Dodaj do ulubionych

Kto ma jeżyny

14.09.08, 11:47
Czy tniecie cały pęd na którym były gałązki z owocami przy karpie? Czy
zostawiacie go jeszcze na drugi rok.Czy będzie miał jeszcze w ogóle owoce na
drugi rok. Pewno jak zostawię to się dowiem najprędzej!
Obserwuj wątek
    • kot_behemot8 Re: Kto ma jeżyny 14.09.08, 12:40
      siem-ata napisał:

> Czy tniecie cały pęd na którym były gałązki z owocami przy karpie?
      Czy
      > zostawiacie go jeszcze na drugi rok.Czy będzie miał jeszcze w
      ogóle owoce na
      > drugi rok. Pewno jak zostawię to się dowiem najprędzej!

Ja wycinam wszystkie pędy które już owocowały i zostawiam tylko pędy
      jednoroczne. Moja jeżyna owocuje świetnie od wielu lat, więc chyba
      to właściwy sposób:)
      No i okrywam ją na zimę a wiosna mocno nawożę.
      • malaugena Re: Kto ma jeżyny 14.09.08, 13:17
        siem-ata ma rację. czynie tak samo. w b.r. z 5-ciu pędów jadłam ja,
        dzieci i kto zajrzał do ogrodu. wiosną pozostawione pędy zaznaczam
        kokardkami, aby teraz jesienia nie wyciąć tych, które maja pozostać.
        i faktycznie lubią być wiosną dobrze dokarmione.
    • 1beniol1 Re: Kto ma jeżyny 21.09.08, 20:05
      siem-ata napisał:

> Czy tniecie cały pęd na którym były gałązki z owocami przy karpie? Czy
      > zostawiacie go jeszcze na drugi rok.Czy będzie miał jeszcze w ogóle owoce na
      > drugi rok. Pewno jak zostawię to się dowiem najprędzej!
      Po zerwaniu ostatniej jeżynki wycinasz cały pęd kiedy chcesz, najpóźniej przed
      zimą. Te tegoroczne, zielone, nie owocujące w tym roku zostaw. Na nich będą
      owoce w przyszłym roku. I tak co roku.
      • gabula777 Re: Kto ma jeżyny 21.09.08, 20:27
        Ja wycinam przed zima pędy, które owocowały, a nowe skracam w sierpniu do
        połowy.Czasem, gdy chcę mieć nowa sadzonkę,to nie obcinam nowego przyrostu tylko
        wtykam koniec do podstawionej i wkopanej doniczki, dbam o wilgotność i końcówka
        się ukorzenia.Odcinam w przyszłym roku i sadzę.
        • b-b1 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 07:08
          WoW!
          ....Czyżbym tylko ja cięła wszystko jak popadnie? Bo tak własnie robie po
          owocowaniu, z nadzieją, że nie bedzie jeżyn w nastepnym roku i bedzie powod do
          wykopania ...i nic..co roku krzaczki owocują i to tak obficie, że zaczne chyba
          jeżyny do zupy wsadzać..:-)
          • siem-ata Re:Wszystko jasne 22.09.08, 09:04
            Wszystkim ślicznie dziękuję. Tak myślałam ale zapytać nie zaszkodzi.
    • alinka_li Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 13:11
      Jestem laikiem, ale mam jeżyny odziedziczone po poprzednich właścicielach, na
      100% nie były przycinane od minimum 3 lat, a mam mnóstwo wielgachnych dorodnych
      owoców i brak nieowocujących pędów (poza wyraźnie młodymi, z tego roku). Może to
      oznacza, że wcale nie trzeba ich przycinać? Z malinami u moich rodziców to samo-
      nie przycinane owocują jak szalone, nie wiadomo już, co z nimi robić. No to może
      nie ciąć?
      • b-b1 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 14:01
        alinka_li napisała:

> Jestem laikiem, ale mam jeżyny odziedziczone po poprzednich właścicielach, na
        > 100% nie były przycinane od minimum 3 lat, a mam mnóstwo wielgachnych dorodnych
        > owoców i brak nieowocujących pędów (poza wyraźnie młodymi, z tego roku). Może t
        > o
        > oznacza, że wcale nie trzeba ich przycinać? Z malinami u moich rodziców to samo
        > -
        > nie przycinane owocują jak szalone, nie wiadomo już, co z nimi robić. No to moż
        > e
        > nie ciąć?
        U mnie jest dokładnie tak samo-tez odziedziczyłam....i dokładnie od 3 lat
        obcinam wszystko jak leci aż do zdrewniałych pędów..-też owocują jak szalone..

Czyżby każda opcja była dobra?
        • gabula777 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 14:12
          Nie cięte będą kwitły i owocowały, ale wycinane jesienią lub wiosną 'do zera'-
          nie, bo zakwitają w maju na wyrosłych krótkopędach od głównego pędu wyrosłego w
          poprzednim sezonie.Jeśli będzie ostrzejsza zima i te zmarzną to niestety nie
          zaowocują, tylko będą odrastały cały sezon.
          • b-b1 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 14:28
            gabula777 napisała:

> Nie cięte będą kwitły i owocowały, ale wycinane jesienią lub wiosną 'do zera'-
            > nie, bo zakwitają w maju na wyrosłych krótkopędach od głównego pędu wyrosłego w
            > poprzednim sezonie.Jeśli będzie ostrzejsza zima i te zmarzną to niestety nie
            > zaowocują, tylko będą odrastały cały sezon.

Znaczy jak to możliwe, że u mnie owocuja?????? Juz 3 rok!! Obcięte mniej wiecej do 1,5 metra-rozrastają sie do prawie 3 metrów i każdego lata wydają na świat tyle jezyn, ze sasiedzi na mój widok uciekaja..:-)
            • dar61 Re: niecięce owocodajne 22.09.08, 15:22
              A to Forumianki mają dobrze...
              Mamy owe bezkolczaki już ze 20 lat. Co drugi rok je mróz dobija tak,
              że całe pędy WYMARZAJĄ, nie dając potrzeby ich przycinania. Korzeń
              mocny, pędy regeneruje bez problemów.

Tak więc Wasze cięcia ODMŁADZAJĄ wam krzewy.
              Każde cięcie zwiększa owocowanie.
              Ale nie cięcie WSZYSTKICH pędów...
            • gabula777 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 16:06
              b- b1 napisała:
              >>obcinam wszystko jak leci aż do zdrewniałych pędów..-też owocują jak szalone..<<
              Obcięte mniej wiecej
              > do 1,5 metra
              Może ja źle zrozumiałam wcześniej " wszystko jak leci" zinterpretowałam, że
              wszystkie pędy prawie do ziemi.Teraz napisałaś, że na wys.1,5 m.
              • b-b1 Re: Kto ma jeżyny 22.09.08, 19:25
                W sumie krzaki mam olbrzymie-do 1,5 m wszystkie pędy są zdrewniałe-reszta
                dopiero "miekka".
                • siem-ata Re: Kto ma jeżyny 23.09.08, 13:06
                  O kurcze ale namieszali.To ja poczekam do przyszłej jesieni. Miałam takie
                  przeczucie ,że jak nie uwidisz to nie....
    • ja-kinia Re: Kto ma jeżyny 27.09.08, 19:51
      Mnie się wydaje, że są różne odmiany jeżyn. U mnie są takie, że jak zostawię na
      następny rok pędy które owocowały, to one i tak usychają. A owocują te pędy
      które wyrosły w roku poprzednim. Natomiast u moich rodziców rośnie zupełnie inna
      odmiana - pędy można zostawić i owocują przez kilka lat, tyle że już za bardzo
      nie rosną. Różnią się kształtem liści, maja inne pędy - moje nawet stare nie
      mają wyraźnie widocznej kory i dość długą są zielone. Natomiast u rodziców każdy
      zeszłoroczny pęd posiada wyraźną korę, ma kolor popielaty. Moje owocują bardzo
      obficie ale te u rodziców są za to bardziej aromatyczne i smakują prawie jak
      leśne. Moje wypuszczają z każdego krzaka (a mam 5 ) po 5 - 6 pędów co roku a u
      rodziców 1 - 2. Nazwa żadnej z opisanych odmian nie jest mi znana - obydwie są
      wzięte od kogoś. Z tego wynika że warto poobserwować swoje jeżyny przez 2-3
      sezony i będzie wiadomo który sposób prowadzenia jest odpowiedni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka