Dodaj do ulubionych

mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ?

23.10.07, 21:40
poszedlem do przychodni gdzie chcialem sobie pobrac krew i zbadac
czy bylem szczepiony na zoltaczke , poinformowano mnie ze musze isc
po skierowanie do swojego lekrza tak tez uczynilem , wrocilem sie z
tym skierowaniem i powiedzieli mi ze musze zaplacic za to badaniem
bo wykonac bezplatnie moge w brzesku (naleze do tego powiatu) a ucze
sie w tarnowie wiec tu poszedlem do przychodni bo u nich place jak
za prywatne ... ale teraz sie zastanawiam czemu mi zabrala to
skierowanie a pieniazki i tak zaplacilem.Przeciez teraz nie ma
rejonizacji to co jest grane ?
Obserwuj wątek
    • young_doc Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 23.10.07, 22:07
      A od kogo miałeś to skierowanie? Od rodzinnego?
      • luk75 Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 23.10.07, 22:18
        tak , od rodzinnego
        specjalnie do niego pojechalem bo tam mi na poczatku powiedzieli ze
        musze miec od takiego lekarza skierowanie
        • young_doc Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 23.10.07, 22:36
          To ktoś nie do końca prawidłowo Ciebie poinformował.
          Widzisz, lekarz rodzinny może zleci "bezpłatnie" (tzn. najkrócej mówiąc NFZ
          zrefunduje koszty tego badania) tylko stosunkowo niewielki zakres badań - np.
          morfologię, glikemię, badanie ogólne moczu itd.
          Nie może zlecic bezpłatnego badania min. hormonów tarczycy, hemoglobiny
          glikowanej, a także przeciwciał które chciałeś sobie oznaczyc.
          Do wykonania takiego badania w laboratorium bezpłatnie potrzebne jest
          skierowanie od lekarza bodajże specjalisty chorób zakaźnych z odpowiedniej
          poradni (ale tego nie jestem nawet pewien) - wtedy wykonają ci to badania w
          laboratorium z którym dana poradnia ma podpisaną umowę, stąd zapewne ta cała
          informacja o jak to nazywasz rejonizacji. Ewentualnie skierowanie od innego
          lekarza (np. z gabinetu prywatnego, rodzinnego, teoretycznie choby i okulisty)
          oraz UISZCZENIE opłaty za to badanie.

Niestety NFZ ograniczył liczbę osób uprawnionych do wydawania pieniędzy na
          badania, a ktoś źle Ciebie zrozumiał i źle poinformował. Skierowanie zabrali
          słusznie, pieniądze z punktu widzenia NFZ też słusznie skasowali. Zaś to badanie
          raczej służy do oceny skuteczności reakcji organizmu na szczepienie... ale to
          kolejny długi temat.
          • slav_ Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 24.10.07, 00:07
            >Widzisz, lekarz rodzinny może zleci "bezpłatnie" (tzn. najkrócej >mówiąc NFZ
            zrefunduje koszty tego badania)

Sam wprowadzasz w błąd - nfz NIE REFUNDUJE KOSZTÓW BADAŃ !!!!!!!!!

Za badania PŁACI lekarz rodzinny (specjalista) z puli stawki kapitacyjnej
            (specjalista - kwoty zapłaconej przez nfz z poradę). To nie to samo co
            "refundacja" (czyli bezpośredni zwrot kosztu danego badania przez nfz) a tak
            myślą pacjenci i nie należy ich w tym błędzie utwierdzać.

Rodzinny płaci oczywiście laboratorium (laboratoriom)) z którym(i) ma umowę
            (umowy). Pozostałe zażyczą sobie opłaty bo rdzinny im nie zapłaci (bo nie ma z
            nimi umowy).
            Skierowani jest potrzebne do wykonania badania (przynajmniej niektórych) bez
            względu na opłatę
            • maga_luisa Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 24.10.07, 00:44
              A poza tym, tak czy owak, przeciwciał anty-Hbs nie ma w zakresie badań lekarza
              rodzinnego. Decyzją NFZ.
              A to, czy było się, czy też nie, szczepionym p WZW b , niekoniecznie trzeba
              sprawdzać akurat w ten sposob.
            • young_doc Slav 24.10.07, 17:41
              Pozwoliłem sobie sprawę uprościc, bez wnikania w szczegóły (bo kto przekazuje
              pieniądze rodzinnemu jeśli nie NFZ), ponieważ uznałem że z punktu widzenia
              mojego rozmówcy nie ma znaczenia droga przepływu pieniędzy między NFZ a
              laboratorium. Ważne jest jedno - nie był on uprawniony do wykonania danego
              badania bez ponoszenia opłaty na podstawie skierowania od rodzinnego.
              Oczywiście - masz rację.
              • slav_ Re: Slav 24.10.07, 18:24
                Przepraszam za czepianie się szczegółów :-)
                Jednak robię to z pełną premedytacją. Jakieś 90% pretensji do personelu (tudzież
                wylewanych pretensji i komentarzy np. na tutejszym forum) bierze sie tylko i
                wyłącznie z KOMPLETNEJ nieznajomości przez ludzi choćby podstaw funkcjonowania
                systemu podtrzymywanej ochoczo przez komentatorów prasowych czy pożal sie Boże
                "rzeczników praw" przy nfz.
                Dla tego staram sie zbytnio nie "upraszczać" tłumacząc te zasady.
                Dla większości pacjentów lekarz "nie chce dać skierowania" (a np. zlecenie tego
                badania nie leży w jego "kompetencjach" narzuconych przez nfz").
                Albo "badanie sie należy na żądanie bo jestem ubezpieczony i płace składkę a za
                badanie płaci nfz" (co jest nieprawdą bo nfz nie płaci za badania - z wyjątkiem
                tzw "współfinansowanych" gdzie płaci część ale tylko do limitu)).
                Albo "ja wole w innym laboratorium bo tam mam bliżej a tam chcą pieniędzy a
                przecież jestem ubezpieczony i mi sie należy" - jak tutaj. Itp, itd.
                Dla wielu pacjentów opieka zdrowotna to nadal wielkie państwowe przedsiębiorstwo
                obejmujące całą Polskę od Tatr do morza w którym niepotrzebne są dokumenty
                ubezpieczenia, umowy, nic nie kosztuje ani złotówki i gdziekolwiek by sie nie
                weszło wszystko "się należy".
                Stąd moje "czepialstwo" i brak chęci do "upraszczania" aby tych groźnych mitów
                nie podtrzymywać.
          • maretina Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 24.10.07, 20:19
            moze autor watku poszedl do laboratorium, z ktorym rodzinny nie mial
            podpisnej umowy? albo mial podpisana umowe tylko na podstawowe
            badania?
            nie zgodze sie z tym co piszesz young... dostaje od swojej lekarki
            rodzinnej badania na tarczyce, laczznie z ft3 i ft4( ale tylko w
            ciazy, zebym nie musiala pielgrzymowac po kilku gabinetach
            lekarskich, w sytuacji, kiedy w ogole ledwo chodze), od lekarza
            rodzinnego dostalm tez skierowanie na hbs. z tego co sie orientuje
            za zadne zlecone badania rodzinnemu nfz nie zwraca pieniedzy.lekarze
            dostaja pule na pacjenta i tyle. nfz moze jedynie okreslic, jakie
            badania musi rodzinny miec w swoim zakresie.
            • 1.procent.spoleczenstwa Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 24.10.07, 20:56
              No to kochana twój LR z własnej kieszeni dokłada to twojego
              leczenia, ponieważ w fT3 i fT4 decyzją NFZ nie leżą w kompetencjach
              LR. Te badania oraz kontrolne TSH, usg tarczycy moi pacjenci muszą
              dostawać od endokrynologa, znowu zgodnie z zarządzeniem NFZ.
              Rozumiem, że to dla pacjentów jest czasami uciążliwe, jednak nie
              zamierzam z własnej kieszeni dokładać do chorego systemu.
              • maretina Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 25.10.07, 18:26
                nikt Ci nie kaze doplacac. jak mi dano, to wzielam.
            • ament Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 24.10.07, 21:14
              Polska to wolny kraj (a od niedzieli jeszcze bardziej wolny) więc lekarz
              rodzinny może zrobić wszystko, nawet wysłać Cię do sanatorium na wyspy Boro-bora
              oczywiście po sfinansowaniu z własnej kasy.

Każdy robi to co uważa za stosowne ale ja wolę wydać 50 PLN (bo tyle kosztują T3
              i T4) na zaufaną fundację niż na badania które i tak są refundowane, tylko że u
              innego specjalisty.

A to co miał autor postu na myśli dobrze zostało określone i skomentowane przez
              wcześniejszych forumowiczów.
    • aron2004 Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 25.10.07, 07:48
      Polska Solidarna skończyła się w niedzielę. Teraz obowiązuje zasada,
      że lekarzowi trzeba płacić. A jak nie masz pieniedzy to
      www.provident.pl
      • maszar Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 27.10.07, 23:19
        aron2004 napisał:
        ". Teraz obowiązuje zasada, że lekarzowi trzeba płacić."

oczywiście, drogi aronie - KAŻDEMU trzeba płacić za wykonaną pracę;
        alternatywny sposób (czyli bezpłatny przydział obuwia) zniknął razem z jego
        durnymi pomysłodawcami w niebycie historii...
        • aron2004 Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 28.10.07, 05:46
          niedługo lekarzowi będziemy płacić podwójnie - raz jako składkę
          zdrowotną, dwa - do kieszeni na wizycie. Ale wybraliśmy PO, to mamy.
          Cóż.
          • slav_ Re: mam skierowanie i kaza mi placic !!! czemu ? 28.10.07, 08:48
            Ty nie płacisz ŻADNEJ składki zdrowotnej w ogóle (za twoje leczenie placą inni
            zatrudnieni) więc daruj sobie to fałszywe rozdzieranie szat.

Poza tym co którzy uczciwe płaca składkę nie płacą składki zdrowotnej lekarzowi
            - skąd ten pomysł ?

A z płaceniem lekarzowi chodzi o to własnie by NIE płacić "do kieszeni" tylko w
            kasie, z rachunkiem za to czego system nie jest w stanie ze składek pacjentowi
            opłacić.
            I TO jest sposób na prawdziwą walka z korupcja a nie hipokryzja "Polski
            solidarnej PiS" i konferencje prasowe CBA.
            Bo ta PiS-owska "Poska solidarna" właśnie na tym polega(ła?) że Premier
            obiecywał "chlebuś dla wszystkich" tylko jakoś piekarzowi za ten chleb nie było
            komu zapłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka