Dodaj do ulubionych

Wszystkie geny ogórka

03.11.09, 14:48
Gałczyński Konstanty Ildefons

Dlaczego ogórek nie śpiewa

(Z niedokończonej całości
pt. "Miłosierdzie")

Pytanie to, w tytule,
postawione tak śmiało,
choćby z największym bólem
rozwiązać by należało.

Jeśli ogórek nie śpiewa,
i to o żadnej porze,
to widać z woli nieba
prawdopodobnie nie może.

Lecz jeśli pragnie? Gorąco!
Jak dotąd nikt. Jak skowronek.
Jeśli w słoju nocą
łzy przelewa zielone?

Mijają lata, zimy,
raz słoneczko, raz chmurka;
a my obojętnie przechodzimy
koło niejednego ogórka.
Obserwuj wątek
    • jacek230 I nagle ogórek wrzasnal: 04.11.09, 08:52
      Maciej Eckardt na prezydenta RP! :)
    • kornel-1 Wszystkie geny ogórka 04.11.09, 09:41
      NN napisał: "Jak podkreślają autorzy pracy, znajomość jego DNA posłuży głównie hodowcom do stworzenia nowych, lepszych odmian tego warzywa."

Nie sądzę, by taki cel przyświecał autorom pracy.

Określanie genomu ogórka to wypadkowa kilku okoliczności: pozyskania rządowych pieniędzy na projekt, opanowania techniki sekwencjonowania i stosunkowo prostej budowy genomu (7 chromosomów w ogórku 12 w melonie, 11 w arbuzie).

Z gospodarczego punktu widzenia są ważniejsze gatunki roślin uprawnych, których genom warto by było poznać.

Tak, czy owak autorzy pracy [1], Sanwen Huang, Ruiqiang Li, Zhonghua Zhang, Li Li, Xingfang Gu, Wei Fan, William J Lucas, Xiaowu Wang, Bingyan Xie, Peixiang Ni, Yuanyuan Ren, Hongmei Zhu, Jun Li, Kui Lin, Weiwei Jin, Zhangjun Fei, Guangcun Li, Jack Staub, Andrzej Kilian, Edwin A G van der Vossen11, Yang Wu, Jie Guo, Jun He, Zhiqi Jia, Yi Ren, Geng Tian, Yao Lu, Jue Ruan, Wubin Qian, Mingwei Wang, Quanfei Huang, Bo Li, Zhaoling Xuan, Jianjun Cao, Asan, Zhigang Wu, Juanbin Zhang, Qingle Cai, Yinqi Bai, Bowen Zhao, Yonghua Han, Ying Li, Xuefeng Li, Shenhao Wang, Qiuxiang Shi, Shiqiang Liu, Won Kyong Cho, Jae-Yean Kim, Yong Xu, Katarzyna Heller-Uszynska, Han Miao, Zhouchao Cheng, Shengping Zhang, Jian Wu, Yuhong Yang, Houxiang Kang, Man Li, Huiqing Liang, Xiaoli Ren, Zhongbin Shi, Ming Wen, Min Jian, Hailong Yang, Guojie Zhang, Zhentao Yang, Rui Chen, Shifang Liu, Jianwen Li, Lijia Ma, Hui Liu, Yan Zhou, Jing Zhao, Xiaodong Fang, Guoqing Li, Lin Fang, Yingrui Li, Dongyuan Liu, Hongkun Zheng, Yong Zhang, Nan Qin, Zhuo Li, Guohua Yang, Shuang Yang, Lars Bolund, Karsten Kristiansen, Hancheng Zheng, Shaochuan Li, Xiuqing Zhang, Huanming Yang, Jian Wang, Rifei Sun, Baoxi Zhang, Shuzhi Jiang, Jun Wang, Yongchen Du i Songgang Li
      spisali się na medal!

[1] The genome of the cucumber, Cucumis sativus L. (full html)
      Kornel
      • pioc2 Re: Wszystkie geny ogórka 05.11.09, 12:40
        kornel-1 napisał:
        > Nie sądzę, by taki cel przyświecał autorom pracy.

To zabawne, bo akurat piszą o tym w pracy, do której odsyłasz.
        Czasem warto czytać.
        • kornel-1 Re: Wszystkie geny ogórka 06.11.09, 10:57
          pioc2 napisał:
          > kornel-1 napisał:
          > > Nie sądzę, by taki cel przyświecał autorom pracy.
          >
          > To zabawne, bo akurat piszą o tym w pracy, do której odsyłasz. Czasem warto czytać.

Nudzisz i marudzisz.
          Czytać czasem nie wystarczy. Trzeba jeszcze rozumieć i szerzej patrzeć.

Autor notki w gazeta.pl napisał "Jak podkreślają autorzy pracy, znajomość jego DNA posłuży głównie hodowcom do stworzenia nowych, lepszych odmian tego warzywa.". Ja nie zaprzeczam, że tak napisali. Cytat oznacza, że naukowcy zdają sobie sprawę z tego, do czego służą tego rodzaju badania genetyczne.

W swej publikacji "podkreślili" tę kwestię tak:
          "The cucumber genome provides a valuable resource for developing elite cultivars and for studying the evolution and function of the plant vascular system." (Abstract).

Trzeba idioty, by nie zauważyć w abstrakcie tych słów. Oczywiście, że je zauważyłem i mimo to wyraziłem opinię, że "stwarzanie nowych, lepszych odmian" nie było celem, który im przyświecał.

Moje stwierdzenie, należy do kategorii ocen, opinii ("Nie sądzę, by") i trzeba idioty, by tego nie rozumieć. Z ocenami można się zgadzać lub nie zgadzać. Moją opinię uzasadniłem w dalszej części postu.

Trzeba ignoranta, by nie zdawać sobie sprawy z tego, że nie tylko przy omawianiu pracy naukowej (jak to ma miejsce w dziale Nauka), ale również przy pisaniu samej publikacji, autorzy przedstawiają wszelkie potencjalne aplikacje swoich badań, często nieco na wyrost. Taka praktyka ma zadanie informacyjne, edukacyjne, ale z drugiej strony element reklamowy, propagandowy. Służy też wyjaśnieniu społeczeństwu, po co takie badania się przeprowadza i jakie mogą być dla niego korzyści.

W przypadku badań nad genomem zwierzęcia lub rośliny podstawowym celem jest samo poznanie, określenie sekwencji genów. Od kilkudziesięciu lat biolodzy stosują inżynierię genetyczną do otrzymywania nowych, lepszych odmian. I radzą sobie lepiej lub gorzej bez znajomości pełnego genomu organizmu.

Nie znaczy to, że poznanie całego genomu nie poprawi sytuacji genetyków na tym polu. Oczywiście, że poprawi.

Ogórek jest siódmą rośliną z określonym genomem. Powstaje więc naturalne i logiczne pytanie: Jakie nowe odmiany pozostałych roślin zostały wyhodowane dzięki poznaniu ich genomu?

Podkreślę jeszcze raz: głównym celem zespołu Wanga i Li było poznanie ogórkowego genomu jako takiego.

Kornel
          • pioc2 Re: Wszystkie geny ogórka 06.11.09, 14:24
            kornel-1 napisał:

> strasznie dużo Kornel napisał, aż nie chce mi się tego cytować<

Ja nie zgaduję, jak był cel tych badań. Ja to wiem, bo autorzy to
            wyraźnie napisali w swej pracy. Dlatego ci napisałem, że warto
            czytać (i to więcej niż same abstrakty).

”Despite the agricultural and biological importance of cucurbits,
            knowledge of their genetics and genome is currently very limited. We
            have therefore sequenced and assembled the genome of the domestic
            cucumber, C. sativus var. sativus L.”

• kornel-1 O nudzeniu 06.11.09, 15:03
              pioc2 napisał:
              > Ja nie zgaduję, jak był cel tych badań. Ja to wiem, bo autorzy to
              > wyraźnie napisali w swej pracy. Dlatego ci napisałem, że warto
              > czytać (i to więcej niż same abstrakty).
              >
              > ”Despite the agricultural and biological importance of cucurbits,
              > knowledge of their genetics and genome is currently very limited. We
              > have therefore sequenced and assembled the genome of the domestic
              > cucumber, C. sativus var. sativus L.”

Śmieszne. W podanym fragmencie autorzy piszą, że pomimo dużego rolniczego i biologicznego znaczenia dyniowatych, wiedza na temat ich genetyki i genomu jest obecnie bardzo ograniczona. I dlatego podjęli badania genomu ogóra. Nie ma tu słowa o tym, że "określenie jego DNA posłuży głównie hodowcom do stworzenia nowych, lepszych odmian tego warzywa."

Autorzy piszą w prosty sposób: nie znamy genomu - dlatego go określamy. Ja już to napisałem we wcześniejszych postach: celem ich było poznanie genomu jako takiego.

Przestań nudzić.

Kornel
              • pioc2 Re: O nudzeniu 06.11.09, 23:08
                A to fragment z samego końca pracy. Początek rozdziału zatytułowanego dyskusja:

"Discussion
                The sequence of the cucumber genome provides an invaluable new resource for
                biological research and breeding of cucurbits. "

Kornel, chyba ci odebrało rozum? Sprzeczasz się już sam z sobą. Jak ktoś myśli
                emocjami, to mu rozum odbiera.
                Zastanów się, bo inaczej zostaniesz sam na tym forum
                • kornel-1 Re: O nudzeniu 07.11.09, 00:11
                  pioc2 napisał:
                  > A to fragment z samego końca pracy. Początek rozdziału zatytułowanego dyskusja:>
                  > "Discussion
                  > The sequence of the cucumber genome provides an invaluable new resource for biological research and breeding of cucurbits. "
                  >
                  > Kornel, chyba ci odebrało rozum? Sprzeczasz się już sam z sobą.

He he. To raczej ty się sprzeczasz ze mną. I to w głupi sposób.

Nic nowego nie piszesz. Już autor notki zamieszczonej w gazeta.pl napisał o tym wykorzystaniu w tworzeniu nowych odmian.

Oczywiście, że poznanie genomu dostarcza nowych danych użytecznych dla inżynierii genetycznej. Napisałem to w poprzednim poście. Pisałem również, że w prawie każdej publikacji podaje się możliwe, potencjalne aplikacje wyników badań.

Po co zrobili badania - autorzy napisali wprost. Odpowiedni fragment zacytowałeś ty sam w poprzednim poście.

Ziew.

Kornel
                  • pioc2 Re: O nudzeniu 07.11.09, 17:05
                    kornel-1 napisał:
                    > Po co zrobili badania - autorzy napisali wprost.
                    > Odpowiedni fragment [u ]zacytowałeś ty sam[/u] w poprzednim poście.

No, to w końcu się zgadzamy. Przez chwilę z żalem myślałem, że jesteś kolejnym,
                    smutnym przykładem forumowego pieniacza.

• kornel-1 Re: O nudzeniu 07.11.09, 17:28
                      pioc2 napisał:
                      > No, to w końcu się zgadzamy.

Despite the agricultural and biological importance of cucurbits,
                      knowledge of their genetics and genome is currently very limited. We have
                      therefore sequenced and assembled the genome of the domestic cucumber, C. sativus var. sativus L.”

Skoro już przyznałeś mi rację - możemy dyskusję uznać za zakończoną.

Kornel
    • jottsp Wszystkie geny ogórka ??? 04.11.09, 10:41
      - a co z genomem plastydow i mitoch. ogorka? - sa cechy
      dziedziczone przez te organele! Genom plastydowy ogorka zrobiono ze
      2 lata temu w Polsce
    • aniceman Wszystkie geny ogórka 06.11.09, 06:24
      W Chinach mają nadmiar nie tylko ludzi, ale i pieniędzy... robiąc takie
      badania. Siiiwy dym!!! :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka