szymolszewski 28.08.19, 10:44 Witam, Czy ktoś podpowie jak uprawiać lawendę? Chciałbym ją posiać jesienią. Jak o nią dbać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Uprawa lawendy 28.08.19, 14:30 "Własną" lawendę wysiałam wczesną wiosną do lekkiej ziemi, latem przepikowałam do gruntu i to w zasadzie wszystko. Po roku przycięłam sadzonki kilka centymetrów nad ziemią i robię to co roku. Z sadzonek kupionych mam samosiejki, które po przesadzeniu na docelowe miejsca traktuję tak jak wysiewane. Ważne w tym przypadku żeby nie ścinać po przekwitnięciu. Wtedy się wysieją same. Możliwe, że wysiane jesienią zachowają się tak jak samosiejki i też wiosną wykiełkują. Lawenda lubi słoneczne stanowisko, przepuszczalną glebę i jednak trzeba ją na początku trochę podlewać. Potem może radzić sobie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Uprawa lawendy 28.08.19, 17:06 Moim zdaniem, podstawa to przepuszczalna, mało żyzna gleba i pełne słońce. Nasiona wymagają stratyfikacji (przechłodzenia), ale jeśli siejesz jesienią, Matka Natura zrobi to za ciebie. Podlewaj bardzo umiarkowanie, lawenda nie znosi zalewania. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Uprawa lawendy 31.08.19, 09:02 W gliniastej też rośnie, jeżeli ma dużo słońca. Ważne jest, żeby gleba nie była żyzna, bo uboga gwarantuje srebrzystość listków. Jeżeli nawozić, to najwyżej jakimś dolomitem, o ile gleba nie jest wapienna. W glebie wapiennej lawendy obficiej kwitną. A w uprawie najważniejsze jest coroczne niskie przycinanie wczesną wiosną, inaczej dolne części pędów robią się zdrewniałe i bezlistne. Nie należy żałować, że obcina się takie piękne, ulistnione gałązki, tylko je zaraz posadzonkować wprost do gruntu, najlepiej już na miejsca docelowe. Nie wiem, jak bez ukorzeniacza, ale z ukorzeniaczem (wtykanie końcówek w proszek przed wsadzeniem) ukorzeniały mi się wszystkie; dlatego też nie warto siać zbyt wiele, bo coroczne rozmnażanie przez sadzonkowanie powoduje przybywanie nowych krzaków w postępie geometrycznym. I potrafią zakwitnąć jeszcze w tym samym roku. Przycinanie powoduje nie tylko odmładzanie krzaków, ale też ich zagęszczanie. Naprawdę warto to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
szymolszewski Re: Uprawa lawendy 13.09.19, 09:25 Super, dzięki wielkie za odzew. Będę nie długo się za to zabierał. Oby mi wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
gazet777 Re: Uprawa lawendy 29.09.19, 22:14 Najważniejsza jest gat lawendy i grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Uprawa lawendy 07.10.19, 15:01 Dodam jeszcze, że lawenda wymaga regularnego przycinania. Parę dni temu zaczęłam usuwać zdrewniałe i wybujałe krzewy lawendy pośredniej Grosso wzdłuż mojego podjazdu. Miały jakieś 8-9 lat, ale przez moje lenistwo i brak corocznego przycinania brzydkie zrobiły się już parę lat temu. Owszem, kwitły jak szalone co roku, ale kładły się na boki i zaczynały zaduszać sąsiadów, a konkretnie płożące jałowce. Nieźle się nagimnastykowałam, żeby je pousuwać. Młodą lawendę prowadzoną z nasion uszczykuj, żeby się ładnie rozkrzewiła, a potem regularnie co roku tnij wiosną (cięcie kształtujące) i latem (zbiór kwiatostanów). Odpowiedz Link Zgłoś
lawendogrod Re: Uprawa lawendy 10.07.23, 20:40 Niestety przycinanie lawendy to konieczność. My zakładając nasze pole w pierwszym roku nie pozwoliliśmy ani jednej roślince zakwitnąć. Tniemy je tak co około 7-10 dni. Czasochłonna praca, ale dzięki temu roślina pięknie się rozkrzewia. Na wiosnę odwdzięczy się z nawiązką! Co do obumierania lawendy... Mieliśmy na początku przygody z lawendą piękne dwa krzaki Grappenhall, ale nie przyłożyliśmy się zbyt do cięcia. Rozłożyła się na boki, w środku zrobiła się dziura. Jej żywota dokończyła wczesna ciepła za dnia i bardzo zimna nocą wiosna i wysuszający wiatr. Nasze lawendowe pole. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Reklama lawendy 12.07.23, 09:43 Malowniczne te Wasze lawendne pólka. Wzruszyłem się... . Więc istnieje jednak w tym świecie komerchy opcja równowagi między informacją a reklamą! Tak trzymać, Lawendziarze! Mnie jak dotąd reklama kojarzyła się z rekŁamą... Odpowiedz Link Zgłoś
alux Re: Reklama lawendy 23.07.23, 22:40 Nasze zbiory lawendy - to tylko garstka na foto. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 o, la-la, lawendo! 24.07.23, 09:26 '...garstka na foto...' Macie do tego dryg i wyczucie kadru... Jednak mnie, jako anosmikowi, każda zupa z eL lub bez eLu smakuje podobnie, byle ją soczyście skropić halitem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.jakubowski1973 Re: Uprawa lawendy 23.10.23, 09:41 Stanowisko bardzo słoneczne, ziemia przepuszczalna, kamienista, żwirowa. Nie nawiedzi gleb podmokłych, gliniastych. Lawenda szybko rośnie, 2-3 lata i będą wielkie krzewy. Po kwitnieniu w sierpniu przycinaj. Pozdrawiam Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Wyprawa na L.-werandy 24.10.23, 20:29 '...Stanowisko bardzo słoneczne, ziemia przepuszczalna, kamienista, żwirowa. Nie nawiedzi gleb podmokłych, gliniastych...' Wygląda, że to świetna kandydatka do uprawy na zielonych dachach... Odpowiedz Link Zgłoś