Dodaj do ulubionych

Zagadka logiczna

30.08.11, 20:15
"Jadąc wczoraj o 23:30 w korku w Łomiankach (obszar niezabudowany, 2 pasy w jedną stronę, ograniczenie ustawowe do 100 km/h) zauważyłem następujące oznakowanie:

- ograniczenie do 40 km/h (bez widocznego powodu, ale to norma i nie o to chodzi)
- kilkadziesiąt metrów dalej ograniczenie do 70 km/h (znak B-33) z tabliczką T-23b "Tabliczka wskazująca, że znak dotyczy samochodów ciężarowych, pojazdów specjalnych, pojazdów używanych do celów specjalnych, o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, oraz ciągników samochodowych"

Czy z tego wynika że za drugim znakiem osobówki muszą jechać z max. prędkością 40 km/h, a TIR-y mogą 70? "

W rozporządzeniu o znakach:
"§ 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na
znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z
zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33
Obserwuj wątek
    • petrucchio Re: Zagadka logiczna 30.08.11, 21:19
      Nie jestem prawnikiem specjalistą od kodeksów, ale wg mojego rozumienia kodeksu kolejny znak ograniczenia prędkości automatycznie znosi obowiązywanie poprzedniego, przywracając ograniczenie ustawowe (100 km/h) dla pojazdów innych niż te, których dotyczy tabliczka, czyli np. dla samochodów osobowych. Czyli ty możesz jechać 100 km/h, a TIR 70 km/h.
    • kornel-1 Jeszcze trudniejsza zagadka logiczna 31.08.11, 10:34
      Dlaczego Bimota umieszcza na forum Nauka posty pasujące (co najwyżej) do forum lokalnego lub motoryzacyjnego?

Kornel
      • petrucchio Wiara w moc nauki? n/t 31.08.11, 10:44
    • bimota Re: Zagadka logiczna 31.08.11, 12:58
      Jessuuu... Znow "nie jestem prawinkiem"... Czy tylko prawnicy maja monopol na rozumienie tekstu pisanego ? Podalem tekst w j. polskim i pytam co on oznacza... Logika to nie nauka ??
      • kornel-1 Re: Zagadka logiczna 31.08.11, 13:34
        bimota napisał:

> Logika to nie nauka ??

Odpowiem tak: nauka logiki jest ci niezbędna jak amen w pacierzu.
        Zadaj pytanie tu: Prawo jazdy albo na jednym z forów Auto-moto.

To logiczne miejsce do zadawania takich pytań, prawda?

Zrozum, że zaśmiecasz forum Nauka.

Kornel
        • bimota Re: Zagadka logiczna 31.08.11, 16:49
          Logiczne jest bys znalaz sobie forum bez "smieci" zamiast zrzedzic bez sensu...
    • bimota Re: Zagadka logiczna 11.09.11, 17:02
      To moze cos prostszego... Moze nawet banalne, ale to tylko poczatek, a z czasem, mam nadzieje, dojdziemy do ciekawych wnioskow...

Na razie trzymamy sie aktualnego kodeksu drogowego:

I

PRzed skrzyzowaniem mamy znak "droga z pierwszenstwem" i zaraz za nim "zakaz wjazdu" (jeszcze przed skrzyzowaniem). Oznacza to ze:
      1. Mamy sprzecznosc
      2. Nie ma sprzecznosci, nie wolno wjechac na skrzyzowanie
      3. Nie ma sprzecznosci, wolno wjechac...

II

Pytabnie dodatkowe: Czy zmienilo by cos ustawienie obu znakow na jednym slupku ?
      • petrucchio Spróbuj tu: 11.09.11, 19:32
        forum.gazeta.pl/forum/f,510,Bezpieczenstwo_na_drodze.html
        • bimota Re: Spróbuj tu: 11.09.11, 23:41
          Czyli to tez dla was za trudne ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka