Dodaj do ulubionych

Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym?

IP: 195.205.251.* 15.03.04, 11:23
Na cześć dzisiejszej Jubilatki Oli Jakubowskiej proponuję nazwać nową planete
jej imieniem. "Kosmo-Ola" na przykład :-))))
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 11:42
      A jakiż to jubileusz Oli?
      • 90_procent_polakow OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHYBEL 15.03.04, 12:43
        Gość portalu: ja napisał(a):

> A jakiż to jubileusz Oli?
        • Gość: fijal Re: OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHY IP: *.senet.pl / *.senet.pl 15.03.04, 13:13
          Naucz się pisać ortograficznie - wstyd.
        • fijal22 Re: OLA-STAROWINKA KOŃCZY DZIŚ 50 LAT!!! NA POCHY 15.03.04, 13:31
          Wstydź się błędów ortograficznych. Najlepiej nie pisz, kiedy nie musisz.
    • Gość: Humbak Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.iopan.gda.pl 15.03.04, 11:54
      Odkryj sobie własną, to ją będziesz mógł nazwać jak ci się spodoba :-(
      • Gość: trres Czy Polska przystąpiła już do Układu Słonecznego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 12:47
        Nasz wielki sojusznik przystąpi - tak mówil Sam Wielki Szaman Debilju, a my? Kiedy?
        • Gość: lcf Re: Czy Polska przystąpiła już do Układu Słoneczn IP: *.kielce.uw.gov.pl 15.03.04, 14:37
          Nie! Precz z Układem Słonecznym!
          Niech żyje Endrju Lepper!
    • Gość: Legia Mistrz MISTRZ MISTRZ LEGIA MISTRZ IP: 212.160.138.* 15.03.04, 11:56
      HEY LEGIA GOOL!!!
      • o_cipka CW CWK CWKS QRWA 15.03.04, 12:47
    • Gość: km Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 81.210.21.* 15.03.04, 11:57
      "kosmola" - to ładne imię dla dziewczynki ...
    • Gość: tello Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 15.03.04, 12:00
      Pas Kuipera od dość dawna jest uważany za coś, co zawiera obiekty niebędące
      planetami. Planetowatość Plutona jest też kwestionowana. Myślę, że nazwanie
      nowego obiektu planetą jest nieco przesadzone.
      • Gość: Grupowy Przesadzona - akurat dla OliJ IP: 195.205.251.* 15.03.04, 12:12
        Przesadzona - akurat dla Oli J. Sto lat Oli!
      • 90_procent_polakow PLANETA, NIE PLANETA - NIECH OLKĘ TAM WYSTRZELĄ!!! 15.03.04, 12:45
        • Gość: arndt Re: PLANETA, NIE PLANETA - NIECH OLKĘ TAM WYSTRZE IP: *.acn.pl 16.03.04, 18:35
          O, jaki ty jesteś reprezentatywny ;)
    • 90_procent_polakow WYSTRZELIĆ TAM JAKUBOWSKĄ, LESZKA I WŁODKA!!!! 15.03.04, 12:42
      WYSTRZELIĆ TAM JAKUBOWSKĄ, LESZKA I WŁODKA!!!!
    • 90_procent_polakow JAKUBOSKĄ TAM WYSTRZELIĆ!!!!!!! 15.03.04, 12:59
    • Gość: u NUBIRU? IP: *.sylaba.poznan.pl 15.03.04, 13:01
      czyżby pan SITCHIN miał rację? hahahaha jeśli tak to czekają nas niespodzianki nie lada ... chciałbym widzieć zarówno minę jego adwersarzy jak i zwolenników
      • Gość: lcf Re: NUBIRU? IP: *.kielce.uw.gov.pl 15.03.04, 14:34
        Raczej LANOS
      • Gość: cvcv Re: NUBIRU? IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 15.03.04, 19:30
        To nie ma nic wspolnego jedno z drugim. Sitchin moze i wspominal o jakis
        planetach, ale na pewno nie o tym malym g, ktore wlasnie odkryto.
        Swoja droga, to ja nie wiem co myslec o tych teoriach manipulacji genowych.
        To sa jakies swobodne konfabulacje.
        • Gość: u Re: NUBIRU? IP: *.sylaba.poznan.pl 16.03.04, 08:43
          konfabulacje? może, ale czas wydaje się grać na jego stronę od czasu gdy napisał pierwszą książkę (30lat) wiele z jego tez (np te dotyczące układu słonecznego, Gilgamesza jako historycznej postaci i inne ) wydaje sie znajdować jakieś odbicie nawet w oficjalnej nauce zresztą same źródła na które sie powołuje nawet bez jego własnych interpretacji mają swoją wymowę - a z tą planetą to pewnie racja trochę słaby kandydat z tych pierwszych wieści ale kto wie? :)))
    • ola.starowinka.jakubowska JA WAM WSZYSTKIM AAAAAAARRRRGHHHHHH!!!!!!!!! 15.03.04, 13:11
    • Gość: Nostradamus Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.ds.tu.koszalin.pl / 62.108.172.* 15.03.04, 13:24
      Mówiłem ze odkryjecie jeszcze jedna planete w kosmosie. Teraz to tylko czekać
      jak koniec świata. Poczytajcie sobie moje książki!!! Narazie!!!
    • Gość: pioter Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 213.199.221.* 15.03.04, 14:58
      co do jakubowskiej, to proponuje ja tam wyslac, bedzie mala ksiezniczka, byle
      dalej stad :)
    • Gość: MaDeR Polityka, panie! IP: 80.51.240.* 15.03.04, 15:11
      Taka z Plutona planeta, jak z koziej dupy trąba. Pluton ma status planety
      WYŁĄCZNIE z powodów politycznych, a nie naukowych (to była jedyna "planeta",
      jaką odkryli amerykanie). Dlatego też olewam to ciepłym, żółtym...
      W sumie żałosne. Czy odkrycie wielu obiektów typu Plutona w końcu zmusi
      Amerykanców do pokory?

Bo jak na razie wszystko u nich musi być najlepsze, najpierwsze i w ogóle naj,
      zupełnie jak u nieboszczki ZSRR. Cóż, Wielcy Bracia są w niektórych sprawach
      zawsze tacy sami.
      • Gość: Kopernik Re: Polityka, panie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 18:57
        To nie amerykanie odkryli, ale Sumerowie wzmiankowali o tej planecie i to w
        czasach gdy nikt o teleskopie jeszcze nie marzył. Więc amerykanie ten wyścig o
        pierwszeństwo przegrali.
    • Gość: janek_kos Do Autora IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 15:53
      Witam,

Dla scislosci, Sedna to bogini ale nie Eskimosow a Inuitow (mieszkancow
      Polnocnej Kanady), ale to tylko na marginesie. Tak mnie zawsze tylko trapi
      dlaczego w tlumaczeniach artykulow naukowych zamieszczanych w GW zawsze jest,
      ze tak powiem jakas wartosc dodana (nie mylic z podatkiem VAT). Autorzy
      tlumaczen albo dodaj cos od siebie albo zmieniaja jakies drobiazgi. Moze lepiej
      powiedziec mniej niz oszukiwac (pozostawiam dziennikarzom moralny wybor).

Janek Kos (bez psa)
      • robal7 Re: Do Autora 15.03.04, 16:20
        zgadzam się! spójrz na infografikę! co za głupoty tam wypisują... a już tekst
        pod zdjęciem teleskopu jest całkowicie niezrozumiały... myślę ze w oryginale
        brzmiało to cokolwiek inaczej.
        pozdro dla wszystkich astronomicznych maniaków. :-)
        • Gość: janek kos Re: Do Autora IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 16:32
          Witam,

Napisalem nie ogladajac "pomocy naukowych" w postaci zalaczonego rysunku. Tak
          te wszystkie informacje o wierzcholku od tylu sa bardzo pouczajace jesli nawet
          odrzucic wszelka wiedze z nauk typu geometria, czy fizyka a pozostac przy
          gramatyce.

pozdrawiam,
          janek kos
          • Gość: wienia Re: Do Autora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 21:50
            Z tłumaczeniami tak zwykle bywa, że bierze się ze słownika pierwsze znaczenie
            danego słowa. A ja się kiedyś zastanawiałam dlaczego mój ulubiony film z
            Redfordem po przetłumaczeniu na język polski nazywa się Żądło... już się nie
            dziwię.
      • Gość: Maciek Re: Do Autora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 01:06
        A mnie od dawna trapi dlaczego na forum wymądrzają się sfrustrowani idioci,
        którym nie chce się zerknąć do encyklopedii i sprawdzić, że Inuici i Eskimosi
        to dwie różne nazwy tego samego ludu.
        • Gość: stop Re: Do Autora IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 09:17
          Tylko że za "eskimosa" się obrażą a za inuitę nie
          Eskimos to z któregoś jezyka indiańskiego w północnej Kanadzie a
          znaczy "pożeracz surowego mięsa"
    • Gość: olo Sedna IP: *.suwalki.pl / *.suwalki.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 16:29
      ..bogini ujawniona, ..wkrótce i ona odkryje/ujawni co ukrywa w kosmicznym
      oceanie,..a nie będzie to miłe większości na Ziemi

olo
    • Gość: Gosc Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 213.42.2.* 15.03.04, 17:23
      Ludzie,ludzie.Czas juz zmadrzec.Ola sam chyba nie poleci w kosmos chyba, ze z
      Leszkiem.
      • Gość: pacal GW przechodzi samą siebie IP: *.bg.am.poznan.pl 15.03.04, 17:33
        Oto tekst z infografiki:
        "Naukowcy być może odkryli słoneczny system dziesiątej planety.
        Jest ona dalej niż 3 miliardy km od Słońca czyli więcej niż Pluton.
        Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuit."
        Wygląda mi to na jakieś tłumaczenie z angielskiego
        z użyciem automatycznego translatora...

Jak widać pisać każdy możę więc i ja podam swoją wersję:
        "Naukowcy być może odkryli dziesiątą planetę Układu Słonecznego.
        Jest ona oddalona od Słońca o 10 mld km, czyli 3 mld więcej niż Pluton.
        Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuitów."
        • Gość: janek kos Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.chem.cornell.edu 15.03.04, 17:47
          Witam,

Jesli mam byc szczery to nie podoba mi sie to ostatnie zdanie tlumaczenia
          "Nazwano ją Sedna - na cześć bogini oceanu Inuitów"
          Chyba zgrabniej i jednoznacznie powinno to brzmiec:
          Nawano ja Sedna - na czesc Inuickiej boginii oceanu.
          W zalewie tlumaczen czesto gubimy sie i unikamy stosowania odmian wyrazow
          pochodzacych z innych jezykow, a to powoduje ze jezyk traci na precyzji.

Teraz pozostaje pytanie kto zainkasowal za napisanie artykulu, korekte itp.

janek kos
          • Gość: P. Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 19:46
            Na dole tego skanu jest podpis "Graphic News"... cokolwiek by to nie bylo
            proponuje unikac... :-)... a paniom/panom z "Gazety" zastonowic sie zanim cos
            takiego zamieszcza i pewnie jeszcze z to zaplaca...
          • Gość: gloria Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.gdynia.mm.pl 15.03.04, 21:41
            a propos tlumaczenia nie rozumiem "Nawet w najbliższym położeniu od Słońca Sedna
            jest około 60 proc. dalej niż jakikolwiek inny znany dotąd obiekt kosmiczny."
            tzn. jestesmy ograniczeni co do znanych obiektow kosmicznych naszym ukladem
            slonecznym ... nie sadze.
        • Gość: P. Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 19:51
          Tekst "o teleskopie astronomicznym" jest tez niczego :-)... Moze nawet lebszy
          bo nie wiedzac co autor mogl miec na mysli (ja nie do konca wiem) ciezko
          zrozumiec o co chodzi.

Ten "tyl ziemi" szczegolnie mie ciekawi? Moze ktos wie gdzie to :-)?
        • Gość: AM Re: GW przechodzi samą siebie IP: *.26.125.237.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 15.03.04, 22:38
          Dla ścisłości: "inuickiej bogini oceanów" brzmi znacznie lepiej niż "bogini
          oceanu Inuitów"...
    • Gość: Wiercioch Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: 81.15.135.* 15.03.04, 18:14
      co za baran stworzyl to wiekopomne dzielo, ktore ilustruje ta notatke?!?
      'naukowcy byc moze odkryli sloneczny system dziesiatej planety'
      'jest ona dalej niz 3mld km od slonca, czyli dalej niz pluton'
      'pokazal nagrzany promieniscie obraz'
      'przedostal sie od tylu ziemi'...
      jedna infografika, a tyle radosci... :(
    • rudy102_t_34_85 Słowo o patronce. 15.03.04, 18:54
      Jak ktoś nie wie to informuję że w/w Sedna jest u Inuitów nie tyle boginią
      morza co władczynią wszystkich morskich zwierząt.Myśliwi polujący na foki i
      rybacy łowiący ryby modlą się do niej w intencjii obfitych łowów.Sama Sedna
      jest przedstawiana jako kobieta z płetwami morsa zamiast rąk.Podobno była
      kiedyś córką wielkiego wodza Inuitów.W/g legendy oddawała się sodomistycznym
      orgiom z samcami morsów...Za karę wrzucono do wody aby utonęła.Kiedy chwyciła
      się w desperacjii brzegu kry lodowej,odrąbano jej ręce.Sedna jednak nie umarła
      a w miejsce dłoni urosły jej płetwy morsa.Zmieniła się w morskiego potwora.
      Ukryła się w głębinach i tam rządzi wszystkimi stworami morza.Czy Jakubowska
      lepsza..?
    • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Dawno nie czytałem tak niepełnej wiadomości, IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.03.04, 19:04
      ... w której oprócz hipotetycznej średnicy wzmiankowanego ciała niebieskiego:
      planety czy planetoidy? nie podano nawet kto je odkrył. W tej sytuacji
      pospieszenie się z ankietą na temat nazwy, jest zupełnie niepoważne.
    • Gość: vcvc W kosmologii Dogonow byla obecna 10ta planeta IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 15.03.04, 19:13
      W kosmologii Dogonow byla obecna 10ta planeta

Pytanie:

Pamieta ktos inne zrodla takich pogladow sprzed wielu wiekow?
      Ja pamietam programy telewizyjne, gdzie ten problem byl juz poruszany.
      10 planeta w ukladzie slonecznym byla od dawna tematem spekulacji.
      No i jest. Jakos zupelnie mnie to nie zdziwilo.
    • Gość: Jan Panowie z GW , cenie Wasz humor, bdb +++ => IP: *.ibch.poznan.pl 15.03.04, 19:42
      "Sedna krąży ok. 10 mld kilometrów od Ziemi w tzw. pasie Kuipera. W jego skład
      wchodzą liczne ciała kosmiczne. Wiele z nich czeka na odkrycie. Większość z nich
      to małe kawałki skały i lodu. Niektóre są jednak dość duże."
      ============================
      czy to nie jst urocze, a moze ktos z redakcji ma dzieci w 2 kl szk. podst. ?
      Pozdrawiam i prosze o wiecej, bo brak gazet humorystycznych w kraju wielce. Jan

• Gość: Jasnowidz Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 20:13
      to nie planeta
      to pocisk który zmierza ku ziemi
    • Gość: blq Jacy ci ludzie durni.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 20:25
      Co za zalosna banda frustratow, ktorzy zawsze musza wsadzic polityke, po prostu
      wszedzie! Zal mi was, bo do psychiatryka sie nadajecie. Jestescie nie lepsi od
      tej Jakubowskiej, z ktorej sie tak zrzymacie. Takie same matoly.

Mnie to po prostu przeraza, nie wiem jaka musiala by bc waga odkrycia, by
      podstarzale urzedasy (bo to oni na pewno, nikt inny nie byl by na tyle nudny)
      potrafily sklecic swoja opinie troche bardziej "na temat". I by nie wciskaly
      polityki wszedzie gdzie sie da, a mi sie juz rzygac chce, gdy widze kolejny raz
      jako pierwszy komentarz w artykule naukowym jakies wypociny domoroslego politykiera.

Odkrycie życia na innej planecie? Pozaziemska cywilizacja? Lek na wszystkie
      choroby? Patent na niesmiertelnosc? Zimna fuzja i inne potezne zrodla energii?
      Pojazd antygrawitacyjny? Nanotechnologia???

Banda debili i tak wypowie sie na jedyny temat, na ktory sie znaja. Polityka. A
      mi sie marzy, by to nudne towarzystwo zamilklo, jak nie ma nic do powiedzenia

pozdr.
    • Gość: Wigor Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.connector.net.pl 15.03.04, 21:14
      "Jedno okrążenie wokół Słońca trwa aż 10,5 tys. lat."
      To skąd oni wiedzą, że krąży wokół Słońca?!
    • Gość: Jowisz12 Re: Nowa planeta w naszym Układzie Słonecznym? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:04
      To nie jest Planeta. Ten obiekt jest mniejszy od Charona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka