Dodaj do ulubionych

szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie

07.02.09, 14:28
bardzo proszę o opinie w/w szpitala,zalezy mi na waszych wypowiedziach ponieważ moja ciężo chora mama dostała tam skierowanie,jest po operacji na odcinku L4L5,podczas operacji lekarz uszkodził nerw i po 9 latach jej stan jest dramatyczny,mam nadzieję że pomożecie mi podjąć właściwą decyzję
Obserwuj wątek
    • sybi.lla Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 14:49
      Napisałaś o jedno zdanie za dużo.
      "Lekarz uszkodził nerw i mama jest w dramatycznym stanie"
      W ramach tzw. obrazy zawodowej ,pewnie od nikogo sie tutaj nic nie dowiesz.
      Nie wiem jak w Choszcznie,ale w moim regionie, ogólnie z oddziałami
      rehabilitacyjnymi jest problem.Wiec bierz jak leci,bo może być gorzej.
      Zawsze jezeli bedziesz miała watpliwosci,możesz zabrać mame ze szpitala.
      Pamietaj że w kazdym miejscu są ludzie i ludziska.
      • slav_ Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 15:55
        Zgadza się.
        Napisała o jedno zdanie za dużo.
        Informacja (a w zasadzie oskarżenie) jest całkowicie nieistotna w kontekście
        pytania o opinię o szpitalu/rehabilitacji.
        • casio69 Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 19:34
          slav_ napisał:
          > Informacja (a w zasadzie oskarżenie) jest całkowicie nieistotna w kontekście
          > pytania o opinię o szpitalu/rehabilitacji.

Jest dokładnie odwrotnie, niestety.
          Niezależnie czy opinia autorki o działaniu lekarzy jest uprawniona, czy nie,
          zamieszczenie jej w kontekście poszukiwania rekomendacji na forum jest zupełnie
          zrozumiałe - właśnie poprzez nadanie kontekstu utraconego (słusznie - czy nie)
          zaufania do lekarzy.
          Dlatego autorka pyta na forum a nie u źródła - lekarzy
          prowadzących/diagnozujących - bo nie ma do nich zaufania i chce zweryfikować
          opinie w niezależnym źródle. I nie chce usłyszeć "spytaj lekarza kierującego".

Oczywiście, nie wydaje mi się aby ktoś z lekarzy tego nie zrozumiał - a
          zwłaszcza taki wyga jak slav.
          Górę wzięła po prostu urażona duma środowiskowa?

• extorris Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 21:56
            znow nie masz racji

powiklanie czy blad medyczny, a nawet urojenie na temat powiklania, czy bledu medycznego moze byc przyczyna utraty zaufania do konkretnego lekarza, domniemanego sprawcy (i pacjent oraz jego najblizsi maja do tego prawo)

nie powinno byc przyczyna utraty zaufania do lekarzy wogole, ani do aktualnego lekarza prowadzacego
            zreszta zadaniem lekarzy z ktorymi taka osoba sie kontaktuje powinno byc wytlumaczenie tej roznicy i negatywnych skutkow generalizowania - skutkow, ktore sa negatywne przede wszystkim dla pacjenta, a nie dla oskarzanych lekarzy (czy tez "srodowiska lekarskiego")

wzmacniajac takie uogolnienia dzialasz na szkode tych pacjentow, ktorzy moga brac twoje wywody na serio
            mam nadzieje, ze bedziesz tego teraz swiadom
            jesli tak sie stalo, to nalezy
            • casio69 Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 10:16
              Jedyne co uświadamiają mnie i forumowiczom Twoje wypowiedzi, to ich komiczność w
              pomieszaniu hipokryzji z brakiem logiki i podwójnymi standardami. Oraz głęboki
              kompleks "niemania racji", co skutkuje w/w objawami.

Sprawa jest prosta - autorka pyta o rekomendacje ośrodka na forum; po kilkunastu
              latach kontaktu z różnymi lekarzami, nadal ma poczucie krzywdy wobec operatora,
              nikt z kolejnych lekarzy, jak widać po skutkach, nie osiągnął tego, o czym
              piszesz że stać się powinno.
              Jej post spotyka się z atakami na forum, że śmie oskarżać lekarza, zamiast
              rzeczowych wskazówek na zadane pytanie o ośrodek .
              To jest spójny obraz sytuacji, jakie środowisko demonstruje odruchy wobec "prawa
              pacjenta do poczucia krzywdy" o którym sam piszesz.
              Twoje próby insnuowania mi działań (!) na szkodę pacjentów - jak rozumiem,
              poprzez wyrażanie opinii na forum, są po prostu i śmieszne i głupie, w swej
              sugestii, że zachodzi tu, na forum, relacja zawodowa lekarz-pacjent a cokolwiek
              z tego, co napisałem zwrócone jest przeciw pacjentom (chyba że masz urojenia -
              Twoje słowo - że dyskusja na forum ma cechy terapeutyczne).
              W takim razie Extorrisie, następną z Tobą polemikę podejmę wyłącznie, gdy
              przedstawisz mi skierowanie do specjalisty, oferując Ci w zamian xero mojego
              prawa wykonywania zawodu :-))
              I głowa do góry, Ty też możesz uwolnić się z systemu!
              • franc_tireur Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 13:48
                Powoli rysuje mi sie wreszcie prawdziwy obraz kadr medycznych na naszym
                najgościnniejszym z łón. Mamy Kasjusza, lekarza, wolnego, uczciwego człowieka -
                sztuk jeden i środowisko lekarskie/oblęzioną twierdzę - sztuk pozostałe
                kilkadziesiąt tysięcy.

Jak zwykle miło popatrzeć na kogoś tak głęboko przekonanego co do własnej cnoty.
                Tym milej, im wcielona cnota bardziej in vitro.
                Pozdrawiam spomiędzy patroszących szponów systemu
                f_t
          • slav_ Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 04:01
            > Oczywiście, nie wydaje mi się aby ktoś z lekarzy tego nie zrozumiał - a
            > zwłaszcza taki wyga jak slav.
            > Górę wzięła po prostu urażona duma środowiskowa?

Po co Ci to?
            Oczywiście że nie masz racji.
            Dodam że osobiście obojętna mi jest forma zadanego pytania i opinia pytającej o lekarzu (lekarzach) a moja wypowiedź ma sens czysto praktyczny - aby zadający pytania nie zadawali ich GŁUPIO.

Jeśli intencją pytającej było uzyskanie opinii o rehabilitacji to takie pytanie powinna za dać BEZ kontekstu ("czy to dobra rehabilitacja bo jedzie tam moja chora matka").

Zapewne uzyskałaby MERYTORYCZNE odpowiedzi zadane pytanie.

Ale osoba pytająca nie omieszkała (nie oparła się pokusie) by się przy okazji "pożalić". W ten sposób wprowadziła "szum" który z jednej strony daje rozbieżność rozpoznania intencji (może jednak bardziej chodzi o "pożalenie się" lub oskarżenie) a z drugiej strony prowokuje do odpowiedzi (niektórych wyłącznie) na ten drugi temat.
            Efekty masz w wątku.
            Nadal będziesz twierdził że pytanie było zadane właściwie jeśli oczekiwanie dotyczyło jakości rehabilitacji w tym szpitalu i że kwestia przyczyny choroby ma jakiekolwiek w tym momencie znaczenie dla odpowiedzi na to pytanie?
            • casio69 Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 09:33
              "Po co ci to" - to mój ulubiony zwrot, który słychać w środowisku lekarskim od
              lat, gdy rozmawiamy między sobą o konieczności zmian. Dziękuję, że mi go
              przypomniałeś...:-) Nadaje to fajny kontekst naszej dyskusji.
              Co do meritum, to uważam, że cała Twoja wypowiedź potwierdza co do joty ostatnie
              zdanie mojego poprzedniego postu.
              Dzielenie pytań na głupie i ...inne, świadczy samo za siebie - o stanie
              emocjonalnym pytanego, a nie pytającego.
              Mądrość odpowiedzi nie zależy od intencji pytającego, zwłaszcza, że takiej
              odpowiedzi na zadane pytanie nie udzieliłeś (pewnie nie znasz ośrodka i tyle).
              Moim zdaniem, uzależnianie rekomendacji ośrodka od rodzaju intencji pytającego i
              napaść na niego w odwecie za krytykę, jest głupią postawą, wynikającą z
              osławionego, klinicznego syndromu "oblężonej twierdzy", jaki cechuje nasze
              środowisko.
              Czego nasza dyskusja jest kolejnym, ale nudnym już przykładem.
              Życzę powrotu do racjonalnej równowagi w polemikach, co ułatwi nam ewentualne
              kolejne, oby owocne, dyskusje.
      • jog-us2 Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 21:48
        Moj poprzednik zwrucil uwage ze za duzo napisalas;LEKARZ USZKODZIL NERWY-ludzie to jest skandal ,dlaczego nikt nie chce dyskutowac o problemach tych biednych pokrzywdzonych ludzi,zaden lekarz w naszym ukochanym kraju nie potwierdzi tego ze jest coc uszkodzone .Alekarze sadowi nie jednokrotnie KLAMIA aby nie potwierdzic ze kolega po fachu cos uszkodzil,o tym wiedza najlepiej ci biedni ludzie ktorzy cierpia bo pan doktor uszkodzil nerwy.Ludzie sa przez to kulawi bo im noge wydluzyli o iles cm,nerw sostal skaleczony ,zmiazdzony i tp.Ico oni maja zrobic ? a nic bo mowic o tym nie wolno trzeba cierpiec do koncz swoich dni.i milczec aby jeszcze ktorys doktor chcial cos zrobic i moze mu sie uda pomoc.-A jesli chodzi o rechabilitacje po tak dlugim czasie to mam watpliwosci czy rechabilitacja pomorze,jesli mama cierpi to moze lepiej pomyslec o stymulatorze p/bolowym i zapisac sie u neurochirurga w kolejke ,a one se dlugie,a noz pomoze-pozdrawiam i zycze cierpliwosci.
        • practicant ...a moj obiad Sostal zwrUcony... 08.02.09, 00:19
          ...wlasnie w momencie przeczytania tego postu.I mysle,ze zadna reCHabilitacja
          tutaj nie pomoRZe...
          • szlachcic Re: ...a moj obiad Sostal zwrUcony... 09.02.09, 09:48
            practikant a dlaczego nie smiejesz sie ze swojego kumpla po fachu
            ktory tak samo nie potrafi pisac?
            Udajesz ze nie widzisz, chcesz aby przechodzilo bez odzewu jego brak
            znajomosci ojczystego jezyka?
        • belene Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 17:09
          co to jest ten stymulator bólowy?a tak na marginesie, prosiłam tylko o opinie o szpitalu a tymczasem niezła jatka słowna tu sie odbywa:/widocznie nie to forum
          • snajper55 Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 18:35
            belene napisała:

> co to jest ten stymulator bólowy?a tak na marginesie, prosiłam tylko o opinie o
            > szpitalu a tymczasem niezła jatka słowna tu sie odbywa:/widocznie nie to forum

Spróbuj tam: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22 :)

S.
          • cccykoria Re:Belene 09.02.09, 08:09

Czy mama dopiero po 9 latach dostala skierowanie do
            sanatoruim?(szpital uzdrowiskowy)
            Wiesz ,ze tych zmian juz nie odwrocisz.Operacja na szyjnym
            jest bardzo ryzykowna ,obnizaja sie nastepne "poziomy " i
            kolejne operacje potem bliznowce i znow kolejne.Nie znam
            osoby u ktorej zakonczylaby sie sie na jednej.Krecz szyji
            niedowlady itp i bol powraca.
            Sama jestem w podobnej sytuacji i ciagle odwlekam....

Jaki nerw mamie uszkodzono?
            • belene Re:Belene 09.02.09, 19:05
              nerw ma uszkodzony na poziomie L4L5,a dlatego ze po 9 latach dostała skierowanie,wręcz wykłócone przeze mnie,ponieważ przez te 9 lat była odsyłana od gabinetu do gabinetu,nie będę pisać co myśle o tych lekarzach bo mnie krwew zalewa,ale żaden nie chciał konkretnie się podjąć leczenia,moze nie leczenia ale o zapobieganięciu dalszych powikłań czy też blokady bólu...
    • aelithe Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 17:00
      1. Belene - stwierdzenie, że lekarz uszkodził nerw jest krzywdzące i
      właściwie może stanowić powód do skierowania pozwu przeciko tobie
      Nie stanowiłoby problemu gdybyś napisała, że doszło do komplikacji w
      postaci uszkodzenia nerwu.
      Zdanie, która napisałaś powyżej oznacza, że lekarz celowo przeciął
      nerw, co jest obraźliwe.
      2. operacje kręgosłupa wykonuje się wtedy, gdy mamy do czynienia z
      uszkodzonym nerwem. pacjent podejmująć decyzję o operacji jest
      informowany, że może dojśc do pogorszenia jego stanu.

3. co do Choszczna to mam dobra opinię. A swoją drogą, to mama ma
      się rehabilitować. W wielu krajach brak zgody na leczenie czy
      rehablitację skutkuje poniesiem kosztów leczenia komplikacji. Np. w
      UK przy braku redukcji masy ciała w cukrzycy, cyz nieprwidłowych
      poziomach hemoglobiny glikolizowanej, jest duże prawdopodobieństwo,
      że za amputację nogi cukrzyc zapłaci z wlasnych środków.
      • butterffly Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 19:03
        aelithe napisał:

> 1. Belene - stwierdzenie, że lekarz uszkodził nerw jest krzywdzące i
        > właściwie może stanowić powód do skierowania pozwu przeciko tobie
        > Nie stanowiłoby problemu gdybyś napisała, że doszło do komplikacji w
        > postaci uszkodzenia nerwu.
        > Zdanie, która napisałaś powyżej oznacza, że lekarz celowo przeciął
        > nerw, co jest obraźliwe.
        Aelithe
        Tez jestem lekarzem ale to co napisałeś to za przeproszeniem pier***** kotka za
        pomocą młotka.
        Dopoki takie wypowiedzi będą na forum dopóty pacjenci będą miec takie a nie inne
        zdanie o slużbie zdrowia.
        Szczerze mówiac mnie zatkało.
        • practicant Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 07.02.09, 19:28

> Tez jestem lekarzem ale to co napisałeś to za przeproszeniem pier***** kotka za
          > pomocą młotka.
          > Dopoki takie wypowiedzi będą na forum dopóty pacjenci będą miec takie a nie inn
          > e
          > zdanie o slużbie zdrowia.
          > Szczerze mówiac mnie zatkało.

No wlasnie?Do kiedy?Jak na moj gust,ludzie pozwalaja sobie na takie wypowiedzi
          glownie po obejrzeniu kilka razy do roku "njusów" w tv np.z lekarzem
          wyprowadzanym w kajdankach/...bo jeszcze 60cioletni dziadek ucieknie przez
          okno-smiechu warte.../ oraz po licznych publicznych dowodach,ze lekarza sie
          NAJPIERW skazuje,a dopiero potem osadza,oraz-ludzie nie umieraja,tylko morduja
          ich lekarze.

A tak poza tym-to sad ma oceniac,a nie pacjent "bo ja uwazam,ze"!!Zabiegi na
          kregoslupie to ostatecznosc,ich sie nie robi sie "ot tak"!!I naprawde,Motylku-w
          baaaardzo glebokim powazaniu mam zdanie jakiejstam paniusi,prawdopodobnie po
          edukacji zakonczonej na podstawowce/wiekszosc tego spoleczenstwa,jakby na to nie
          patrzec.../.Pryznajmniej-odnosnie zabiegow na kregoslupie oraz powiklan po nich...
          • practicant Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 00:33
            Napisalem dluga odpowiedz-ale moze lepiej sie stalo,ze polowa watku
            zniknela...wiec teraz-tylko jedna rzecz:

Szlachcic,Twoje odwolanie sie do spoleczenstwa sprawilo,ze sie poplakalem.Ze
            smiechu,oczywiscie.
            Ja b.gleboko w nosie mam,co mysli chore polskie spoleczenstwo na moj
            temat.Serio.A jezeli mysli tak,jak piszesz-znaczy to tylko,ze nie zasluguje na
            dobrze wyksztalconych obywateli-widac,od roku 1989 nic sie nie zmienilo i nadal
            poparcie ma robol z mlotem oraz rolnik z sierpem.Boze,jaka piekna
            alegoria,niemalze,mi wyszla...;)

Nie jestem patriota.Polska jest dla mnie tylko miejscem,w ktorym chwilowo
            mieszkam.Niczym mniej,niczym wiecej.
            • sybi.lla Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 08.02.09, 14:24
              Jeszcze zapomniałeś dodać że Polska jest też miejscem w którym WYUCZYŁ sie tak
              wspaniały,mądry i wartościowy "lekarz".
              • liliac Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 09.02.09, 19:36
                A co to zmienia?
      • belene Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 09.02.09, 19:06
        aelithe napisał:

> 1. Belene - stwierdzenie, że lekarz uszkodził nerw jest krzywdzące i
        > właściwie może stanowić powód do skierowania pozwu przeciko tobie
        > Nie stanowiłoby problemu gdybyś napisała, że doszło do komplikacji w
        > postaci uszkodzenia nerwu.
        > Zdanie, która napisałaś powyżej oznacza, że lekarz celowo przeciął
        > nerw, co jest obraźliwe.
        > 2. operacje kręgosłupa wykonuje się wtedy, gdy mamy do czynienia z
        > uszkodzonym nerwem. pacjent podejmująć decyzję o operacji jest
        > informowany, że może dojśc do pogorszenia jego stanu.
        >
        > 3. co do Choszczna to mam dobra opinię. A swoją drogą, to mama ma
        > się rehabilitować. W wielu krajach brak zgody na leczenie czy
        > rehablitację skutkuje poniesiem kosztów leczenia komplikacji. Np. w
        > UK przy braku redukcji masy ciała w cukrzycy, cyz nieprwidłowych
        > poziomach hemoglobiny glikolizowanej, jest duże prawdopodobieństwo,
        > że za amputację nogi cukrzyc zapłaci z wlasnych środków.
        pozew to powinien dostać szpital za trwały uszczerbek na zdrowiu
        • slav_ Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 09.02.09, 19:28
          > pozew to powinien dostać szpital za trwały uszczerbek na zdrowiu

Czy dysponujesz jakąś wiedza na temat tego zdarzenia i odpowiedzialności
          szpitala za nie ?
          • slav_ Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 09.02.09, 20:41
            Przepraszam, post było do kogoś innego.
            Oczywiście Twojej wiedzy nie kwestionuję.
    • szlachcic [...] 07.02.09, 18:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • niebieskookarehabilitantka Re: szpital rehabilitacyjny w Choszcznie-opiinie 12.02.09, 20:13
      szpital w Choszcznie -oczywiscie jak najbardziej dla osoby samodzielnej i
      chodzacej-sporo moich pacjentow wracalo..bo nie byli samodzielni,a paru to nawet
      jak karetka zawiozla..to szybciutko w niej wrocili...
      liczba zabiegow w granicach 5-10 dziennie,w sobote i niedziele nie ma
      zabiegow(najlepeij jak pacjent wyjezdza do domu!!)nie daj sie nabrac ze masaz
      moze byc konczyny tylko z przodu,a na drugi dzien tylko z tylu....konczyna to
      przod i tyl...:-) coz wiecej...pacjenci sprawni,chodzacy w pelni samoobslugowi
      sa zadwolonei i z tempa zabiegow i z ilosci...pozdrawiam Niebieskooka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka