Dodaj do ulubionych

zastrzyk podskórny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:18
Czym się charakteryzuje zastrzyk podskórny? To że ma byc pod skórę w sadełko wstrzyknięty lek czy to jest poprostu to samo co domięsniowy? Co sie stanie jak wstrzyknę w mięsien zastrzyk, ktory ma byc podawany podskornie?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: zastrzyk podskórny 26.08.05, 22:24
      ja nie medyk, ale kilka miesiecy mialam przyjemnosc miec takie zastrzyki.
      bralam heparyne drobnoczasteczkowa ( clexane).miejsce: brzuszek, ewentualnie
      udo albo jak ktos ma tluste ramie to ramie:). w lapke bierzesz fald skory,
      dezynfekujesz, wbijasz igle pod katem prostym i koniec filozofii.
      jak przebijesz sie do miesni to moze byc krwiaczek ( mialam kilka pieeeeknych,
      dlugo sie trzynaly:D).
      • Gość: aska Re: zastrzyk podskórny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:33
        No wiem jak sie powinno to robic-lapie sie troche skory z sadelkiem i sie wbija. No ale np ktos ma chudziutkie rece, nie ma sadelka i ktos mu wbije igle bez lapania skory(tak jak sie powinno) i wbije ja wprost tam gdzie jest biceps no to w sumie jest wtedy domiesniowy juz, nie? Moze sie cos stac, skoro to ma byc podskorny?
      • Gość: aska Re: zastrzyk podskórny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:39
        Pytam bo dostalam w chudziutka reke bez sadełka i strasznie mnie bolą mięsnie po tym ale nog, jakbym miala straszne zakwasy, czuję zmęczenie i w ogole nie mam sily podniesc nog(a raczej nie mialam sie czym zmeczyc). Wczesniej bylo w udo lub brzuch gdzie mam troche sadelka i nie czulam sie nigdy tak dziwnie jak teraz.
        • bad_habit Re: zastrzyk podskórny 26.08.05, 22:45
          Ja na praktykach robiłam podskórne i o ile dobrze pamiętam,jeśli wbijałam się w ramię,trzeba było trzymać igłę i ją wprowadzać pod ostrym kątem(ok.30st.)w stosunku do powierzchni skóry(właśnie u osób szczupłych,żeby nie natrafić na naczynia krwionośne lub mięśnie).
          W brzuch trzeba robić w odległości 2 palcy od linii białej na wysokości pępka lub poniżej.Różnie się przygotowuje tego typu zastrzyki,niektórzy mówią,że powinno się najpierw usunąć powietrze ze strzykawki,inni,uważają,że to zbędne.Być moze ma to jakiś wpływ na działanie leku.
          • Gość: aska Re: zastrzyk podskórny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:51
            dzieki za odp. ja nie wykonuje sobie zastrzykow bo sie boje ale wiem juz jak sie powinno podac-z ulotki:).Wlasnie dostalam pod katem prosym albo prawie prostym, w chudziutka reke, bez uprzedniego zlapania skory, w sam biceps, bez rekawiczek oczywiscie, i czuje sie inaczej niz poprzednio-strasznie mnie bola miesnie, czulam ze jest w miesien bo bolalo.Czy lek moze nie zadzialac jak jest zle podany albo zaszkodzic??
            pzdr
            • bad_habit Re: zastrzyk podskórny 26.08.05, 23:24
              Gość portalu: aska napisał(a):

> dzieki za odp. ja nie wykonuje sobie zastrzykow bo sie boje ale wiem juz jak si
              > e powinno podac-z ulotki:).Wlasnie dostalam pod katem prosym albo prawie prosty
              > m, w chudziutka reke, bez uprzedniego zlapania skory, w sam biceps, bez rekawic
              > zek oczywiscie, i czuje sie inaczej niz poprzednio-strasznie mnie bola miesnie,
              > czulam ze jest w miesien bo bolalo.Czy lek moze nie zadzialac jak jest zle pod
              > any albo zaszkodzic??
              > pzdr
              często się zdarza,ze poprzez nieprawidłowe wkłucie,natrafia się na naczynie krwionośne,może czasem dojść do krwotoku.Jeśli posiadasz ulotkę,powinnaś przeczytać o działaniach niepożądanych,interakcjach etc.Tego typu leki działają przeciwzakrzepowo.Często pojawiają się zrosty,które mogą być dość bolesne.
              Wszystkie zastrzyki powinno się wykonywać w rękawicach,bo przez przypadek moze dojść do skaleczenia się igłą,zawierającą krew pacjenta(w przypadku osoby wykonującej komuś zastrzyk).Jeżeli lek jest przeznaczony do wstrzyknieć podskórnych,nie powinno się go stosować w innej formie.
              Dla przykładu,podręcznik farmakodynamiki:Drogą podskórną wprowadza się roztwory wodne,jałowe i izotoniczne,o pH zbliżonym do obojętnego.Substancja czynna wchłania się do krwiobiegu powoli,ok.15-20 minut.Leki wstrzykiwane domięsniowo wchłaniają się stosunkowo szybko,roztwory również muszą być jałowe,mogą być natomiast anizotoniczne,o odczynie obojętnym.
    • bad_habit Re: zastrzyk podskórny 26.08.05, 22:47
      Gość portalu: aska napisał(a):

> Czym się charakteryzuje zastrzyk podskórny? To że ma byc pod skórę w sadełko ws
      > trzyknięty lek czy to jest poprostu to samo co domięsniowy? Co sie stanie jak w
      > strzyknę w mięsien zastrzyk, ktory ma byc podawany podskornie?
      a domięśniowe zazwyczaj podaje się w górny boczny kwadrant pośladka,nie mozna w innym miejscu,zeby nie znieczulić lub uszkodzić nerwu kulszowego;)
    • Gość: aska Re: zastrzyk podskórny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:03
      No dobra. To mam jeszcze takie pytanie.Pielegniarka sie zirytuje jak jakas gowniara bedze Ją pouczac jak się robi zatrzyk, nie? Jak to zrobić zeby nie zirytować tym bardziej że to moja ulubiona pielęgniarka?
      • bad_habit Re: zastrzyk podskórny 26.08.05, 23:28
        Najlepiej będzie jeśli jej delikatnie zasugerujesz,że od czasu wykonania przez nią zastrzyku,źle się czujesz,boli Cię ręka etc.Musisz powiedzieć o wszystkich objawach.Tu wiek nie ma nic do rzeczy,wiem,ze to trudne,bo to tak samo,jakbym ja,studentka 2 roku,pouczała lekarza,w którym miejscu ma wprowadzić dojście centralne do żyły.Powinnaś jej powiedzieć,jeśli nie będziesz w stosunku do niej arogancka,na pewno zrozumie i inaczej wykona zastrzyk.
        Odwagi trochę!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka