Gość: Kosmita IP: 195.205.251.* 15.03.04, 11:23 Na cześć dzisiejszej Jubilatki Oli Jakubowskiej proponuję nazwać nową planete jej imieniem. "Kosmo-Ola" na przykład :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 11:42 A jakiż to jubileusz Oli? Odpowiedz Link Zgłoś
90_procent_polakow OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHYBEL 15.03.04, 12:43 Gość portalu: ja napisał(a): > A jakiż to jubileusz Oli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fijal Re: OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHY IP: *.senet.pl / *.senet.pl 15.03.04, 13:13 Naucz się pisać ortograficznie - wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
fijal22 Re: OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHY 15.03.04, 13:31 Wstydź się błędów ortograficznych. Najlepiej nie pisz, kiedy nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humbak Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.iopan.gda.pl 15.03.04, 11:54 Odkryj sobie własną, to ją będziesz mógł nazwać jak ci się spodoba :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trres Czy Polska przystąpiła już do Układu Słonecznego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 12:47 Nasz wielki sojusznik przystąpi - tak mówil Sam Wielki Szaman Debilju, a my? Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lcf Re: Czy Polska przystąpiła już do Układu Słoneczn IP: *.kielce.uw.gov.pl 15.03.04, 14:37 Nie! Precz z Układem Słonecznym! Niech żyje Endrju Lepper! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legia Mistrz MISTRZ MISTRZ LEGIA MISTRZ IP: 212.160.138.* 15.03.04, 11:56 HEY LEGIA GOOL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 81.210.21.* 15.03.04, 11:57 "kosmola" - to ładne imię dla dziewczynki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tello Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 15.03.04, 12:00 Pas Kuipera od dość dawna jest uważany za coś, co zawiera obiekty niebędące planetami. Planetowatość Plutona jest też kwestionowana. Myślę, że nazwanie nowego obiektu planetą jest nieco przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grupowy Przesadzona - akurat dla OliJ IP: 195.205.251.* 15.03.04, 12:12 Przesadzona - akurat dla Oli J. Sto lat Oli! Odpowiedz Link Zgłoś
90_procent_polakow PLANETA, NIE PLANETA - NIECH OLKĘ TAM WYSTRZELĄ!!! 15.03.04, 12:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arndt Re: PLANETA, NIE PLANETA - NIECH OLKĘ TAM WYSTRZE IP: *.acn.pl 16.03.04, 18:35 O, jaki ty jesteś reprezentatywny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
90_procent_polakow WYSTRZELIĆ TAM JAKUBOWSKĄ, LESZKA I WŁODKA!!!! 15.03.04, 12:42 WYSTRZELIĆ TAM JAKUBOWSKĄ, LESZKA I WŁODKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u NUBIRU? IP: *.sylaba.poznan.pl 15.03.04, 13:01 czyżby pan SITCHIN miał rację? hahahaha jeśli tak to czekają nas niespodzianki nie lada ... chciałbym widzieć zarówno minę jego adwersarzy jak i zwolenników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvcv Re: NUBIRU? IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 15.03.04, 19:30 To nie ma nic wspolnego jedno z drugim. Sitchin moze i wspominal o jakis planetach, ale na pewno nie o tym malym g, ktore wlasnie odkryto. Swoja droga, to ja nie wiem co myslec o tych teoriach manipulacji genowych. To sa jakies swobodne konfabulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u Re: NUBIRU? IP: *.sylaba.poznan.pl 16.03.04, 08:43 konfabulacje? może, ale czas wydaje się grać na jego stronę od czasu gdy napisał pierwszą książkę (30lat) wiele z jego tez (np te dotyczące układu słonecznego, Gilgamesza jako historycznej postaci i inne ) wydaje sie znajdować jakieś odbicie nawet w oficjalnej nauce zresztą same źródła na które sie powołuje nawet bez jego własnych interpretacji mają swoją wymowę - a z tą planetą to pewnie racja trochę słaby kandydat z tych pierwszych wieści ale kto wie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ola.starowinka.jakubowska JA WAM WSZYSTKIM AAAAAAARRRRGHHHHHH!!!!!!!!! 15.03.04, 13:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nostradamus Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.ds.tu.koszalin.pl / 62.108.172.* 15.03.04, 13:24 Mówiłem ze odkryjecie jeszcze jedna planete w kosmosie. Teraz to tylko czekać jak koniec świata. Poczytajcie sobie moje książki!!! Narazie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 213.199.221.* 15.03.04, 14:58 co do jakubowskiej, to proponuje ja tam wyslac, bedzie mala ksiezniczka, byle dalej stad :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Polityka, panie! IP: 80.51.240.* 15.03.04, 15:11 Taka z Plutona planeta, jak z koziej dupy trąba. Pluton ma status planety WYŁĄCZNIE z powodów politycznych, a nie naukowych (to była jedyna "planeta", jaką odkryli amerykanie). Dlatego też olewam to ciepłym, żółtym... W sumie żałosne. Czy odkrycie wielu obiektów typu Plutona w końcu zmusi Amerykanców do pokory? Bo jak na razie wszystko u nich musi być najlepsze, najpierwsze i w ogóle naj, zupełnie jak u nieboszczki ZSRR. Cóż, Wielcy Bracia są w niektórych sprawach zawsze tacy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopernik Re: Polityka, panie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 18:57 To nie amerykanie odkryli, ale Sumerowie wzmiankowali o tej planecie i to w czasach gdy nikt o teleskopie jeszcze nie marzył. Więc amerykanie ten wyścig o pierwszeństwo przegrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek_kos Do Autora IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 15:53 Witam, Dla scislosci, Sedna to bogini ale nie Eskimosow a Inuitow (mieszkancow Polnocnej Kanady), ale to tylko na marginesie. Tak mnie zawsze tylko trapi dlaczego w tlumaczeniach artykulow naukowych zamieszczanych w GW zawsze jest, ze tak powiem jakas wartosc dodana (nie mylic z podatkiem VAT). Autorzy tlumaczen albo dodaj cos od siebie albo zmieniaja jakies drobiazgi. Moze lepiej powiedziec mniej niz oszukiwac (pozostawiam dziennikarzom moralny wybor). Janek Kos (bez psa) Odpowiedz Link Zgłoś
robal7 Re: Do Autora 15.03.04, 16:20 zgadzam się! spójrz na infografikę! co za głupoty tam wypisują... a już tekst pod zdjęciem teleskopu jest całkowicie niezrozumiały... myślę ze w oryginale brzmiało to cokolwiek inaczej. pozdro dla wszystkich astronomicznych maniaków. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek kos Re: Do Autora IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 16:32 Witam, Napisalem nie ogladajac "pomocy naukowych" w postaci zalaczonego rysunku. Tak te wszystkie informacje o wierzcholku od tylu sa bardzo pouczajace jesli nawet odrzucic wszelka wiedze z nauk typu geometria, czy fizyka a pozostac przy gramatyce. pozdrawiam, janek kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: Do Autora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 21:50 Z tłumaczeniami tak zwykle bywa, że bierze się ze słownika pierwsze znaczenie danego słowa. A ja się kiedyś zastanawiałam dlaczego mój ulubiony film z Redfordem po przetłumaczeniu na język polski nazywa się Żądło... już się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Do Autora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 01:06 A mnie od dawna trapi dlaczego na forum wymądrzają się sfrustrowani idioci, którym nie chce się zerknąć do encyklopedii i sprawdzić, że Inuici i Eskimosi to dwie różne nazwy tego samego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Do Autora IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 09:17 Tylko że za "eskimosa" się obrażą a za inuitę nie Eskimos to z któregoś jezyka indiańskiego w północnej Kanadzie a znaczy "pożeracz surowego mięsa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Sedna IP: *.suwalki.pl / *.suwalki.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 16:29 ..bogini ujawniona, ..wkrótce i ona odkryje/ujawni co ukrywa w kosmicznym oceanie,..a nie będzie to miłe większości na Ziemi olo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 213.42.2.* 15.03.04, 17:23 Ludzie,ludzie.Czas juz zmadrzec.Ola sam chyba nie poleci w kosmos chyba, ze z Leszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal GW przechodzi samą siebie IP: *.bg.am.poznan.pl 15.03.04, 17:33 Oto tekst z infografiki: "Naukowcy być może odkryli słoneczny system dziesiątej planety. Jest ona dalej niż 3 miliardy km od Słońca czyli więcej niż Pluton. Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuit." Wygląda mi to na jakieś tłumaczenie z angielskiego z użyciem automatycznego translatora... Jak widać pisać każdy możę więc i ja podam swoją wersję: "Naukowcy być może odkryli dziesiątą planetę Układu Słonecznego. Jest ona oddalona od Słońca o 10 mld km, czyli 3 mld więcej niż Pluton. Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuitów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek kos Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 17:47 Witam, Jesli mam byc szczery to nie podoba mi sie to ostatnie zdanie tlumaczenia "Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuitów" Chyba zgrabniej i jednoznacznie powinno to brzmiec: Nawano ja Sedna - na czesc Inuickiej boginii oceanu. W zalewie tlumaczen czesto gubimy sie i unikamy stosowania odmian wyrazow pochodzacych z innych jezykow, a to powoduje ze jezyk traci na precyzji. Teraz pozostaje pytanie kto zainkasowal za napisanie artykulu, korekte itp. janek kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 19:46 Na dole tego skanu jest podpis "Graphic News"... cokolwiek by to nie bylo proponuje unikac... :-)... a paniom/panom z "Gazety" zastonowic sie zanim cos takiego zamieszcza i pewnie jeszcze z to zaplaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloria Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.gdynia.mm.pl 15.03.04, 21:41 a propos tlumaczenia nie rozumiem "Nawet w najbliższym położeniu od Słońca Sedna jest około 60 proc. dalej niż jakikolwiek inny znany dotąd obiekt kosmiczny." tzn. jestesmy ograniczeni co do znanych obiektow kosmicznych naszym ukladem slonecznym ... nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 19:51 Tekst "o teleskopie astronomicznym" jest tez niczego :-)... Moze nawet lebszy bo nie wiedzac co autor mogl miec na mysli (ja nie do konca wiem) ciezko zrozumiec o co chodzi. Ten "tyl ziemi" szczegolnie mie ciekawi? Moze ktos wie gdzie to :-)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.26.125.237.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 15.03.04, 22:38 Dla ścisłości: "inuickiej bogini oceanów" brzmi znacznie lepiej niż "bogini oceanu Inuitów"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiercioch Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 81.15.135.* 15.03.04, 18:14 co za baran stworzyl to wiekopomne dzielo, ktore ilustruje ta notatke?!? 'naukowcy byc moze odkryli sloneczny system dziesiatej planety' 'jest ona dalej niz 3mld km od slonca, czyli dalej niz pluton' 'pokazal nagrzany promieniscie obraz' 'przedostal sie od tylu ziemi'... jedna infografika, a tyle radosci... :( Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Słowo o patronce. 15.03.04, 18:54 Jak ktoś nie wie to informuję że w/w Sedna jest u Inuitów nie tyle boginią morza co władczynią wszystkich morskich zwierząt.Myśliwi polujący na foki i rybacy łowiący ryby modlą się do niej w intencjii obfitych łowów.Sama Sedna jest przedstawiana jako kobieta z płetwami morsa zamiast rąk.Podobno była kiedyś córką wielkiego wodza Inuitów.W/g legendy oddawała się sodomistycznym orgiom z samcami morsów...Za karę wrzucono do wody aby utonęła.Kiedy chwyciła się w desperacjii brzegu kry lodowej,odrąbano jej ręce.Sedna jednak nie umarła a w miejsce dłoni urosły jej płetwy morsa.Zmieniła się w morskiego potwora. Ukryła się w głębinach i tam rządzi wszystkimi stworami morza.Czy Jakubowska lepsza..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Dawno nie czytałem tak niepełnej wiadomości, IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.03.04, 19:04 ... w której oprócz hipotetycznej średnicy wzmiankowanego ciała niebieskiego: planety czy planetoidy? nie podano nawet kto je odkrył. W tej sytuacji pospieszenie się z ankietą na temat nazwy, jest zupełnie niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vcvc W kosmologii Dogonow byla obecna 10ta planeta IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 15.03.04, 19:13 W kosmologii Dogonow byla obecna 10ta planeta Pytanie: Pamieta ktos inne zrodla takich pogladow sprzed wielu wiekow? Ja pamietam programy telewizyjne, gdzie ten problem byl juz poruszany. 10 planeta w ukladzie slonecznym byla od dawna tematem spekulacji. No i jest. Jakos zupelnie mnie to nie zdziwilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Panowie z GW , cenie Wasz humor, bdb +++ => IP: *.ibch.poznan.pl 15.03.04, 19:42 "Sedna krąży ok. 10 mld kilometrów od Ziemi w tzw. pasie Kuipera. W jego skład wchodzą liczne ciała kosmiczne. Wiele z nich czeka na odkrycie. Większość z nich to małe kawałki skały i lodu. Niektóre są jednak dość duże." ============================ czy to nie jst urocze, a moze ktos z redakcji ma dzieci w 2 kl szk. podst. ? Pozdrawiam i prosze o wiecej, bo brak gazet humorystycznych w kraju wielce. Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasnowidz Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 20:13 to nie planeta to pocisk który zmierza ku ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Jacy ci ludzie durni.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 20:25 Co za zalosna banda frustratow, ktorzy zawsze musza wsadzic polityke, po prostu wszedzie! Zal mi was, bo do psychiatryka sie nadajecie. Jestescie nie lepsi od tej Jakubowskiej, z ktorej sie tak zrzymacie. Takie same matoly. Mnie to po prostu przeraza, nie wiem jaka musiala by bc waga odkrycia, by podstarzale urzedasy (bo to oni na pewno, nikt inny nie byl by na tyle nudny) potrafily sklecic swoja opinie troche bardziej "na temat". I by nie wciskaly polityki wszedzie gdzie sie da, a mi sie juz rzygac chce, gdy widze kolejny raz jako pierwszy komentarz w artykule naukowym jakies wypociny domoroslego politykiera. Odkrycie życia na innej planecie? Pozaziemska cywilizacja? Lek na wszystkie choroby? Patent na niesmiertelnosc? Zimna fuzja i inne potezne zrodla energii? Pojazd antygrawitacyjny? Nanotechnologia??? Banda debili i tak wypowie sie na jedyny temat, na ktory sie znaja. Polityka. A mi sie marzy, by to nudne towarzystwo zamilklo, jak nie ma nic do powiedzenia pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wigor Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.connector.net.pl 15.03.04, 21:14 "Jedno okrążenie wokół Słońca trwa aż 10,5 tys. lat." To skąd oni wiedzą, że krąży wokół Słońca?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz12 Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:04 To nie jest Planeta. Ten obiekt jest mniejszy od Charona. Odpowiedz Link Zgłoś