seniorita15 23.08.06, 21:21 Oto odpowiedz Prof.Drobnika ,lekarza i nauczyciela akademickiego o wysokiej kulturze osobistej na lekcewazace wypowiedzi Min.Zdrowia o lekarzach ,a anestezjologach w szczegolnosci: www.zgzza.dn.pl/zalaczniki/opinia.doc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lealuc Oto ten tekst 24.08.06, 13:49 List Prof. Drobnika w odpowiedzi na wywiad Religi: Sz.Pan Krzysztof Gottesman Kierownik Działu Opinii Redakcja Rzeczpospolitej Presspublica sp.z oo Plac Starynkiewicza 7/9 02-015 Warszawa Po zapoznaniu się z łagodną wiwisekcją, jaką przeprowadziły Państwo Małgorzata Solecka i Piotr Kościelniak na moim przełożonym, Panu Ministrze Prof. Zbigniewie Relidze, którym anatomicznego podejścia w analizie osobowości w tym miejscu serdecznie gratuluję, poczułem się przymuszonym do zareagowania. W krótkich chirurgicznych słowach udało się Panu Ministrowi poobracać kogo się da, swoje środowisko, swoje społeczeństwo (które ma tępe dzieci, więc nie może być dobrze), pracowników służby zdrowia (anestezjologów pognębił dosadniej w ostatnim numerze „Newsweeka") którym powiedział że jest mu bliższe narzędzie niż jakikolwiek kolega, nawet inny chirurg. Domyślam się Panie Redaktorze, że słowa pogardy oraz tłamszenie nadziei nie były zamierzonym działaniem Pana Profesora Religi ale wrażenie, które wywarł i obraz beznadziejności z gotowością poddania się i czekania na cud wymaga reakcji. Pozwoliłem sobie, po konsultacjach z moimi kolegami. Przygotować krótką opinię na temat wizji mojego przełożonego. Surowy paternalizm a wręcz patriarchalizm nie może nas przecież ciągle paraliżować. Jeśli uzna Pan, Panie Redaktorze, iż można ten tekst z ewentualnymi poprawkami stylistycznym zamieścić w Państwa Dzienniku, będzie i mnie i mojemu środowisku, przede wszystkim stojących w cieniu radiologów, anestezjologów, pielęgniarek i reszty medycznego proletariatu, naprawdę bardzo miło (a myślę, że dla większości z nas także pożytecznie). Prof. dr Leon Drobnik P.S. Załączam proponowany tekst krótkiej opinii (poniżej) Poznań, dnia 9 sierpnia 2006r. ---------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
grix Re: Oto ten tekst 25.08.06, 11:10 List prof. Drobnika swietny (no, w końcu to jeden z lepszych retoryków jakich słyszalem!) choc ocena ZR troche ostra. www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q101&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=0&ma=06744 (list min. ZR do redakcji njusłika) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Oto ten tekst 25.08.06, 15:42 Skoro wywiad byl autoryzowany to skad to zdanie sie wzielo?Poza tym te obiegowe opinie jakos nie maja pokrycia w obecnej rzeczywistosci,bo to wlasnie lekarze tej specjalnosci sa rozchwytywani za granica.Z pensjami wyzszymi od chirurgow i ginekologow. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Jak naprawde wyglada sytuacja 25.08.06, 16:37 A oto tekst ilustrujacy rzeczywista sytuacje w polskich szpitalach: www.zgzza.dn.pl/zalaczniki/OstatniGasiSwiatlo.doc i reakcja naszego ministra zdrowia na zaistniala sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Jak naprawde wyglada sytuacja 25.08.06, 16:42 No i jeszcze jeden udany wystep pana ministra. www.zgzza.dn.pl/zalaczniki/ZdrowyPolakza30lat.doc Odpowiedz Link Zgłoś