mamuska-z-jajami 22.09.09, 12:34 Każdy "biały" rasista miał czarnego przodka... jakie to piekne :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychiaaatra ba! moze nie byl czarny, moze nadmiar melaniny to 22.09.09, 15:27 cecha pozniej nabyta. Moze wlasnie kazdy czarny mial bialego przodka? Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 17:20 "Genetycy w przyszłości nie będą jej w stanie w ogóle narysować. To naprawdę ostatni moment, by przeprowadzić te wszystkie badania. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat ludzie zaczęli migrować na taką skalę, że już niedługo szukanie naszych korzeni będzie przypominało szukanie igły w stogu siana"- zawsze zostaja jeszcze cmentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ws60 "w końcu wszyscy będziemy tacy sami" 24.09.09, 19:16 to jak to będzie ? nie będzie żydów ??? czy ... aż boję się pomyśleć... wszyscy będziemy żydami ?!! Odpowiedz Link Zgłoś
godeep Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 16:53 Ten artykuł jest pełen kłamstw. Człowiek został stworzony przez Boga. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 19:10 A wiec jednak ludzkosc pochodzi od JEDNEKO pra Ojca - tak jak twierdzi Biblia - trudno uwierzyc ale cos w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 19:21 ja nawet rzekłbym że od jednej pra ryby, tudzież pra pierwotniaka, no coś w tym na pewno jest Odpowiedz Link Zgłoś
bonzolina Re: Śladami Adama i Ewy 24.09.09, 01:31 o Boze jakie to prymitywne co mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Śladami Adama i Ewy 24.09.09, 10:54 godeep napisał: > Człowiek został stworzony przez Boga. No i co w tym śmiesznego? Przecież ten naukowiec temu nie zaprzecza. > > Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 19:12 "Odkryliśmy, że 10 proc. ludzi zamieszkujących Azję Środkową i Wschodnią pochodzi bezpośrednio od... Czyngisa-chana." Potomkami tego gościa czy posiadający ten sam haplotyp chromosomu Y? Udowodni pan, ze ta mutacja zaszła w Czyngis-chanie i wyłącznie jego potomkowie mają ten haplotyp? Odpowiedz Link Zgłoś
nijakiemianoinnepozajmowano Śladami Adama i Ewy 22.09.09, 20:07 Ta mapa jest nieczytelna, niska rozdzielczość, strasznie stratna kompresja jpeg rozmywająca wszelkie krawędzie!!! Nic nie wnosi! Proszę o nową!! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Śladami Adama i Ewy 23.09.09, 01:56 nijakiemianoinnepozajmowano napisał: > Ta mapa jest nieczytelna, > Proszę o nową!! Może ta: ngm.nationalgeographic.com/ngm/0603/feature2/images/mp_download.2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Śladami Adama i Ewy 23.09.09, 01:50 Wszyscy ludzie żyjący dziś na Ziemi są potomkami jednego mężczyzny - "Adama", który 60-90 tys. lat temu... Brednie. To się odnosi tylko do do zachowanego chromosomu Y. Cała reszta (albo część) może pochodzić od innych, również od kobiet. A drugi chromosom płciowy, X, występuje u kobiet w dwóch egzemplarzach a u mężczyzn w jednym. I facet go dziedziczy po matce. Przecież wyraźnie napisali, że poza Y wszystko w jądrze podlega rekombinacji (DNA mitochondrialne jest spoza jądra komórkowego). Poprawnie należałoby napisać Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Śladami Adama i Ewy 23.09.09, 11:40 framberg: > Wszyscy ludzie żyjący dziś na Ziemi są potomkami jednego mężczyzny - "Adama", > który 60-90 tys. lat temu... > > Brednie. To się odnosi tylko do do zachowanego chromosomu Y. Cała reszta (albo > część) może pochodzić od innych, również od kobiet. A drugi chromosom płciowy, > X, występuje u kobiet w dwóch egzemplarzach a u mężczyzn w jednym. I facet go > dziedziczy po matce. Przecież wyraźnie napisali, że poza Y wszystko w jądrze > podlega rekombinacji (DNA mitochondrialne jest spoza jądra komórkowego). No, ale ten jeden chromosom Y nie spadł ludziom z nieba, musiał zostać przekazany w linii męskiej. Linie męskie wszystkich ludzi spotykają się więc w jakimś jednym osobniku Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Śladami Adama i Ewy 26.09.09, 09:08 stefan4 napisał: > ... to już wystarczy do stwierdzenia, że wszyscy jesteśmy > jego potomkami. Oczywiście nie tylko jego, bo jeszcze różnych > kobiet, ale ... Oczywiście nie tylko jego i tych kobiet, bo jeszcze także różnych mężczyzn, mowa jest oczywiście o tych żyjących gdy żył ten jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Śladami Adama i Ewy 23.09.09, 11:05 "Przewiduje się zresztą, że znikną też różnice rasowe. Ludzie się tak wymieszają, że w końcu wszyscy będziemy tacy sami." Ja zaś przewiduję, że w ciągu kilkuset lat powstaną nowe podgatunki ludzkie - w sposób sztuczny, poprzez inżynierię genetyczną. Od rzemyczka do koziczka, od trwałej likwidacji chorób genetycznych, poprzez upiększanie potomstwa i superżołnierzy, aż po radykalną inżynierię ułatwiającą przeżycie na obcych globach. Na tej podstawie mógłby jakiś kosmita-archeolog za milion lat sprawdzić, jak szła nam migracja w kosmos i kolonizacja światów pod obcymi słońcami, zanim nas jakaś katastrofa wytłukła(1). ;) (1) Jedyną katastrofą, którą mogę sobie wyobrazić, a która by dotknęła wielu układów słonecznych jednocześnie, to zdarzenia typu supernowa. A i to by wymagało, by wszystkie te układy były blisko siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Śladami Adama i Ewy 26.09.09, 09:17 Jedyne, co mi bruździ w tej wizji, to rozwój technik informatycznych. One mogą sprawić, że inżynieria genetyczna stanie się drugorzędna. Łatwiej w końcu przemieścić swoją osobowość na kawałku krzemu niż w organiźmie wymagającym dużego i bardzo efektywnego systemu podtrzymywania życia. To fantastyka, ale chyba żaden twórca s-f przed 50 laty nie stworzył świata z komputerami i nano. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio M'kay. 23.09.09, 11:11 Wystarczy tego. Tutaj jest forum "nauka", a nie "młot na ateistów" czy "antyklerykalna propaganda". Tematy religijne tutaj powinny istnieć o tyle, o ile są związane z nauką. Tak wiec dyskusje o kreacjoniźmie tak, dyskusje, jak to ateiści/wierzący są parszywymi bydlakami nie. Ostrzejsze (a może raczej - bardziej konsekwentnie wymuszane niż dotychczas) zasady wchodzą w życie natychmiast dla wszelkich nowych postów (starych nie chce mi się ponownie przeglądać i ciąć). Odwołania od mojej pracy jako moderatora kierować tam gdzie zwykle. Thank you for your (un)cooperation. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Adam wykreował Boga= Bog wykreował Adama 23.09.09, 16:07 Grobowce rytualne pojawiły sie ok. 90 tysiecy lat temu. Adma czyli nasz wpolny genetyczny przodek żył w tym czasie. Posiadal on zdolnosci myslenia abstrakcyjnego,mowy strukturalnej i był teistą, co go rożniło od hominidow. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard jakie cechy faworyzowały corki Ewy? 23.09.09, 16:16 Ewa , genetyczna nasza pra-matka przekazywała szerokie biodra jako cechę decydującą o triumfie jej linii genetycznej. Biodra małpy i małpoludki są waskie i nie pozwalają na rodzenie duzo- głowych ( dużo-mozgowych) niemowląt. Wzrost masy mózgu MUSI być poprzedzony wzrostem obwodu kanału rodnego. Dlatego "biorzasta Ewa" musiala zaistniec dużo wczesniej, aby umożliwic powstanie "wielkogłowego Adama" Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Re: Toz Zydy o tym napisaly pare tysiecy lat temu 23.09.09, 23:14 zdumiewące, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: Śladami Adama i Ewy 24.09.09, 08:38 I znowu naukowo potwierdzona została teza, że kobiety leca tylko na pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
bopin tacy sami 24.09.09, 10:53 ujednolicimy się i... wymrzemy. Nie będzie różnorodności i idącej za tym konkurencji, zmienności, rozwoju. Ale pewnie naukowiec się myli, pojawią się nowe mutacje, natura nie pozwoli na zglajszlachtowanie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkin2 niby w jaki sposób 25.09.09, 09:17 jak ma być możliwe,by wspólny przodek męski miał 90 tyś lat,a żeński 200tyś..gdyby tak było to ojciec tego sprzed 90 tyś też raczej byłby wspólny dla wszystkich..i jego ojciec i kolejny ojciec.. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: niby w jaki sposób 25.09.09, 11:42 kotkin2 napisał: > jak ma być możliwe,by wspólny przodek męski miał 90 tyś lat,a > żeński 200tyś.. Nie przetrwali, mężczyzny słabe są, wymagają troski i opieki Odpowiedz Link Zgłoś
bret.2 Re: niby w jaki sposób 25.09.09, 17:48 Nie, tylko Ona przez te lata jak to kobieta zabawiała się z innymi małpoludami. Dopiero jak przyszedł On prawdziwy mężczyzna to ja zamknął w haremie i tak siedzi do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: niby w jaki sposób 25.09.09, 13:54 kotkin2 > jak ma być możliwe,by wspólny przodek męski miał 90 tyś lat,a > żeński 200tyś..gdyby tak było to ojciec tego sprzed 90 tyś też > raczej byłby wspólny dla wszystkich..i jego ojciec i kolejny ojciec.. A cóż to wogóle za problem? Na tym forum chyba nie ma możliwości zamieszczania tu Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: niby w jaki sposób 25.09.09, 13:59 Przepraszam za niedokończony post. kotkin2 > jak ma być możliwe,by wspólny przodek męski miał 90 tyś lat,a > żeński 200tyś..gdyby tak było to ojciec tego sprzed 90 tyś też > raczej byłby wspólny dla wszystkich..i jego ojciec i kolejny ojciec.. A cóż to wogóle za problem? Na tym forum chyba nie ma możliwości bezpośredniego zamieszczania rysunków, więc proszę, kliknij tu. Masz schematycznie przedstawioną sytuację, gdy wszyscy ludzie z pokolenia 2 mają tego samego przodka męskiego w pokoleniu 1, ale nie mają tego samego przodka kobiecego w pokoleniu 1, a dopiero w pokoleniu 0. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: niby w jaki sposób 26.09.09, 03:20 Problem chyba w tym, że Kotkin2 nie rozumie pojęcia <ostatni wspólny przodek>. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: niby w jaki sposób 26.09.09, 09:23 stefan4 napisał: > kliknij tu. Jedyna moja uwaga do tego rysunku, to że twojemu interlokutorowi na jego poziomie zrozumienia może sugerować biblijną parę na początku jako koniecznosć ;). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: niby w jaki sposób 26.09.09, 12:28 rs_gazeta_forum: > Jedyna moja uwaga do tego rysunku, to że twojemu interlokutorowi na jego > poziomie zrozumienia może sugerować biblijną parę na początku jako koniecznosć > ;). To co ja mogę na to? Przecież nie wrysuję kilku milionów par w pokoleniu 0. Mogę najwyżej oświadczyć uroczyście, że rysunek przedstawia tylko hipotetyczny fragment drzewa genealogicznego ludzkości i że powinien zostać rozciągnięty w górę w dół, na boki, do wewnątrz (zagęszczony), a także, że linie kropkowane oznaczające pokolenia, powinny się splatać i skłębiać; bo podział ludzkości na pokolenia tak naprawdę w ogóle nie istnieje. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: niby w jaki sposób 27.09.09, 10:34 stefan4 napisał: > To co ja mogę na to? Przecież nie wrysuję kilku milionów par w > pokoleniu 0. W przedziale od jeden do kilka milionów mamy jeszcze kilka innych liczb, na przykład dwa :P. A rysunek sobie skopiowałem, bo ładny, o czym piszę, bo już niedostępny pod linkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: niby w jaki sposób 27.09.09, 11:23 rs_gazeta_forum: > A rysunek sobie skopiowałem, bo ładny, o czym piszę, bo już niedostępny > pod linkiem. ??? Wydaje mi się, że jest tak samo dostępny, jak był dostępny wczoraj... Ale coś tam istotnie jest nie tak. Co jakiś czas przypadkowo przy odświeżaniu strony pojawia się witryna instytutu zamiast rysunku. Trzeba wtedy jeszcze raz odświeżyć stronę... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: niby w jaki sposób 27.09.09, 16:05 Teraz jest, rzeczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś