IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 17:31
qwerty!
Wiem,że jesteś ratowniczką medyczną,
Dla tego pytam ciebie.Co należy zrobić aby zostać ratownikiem medycznym.
Napisz też jakie są zadania ratownikaw zespole R.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Do qwerty IP: *.toya.net.pl 01.11.03, 21:24
      witaj.
      na początek sprostowanie. nie jestem kobietą. w zespole R pracują cztery osoby
      (tam gdzie ja pracuję wszyscy są ratownikami medycznymi, z tym że ja jestem
      lekarzem specjalizującym się w medycynie ratunkowej). jeśli chcesz być lekarzem
      specjalistą medycyny ratunkowej trzeba skończyć 6 lat studiów na wydziale
      lekarskim, a potem czeka cię pięcioletnia specjalizacja. natomiast jeżeli
      interesuje cię licencjat a potem studia magisterskie to trzeba skończyć studia
      3-letnia (licencjat), bądź 5-letnie (magisterskie) na wydziale nauk o zdrowiu.
      tak to wygląda na mojej uczelni.
      pytasz o zadania ratownika w zespole R. ogólnie: ratowanie życia :-). trudno to
      wszystko rozdzielić na poszczególne osoby. staramy się uzupełniać. ja jestem
      odpowiedzialny za całość. intubacja, defibrylacja, nakłucia jam ciała zlecane
      leki to moja działka. reszta zespołu przygotowuje szprzęt, podaje leki, zakłada
      wkłucia. z taką uwagą, że nie jest to wszysytko sztywno przypisane do osoby.
      bywa tak, że trójka jest zajęta przy pacjencie i wtedy to lekarz przygotowuje
      leki i je podaje. gdy poszkodowanych jest więcej, każdy pracuje przy swoim w
      miarę umiejętności.
      pozdrawiam.
      • Gość: roman Re: Do qwerty IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 18:27
        Na początku przepraszam.
        Ponadto dziękuję za informacje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka