Gość: roman IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 17:31 qwerty! Wiem,że jesteś ratowniczką medyczną, Dla tego pytam ciebie.Co należy zrobić aby zostać ratownikiem medycznym. Napisz też jakie są zadania ratownikaw zespole R. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qwerty Re: Do qwerty IP: *.toya.net.pl 01.11.03, 21:24 witaj. na początek sprostowanie. nie jestem kobietą. w zespole R pracują cztery osoby (tam gdzie ja pracuję wszyscy są ratownikami medycznymi, z tym że ja jestem lekarzem specjalizującym się w medycynie ratunkowej). jeśli chcesz być lekarzem specjalistą medycyny ratunkowej trzeba skończyć 6 lat studiów na wydziale lekarskim, a potem czeka cię pięcioletnia specjalizacja. natomiast jeżeli interesuje cię licencjat a potem studia magisterskie to trzeba skończyć studia 3-letnia (licencjat), bądź 5-letnie (magisterskie) na wydziale nauk o zdrowiu. tak to wygląda na mojej uczelni. pytasz o zadania ratownika w zespole R. ogólnie: ratowanie życia :-). trudno to wszystko rozdzielić na poszczególne osoby. staramy się uzupełniać. ja jestem odpowiedzialny za całość. intubacja, defibrylacja, nakłucia jam ciała zlecane leki to moja działka. reszta zespołu przygotowuje szprzęt, podaje leki, zakłada wkłucia. z taką uwagą, że nie jest to wszysytko sztywno przypisane do osoby. bywa tak, że trójka jest zajęta przy pacjencie i wtedy to lekarz przygotowuje leki i je podaje. gdy poszkodowanych jest więcej, każdy pracuje przy swoim w miarę umiejętności. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Do qwerty IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 18:27 Na początku przepraszam. Ponadto dziękuję za informacje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś