledztwie."

Więcej... bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,12177343,Chirurg_winny_smierci_dziecka_nie_stracil_prawa_wykonywania.html#ixzz21S9sLpKU
Obserwuj wątek
    • snajper55 Przedawkowanie 23.07.12, 20:32
      przestrzep napisał:

> "W grudniu 2006 r. Gazeta ujawniła materiały z procesu. Dotarliśmy do ekspertyz
      > y sporządzonej przez prof. Ewę Mayzner-Zawadzką, krajowego konsultanta w dziedz
      > inie anestezjologii i intensywnej terapii. Dowodziła ona, że przyczyną śmierci
      > Gracjana było wielokrotne przedawkowanie leku o nazwie bupiwakaina.

O, a na tym forum któryś z lekarzy mi tłumaczył, że nie ma czegoś takiego jak przedawkowanie leku.

S.
      • practicant Re: Przedawkowanie 23.07.12, 21:18
        snajper55 napisał:

> O, a na tym forum któryś z lekarzy mi tłumaczył, że nie ma czegoś takiego jak p
        > rzedawkowanie leku.

...bo nie ma, ale też nie ma sensu tego tłumaczyć. To kwestia w dużej mierze definicji.

Opinii szczerze mówiąc nie rozumiem. Dawkowanie bupiwakainy to 1-2mg/kg m.c - czyli, w tym przypadku 13-26mg. Biorąc pod uwagę, iż bupiwakaina jest sprzedawana w 0,5% roztworze 5mg/ml wychodzi ok. 2-5ml - tyle, że dzieciom daje się 0,25% roztwór, zatem po rozcieńczeniu wychodzi 4-10ml bupiwakainy. Wspominane w opinii 2,5ml generalnie rzecz biorąc nie miałoby w ogóle prawa zadziałać...
        Czego jeszcze bardziej nie rozumiem, jako "adverse reactions" wszędzie jest podane m.in "cardiac arrest, respiratory arrest, myocardial depression, heart block". Tak przez dziennikarzy wielokrotnie wspominany płacz matki na sali sądowej chyba nie jest argumentem za uznaniem znanego możliwego działania nieporządanego leku za świadomy wręcz błąd...?
        • marcinoit Re: Przedawkowanie 24.07.12, 19:32
          ii 2,5ml generalnie rzecz biorąc nie miałoby w ogóle prawa zadziałać...

mam wrazenie ze kolega nie tylko nie robil ale nawet chyba nie widzial takiej blokady u dzieci....
          co oczywiscie nie przeszkadza w udawaniu eksperta
          pozdrawiam wakacyjnie
          • practicant Re: Przedawkowanie 24.07.12, 22:43
            Oczywiście, że nie widziałem, a co dopiero mówić o robieniu - opieram się tylko na wyliczeniach, jak się mylę to mnie popraw.

Swoją drogą, jakbyśmy pracowali razem, to już dawno zadałbym Ci jedno krótkie pytanie:"hast du Tage...?". Ot, tak retorycznie...
            • marcinoit Re: Przedawkowanie 25.07.12, 11:37
              Alez prosze bardzo
              1. Bupivacaina nie jest sprzedawana jedynie w stezeniu 0.5% i obietosci 5 ml jakby to wynikalo z kontekstu twojej wypowiedzi
              2. dawka 1-2 mg/kg to standardowa dwka dla doroslych zmniejsza sie ja min u dzieci , chorych z niewydolnoscia watroby itd
              3. dawka 2,5 ml 0.25% bupi jest wystarczajaca do do blokady pracia u 3 letniego dziecka, skad to wiem? z praktyki.
              wnioski: obliczenia matematyczne wykonales poprawnie ,tyle ze w medycynie to jednak nie wystarczy.
              ps. jesli juz koniecznie chcesz pisac do mnie w obcym jezyku pisz po angielsku , hiszpansku lub rosyjsku, niemieckiego nie znam.

• przestrzep Re: Przedawkowanie 25.07.12, 18:54
                marcinoit napisał:

> Alez prosze bardzo
                > 1. Bupivacaina nie jest sprzedawana jedynie w stezeniu 0.5% i obietosci 5 ml ja
                > kby to wynikalo z kontekstu twojej wypowiedzi
                > 2. dawka 1-2 mg/kg to standardowa dwka dla doroslych zmniejsza sie ja min u dzi
                > eci , chorych z niewydolnoscia watroby itd
                > 3. dawka 2,5 ml 0.25% bupi jest wystarczajaca do do blokady pracia u 3 letniego
                > dziecka, skad to wiem? z praktyki.
                > wnioski: obliczenia matematyczne wykonales poprawnie ,tyle ze w medycynie to je
                > dnak nie wystarczy.
                > ps. jesli juz koniecznie chcesz pisac do mnie w obcym jezyku pisz po angielsku
                > , hiszpansku lub rosyjsku, niemieckiego nie znam.
                >

Tu pisza dosc duzo o bupiwakainie:
                www.drugs.com/pro/bupivacaine.html
                Podano na dole, ze informacje uaktualniano w 2010 r., wiec nie sa calkiem swieze. Trudno tez powiedziec, na ile to wiarygodna strona. Podaja tam tez w kazdym razie informacje:
                "Pediatric Use:
                Until further experience is gained in pediatric patients younger than 12 years, administration of Bupivacaine Hydrochloride in this age group is not recommended. Continuous infusions of Bupivacaine in children have been reported to result in high systemic levels of Bupivacaine and seizures; high plasma levels may also be associated with cardiovascular abnormalities. (See WARNINGS, PRECAUTIONS, and OVERDOSAGE.)"
                • marcinoit Re: Przedawkowanie 25.07.12, 20:01
                  hmmmm
                  tak wlasciwie to o czym chcesz dyskutowac? o bupivacainie? czy o przypadku ktorego dotyczy wyrok?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka