Dodaj do ulubionych

Blade liście Morning Glory

01.05.22, 18:56
Wysiałam Morning Glory i pierwsze liście są zielone a następne takie jasne. Myślałam, ze tylko te drugie liście są blade ale teraz wypuszcza wąsy i listki i też są blade. Stały na południowym oknie ale wiadomo jakie to słońce do tej pory było…
O co chodzi…
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Blade liście Morning Glory 03.05.22, 11:33
      Ile roślin jest w tym pojemniku? Bo wilec potrzebuje miejsca na dużą bryłę korzeniową> Jeżeli nie rośnie w gruncie, to wymaga dużej donicy. No i oczywiście wilgotnej, żyznej ziemi; może brakuje mu w podłożu jakichś składników?
      • garancedore Re: Blade liście Morning Glory 03.05.22, 18:09
        Dziekuje za odpowiedz. No dużo jest, co roku rak wysiewam i przenoszę do dużej donicy lub do gruntu. Ziemia była nowa ze sklepu. Pojemnik, w którym były nie miał odpływu. Możliwe, ze przelałam?
        A z tego co kojarzę to chyba wilec nie lubi nawożenia, ale może się mylę. Przesadziłam do dużego pojemnika, może będzie lepiej. Dużej bryły korzeniowej nie było, ziemia się rozpadła przy przesadzaniu
        • horpyna4 Re: Blade liście Morning Glory 03.05.22, 19:59
          Wilec nie lubi silnego nawożenia, ale jednak lubi ziemię żyzną. Ziemia powinna być też przepuszczalna, więc na pewno pojemnik bezodpływowy zaszkodził.
        • obrobka_skrawaniem Re: Blade liście Morning Glory 04.05.22, 16:58
          To nie skutek przelania, bo wtedy korzenie by gniły. Brak jakiegos składnika pokarmowego, być może azotu. Nie posadziłaś przypadkiem w torfie nieodkwaszonym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka