Dodaj do ulubionych

WIELKA PROŚBA do lekarzy

13.08.04, 08:53
Weszłam na to forum w nadziei, że ktoś mi wreszcie odpowie, bo jak pytam to
spotykam sie tylko z uśmieszkiem (Może dlatego , że jestem w tzw. średnim
wieku)Za każdą odpowiedź będę wdzięczna. Jestem po operacji uchyłka Mackella
i wyrostka robaczkowego i stąd prozaiczne pytania, ale dla mnie bardzo ważne.
1. Jak długo goją się szwy wewnątrz brzucha?
2. Kiedy będę mogła jeździć na rowerze (rekreacyjnie) ? i jakie moga być
konsekwencje jaknie wytrzymam?
3. Jak długo trzeba trzymać tę ostrą dietę?
4. Kiedy się zażywa żelazo (anemia)przed, po, czy w trakcie jedzenia?
Ledwo "uszłam z życiem" i teraz się wszystkiego boję. Serdecznie proszę o
odpowiedź. Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.08.04, 18:22
      > Jestem po operacji uchyłka Mackella i wyrostka robaczkowego

Laparoskopowo czy klasycznie?

> Ledwo "uszłam z życiem"

Co masz na mysli?

> 1. Jak długo goją się szwy wewnątrz brzucha?

Masz na mysli szwy na jelita czy na sciane brzucha? Te pierwsze do tygodnia, te
      drugie- nawet 2 miesiace i wiecej trzeba, zeby blizna osiagnela ostateczna
      wytrzymalosc.

> 2. Kiedy będę mogła jeździć na rowerze (rekreacyjnie) ?

Jak bedziesz sie dobrze czula.

> jakie moga być konsekwencje jaknie wytrzymam?

Czego nie wytrzymasz?

> 3. Jak długo trzeba trzymać tę ostrą dietę?

Nie trzeba trzymac zadnej diety, AFAIK.

> 4. Kiedy się zażywa żelazo (anemia)przed, po, czy w trakcie jedzenia?

Ta anemia to przez Meckela, tak? Najwygodniej w trakcie jedzenia albo zaraz po,
      inaczej zoladek bedzie protestowal.
      • rowerzystka Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy 13.08.04, 19:28
        Dzięki Doki, że się odezwałeś po cichu liczylam na ciebie.Operacja była
        klasycznie ale byly kłopoty z rozpoznaniem. Pierwotnie mialam trafic na
        ginekologię. Rozpoznawano to jako guza gdzieś koło trzonu macicy czy cos
        takiego. Ostatecznie trafiłam na hirurgię. Potem niewiele mi mówiono. Tak
        szybko wszystko sie działo. Zoperowano mi ropnego Mackela i zapalny wyrostek.
        Miałam drena i ciekła mi wstrętna ropa . Chirurg późnie powiedział "właściwa
        decyzja we właściwym momencie" Wiem, że mam szwy w środku bo mam zszywane
        jelito cienkie i otrzewną .Tak mowił lekarz. Te na zewnątrz już sie prawie
        wygoiły ,ale wewnątrz nie wiem. Mam trzymać dietę lekkostawna. Przy wypisie
        dostałam kartkę i to jest bardzo radykalna dieta. Anemia to nie wiem czy po
        operacji czy już wcześniej była np. 9% hemoglobiny itd.. Doki dopowiedz coś
        jeszcze będe Ci wdzięczna.
        • Gość: Doki Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.08.04, 20:00
          > Wiem, że mam szwy w środku bo mam zszywane
          > jelito cienkie i otrzewną .

Zawsze trzeba zaszyc jelito cienkie i otrzewna, jednak to nie te szwy, ani nie
          szwy na skorze, sa przeszkoda w powrocie do normalnej aktywnosci. Wazniejsze sa
          szwy na miesnie i powiezi. Gdzie masz ciecie? Po prawej stronie skosne ok 5-6 cm
          troche nad pachwina czy posrodku brzucha pionowe? To pierwsze goi sie szybko, po
          kilku tygodniach nawet nie bedziesz pamietac, ze bylas operowana, to drugie
          wymaga wolniejszego podejmowania wysilku.

> Mam trzymać dietę lekkostawna. Przy wypisie
          > dostałam kartkę i to jest bardzo radykalna dieta.

Jakies szczegoly? Przypuszczalnie chodzi o diete oszczedzajaca jelita po
          przebytym zapaleniu otrzewnej. Osobiscie to codziennie probowalbym czegos nowego
          czy mi nie szkodzi- oczywiscie w granicach rozsadku- i w ten sposob staralbym
          sie wrocic do normalnej diety.

> Anemia to nie wiem czy po
          > operacji czy już wcześniej była np. 9% hemoglobiny itd..

A ten wynik to po operacji czy jeszcze sprzed niej?
          • rowerzystka Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy 13.08.04, 20:49
            Dzięki Doki. Szew mam na 12 cm trochę po prawej stronie i pionowy i schodzi
            bardzo nisko.. Krew badana tuż przed operacją. Ale dla mnie naiważniejszy jest
            ten rower. Z Twoich wypowiedzi wynika że po dwóch miesiącach mogę wsiadac na
            rower. Czy dobrze zrozumiałam?
            • Gość: Doki Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.08.04, 20:58
              Na odleglosc nie udziele Ci zdecydowanej odpowiedzi. Jesli jednak mozesz
              chodzic, kaszlec, schylac sie i wstawac z lozka bez bolesnosci wokol rany
              pooperacyjnej, to mysle, ze bez wiekszego ryzyka mozesz sprobowac jezdzic rowerem.
              • rowerzystka Re: WIELKA PROŚBA do lekarzy 13.08.04, 21:09
                Wielkie dzięki, że zechciałeś porozmawiać. Bardzo mi pomogłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka