Dodaj do ulubionych

Zero CO2 wyruszył

13.08.10, 14:05
Hmm jeśli głównym napędem są silniki wodorowe a nie piszą o pozyskiwaniu
wodoru, zgaduję że gdzieś jest on produkowany - niewykluczone że z węgla z
wydajnością całego procesu niewielką... W ogóle tego typu hasełka brzmią
ładnie - ale gdyby chcieć być rzetelnym, posługiwać się bardiej należałoby
pojęciem śladu ekologicznego - w szczególności amortyzowanym na oczekiwany
czas życia/ przebieg łodzi ekowydatkiem na produkcję. Wiele 'ekologicznych'
przedsięwzięć przy takim rachunku nagle staje się mocno brudzących.
Najprostszym przykładem sa tamy wodne: nikt już dzisiaj nie mówi o nich jako
czystym źródle energii - ilość metanu z rozkładającej się na dnie zalanej
doliny materii organicznej dość skutecznie zmienia ekobilans.
Obserwuj wątek
    • jezdziec_apokalipsy Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 12:50
      pjpb napisał:

> Hmm jeśli głównym napędem są silniki wodorowe a nie piszą o pozyskiwaniu
      > wodoru, zgaduję że gdzieś jest on produkowany - niewykluczone że z węgla

Wodór uzyskuje się najprawdopodobniej z elektrolizy wody. Można do tego użyć
      prądu ze wspomnianych ogniw. Chociaż nie znam szczegółów i nie wiem czy takie
      rozwiązanie miałoby sens.
      O produkcji wodoru z węgla niestety nic mi nie wiadomo.
    • kornel-1 Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 15:20
      Jak w praktyce spisują się francuskie ogniwa i układ zasilania można poczytać na blogu: le journal de bord (wpis: Alarme batteries au milieu de la nuit !).

pjpb napisał:
      > Najprostszym przykładem sa tamy wodne: [...] ilość metanu z rozkładającej się na dnie zalanej
      > doliny materii organicznej dość skutecznie zmienia ekobilans.

Jak skutecznie?
      Można to "dość" wyrazić liczbami?

Kornel
      • stefan4 Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 21:49
        kornel-1:
        > Jak w praktyce spisują się francuskie ogniwa i układ zasilania można poczytać
        > na blogu: le journal de bord
        > (wpis: Alarme batteries au milieu de la nuit !).

Kornelu, czy Ty rozumiesz, co się tam stało?

Wyczerpały się akumulatory (to się zdarza) i w związku z tym nie można było odpalić silnika. Jachty morskie z klasycznymi silnikami spalinowymi zawsze mają dwa komplety akumulatorów: jeden wyłącznie do rozrusznika silnika a drugi do wszystkich innych zastosowań. Jeśli długo szliśmy na żaglach i w związku z tym nie ładowaliśmy akumulatorów, a pobieraliśmy z nich energię (choćby na światła pozycyjne), to ten pierwszy zestaw i tak pozwala odpalić silnik. Czy sądzisz, że nowa technologia wyklucza zastosowanie tej oczywistej ostrożności?

Ale oni w końcu odpalili silnik ręcznie. Dlaczego więc to nie zakończyło przygody? I czy rozumiesz to o ręcznym sterowaniu silnikiem już po jego odpaleniu (la conduite manuelle du moteur)? Jak silnik działa, to działa, czym tu sterować?

- Stefan
        • kornel-1 Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 22:25
          W piątek o północy akumulatory niebezpiecznie obniżyły pojemność; zaalarmowany kapitan wyłączył zasilanie zbędnych urządzeń (ale nie wiem, czy mam to rozumieć w ten sposób, że nocą jacht szedł na silniku i silnik też został wyłączony).

24 godziny trwały konsultacje z panem inżynierem z CEA, tymczasem załoga byczyła się na pokładzie a słońce ładowało akumulatory. Wnioskuję, że albo źle dopasowano moc urządzeń na pokładzie do możliwości systemu zasilania, albo nastąpiła jego awaria.

Wujek Dobra Rada zaproponował by odpalili ręcznie i wrócili na chatę.

Popłynęli więc do portu, mieli przy tym cykora ale ci z portu im deczko pomogli. Ostatecznie wpięli się w sieć miejską i podładowali akumulatory (tego nie piszą, ale można się domyślić).

W niedzielę rano, gdy załoga obżerała się w mesie, dzielny kapitan odpalił silnik elektryczny. Nie obyło się bez doradztwa technicznego ze strony pana Rolanda. A teraz myślą nad zużyciem energii.

Dziewiczy rejs...

Kornel
          • stefan4 Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 23:09
            kornel-1:
            > W piątek o północy akumulatory niebezpiecznie obniżyły pojemność;

Nie o północy, tylko 4 heures du matin, o 4:00 rano.

kornel-1:
            > zaalarmowany kapitan wyłączył zasilanie zbędnych urządzeń (ale nie wiem, czy mam to rozumieć
            > w ten sposób, że nocą jacht szedł na silniku i silnik też został wyłączony).

No właśnie, myślałem, że mi to wyjaśnisz. Ładowanie akumulatorów nie było wyłącznie słoneczne, jeszcze były do dyspozycji ogniwa wodorowe. Ja w ogóle nie wiem, jak one działają; w szczególności, czy ich użycie wymaga słońca? Jeśli nie, to dlaczego czekali na nastanie dnia? Czy może te ogniwa nie mogą ruszyć przy niskim stanie akumulatorów?

kornel-1:
            > tymczasem załoga byczyła się na pokładzie a słońce ładowało akumulatory.
            [...]
            > Wujek Dobra Rada zaproponował by odpalili ręcznie i wrócili na chatę.

Więc w końcu uruchomiono silnik ręcznie (démarrer manuellement le moteur) i sterowano nim ręcznie. Jeśli to był silnik elektryczny, to nie rozumiem, na czym mogło polegać uruchomienie ręczne. Niezależnie od tego, jaki był sinik, nie rozumiem, co to znaczy ,,sterować nim ręcznie''.

Cytat
            La conduite manuelle du moteur oblige Brieux, équipier de bord, à prendre les commandes (marche avant, marche arrière, arrêt) depuis l’intérieur du bateau
            • kornel-1 Re: Zero CO2 wyruszył 14.08.10, 23:56
              Jacht powinien być opisany w publikacji Zero CO2 hydrogen yacht, niestety nie mam dziś do niej dostępu.

Nieco światła na te kwestie rzuca notka z artykułu The Zero CO2 yacht sets sail from Marseille:
              Throughout July, the Zero CO2 yacht has sailed around the Bay of Marseille in order to test the embedded laboratory and other equipment installed in the boat prior to its departure on August 2nd for Corsica, the first phase of the planned trip. This initial stage will see the boat powered by its lithium batteries before its hydrogen fuel cell is fitted towards the end of August.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, w drugiej fazie (czyli w okresie używania ogniw paliwowych a nie baterii litowych) problem wystąpił w szóstym dniu o 4 nad ranem ;-)

Kornel
              • stefan4 Re: Zero CO2 wyruszył 15.08.10, 12:32
                kornel-1:
                > in order to test the embedded laboratory and other equipment installed
                > in the boat prior to its departure on August 2nd for Corsica, the first phase
                > of the planned trip.
                > This initial stage will see the boat powered by its lithium batteries
                > before its hydrogen fuel cell is fitted towards the end of August.

>
                > Czyli, jeśli dobrze rozumiem, w drugiej fazie (czyli w okresie używania ogniw
                > paliwowych a nie baterii litowych) problem wystąpił

Jeśli ja dobrze rozumiem, to ogniwo paliwowe ma zostać zamontowane towards the end of August, a na razie działały baterie litowe...

- Stefan
                • kornel-1 Re: Zero CO2 wyruszył 15.08.10, 15:21
                  Widzę niespójność.

Autor artykułu pisze:
                  Testy "pływającego laboratorium" trwały do końca lipca i zakończyły się
                  pełnym sukcesem; sprawność baterii i efektywność zasilanych elektrycznie
                  silników przekroczyła oczekiwania naukowców.

Z drugiej strony zapiski z bloga (kontakty z inżynierami z CEA) wskazują, że
                  używano już (tam wyprodukowanych) ogniw paliwowych.
                  Jeśli jednak w rzeczywistości używali akumulatorów jonowo-litowych, to cytat z
                  artykułu o przekraczaniu oczekiwań co do ich sprawności jest nieco na wyrost.

A co do "hydrogen fuel cell is fitted" to sądzę, że chodzi nie tyle o
                  zamontowanie (bo były zamontowane przed rejsem), lecz o "dotarcie", dopasowanie
                  parametrów pracy ogniw paliwowych do reszty systemu zasilania.

Kornel
    • losiu4 Zero CO2 wyruszył 16.08.10, 11:18
      a mi sie kawał przypomniał... jak to leciało... po sparafrazowaniu
      chyba tak:

- Panie majster, ekologi w kosmos poleciały
      - Wszystkie?
      - Nie, paru
      - To co mi d... zawracasz

Pozdrawiam

Losiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka