Dodaj do ulubionych

ALH84001 - c.d.

21.12.09, 21:40
Pisałem już o przeciekach z NASA dotyczących badań, potwierdzajacych biologiczne pochodzenie skamieniałości w marsjańskin meteorycie ALH84001
wyciekło z NASA
Oczekiwany artykuł ukazał się. Wg autorów badania oddalają możliwośc powstania magnetytu przez reakcję syderytu z hematytem w warunkach szoku uderzeniowego. Była to najczęściej wysuwana hipoteza nieorganicznego pochodzenia magnetytu. Jako dowód autorzy przytaczają badania wskazujące na brak śladów syderytu, skład domieszek w magnetycie czy jego zawartosć w węglanowych granulach.
www.physorg.com/news180264793.html
www.nasa.gov/centers/johnson/news/releases/2009/J09-030.html
Artykuł chyba trochę rozczarowuje, przeszedł - mimo wcześniejszego zainteresowania - bez większego echa. No cóż, dobre jednak i to: nadal hipoteza życia na Marsie trzyma sie nieźle.
Obserwuj wątek
    • stalybywalec Re: ALH84001 - c.d. 21.12.09, 21:54
      pomruk napisał:

nadal hipoteza życia na Ma
      > rsie trzyma sie nieźle.

Życie w jakiejkolwiek formie, nawet przez nas nieakceptowanej, to zjawisko
      prawie niezniszczalne i na trwale przypisane materii.
      • yzco_yzdeim_ycajbej Re: ALH84001 - c.d. między oczy 21.12.09, 22:32

stalybywalec napisała:
        ...
        > Życie w jakiejkolwiek formie, nawet przez nas nieakceptowanej,
        > to zjawisko prawie niezniszczalne i na trwale przypisane materii.
        >

No i tu Stały_bywalcze chcąc nie chcąc trzeba się z Tobą zgodzić. Wszystkie
        znaki na Ziemi i Niebie wskazują, że życie to stadium ewolucji Masy (w
        uproszczeniu materii).

Zaczyna się od kreacji wodoru ( przy okazji litu), potem SAMOpowstanie kolejnych
        pierwiastków, prostych związków chemicznych i coraz bardziej złożonych struktur...
        • stalybywalec Mars a Sir Martin Rees. 21.12.09, 23:58
          Wszyscy znamy prace i publikacje Sir Martin'a uchodzącego za kasandrycznego
          nieco wizjonera niedalekiej przyszłości człowieczej nauki, chciałbym jednak
          przypomnieć jego ostatni pomysł, pochodzący z pracy o długaśnym tytule / "Nasza
          ostatnia godzina...../ a odnoszący się właśnie do Marsa. Proponuje on, abysmy
          już myśleli o ekspansji w kosmos, oczywiście na Marsa, pierwszym krokiem powinno
          być wysłanie nań, reaktora atomowego sprzężonego z fabryką przetwórstwa
          chemicznego, celem marsoformowania tej na razie
          niegościnnej planety. Czy ten pomysł jest mniej lub bardziej zwariowany, tego
          nie wiem, ale przy dzisiejszej technice, całkiem możliwy do realizacji.
    • madcio Re: ALH84001 - c.d. 22.12.09, 15:59
      > Pisałem już o przeciekach z NASA dotyczących badań,
      > potwierdzajacych biologiczne pochodzenie skamieniałości w
      > marsjańskin meteorycie ALH84001
      Niestety, nie. :) Tak jak ja całą sprawę zrozumiałem, stwierdzono, że nie
      istnieje znane abiologiczne wyjaśnienie pochodzenia pewnych struktur w ALH84001.

Tylko tyle... i aż tyle.
      • pomruk Re: ALH84001 - c.d. 22.12.09, 16:43
        madcio napisał:

> > Pisałem już o przeciekach z NASA dotyczących badań,
        > > potwierdzajacych biologiczne pochodzenie skamieniałości w
        > > marsjańskin meteorycie ALH84001
        > Niestety, nie. :) Tak jak ja całą sprawę zrozumiałem, stwierdzono, że nie
        > istnieje znane abiologiczne wyjaśnienie pochodzenia pewnych struktur w ALH84001
        > .
        >
        > Tylko tyle... i aż tyle.

Tak, oczywiście, miałem na nyśli, że osłabienie hipotezy abiogrnnej wzmacnia hipotezę o biogennym pochodzeniu śladów. Tak raczej należy rzecz rozumieć i tak jest często komentowana. Np. magazyn "Astrobiology" komentuje: "The new study argues that ancient life remains the most plausible explanation for the materials and structures found in the meteorite."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka