Dodaj do ulubionych

Jak dostać skierowanie na tomograf ?

12.02.06, 16:39
Tempo leczenia kręgosłupa w ramach NFZ mnie niezadowala. Wiadomo, ból jak diabli a kolejki do specjalisty kilkumiesięczne. Mimo, że specjalista dopatrzył się w RTG poważnych zmian wymagających leczenia, na byle zabiegi znów musze czekać miesiącami :(.
Wyszukałam sobie specjalistę i chcę rozpocząć leczenie pełnopłatne. mam się zgłosić z tomografią kręgosłupa. rozrzytna to ja nie jestem, stąd pytanie, czy jest możliwość zrobienia tego badania tomograficznego w ramach NFZ? Jeśli tak to kto może takie skierowanie wydac?
Obserwuj wątek
    • Gość: OLIVER Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:56
      Rezonans i Tomograf zarezerwowany jest dla zanjomych lekarzy. To oni decyduja
      kto moze z niego skorzystac

musisz dac w lape lekarzowi.
      Przyjmie cie na oddzial, pojedziesz jak panisko sanitarką i będziesz miał
      badanie od reki.
      wiesz, ONI ratują życie :):)
      a na kręgosłup sie nie umiera. jesteś najlepszym, potencjalnym klientem z
      ciagłymi bólami. Bedziesz co tydzien wgabinecie z kasą.
      wszyscy bedą szczęsliwi

• zoraz Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 12.02.06, 18:20
        Czyli, że się nic nie zmieniło :(, szkoda.
        • Gość: Oliver Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 20:01
          kompletnie nic

Ci pseudo lekarze mysla tylko o sobie io tym jak nabic kabze. jest ich okolo 75
          proc.
          Tobie zostal szpital w Lesnej Gorze, w TV. zebys wiedziala jak to powinno
          wygladac
          • felinecaline Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 12.02.06, 20:49
            z nie-polskiej perspektywy zycze Wam jak ...najmniej szpitali "jak w lesnej
            Gorze" - To parodia i paranoja i w ogole posmiewisko. Czy w Polsce nie jest
            mozliwe nakrecenie realistycznego serialu ze szpitalnym sztafazem?
      • zoraz Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 14.02.06, 12:57
        A ile ta włapa wynosi?
    • Gość: OLIVER Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=32592005&a=36670727
    • p.atryk Jakby mniej "pseudokuracjuszy"... 12.02.06, 20:19
      ..byczylo sie na koszt reszty ubezpieczonych w sanatoriach,to moze NFZ wykupil
      by wiecej tomografii,wiecej zabiegow rehabilitacyjnych i wiecej porad
      lekarskich.
      Z pewnoscia nie musialabys wyedy tyle czekac ani wydawac prywatnych pieniedzy.
      • midi.max zrób sobie wlew manitolu bo ci mog spuchł.. 12.02.06, 20:26
        ..
        • p.atryk jescze cos midi-max? 12.02.06, 20:45
          A kto ci biedaku pozwolil stawiac diagnozy? I ordynowac leczenie? Do tego
          trzeba miec uprawnienia ,inaczej popelniasz przestepstwo,pomimo ze tylko w
          internecie.
          Zabolalo cie,ze uwazam takich jak ty za zlodziei skladkowych pieniedzy reszty
          ubezpieczonych? Spojrz prawdzie w oczy !
    • slav_ Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 12.02.06, 21:16
      Oczywiście że mozna zrobic bad TK w ramch nfz.
      Jednak badanie TK jest elmentem leczenia i diagnostyki "w ramach nfz" i tylko w
      ten sposób za badanie to nfz płaci (bo o płacenie przecież chodzi).
      Zasada jest prosta - leczysz sie prywatnie - badania robisz za własne pieniądze.
      Leczysz sie "w nfz" - za banania płaci nfz.
      Jest to ze wszech miar korzystne dla finansów nfz bo są dwie bariery - musisz
      sie dostać do poradni specajalisycznej w ktorej porady wykupił nfz (im mniej ich
      wykupił tym trudniej sie dostać) bo tylko tam możesz dostać skierowanie ktore
      sfinansuje nfz. Jesli juz dostaniesz skierowanie jest druga bariera - ilośc
      wykupionych przez nfz badań - jest niedobór a więc długa kolejka.
      • zoraz Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 13.02.06, 11:56
        Oczywiście jak już pisałamk leczę się w poradni specjalistycznej w ramach NFZ, tyle że mój kręgosłup nie jest z tego zadowolony. rozumiem, że skierowanie może wydać specjalista, który w ramach NFZ prowadzi leczenie, czy tak?
        • slav_ Re: Jak dostać skierowanie na tomograf ? 13.02.06, 15:23
          Tak, jeśli uzna że badanie to jest niezbędne w celu sprecyzowania dignozy i może
          mieć znaczenie przy planowaniu dalszego leczenia.
          • lealuc Prywatny lekarz - prywatne badanie 13.02.06, 18:09
            NFZ niesty nie płaci osobno za badania. Wlicza te badania (oczywiście poniżej
            kosztów) w cenę porady poradni specjalistycznej. Z tego własnie wynikają
            problemy.
            Jak sama zauważyłaś leczenie prywatne jest drogie - bo ceny badań są drogie.
            Prywatnie robiona tomografia odzwierciedla rzeczywisty koszt usługi.
            NFZ chcąc oszczędzać daje niskie stawki i zmusza przez to lekarzy do
            oszczędności.
            Prywatnie praktykujący lekarz gdyby był w porządku, nie sugerowałby ci pójścia
            do "państwowego" po skierowanie na TK.
            • zoraz Re: Prywatny lekarz - prywatne badanie 14.02.06, 12:52
              Żaden lekarz nie sugerował mi pójścia do lekarza państwowego po skierowanie. poprostu wykoncypowałam sobie, że skoro prywatny specjalista nie podejmie się leczenia bez pełnego obrazu choroby, to może jest sens w ubieganiu sie o takie badanie z NFZ, skoro właśnie mnie leczą. Zwłaszcza, że szczerze mówiąc mam powyżej uszu pomyłek lekarzy, którym coś się wydawało, a nie sprawdzili do końca.
              W ten sposób straciłam ojca, niedawno lekarz naraził moją córke na ciężkie powikłania chorobowe, bo też mu sie wydawało, że starczy działanie "na wyczucie" . Swój kręgosłup usiłuje leczyć od kilku lat, i za przeproszeniem wymiotować mi sie chce, jak mam iść do lekarza. Jedna wielka improwizacja, jak tanim kosztem spowodować, by pacjent nie zdechł, jeżeli nie jest w wieku emerytalnym. Za przeproszeniem to kupa nie oszczędność. I nie próbuj mi tu wmawiać, że próbuję naciągnąć pożalsięboże NFZ na badanie. ja tylko próbuję odciążyc NFZ z kosztów leczenia , ciągnącego sie latami i trwającego niewiadomo ile. na tym leczeniu NFZ to głównie farmaceuci sie wyżerają.
              eeeech, słów szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka