Dodaj do ulubionych

żądania płacowe lekarzy

21.02.06, 19:12
spróbuję tu podsumować ile kosztowałyby nas żądania płacowe lekarzy.

Przyjmuję założenie że podwyższamy każdemu lekarzowi pracującemu w placówce
publicznej pensję o 3000 zł brutto miesięcznie czyli 36 000 zł brutto
rocznie. Nie podwyższamy pensji lekarzom rodzinnym ( bo oni mają prywatne
przychodnie a zresztą powyżkę już dostali) oraz lekarzom przyjmującym
prywatnie bez kontraktu z NFZ. Stawki za dyżury zostają bez zmian.

Liczbę lekarzy rodzinnych oceniam na 15 000 (jak źle to mnie poprawcie),
liczbę lekarzy przyjmujących WYŁĄCZNIE PRYWATNIE bez kontraktu z NFZ oceniam
na ok. 10 000 ( jak źle to mnie poprawcie).

Lekarzy w Polsce jest 100 000. Odliczając rodzinnych i prywaciarzy mamy ok.
75 000 lekarzy którym należą się podwyżki.

Czyli mamy kwotę 2 miliardy 700 milionów złotych rocznie na podwyżki dla
lekarzy. Dla równego rachunku przyjmijmy 3 mld złotych rocznie.

Czyli daje to 80 zł na jednego Polaka rocznie, włącznie z niemowlętami i
starcami. Osób pracujących mamy w Polsce z tego co pamiętam coś koło 12
milionów ( plus 3 miliony bezrobotnych).

Zakładamy że bezrobotni nie mają z czego zapłacić a więc wychodzi nam 250 zł
rocznie na jednego pracującego Polaka czyli 21 zł miesięcznie.

Stać nas na to ? Jak uważacie?

Za 21 zł można kupić :

20 chlebów
200 bułek
5 paczek papierosów marki Męskie
kilo szynki
flaszkę
4 piwa w knajpie
4 pryty
bilet PKP z Lublina do Dęblina i z powrotem
bukiet kwiatów dla żony na walentynki
5 kg kurczaków z marketu
bluzkę na bazarze u Chińczyków
10 par stringów u Chińczyków

Obserwuj wątek
    • zdziwiona11 Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 19:25
      Uff, ulzyło mi bo juz myslałam że cię diabli wzięli.
      Ale ty wiesz to ciekawe, nie wiedziałam że tak mało chcemy. Dopłacisz 21 zł i
      bedziesz miał zadowolonego, usmiechniętego a przede wszystkim wypoczetego
      lekarza.Głupie 5 paczek męskich a ile zysku i jeszcze będziesz zdrowszy jak
      palenie ograniczysz.
    • tricolour Można też inaczej... 21.02.06, 19:28
      ... i zastanowić sie skąd wziąć 21 zeta oszczędności - jeżeli ktos nie chce
      dodatkowych wydatków.
      Prawda jak niewiele "na łeb" takie 3 miliadry rocznie? A taki lament wielgi...
    • Gość: ekonom Re: żądania płacowe lekarzy IP: *.135.1511I-CUD12K-01.ish.de 21.02.06, 19:39
      a dlaczego lekarzom a nie policjantom, nauczycielom etc. etc.??
      • zubr_zalogowany Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 19:43
        bo ci bedac najlepiej wyksztalconymi sposrod wymienionych zarabiaja najmniej

zreszta placic nalezy za to co potrzebne
        z pracy nauczycieli wielkiej korzysci nie odniosles
        policjanci znajda cie sami
        a jak zachorujesz to pewnie sok z malin i banki nie wystarcza
      • aron2004 Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 19:44
        policjanci i nauczyciele z tego co wiem nie wyjeżdżają masowo za granicę.
      • malkontent_jeden Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 19:45
        Zara zara, kto powiedział, że im NIE???
        Z ciebie bardziej swiński parobas niz ekonom chyba. Gó.. powiedzieć, ale
        przynajmniej namącić- o to to Jaśnie Wielmożny potrafi.
    • aelithe Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 19:53
      Aron, tylko, że deficyt polskiej "Służby Zdrowia" wynosi 20 mld złotych
      rocznie. Nie licząc odsetek.
      • aron2004 Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 20:38
        aelithe napisał:

> Aron, tylko, że deficyt polskiej "Służby Zdrowia" wynosi 20 mld złotych
        > rocznie. Nie licząc odsetek

co to ma do rzeczy? Przecież lekarzom nie chodzi o spłacanie deficytu, tylko o
        podwyżkę pensji.
        • aelithe Re: żądania płacowe lekarzy 22.02.06, 14:40
          Aron jeślii deficyt wynosi 20 mld młotych to jakiekolwiek podwyżki są mozliwe
          dopiero po pokryciu deficytu.
          • Gość: aron Re: żądania płacowe lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.02.06, 15:50
            aelithe napisał:

> Aron jeślii deficyt wynosi 20 mld młotych to jakiekolwiek podwyżki są mozliwe
            > dopiero po pokryciu deficytu.

niekoniecznie. Można zrobić np. tak, że ministerstwo będzie płaciło corocznie
            każdemu lekarzowi zatrudnionemu w Polsce dodatek motywacyjny 36000 zł brutto.
            Nie za pracę, ale za samo to że nie wyjechali w Polsce.
            Lekarze wysyłaliby tylko co miesiąc do ministerstwa zaświadczenia o tym że
            pracują.
            Oczywiście bez pośrednictwa szpitali, bo wtedy pieniądze faktycznie zeżarliby
            komornicy.

Z drugiej strony przecież kopalnie mają jeszcze większe deficyty i nikt nie
            twierdzi że podwyżki dla górników są możliwe dopiero po pokryciu deficytu.
      • Gość: Połoznik Re: żądania płacowe lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 20:38
        Ta Aron dobrze kombinujesz tak samo prawie jak nasz rząd a oni za swoje pomysły
        czeszą szmal jak ta lala ,a Ty Aronie za dormocha ,jak chcesz zatrzymać lekarzy
        w Polsce za 3000 zł brutto to powodzenia ,oni zatrzymują ptasią grype
        ogłoszeniami zozlepianymi na słupach ale uwaga ważne!PRZYKLEJAJĄ OGŁOSZENIA
        KLEJEM ZWIERZECYM !ptasia grypa tego nieznosi i napewno sie wyniesie z tego
        pieknego kraju.Mozna jeszcze zatrzymać lekarzy naklejkami na samochody oni
        uwielbiają obklejać fury naklejkami jak sam zauwazyłeś lekarze rodzinni w tym
        przobyją.PO dwie naklejki ale takie czadowe i im przejdzie.Aron dbaj o
        czystość !
        • aron2004 Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 20:47
          ja chcę zatrzymać lekarzy za to co mają teraz ( czyli 2000 brutto) plus 3000
          brutto czyli w sumie 5000 brutto. Plus jeszcze dyżury to wyjdzie 7000 brutto.
          Myślę że za tyle przeżyjecie.
          • poloznik-gin Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 21:06
            Aron czy Ty jesteś z rządu? moze premier a my Cię tak poniewieramy ? jak nie to
            nie krepuj sie stary podnies pensje o 20000 Euro kazdemy lekarzowi zaczna
            przyjeżdzac do nas z europy będzie fajnie,o czym Ty tutaj gadzasz.
            • Gość: aron Re: żądania płacowe lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.02.06, 21:20
              a ile ty chciałbyś zarabiać? 10 000 miesięcznie netto? Otwórz sobie prywatny
              gabinet i zarabiaj ile wlezie, ale w publicznej służbie zdrowia myślę że
              specjalista powinien zarabiać docelowo 3 średnie krajowe.
              • poloznik-gin Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 21:28
                Docelowo w 2345 roku tak ,Ty się martw co bedzie latem
              • swan_ganz Re: żądania płacowe lekarzy 21.02.06, 22:35
                > specjalista powinien zarabiać docelowo 3 średnie krajowe

Widzę Aron, że Ci pobyt na tym forum służy :-). Trochę ewoluujesz. Jeszcze
                miesiąc temu stałeś na stanowisku, że lekarzom trzykrotność wynagrodzenia
                kasjerki z Tesco powinna wystarczyć........
                W każdym razie w dobrą stronę idziesz. Kombinuj dalej :-)
                • Gość: aron Re: żądania płacowe lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.02.06, 06:26
                  ja pisałem że lekarzom rodzinnym powinna wystarczyć pięciokrotność
                  wynagrodzenia kasjerki z TESCO. I zawsze twierdziłem i będę twierdził, ze
                  specjalista powinien zarabiać wiecej od rodzinnego.
    • Gość: aron Rząd daje 4 miliardy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.02.06, 20:49
      wg www.interia.pl

Dodatkowe 4 miliardy złotych - to rządowa odpowiedź na poniedziałkowy
      ostrzegawczy protest lekarzy na Podkarpaciu i przygotowywane podobne akcje w
      innych regionach kraju. Podziałem tych pieniędzy ma się zająć zespół rządowo-
      związkowy.
      Premier przedstawił swój pomysł po spotkaniu z przedstawicielami związków
      zawodowych pracowników ochrony zdrowia. Oprócz przekazania pieniędzy poruszył
      także kwestie ich rozdziału. Ma się tym zająć stworzony specjalnie w tym celu
      zespół składający się z przedstawicieli rządu i związków zawodowych. Na jego
      czele stanie szef resortu zdrowia, Zbigniew Religa. To właśnie ten zespół
      zdecyduje, jaka część tych środków będzie wykorzystana na wynagrodzenia.

Lekarze rozpoczęli protest

- Dla nas bardzo istotne jest najpierw znalezienie sposobu "jak", a potem mamy
      gwarancje pana premiera, że jest zrozumienie potrzeby wzrostu płac w służbie
      zdrowia - mówiła szefowa sekretariatu ochrony zdrowia Solidarności Maria
      Ochman. To, czy czas oszczędności na pracownikach rzeczywiście skończy się,
      przekonamy się w przyszłym roku.

W poniedziałek lekarze na Podkarpaciu przez 7,5 godziny protestowali przeciwko -
      ich zdaniem - zbyt niskim pensjom. Praca toczyła się jak w dni świąteczne, w
      szpitalach pojawili się tylko lekarze dyżurni, pozostali byli na urlopach
      • malkontent_jeden Re: Rząd daje 4 miliardy 21.02.06, 20:53

>
        > - Dla nas bardzo istotne jest najpierw znalezienie sposobu "jak", a potem mamy
        > gwarancje pana premiera, że jest zrozumienie potrzeby wzrostu płac w służbie
        > zdrowia - mówiła szefowa sekretariatu ochrony zdrowia Solidarności Maria
        > Ochman. To, czy czas oszczędności na pracownikach rzeczywiście skończy się,
        > przekonamy się w przyszłym roku.
        >

Kto to jest Maria Ochman i ilu lekarzy (fizycznie- chodzi o liczbe) ona
        reprezentuje?
        To może Tadzio Rydzyk jeszcze?
      • swan_ganz Re: Rząd daje 4 miliardy 21.02.06, 22:44
        tyle tylko, że te 4 mld to dziś takie trochę wirtualne są bo nie bardzo wiadomo
        skąd oni chcą je wziąść. Ponadto jeśli już się gdzieś znajdą to nie tyle
        lekarze je dostaną w formie podwyżek a zostaną wpuszczone s system opieki
        zdrowotnej. Czyli nie koniecznie się to na podwyżki musi przełożyć.

Szpitale są zadłużone na ok. 15 mld złotych w różnych firmach medycznych i
        farmaceutycznych. Więc jak już jakaś kasa się pojawi to przyjdę po nią m.in. i
        ja z zaległymi - nie zapłaconymi rok czy dwa fakturami :-)

Myślałeś Aron, że leki i sprzęt to do szpitali św. Mikołaj przynosi ?
        Prędzej czy później trzeba płacić. Ja już się cieszę na te cztery "duże bańki"
        :-)
        • Gość: położnik Re: Rząd daje 4 miliardy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:34
          Ty Aron lubisz liczyc policz ile pieniedzy jest ze składek i dotacji państwowej
          a ile wynosi budżet wszystkich placówek zajmujacych się leczeniem,dane sa
          dostepne w internecie ,jak znajdziesz to wyjasnij tutaj dlaczego wiekszośc
          pieniedzy gdzieś przepada a to placówek leczących ludzi nie odciera.Dlaczego
          tutaj rózni tacy wycieraja sobie gębe lekarzami jak czarno na białym stoi że to
          nie lekarze i nie szpitale i nie przychodnie dostaja większość z pieniedzy
          przeznaczonych na leczenie.
          • Gość: aron Re: Rząd daje 4 miliardy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.02.06, 15:52
            ale coż to jest te dodatkowe 3 miliardy złotych na pensje dla lekarzy? TYle co
            nic. A mogłoby to powstrzymać częściowo odpływ specjalistów.
    • Gość: lekarka Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:57
      10 lat pracy, specjalizacja, doktorat- na pełnym etacie wyciągam 1300 zł "na
      rękę". Żądam 3000 zł miesięcznie i uważam, że są to dość skromne żądania.
      • Gość: aron Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.02.06, 07:09
        możnaby zrobić tak, że ministerstwo zdrowia wypłacałoby 36 000 zł brutto
        rocznie każdemu lekarzowi który pozostał w Polsce jako "stypendium naukowe" czy
        coś w tym rodzaju - żeby to nie szło przez NFZ i szpitale bo wiadomo że wtedy
        pójdzie do komorników. Tyle że lekarz musiałby udowodnić że pozostał w Polsce
        np. wysyłając kopię umowy o pracę.
        • wladek47 Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje 23.02.06, 07:33
          Tyle to mam miesięcznie w Szwecji. Wielu nie zdaje sobie sprawy jak nędzne mamy
          płace w Polsce. Już od paru lat przestalem odpowiadać ile zarabiałem bo
          szwedzcy koledzy po prostu nie wierzyli. Pytali się jak możemy się na to
          zgadzać.
          • aron2004 Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje 23.02.06, 07:40
            ale 36000 zł brutto rocznie to jest już coś, myślę że lekarz w Czechach zarabia
            niewiele więcej, a chyba Czechy nie notują jakiegoś dramatycznego odpływu
            lekarzy?
            • travel_wawa W Czechal ludzie czują, że maja perspektywy. 23.02.06, 09:30

• Gość: Połoznik Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:45
              Zarabia ok 1000 Euro podstawy a moze dorobic dyzurami,takie Cesy ,knedliki
              chrzanione umieja sobie poradzic,a te mundre poloki to tylko grzebia sie w
              histori ciekawe czy ustalą dlaczego Mieszko pierwszy po Cedynią nie mógł
              dogadać się z własnym wojskiem ,pewnie pił przed tak ważną bitwą dla histori
              Polski ,może by go czci pozbawić i komisje zrobimy.W czechach strajkują
              pacjenci razem z lekarzami my do tego dojdziemy za 50 lat, poloki.
              • Gość: aron Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.02.06, 19:49
                akurat Czesi bardziej grzebią się w historii od nas - u nich lustracja była 10
                lat temu
                • Gość: Poloznik Re: żądania płacowe lekarzy- czyli moje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:33
                  U nas bedzie za 20 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka