Gość: pck IP: 81.15.160.* 18.06.04, 18:16 Drodzy specjalisci, powiedzcie, czy istotnie "sprzezenie" stanow kwantowych pomiędzy dwoma atomami nastepuje "natychmiast"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekatlanta71 Re: Teleportowano atomy! 18.06.04, 18:23 1) "sprzezenie" nastepuje natychmiast. Ale nie narusza to zasady ze nic we wszechswiecie nie moze sie poruszac szybciej niz predkosc swiatla. 2) Notka merytoryczna - jezeli podaje sie nazwe miasta w USA, to nalezy podac tez Stan w kturym to miasto jest polozone. Boulder nic nie mowi. Boulder, CO tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyk Re: Teleportowano atomy! IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 18.06.04, 19:08 no proszę, może na atomach i ameryce to się znamy, ale zasad języka polskiego to się jeszcze trzeba poduczyć ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud Re: Teleportowano atomy! IP: *.toya.net.pl 18.06.04, 20:30 Jak to nie narusza? Jesli dobrze rozumiem to po sprzezeniu dwie czastki sa identyczne, wiec jesli jakos zmienie jedną to informacja o tym natychmiast dociera do drugiej, aby ta sie zmieniła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.chello.pl 18.06.04, 21:05 > Jak to nie narusza? Jesli dobrze rozumiem to po sprzezeniu dwie czastki sa > identyczne, wiec jesli jakos zmienie jedną to informacja o tym natychmiast > dociera do drugiej, aby ta sie zmieniła. Może chodzi o to, że samemu nie można zmienić TYLKO można obserwować? Tak więc jedyne co to jakby LOSOWY sygnał do startu dla 2 obserwatorów dowolnie odległych... Ale to nic wielkiego wówczas bo ten sam efekt uzyskać by można gdyby ci obserwatorzy umówili sie że obserwują jakiś często się zmieniający obiekt w kosmosie jednakowo odległy od obydwu... Nie wiem czy mam rację ale tak wywnioskowałem na podstawie doniesień prasowych (więc jeśli się mylę to tym gorzej dla tych doniesień które zamiast w prosty sposób objaśnić ISTOTĘ zjawiska to na kilku stronach wylewają SŁOWOTOK ŚCIEMNIANIA i wodolejstwa różnych bajek po przeczytaniu którego człowiek wie mniej niz przed przeczytaniem a w każdym razie ma chaos do potęgi N-tej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spkwan Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 05:40 ProszE przeanalizowaC pojEcie identycznoSci na przykLadzie chociaZby niniejszego tekstu.Pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 05:59 Nie mam pojecia, jak to z tym jest, to co piszesz brzmi sensownie. W poniedzialek spytam Charlesa - ja tez pracuje w T.J. Watson w Yorktown. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychoman Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:38 no coz z tego o mi tlumaczono w liceum w 4 klasie na fizyce to chodzi o to ze foton rozdzielas na dwa fotony sprezone o przeciwnej polaryzacji, poziomej i pionowej, i kiedy zmienimy jedna to drugiemu tez sie zmienia ale one nie zmieniajaj jej same tylko my im zmieniamy celowo, tak wiec ustawiajac kilka z nich w kolejnosci i polaryzacji np poziomej przypisac 1, a pionowej 0, mozemy w bardzo szybkim czasie przemieniac kombinacje 00001 na 01100 itp itd przesylajac w ten sposob bajty /bity/ kilobajty zaleznie od dlugosci lancuch, tak mi sie wydaje ze by sie dalo, elok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.revers.nsm.pl 22.06.04, 16:26 Sprzężenie polega na tym, że jedna z cząstek pary zmienia swój stan kwantowy dokładnie w momencie, w którym zrobiła to druga. W wypadku fotonów chodzi o polaryzację. Wiadomo że każdy pomiar zmienia stan kwantowy danej cząstki (w wypadku fotonów możemy je np. przepuścić przez polaryzator). Reakcja drugiej cząstki jest natychmiastowa, ale żeby się o tym przekonać (czyli zbadać tą cząstkę) musimy wiedzieć jak został przeprowadzony pomiar na pierwszej cząstce z pary, czyli przesłać informację w zwyczajny sposób - z prędkością nie większą niż 300000km/s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIE ISTOTY SPRZĘŻENIA! IP: *.gates.com 12.07.04, 21:28 Ale jeśli wiemy, że manipulujemy cząstkami sprzężonymi, to nie potrzebujemy ani badania, ani potwierdzenia - efekt manipulacji znamy. Tym samym wysyłamy polecenie zmiany z prędkością większą od prędkości światła. Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bramare Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 06:16 Uprzejmie prosze o anulowanie postanowienia o limicie prEdoSci bytOw, sugerujAcA limit prEdkoSci 300 tys km/s . Kto sprawdziL, Ze SwiatLo ma moZliwoSC poruszania siE w substancjach dotychczas omawianych w popularnych podrEcznikach ? A jeSli w innych uwarunkowaniach jest inaczej - kwanty SwiatLa sA tachionami alfa ? I jednoczeSnie nie narusza to zasady, Ze limit energii (masy) z danym kwantem / tachionem nie narusza zasady, Ze nic nie powstaje z niczego ? To zaLoZenie uniemoZliwia mi efektywne konstruowanie kosmolotu. ProszE o anulowanie ograniczenia moich uprawnieN - byC moZe uczynione nie w peLni Swiadomie. W popularnych wyobraZeniach swobody naukowej czasami posuwamy siE do zaboru mienia subtelnego - o wLaSciwoSciach rOwnych wyrokowi sAdu o ograniczeniu wolnoSci. Ja juZ mOwiLem: brak aktualnie podstaw do powiEkszenia uprawnieN dla Ziemian i to jest jedyna przyczyna wspominanych w wAtku ograniczeN. A ja teZ jestem traktowany jak ziemianin ! ProszE o uwzglEdnienie aktywnoSci Ziemian.Wiem, Ze jeszcze nie zasLugujA na powiEkszenie uprawnieN do prEdkoSci 4.7 C ale udostEpnienie technologii typu Tachionowego 3.82 C nie narusza ustawy o szczegOlnym trybie resocjalizacji galaktycznej Ziemian. SkLadam niniejszym porEczenie za ewentualne zakLOcenia w galaktyce (sektor 98/13/17 Ra) w promieniu 42 lata Swietlne od aktualnej pozycji planety centralnej. Z powaZaniem i naleZnym szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr evil Re: Teleportowano atomy! IP: *.internode.on.net.au 19.06.04, 09:38 jak to nie narusza to zasady. Oczywiscie ze narusza! Fizyka kwantowa nie jest w pelni spojna z ogolna teoria wzglednosci. To dlatego Einstein spedzil druga polowe zycia na poszukiwaniu teorii ktora by polaczyla te dwa formalizmy, jeden do opisu makro-swiata, drugi do opisu micro-swiata. Niestety do dzisiaj nie ma takiej teorii wszystkiego. Isnieje relatywistyczna elektrodynamika kwantowa, ktora jest w zgodzie ze szczegolna teoria wzglednosci. Niestety, nie wiem czy ten formalizm przewiduje i opisuje kwantowe splatanie. Inna fundamentalna sprawa to zasada nieoznaczonosci. W elektrodynamice kwantowej powoduje ona, ze moga sie pojawiac i znikac rozne dziwne czastki "wirtualne". W granicach nieoznaczonosci Heisenberga wszysko sie zdarzyc moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spkwan Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 19:48 Drogi Doktorze ! Teoria Newtona teZ naruszona jest przez teorie Einsteina ! No, ale w koNcu Einsteinowi odpuScili. Czemu nie chcesz mi odpuSciC ? Nie potrafisz ? JesteS zachLanny ! Trzymasz ludzi przy tych przysLowiowych 50 km/h w mieScie. Kto dziS tak jeXdzi ? Wiem nie dla kaZdego coS tak dobrego no to daj mi listE z "dyplomem" i po sprawie. WideLkowe uszanowanko ! I Tachiony ! Czy to ciE przekracza ? BeZ obrazy ale moZesz... Ty moZesz na pewno!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 18:28 Nikt nie wpadł na pomysł? Coś podobnego było w książce LEMA. Kto pamięta? Jak się dziadek rozsypał i dzieciak dołożył kawełek gwoździa jeszcze coś i maszyna odtworzyła dziadka. Może w oryginale było trochę inaczej, ale sens chyba zachowałem. Bajki Robotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blekota Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 18:36 Raczej "Dzienniki gwiazdowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Teleportowano atomy! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.06.04, 19:01 To były Dzienniki Gwiazdowe. Nawet pomysł był ten sam. Ale wątpię, czy da się tak teleportować ludzi. Ten po drugiej stronie to byłaby kopia, nie odróżnialna przez innych. Ale co z orginałem? Przestałby istnieć, czyli dla niego samego byłoby to porównywalne ze śmiercią. Chyba, żeby nie przestał, ale wtedy byłoby 2 takich/tych samych ludzi. Potem 3 itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 03:14 no wlasnie! przy teleportacji, jak rozumiem, cos z jednego miejsca znika, a w drugim sie pojawia. tymczasem w artykule jest o pojawieniu sie, ale nic o zniknieciu. czyli powielanie na odleglosc, a nie teleportacja. czy zle rozumuje? poprosze o ewentualne wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stl Re: Teleportowano atomy! IP: *.icpnet.pl 19.06.04, 10:15 Źle rozumujesz. W artykule tego rzeczywiście nie napisano, ale każde przeniesienie stanu kwantowego na inną cząstkę ZAWSZE prowadzi do zniszczenia stanu kwatnowego oryginału (tzw. KWANTOWY ZAKAZ KOPIOWANIA wynikający z zasady nieoznaczoności Heisenberga). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Teleportacja nie jest klonowaniem IP: *.stacje.agora.pl 21.06.04, 11:03 > W artykule tego rzeczywiście nie napisano, ale każde przeniesienie stanu > kwantowego na inną cząstkę ZAWSZE prowadzi do zniszczenia stanu kwatnowego > oryginału (tzw. KWANTOWY ZAKAZ KOPIOWANIA wynikający z zasady nieoznaczoności > Heisenberga). Dziękuję za tą dygresję. Faktycznie nie napisałem tego w artykule, bo z zamierzenia miał być on bardzo porstym wprowadzeniem do teleportacji. Niestety, gazeta codzienna nie jest miejscem na wdawanie się w szczegóły. Ja skupiłem się w zasadzie tylko na potencjalnych zastosowaniach teleportacji, a nie jej dokładnym mechaniźmie (dla zainteresowanych - wyjaśniżej na forum przedstawione przez prof. Żukowskiego). Ponieważ z dyskusji na Forum wynika jednak, że ta kwestai budzi nieporozumienia - wprowadzilem już tą informację do tesktu: - NIE MOŻNA SKLONOWAĆ STANU KWANTOWEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR Re: Teleportacja nie jest klonowaniem IP: *.stacje.agora.pl 21.06.04, 11:06 > - NIE MOŻNA SKLONOWAĆ STANU KWANTOWEGO Tu dygresja: dowód tego faktu na gruncie mechaniki kwantowej zajmuje dosłownie jeden wiersz. pozdr. Piotr Cieśliński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lektor Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 08:07 Tylko nie to : 2,3 ......& Lepperów, Millerów, Kulczyków . O nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st. Re: Teleportowano atomy! IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.04, 19:02 Jezeli do tego dojdzie to zapomnijmy o samolotach,samochodach ,rowerach, BANKACH/latwo sie tam bedzie przeniesc/. Pieniadz straci waznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (S)nail No to teraz czekam na pierwszy komputer kwantowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 19:01 ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helge Re: No to teraz czekam na pierwszy komputer kwant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:21 No to sobie poczekasz ;-P Co innego bawić się kilkoma qbitami, co innego zrobić działającą maszynkę do faktoryzacji algorytmem Shora... różnica jest taka, jak między teleportowaniem fotonu a teleportowaniem np. retrowirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Teleportowano atomy! IP: *.chello.pl 18.06.04, 19:09 Dziwne pytanie. Splątanie stanów kwantowych jest ich własnością, a nie zdarzeniem, które może zachodzić "natychmiast" bądź nie. Tak jak czerwoność nie zachodzi natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:24 Hohoho!no to niedługo dzieciaki nie będą musiały chodzić do szkoły na piechotę a pentagon wybuchnie od środka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec,Ziemii A LPR?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:30 Czy można teleportowac Giertycha do innego ukladu slonecznego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komisjoon Re: A LPR?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 05:45 Not granted ! Please try again after full status revalidation . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teoretyk Re: A LPR?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 20:58 Teoretycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:43 Pytanie jest co przeteleportowano? Np w przypadku fotonu teteportuje sie przewaznie tylko polaryzacje, a to jeszcze nie wszystkie cechy fotonu. Zeby tak naprawde przeteleportowac kubek to trzeba wszystko przeteleportowac. Pamietajmy ze w molu substancji (zazwyczaj kilka gramow) jest 1 z 23 zerami atomow. Stan kwantowy teleportowanego atomu przestaje istniec, materia (==energia) nie. Splatany foton natychmiast wie co sie zblizylo do fotonu-blizniaka, jednak by foton-blizniak odtworzyl stan kwantowy teleportowanego obiektu musi sie skontaktowac standardowym kanalem (np. telefonem). Wiec informacja nie jest przekazywana szybciej niz swiatlo. Zeby przeteleportowac nie mozna wiedziec co sie wlasciwie przeteleportowalo, bo sam pomiar okresla stan kwantowy i mozna zatelefonowac do labolatorium kolegi, zeby sobie odtworzyl to co widzimy i bedzie to taka sama teleportacja. Tylko przeteleportowalismy cos co zobaczylismy a nie to co do nas naprawde przyszlo (a to dwa rozne stany). Innymi slowy jesli cos widzisz to nie przeteleportujesz tego, bo to juz nie istanieje. Teleportuje sie wiec cos tak naprawde nie wiedzac co. Ale wiadomo ze cos przeteleportowano, jakby to nie wydawalo sie dziwne. Czlowiek nie jest przyzwyczajony do takiej logiki i to jest glowna przyczyna nieporozumien. Zaden fizyk jednak nie powie ze wszystkiego jest pewien. Fizyka kwantowa jest dobra do czasu az sie wymysli cos lepszego, oczywiscie to co wyjasnia fizyka kwantowa musi byc wyjasnione przez nowo teorie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Teleportowano atomy! IP: *.chello.pl 18.06.04, 21:54 nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale w tym drugim miejscu będą to już inne atomy tylko w takiej samej formie. czyli żyjącego czegoś teleportować się tak nie da, bo to już będzie coś innego tylko wylądające tak samo (jak klon...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helge Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 00:36 'Inny atom w tej samej formie' (tzn. o identycznych stanach kwantowych) to _ten sam_ atom. Tożsamość jest tylko identycznością, i nie może być niczym więcej. To, że intuicyjnie wydaje nam się inaczej, wynika z faktu że w naszym makroświecie często wykonujemy kopie, które wydają się być 'w tej samej formie', ale tak naprawdę różnią się (jak klon). Więc teoretycznie da się teleportować 'coś żyjącego', nawet człowieka - trzeba 'tylko' przepisać stany kwantowe iluśtam bilionów bilionów bilionów cząstek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wioll Re: Teleportowano atomy! IP: 212.106.128.* 19.06.04, 14:35 mam pytanko: co w takim razie dzieje się z atomem, który został poddany teleportacji? Musi chyba w tym przepadku również obowiązywać zasada zachowania energi. Czy jego stan kwatnowy ulega zmianie? Czy taki przedmiot teleportowany np "rozsypałby się"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander M Sprostowanie ! Autor artykułu "kręci" IP: *.pinginiarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 22:08 Do autora artukułu ! Redaktorze od siedmiu boleści, Gazecie nie należy wierzyć nawet w tak pozornie "obiektywnych" przypadkach jak nauka. Wszystkich, ktorzy przeczytali to nieudolne tłumaczenie, odsyłam na stronę www.research.ibm.com/quantuminfo/teleportation/ gdzie opisano na czym polega teleportacja i efekt, z ktorego ta "technologia" korzysta. NIE WIERZ NIGDY GAZECIE ! Pozdrawiam, Aleksander Matuszok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helge Re: Sprostowanie ! Autor artykułu "kręci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 22:52 W którym miejscu autor artykułu 'kręci'? Podstawy techniki opisano poprawnie: że polega ona na teleportacji stanu kwantowego cząstki (a ponieważ w mikroświecie to stan kwantowy decyduje o rozróżnialności, cząstki _takie same_ są _tymi samymi_); że bezbłędne odczytanie i zapisanie tego stanu kwantowego możliwe jest dzięki wykorzystaniu efektu EPR; że - co istotne - teleportowano stan kwantowy atomu. Tłumaczenie nie jest nieudolne, jest tylko _odrobinę_ bardziej popularne niż to, które podałeś ty. Więc doprawdy nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander M Jednak kręci ! To nie jest takie proste ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.04, 13:48 Drogi kolego / koleżanko z sieci ! Oto oryginał pomysłu: But the six scientists found a way to make an end-run around this logic, using a celebrated and paradoxical feature of quantum mechanics known as the Einstein- Podolsky-Rosen effect. In brief, they found a way to scan out part of the information from an object A, which one wishes to teleport, while causing the remaining, unscanned, part of the information to pass, via the Einstein- Podolsky-Rosen effect, into another object C which has never been in contact with A. Later, by applying to C a treatment depending on the scanned-out information, it is possible to maneuver C into exactly the same state as A was in before it was scanned. A itself is no longer in that state, having been thoroughly disrupted by the scanning, so what has been achieved is teleportation, not replication. No mam nadzieję, że widzisz różnicę ! To co autor "kręci", to to, że: 1) Potrzebne są przynajmniej 3 cząstki, a z treści oryginalnego artykułu wynika że nawet więcej, bo do zmienionej cząstki C trzeba jeszcze zastosować procedurę aplikującą zeskanowany fragment stanu. Z tłumaczenia artykułu wcale to nie wynika. 2) Zasada Heisenberga nadal obowiązuje, to znaczy para cząstek B i C podlegająca efektowi służy jednocześnie do zeskanowania (z powodu tej zasady) i przesłania (wspomniany efekt) pomiędzy sobą niezeskanowanej części stanu źródłowej cząstki A. 3) Efekt Einsteina dotyczy tylko części stanu cżastki, a nie jego całości ! Stąd dalsze nieporozumienia w komentarzach do tego "artykułu", bo rzeczywiście można odnieść wrażenie, że to jest replikacja. Gdyby tak było, to pewnie dawno wszyscy użytkownicy sieci byliby tacy sami. 4) Cała procedura nie jest taka, prosta, bowiem : Musisz zeskanować stan, co nie daje pewności, że otrzymasz dokładny wynik pomiaru (Zasada Heisenberga), a tylko przybliżony ! Musisz potem ten zeskanowany stan zaaplikować cząstce C, co też nie jest takie proste (ta sama Zasada !) Gdyby to było takie proste, to nie trzeba było czekać tyle lat na taki rezultat. Z artykułu wynika, że to proste jak przygotowanie płatków maca. Pozdrawiam ! Olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Re: Jednak kręci ! To nie jest takie proste ! IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 22:46 Tresc w notce reklamowej IBM-u o teleportacji, takze nie zawiera prawidlowego opisu zjawiska. Nie ma zadnego skanowania stanu! 1. mamy czastke A ktorej stan chcemy przetelportowac, ktora dociera do Alicji. 2. Alicja tez ma jedna z czastek, B, w stanie splatanym (wykazujacym tzw korelacje Einsteina-Podolskiego-Rosena), druga ze splatanych czastek, C, jest u Boba. 3. Alicja wykonuje LACZNY pomiar na parze posiadanych czastek A i B. Wynikiem pomiaru jest pewna informacja o skorelowaniu czastek u Alicji (w swiecie kwantow stany podczas pomiarow ulegaka skokowym zmianon! - dlatego wlasnie nie ma replikacji, czyli klonowania). Natomiast infomacja o pierwotnym stanie czastki jest (i musi byc, aby zaszla teleporacja!) calkowicie i bezpowrotnie zniszczona! 4. Alicja przekazuje do Boba telefonicznie informacje o otrzymanym wyniku. Ta informacja w przypadku teleportacji qubitow to tylko DWA klasyczne bity, czyli np liczba 1, 2, 3 lub 4. 5. Otrzymawszy jedna z tych liczb Bob w odpowiedni przeksztalca stan swojego qubitu. Wtedy dopiero pojawia sie kopia stanu czastki A, w postaci nowego stanu czastki B. Co jest wiec w tym zachwycajacego: bo przekazano stan qubitu poprzez przeslanie dwoch bitow. A stan qubitu jest opisywany, jezeli dokladnie, przez liczbe rzeczywista, czyli NISKONCZENIE WIELE BITOW. Oczywiscie potrzebny do tego jest dodatkowo stan splatany czastek A i B, tzw. kanal kwantowy, ale on bezposrednio nie przekazuje zadnej informacji! Dokladniejszy opis mozna znalesc na mojej stronie domowej iftia9.univ.gda.pl/~marek (gdzie jest link do artykulu Zeilingera z Scientific American). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander M Re: Jednak kręci ! To nie jest takie proste ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.04, 16:13 Czy może Pan podać ten link ? Mam problemy z wejściem na Pańską stronę. Albo serwer nie działa, albo strona się teleportowała ... :) Pozdrawiam, Aleksander Matuszok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Jednak kręci ! To nie jest takie proste !- LINKI IP: *.exp.univie.ac.at 20.06.04, 21:30 link od mnie iftia9.univ.gda.pl/~marek (u mnie wszystko dziala) Link bezposredni do artykulu Zelingera: www.quantum.univie.ac.at/links/sci_am/teleportation.pdf tlumaczenie ukazalo sie w Swiecie Nauki, lipiec 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zarrow wtopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 22:11 Jak zwykle wszystko pieknie, ale w Star Trek nie ma teleportacji. Tam ta sama materia jest zamieniana w energię i w tym stanie przesyłana dalej. Choć to też nie dokładna definicja, ale tak wyglada to w dużym urposzczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scottie Czy to aby nie chodzi o REPLIKACJĘ? IP: *.wieczysta.krakow.pl / *.wieczysta.krakow.pl 18.06.04, 22:22 W tekście nie było słowa o tym co dzieje się z pierwowzorem jonu, tylko że od razu powstają dwa.A jeśli są dwa, to de facto nie przenosimy nic z jednego miejsca na drugie, tylko replikujemy. Nawet zniszczenie oryginału nie zmieniłoby tego faktu. Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helge Re: Czy to aby nie chodzi o REPLIKACJĘ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:14 Nie, nie chodzi o replikację. I tekst nie mówi nic takiego. Mamy dwa atomy berylu, i przenosimy stan kwantowy pierwszego na drugi. Stan kwantowy pierwszego ulega w procesie teleportacji zniszczeniu. Nie ma mowy o żadnym 'oryginale', bo to właśnie stan kwantowy decyduje o tożsamości cząstki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze co? Re: Czy to aby nie chodzi o REPLIKACJĘ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 03:21 nic o zniszczeniu w artykule nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Identity Teleporta Re: Czy to aby nie chodzi o Przeprowadzke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 04:39 Prosciej moi badacze prosciej: przyjrzyjcie sie temu co juz nie raz widzieliscie a moze nawet robiliscie. No dobra nie umiem porzondnie przeprowadzac siem, aby nie wlec za sobom (albo i w sobie) niepotrzebnych grup kwantowych.Ale ja jestem moralnie obcionzony.Wyrok sondu galaktycznego nr wz 13/1222/1771/31.Expiration date: top next millenium 10:22 GMT. Potrafi ktosi napisac pozondne odwolanie ? Nie moze byc na kartce !!! Zakaz mam az do 2341 p.n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski REPLIKACJA jest niemozliwa! IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 14:08 Teleportacja dlatego jest ciekawa dla fizykow, bo niemozliwa jest replikacja stanow kwantowych. Stan pierwszego jonu jest w wyniku procedury teleportacji zmieniany na stan nie zawirajacy ZADNEJ INFORMACJI o stanie pierwotnym. Tylko dlatego nimo zakazu replikcaji teleportacja jest mozliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander M Re: REPLIKACJA jest niemozliwa! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.04, 18:43 Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą ! "Teleportacja" również nie jest możliwa, gdyż otrzymujemy cząstkę bardzo podobną, a nie identyczną ! Polecam odnośnik do źródła, znajdujący się w mojej odpowiedzi nieco wyżej na liście dyskusyjnej. Wszystko rozbija się o zasadę nieoznaczoności Heisenberga, i autorzy wspomnianej publikacji doskonale o tym wiedzą, tylko jakoś Gazeta wietrząc sensację nie mówi, co rozumie się tutaj przez teleportację ! Pozdrawiam, Aleksander Matuszok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Re: REPLIKACJA jest niemozliwa! IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 22:20 Natura nie stawia zadnych ograniczen w dokladnosci teleportacji kwantowej. Natomiast sa oczywiscie trudnosci techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solo Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60tych IP: *.acn.pl 18.06.04, 23:05 W jednym z opowiadan z Dziennikow Gwiazdowych na planecie Bzutow dziala dokladnie tem sam mechanizm: telegrafuje sie opis stanu wszystkich atomow przedmiotu lub osoby na miejsce przeznaczenia a potem z garsci piasku, gwozdzia itp. (aby byly odpowiednie pierwiastki) rekonstuuje sie osobe lub przedmiot przesylany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helge Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:27 Z całym szacunkiem dla S. Lema, który od wielu lat zajmuje się głównie przypominaniem ludziom, czego to on nie kiedyś nie przewidział... tego akurat nie przewidział. Co więcej, akurat (w 'Dialogach') twierdził że to niemożliwe, z powodu zasady nieoznaczoności Heisenberga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tswiercz Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:37 Jak dlam mnie to nie jest teleportacja tylko replikacja. I to jest nawet lepsze. Pieniadz jako taki nie przetrwa, bo kazdy moze sobie "dorobic" troche zlota, paliwa etc Co wiecej problem z wyzywieniem ludzi przestanie istniec. Mozna kupke ziemi czy wody zamienic na zarcie. Wiec tak naprawde wyprodukowanie jednej rzeczy wystarczy dla calej ludzkosci. Juz widze mine bankierow i bogaczy. Tylko to jest niestety odlegla przyszlosc :( Z drugiej strony jak nic nie bedzie do roboty bedzie cholernie nudno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq a wiec nanotechnologia? /nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:47 Nie całkiem bo jednak muszą to być obiekty składające się z takich samych pierwiastków więc np: żeby przeteleportować złoto musisz mieć atomy złota. Oczywiście możesz się zawsze bawić w fuzje jądrowe ale to jest niewiele łatwiejsze od teleportacji Odpowiedz Link Zgłoś
agent_denton Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t 19.06.04, 00:35 Czuję się trochę nieswojo myśląc o teleportacji ludzi. Wiem, to jeszcze długo nie bedzie możliwe (o ile w ogóle). Sam zaś sposób, w jaki to sie odbywa,jest niepokojacy. Łatwo jest oglądać film i pomyśleć- szkoda,że nie moge się teraz teleportowac na jakąś plażę nad Morzem Sródziemnym,tak jak osoba w filmie. Kiedy się jednak pomyśli,że to jest w zasadzie takie wielokrotne umieranie- zostajesz po prostu rozbity na cząstki i potem znowu złożony...ale na ten ułamek sekundy przestajesz istnieć,nie żyjesz!! Patrząc na ten problem z punktu widzenia chrześcijanina, należy wspomnieć jeszcze o duszy! Co z nią by się działo podczas "transportu" ciała?? To duzy problem, szczególnie, gdyby jednak jakieś elementy miały wpływ na zakłócenie transmisji cząstek ,lub po prostu informacji, bo jakos trudno mi uwierzyć,by jakies bardzo skomplikowane struktury mogły byc odtworzone poprzez wspomniane wcześniej wiązania... Nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t 18.07.04, 18:12 agent_denton napisał: > Czuję się trochę nieswojo myśląc o teleportacji ludzi. Wiem, to jeszcze długo n > ie bedzie możliwe (o ile w ogóle). Sam zaś sposób, w jaki to sie odbywa,jest ni > epokojacy. Łatwo jest oglądać film i pomyśleć- szkoda,że nie moge się teraz tel > eportowac na jakąś plażę nad Morzem Sródziemnym,tak jak osoba w filmie. Kiedy s > ię jednak pomyśli,że to jest w zasadzie takie wielokrotne umieranie- zostajesz > po prostu rozbity na cząstki i potem znowu złożony...ale na ten ułamek sekundy > przestajesz istnieć,nie żyjesz!! Patrząc na ten problem z punktu widzenia chrze > ścijanina, należy wspomnieć jeszcze o duszy! Co z nią by się działo podczas "tr > ansportu" ciała?? Dusza zyjacego czlowieka tylko w metaforycznym sensie jest "w ciele" tego czlowieka. www.newadvent.org/summa/506901.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.crowley.pl 19.06.04, 00:42 Czyli bogaty bedzie jeszcze bogatszy , a biedny - biedniejszy . Bo bogaty skopiuje sobie Ferrari które sprzeda biednemu za pół ceny zachowując orginał , a biedny skopiuje sobie MALCZANA 126p którego chyba będzie sobie mógł tylko spalić , bo wszyscy będą jeżdzić Ferrari od bogaczy za połowe ceny . Lepiej wymyślili by nowe paliwo a nie zajmowali się pierdułkami w stylu Star trek ( który uważam ża najbazdziej głupi serial wszechczasów ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duoraf Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 05:01 Drogi Rafale ! Jesteś kochany roszczeniowiec. Rozumiem: należysz do popularów. Ale w więzieniu jak odsiadujesz wyrok - możesz o tym nie wiedzieć - to zależy jak masz wpisane w dyplom : czekasz dwa latka na prawko do remontu zęba i koniec. Chyba, że dobrze kooperujesz... No ale to już inny rodzaj 222 paragraffuu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teoretyk Re: Stanislaw Lem przewidzial to juz w latach 60t IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 21:02 Teoretycznie to bardziej możliwy niż z tymi stanami kwantowymi > garsci piasku Dzięki temu możnaby przenieść szklankę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Autorowi skwantowano mózg IP: 217.153.29.* 19.06.04, 01:48 Nie wiem jeszcze do jakiego stanu, ale znam już ich superpozycję: pcM = aKretyn + bDebil + cIdiota Pomożecie rozwiązać ten problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dloo Re: Autorowi skwantowano mózg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 05:05 Dwa prawe skladniki na trzecim poziomie kwantowym liczysz jako tozsamosc !! II koneksja prawa Pfultona, 8 poprawka - o ile dobrze pamientam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załoga DZI Re: Teleportowano atomy! IP: *.ols.vectranet.pl 19.06.04, 01:51 a ja zaraz się teleportuję do klpa a potem do łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton To jest doprawdy fascynujace! IP: *.union01.nj.comcast.net 19.06.04, 04:53 Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Teleportowano atomy! 19.06.04, 05:52 Kto pamięta legendę o USS "Eldridge"? Chodzi o rzekomy "eksperyment filadelfijski", kiedy to w 1944 niszczyciel US Navy miał się teleportować wraz z całą załogą. I to za sprawą Einsteina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graz Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 06:46 Ale zawod! Myslalam, ze puszcza moj ulubiony Star Trek, a oni o jakis tele- portkach :-( Odpowiedz Link Zgłoś
tani.net.pl Re: Teleportowano atomy! 19.06.04, 08:13 no to lu :) mażenia się spełniają ciekawe co teraz będą musieli fantaści wymyśleć by ludzi zaskoczyć ? żyjemy w ciekawych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Tele portowano? /a to my IP: *.globit / 217.98.57.* 19.06.04, 09:07 Tele co? Chodzi o Agatę Młynarską? I jakie portowanie? Chyba 'aportowanie', przecież nie ma słowa 'portowanie'. Nawet jakby zresztą było, to co miałoby oznaczać w kontekście? Fakt, moim marzeniem jest ujrzenie zacumowanej Agaty Młynarskiej, ale marzenie mało realne. A 'aportowanie' miałoby jakąś rację bytu, Agata to żeński pies jak się patrzy; mogliby jej knebel założyć albo szczerości nauczyć. Może z czasem przynosiłaby też gazety. Nie internetowe, oczywiście, trzeba ulubieńcom podnośić poprzeczkę. a to my apelujemy o teleportowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx 131 Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 09:42 ajak zostana zteleportowane cechy umyslu, harakter itp. przeciez z teleportowany czlowiem juz bedzie kim innym w srodku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: level 15 Re: Teleportowano atomy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 09:57 Załużmy że w myśl przedstawionej w artykule techniki teleportacji, można już teleportować ludzi. Czyli zapamiętujemy stany kwantowe wszystkich obiektów człowieka i przenosimy na drugi obiekt, który dzidziczy wszystkie cechy pierwszego. Co z tego wynika ?? Jeżeli POZOSTAWIMY kopiowany obiekt przy życiu to mamy KLONOWANIE !!!! heh Jeżeli chodzi o piękne Kobiety to nie mam nic przeciwko temu :-) Miss Uniwersum x 1000 mniam mniam :-) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZS Eksperymet Filadelfijski ???? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.06.04, 10:42 Czy ktos powazny moze mi powiedziec czy cos takiego mialo miejsce ? czy to w calosci fikcja ? Odpowiedz Link Zgłoś
fullman Re: Eksperymet Filadelfijski ???? 19.06.04, 11:23 W tamtym eksperymencie uzyto bardzo silnego pola magnetycznego i uzyskano zakrzywienie swiatla cos w tym rodzaju,ale czy to byla teletransportacja do nikad tego nie umiem odpowiedziec. Natomiast dzisiaj US Army uzywa teletransportacji juz od dawna do tajnej lacznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
fullman Re: Eksperymet Filadelfijski ???? 19.06.04, 12:08 Uwazam ,ze juz dawno stosuje sie teletrasnsportacje i wszystkie problenmy z tym polaczone zostaly rozwiazane.Obecnie tylko swiatu ujawniono jakis etap badan nauki cywilnej. Pzdr.Fullman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Re: Eksperymet Filadelfijski ???? - BELKOT!!!! IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 13:57 Jak mozna wirzyc w takie brednie, jak "eksperyment filadelfijski" Trzeba bylo w szkole sredniej troche bardziej uwazac na lekcjach fizyki i matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beerr Re: Eksperymet Filadelfijski ???? - BELKOT!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:25 UprzejmiE proszE o nieco delikatniejsze wysLawianie: wiadomo lkiterofonony tak jak fotony mogA zmieniC stan obiektu poddawanego obserwacji/teleportacji do innej strefy SwiatopoglAdowej. Zagadnienie teleportacji takich problemOw nie pomija. Przynajmniej jeSli mOwimy o teleportacji wg norm ISO 2004/13/675-1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski jak to dobrze miec nazwisko na A lub B IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 13:46 Pragne zwrocic uwage na to, ze autorami pracy o mozliwosci kwantowej teleportacji byli Bennett, Brassard, Crepeau, Jozsa, Peres i Wootters. Bennett jest pierwszym autorem, bo jego nazwisko zaczyna sie na BE, Brassard jest drugi bo zaczyna sie na BR - jest to JEDYNY powod, ze Bennett wystepuje jako pierwszy. Profesor Peres w swojej ktotkiej autobiografii pisze, ze gdyby w latach czterdziestych zmienil swoje nazwisko z Pressmann na Afarsamon, a nie na Peres, to praca o teleportacji byla by cytowana jako "Afarsamon i inni". Mimo wielkiego wkladu Bennetta do teorii kwantowej informacji nie powinnismy tylko jemu przypisywac autorstwa teleportacji. Pozstali autorzy to tez fizycy o wielkim dorobku, cieszacym sie swiatowym uznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: jak to dobrze miec nazwisko na A lub B IP: *.albq.qwest.net 19.06.04, 16:49 Panie profesorze Zukowski, skoro tak ladnie wyjasnia Pan zawilosci wspolpracy naukowcow amerykanskich, to moze wyjasnilby Pan nam polskie? GW podaje (powolujac sie na Pana), ze pierwsze polskie splatane atomy uzyskano w Toruńskim Krajowym Laboratorium Fizyki Atomowej, Molekularnej i Optycznej. Pan sam pracuje w Gdansku. A w publikacji pod wskazanym namiarem autorami sa: Banaszewski (Oxford) oraz Dragan, Wasilewski i Radzewicz - wszyscy trzej z Uniwersytetu Warszawskiego, o ktorym w artykule ani slowa. Czy moze mi Pan wyjasnic zagadke, dlaczego GW powoluje sie na Pana, a nie na ktoregos z autorow artykulu w PRL? Swoja droga powinni to opublikowac w "Nature" Kolezanka po fachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Re: jak to dobrze miec nazwisko na A lub B IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 22:55 Pan Cieslinski powoluje sie na mnie, bo ode mnie o tym sie dowiedzial. Jako czlonek Rady Naukowej KL FAMO zostalem poproszony przez Rade o przeslanie mu tej informacji do Gazety Wyborczej. W tej informacji podalem wszystkie nazwiska autorow pracy i krotko ja opisalem. Dlaczego Pan Cieslinski podaje zrodlo informacji, a nie autorow eksperymentow, o to trzeba sie spytac Pana Cieslinskiego, a nie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: jak to dobrze miec nazwisko na A lub B IP: *.stacje.agora.pl 21.06.04, 10:53 > Dlaczego Pan Cieslinski podaje zrodlo informacji, a nie > autorow eksperymentow, o to trzeba sie spytac Pana Cieslinskiego, a nie mnie. Po prostu staram się zawsze podawać źródło informacji. Jestem tylko dziennikarzem, nie śledzę wszystkiego, co dzieje się w optyce kwantowej. Na przykład sam nie odważyłbym się napisać, że stany splątane, jakie uzyskano w Toruniu to faktycznie pierwsze polskie stany splątanie. Ale jeśli mi to powie prof. Żukowski - którego bardzo cenię - to nie widzę przeszkód, by o tym poinformować opinię publiczną. W mojej notce jest też link do oryginalnej pracy, a tam nazwiska wszystkich autorów pracy. pozdrawiam Piotr Cieśliński PS. dziękuję prof. Żukowskiemu za dodatkowe wyjaśnienia na tym Forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zukowski Re: jak to dobrze miec nazwisko na A lub B IP: *.exp.univie.ac.at 19.06.04, 22:57 n.b., tylko czesc autorow to amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Re: Teleportowano atomy! IP: *.bartpl.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 17:12 phi, ja sie od dawna teleprtuje... swoją drogą, ministerstwo opracowuje juz ustawę, kto, ile razy, jak czetso bedzie mogl sie teleportować i czy wystarczy to tego obecny paszport czy tez konieczna bedzie modernizacja, wiadomo juz ze bedzie mocno opodatkowane, chodzą słuchy że to właśnie wpływy z teleportacji mają załatać dziurę budzetową :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo i swiagier Teleportowano atomy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 20:25 Co wy piszeta za głupoty !? Jka my ze świagrem kiedyś popili to zrobiliśmy teleport na ksziężyc. Jka zaczęliśmy trzeźwieć to wróciliśmy. A my się składamy z bardzo wielu atomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doijjsw Re: Teleportowano atomy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:40 Szanowne grono raczy pamiEtaC, Ze przy teleportacji postuZyciowej do okreSlenia zakresu teleportacji wieloatomowej naleZy uwzglEdniC wspoLczynnik integracji wynikajAcy z bezwLadnoSci mechaniZmOw SwiadomoSciowych. A obszar SwiadomoSci nie jest pomijalny w zagadnieniu teleportacji faktycznej ! Tak wIec przy np 2 promille wspOLczynnik integracji nie pozwala mOwiC o teleportacji grupy atomOw, lecz raczej jednej struktury toZsamej z pojedyNczym atomem z teleportacji zeropromillowej.Funkcja grupowania nie zawsze jest kombinacjA znanej funkcji e . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Zeby tylko dalo sie... IP: *.mad.east.verizon.net 19.06.04, 23:07 ... skutecznie walczyc nowotwory to moze by ta teleportacja miala wiekszy sens. Odpowiedz Link Zgłoś