Gość: Helena IP: *.tivnet.pl / 217.98.251.* 10.01.06, 18:26 ..prosze o pomoc tz.niewiem na czym to polega co mam robic.Jak i gdzie się to leczy skutecznie.Bardzo prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagda12 Re: Mam początek jaskry...pomocy 10.01.06, 23:16 Najlepiej ,abys leczyla sie w poradni jaskrowej.Musialabys na poczatek zrobic krzywa dobowa cisnienia ,gonioskopie ,pole widzenia itp .Stala kontrola u okulisty i pomiar cisnienia ,jak rowniez krople ,ktore musisz zakrapiac codziennie wedlug wskazan lekarza.Jezeli masz jakies pytania to pisz ,ale pamietaj Jaskra to cichy zlodziej wzroku ,moze przebiegac bezobjawowo itd Jezeli jestes z Wrocka podam namiary na poradnie jaskrowa w ktorej lecze sie juz kilka lat i sa zaczepisci lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Mam początek jaskry...pomocy 11.01.06, 01:57 A kto stwierdzil u Ciebie "poczatki jaskry"? Ten sam lekarz powinien zaproponowac Ci leczenie. Zreszta, jaskry nie mozna "skutecznie leczyc2, tylko zahaowac jej dalszy rozwoj. Wejdz na google.pl a znajdziesz setki stron o jaskrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Mam początek jaskry...pomocy IP: *.tivnet.pl / 217.98.251.* 11.01.06, 19:11 dziękuję za odpowiedzi,jestem z zawiercia wiec do wrocławia trochę zadaleko.Byłam w katowicach w klinice okulistycznej i tam pani doktor po wstępnych badaniach stwierdziła początek jaskry,i teraz bije się co bedzie dalej dodam ze coraz gorzej widze.Czy leki pomogą zatrzymać tę chorobe.Dziękuję z gory za odpowiedzi. Helena Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Mam początek jaskry...pomocy 13.01.06, 09:11 Hela ,lekarz ktora stwierdzila u Ciebie "poczatek jaskry" ,powinna skierowac Ciebie na dalsza" diagnostyke".Nie moge nic doradzic,poniewaz nie masz zadnych badan.Jezeli masz wysokie cisnienie srodgalkowe,to lekarz przepisuje krople,ktore obnizaja cisnienie .Odezwij sie jak bedziesz po badaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Mam początek jaskry...pomocy IP: *.pro-internet.pl 13.01.06, 18:20 Myśle że Heleno nie tylko Ciebie spotkało taka patologia że lekarz cos stwierdzi (często to co juz było 10 razy stwierdzone u danej osoby)i to na tyle...pozostawia bez leczenia i dalszych wskazówek albo chociaz wskazania kogos kto umialby pomoc w danym przypadku.Tez mam poczatki jaskryi do tego 2 inne choroby oczu a lekarz okulista (kolejny "ponoc najlepszy", jedyne co, to potrafi wymienić co mnie czeka z tymi chorobami oczu i wypomniec dlaczego akurat na niego trafił moj przypadek...bez zadnych wskazowek co dalej i zadnych badan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okulista Re: Mam początek jaskry...pomocy IP: *.man.poznan.pl 14.01.06, 10:51 Droga Helu, jaksra to oczywiscie powazna choroba, jednak nie miesci mi sie w glowie, ze lekarz przedstawil ci taka diagnoze na podstawie jednego tylko pomiaru ciśnienia wewnątrzgałkowego.. no chyba, że ciśnienie było znacząco podwyższone lub były istotne ubytki włókien nerwowych siatkówki (ale wtedy trudno mówić o "początkowej jaskrze").. ogólnie rzecz biorąc należy zrobić pole widzenia (staranne! a jesli w pierwszym były ubytki najlepiej wykonac kolejne po kilku-kilkunastu dniach), przynajmniej kilkukrotnie mierzyć ciśnienie (w tym powinna była zostać wykonana krzywa dobowa), oczywiscie gonioskopia oraz przynajmniej jedno badanie dodatkowe w postaci GDx badź OCT .. dopiero wtedy mozna ostatecznie postawic diagnoze! Leczeniem rozpoznanej choroby zajmuje sie wlasciwie kazdy gabinet okulistyczny, jesli przypadek jest skomplikowany (pomimo leków ciśnienie nadal jest wysokie lub powiekszaja sie ubytki w polu widzenia) nalezy udac sie do poradni jaskrowej, gdzie mozesz zostac ewentualnie (w razie koniecznosci) zakwalifikowana do leczenia zabiegowego (laserowego lub w trudniejszych przypadkach chirurgicznego)... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Mam początek jaskry...pomocy 14.01.06, 11:58 Bardzo wazne jest rowniez ,aby pole widzenia wykonywac w jednej gabinecie okulist.,poniewaz maja rozne "sprzety" i wtedy nie ma dobrej skali porownawczej.I jeszcze wazne jest ,jezeli masz okulary do czytania ,pole widzenia"robisz w okularach".Okulista ,moze stwierdzic jaskre na podstawie badania dna oka, rozszerzajac zrenice] i tu na przyszlosc ,jezeli juz po wszystkich badaniach, lekarz postawi diagnoze i potwierdzi ,ze masz jaskre ,to pamietaj ,ze kazdego lekarza informuj o jaskrze .Jest duzo lekow ,ktorych nie mozna brac ,sa przeciwskazaniem.Rowniez nie mozna "rozszezac zrenic" ,poniewaz moze to spowodowac atak jaskry. Teraz mam pytanie do okulisty , czy to prawda ,ze po zabiegu chirurgicznym ,powiklaniem jest zacma? Slyszalam taka opinie od kilku okulistow Czy laser jest lepszym rozwiazaniem? i jeszcze jedno sa osoby ,ktore maja wysokie cisnienie ,a nie maja jaskry,o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okulista Re: Mam początek jaskry...pomocy IP: *.man.poznan.pl 14.01.06, 12:16 zaćma jest stosunkowo rzadkim powikłaniem chirurgicznego zabiegu przeciwjaskrowego, w przypadku zabiegow laserowych jest ona wyjatkowo rzadka (ale tezmozliwa).. tyle ze nie kazdy pacjent z jaskra kwalifikuje sie do wykonania lasera (zalezne jest to od typu jaskry - innymi slowy machanizmu, ktory powoduje zwyzke cisnienia, a takze od warunkow anatomicznych oka - bo kazdy z nas sie jednak troche rozni od pozostalych;))), poza tym z reguly zabiegi laserowe (przede wszystkim tzw. ALT) sa rozwiazaniami czasowymi - z takich czy innych powodow ich efekty stopniowo sie zmniejszaja,co niekiedy wymaga powtorzenia zabiegu laserowego lub "leczenia nożem".. a co do badania dna oka,oczywiscie jest ono podstawa badania okulistycznego, ale i tak nie opieralbym sie wylacznie na nim (przynajmniej w przypadku jaskry) .. reasumujac: konieczny jest staranny wywiad (w tym rodzinny, jaskra czesto wystepuje rodzinnie), pomiar cisnienia (najlepiej metoda aplanacyjna, czyli kontaktowa, w lampie szczelinowej), pole widzenia, gonioskopia, obejrzenie dna oka (jesli to mozliwe - w zaleznosci od gonioskopii - przy rozszerzonych zrenicach) w tym takze w swietle bezczerwiennym (zielonym), badanie w stylu GDx lub OCT (aparaty najczesciej sa dostepne w wiekszych miastach), krzywa dobowa cisnienia... i wtedy mozna powiedziecm cokolwiek wiecej o prawdopodobienstwie jaskry... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Serdeczne dzieki Okulisto 14.01.06, 15:50 I przewaznie jaskrowcy sa to osoby ,u ktorych cisnienie tetnicze jest niskie.Zawsze myslalam ,ze jaskrowcy nosza okulary ,nie jest to prawda Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Mam początek jaskry...pomocy IP: *.tivnet.pl / 217.98.251.* 14.01.06, 17:11 Bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedzi,teraz mam jakiś obraz choroby .Jak będę po wszystkich badaniach to sie odezwe.Proszę o jeszcze wiecej informacji.Pozdrawiam Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
mezo123 Re: Mam początek jaskry...pomocy 04.03.25, 11:26 Moja mama miała podobne problemy z oczami, a kiedy była u pani dr Kuleszy, okulistki w Poznaniu, wspomniała, że warto rozważyć suplementację CBD. Mama udała się do Konopnej Farmacji w Poznaniu, przy ul. F. Ratajczaka (mają również sklep online: konopiafarmacja.pl/41-olej-cbd ), gdzie kupiła olej CBD 5% w wersji dekarboxylated oraz olej CBG 9%. Po trzech miesiącach stosowania tych produktów mama zauważyła spore efekty – oczy przestały jej doskwierać, a komfort życia znacznie się poprawił. Jeśli chodzi o leczenie jaskry, warto rozważyć suplementację produktami z konopi, takimi jak oleje CBD i CBG, ponieważ mogą one wspomóc zdrowie oczu. Doczytałam również, że kannabinoidy z konopi mogą łagodzić objawy związane z jaskrą poprzez obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego i ochronę nerwu wzrokowego. Oczywiście, warto skonsultować się z lekarzem, takim jak pani dr Kulesza w Poznaniu, ale to dobra opcja, którą warto rozważyć jako uzupełnienie tradycyjnego leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś