Dodaj do ulubionych

wątła tuja szmaragd

10.01.19, 10:21
Witam

Mam problem z kilkoma tujami szmaragd - stały się wątłe, ich czubki pochyliły się - tuje są młode mają od 60 cm. Dodam, że to nie jest tylko problem zimowy - zalegający śnieg. Tak się działo już jesienią, nie są ani zeschnięte, ani pożółkłe, tylko przechylony jest czubek w bok jakby były zwiędnięte. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • enith Re: wątła tuja szmaragd 10.01.19, 14:41
      Moim zdaniem to normalne zjawisko u młodych tuj przed cięciem. Czubek jest wybujały i się pochyla. Jeśli nic złego się z nimi nie dzieje, a piszesz, że nie, to wszystko jest w porządku i skorygujesz to podczas cięcia.
    • gazet777 Re: wątła tuja szmaragd 26.03.19, 21:23
      Jak wyglądają teraz po kilku dniach cieplejszych?
      • bruner4 Re: wątła tuja szmaragd 26.03.19, 22:34
        Podlewać, nawozić.
    • goslawa_c Re: wątła tuja szmaragd 10.05.19, 09:19
      No właśnie u mnie też tak wygląda kilka tuj, mam ich 160 i jakieś 5-6 tak wygląd, nie są one położone blisko siebie. Gdzieś czytałam że to może być nadmiar jakiegoś składnika w nawozie - a jeśli tak jest to co dalej robić? Są wielkości od 60-80 cm. Może coś ktoś poradzi?
      • dar61 Ad wątły żywotnik szmaragd 10.05.19, 12:55
        Tuje u więc i żywotniki - świetnie znoszą kształtowanie przez cięcie, szczególnie gdy są młodociane.
        • goslawa_c Re: Ad wątły żywotnik szmaragd 10.05.19, 20:39
          Ale jak obetnę czubek to raczej już nie urosną wzwyż?
          • dar61 Więcej wiary! 11.05.19, 16:25
            Jeśli nie zależy nam/ Wam na jednowierzchołkowym zarysie każdego solitera żywotnikowego, ciąłbym.
            Ciąłbym ku obniżeniu przyszłych drabin ;)

Śp. kolega z eks-mojej pracy ciął (wierzchołki) nawet świerki w swym żywopłocie posadzone. Nie myślałem, że mu tak ten żywopłot będzie gęstniał i nawet estetycznie się prezentował*.
            Dziś jego następcy w tym domu zaniedbali cięć tych świerków i znów przypominają one o swych drzewiastych aspiracjach.

*/ W mym prywatnym rankingu prac domowo-ogrodowych ocierających się o niewolnictwo dbałość o żywopłot jest w czołówce - tuż za plantacją trawnikową.
            Żadna zielona monokultura nie ma dobrej strony.
    • wrexham Re: wątła tuja szmaragd 13.05.19, 13:18
      mam pięć w jednym rzędzie; rosną tam od lat i mają ponad dwa metry; w tym roku, wczesna wiosną, nagle jeden z pni w jednej tui właśnie tak się wygiął; wygląda to dziwnie - połowa normalna, połowa jakby zwiędnięta; podlewanie i nawożenie dolistne i doglebowe nic póki co nie daje...
    • qworum Re: wątła tuja szmaragd 27.05.19, 12:48
      Tuje wymagają regularnego cięcia, aby się zagęściły dobrze. Wtedy są zwarte i w miarę ładnie rosną.
      • dar61 Żywotnik szmaragd t. Wątłusz 27.05.19, 23:24
        Nie uwierzy {Qworum}, ale są i takie rasy żywotników, co słabo przyrastają i właściwie są samoobsługowe.
        Nie generalizowałbym.
        Ciąłbym tylko te szybkościowe, gdyby już à la française
        Choć wolę typ à l'anglaise. Wolny i wolność zabezpieczający.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka