ciemna.blondynka 31.07.04, 00:06 Mój nauczyciel angielskiego dawał taką radę, jak pisać: "Make it short, sweet and to the point". I tak właśnie jest tutaj. Krótki, zgrabny, ale treściwy tekścik bez zbędnych słów. Bardzo mi się podoba :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasny blondyn Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 15:08 Tekst jest rzeczywiscie krotki, zgrabny i tresciwy, ale znalazl sie w nim powazny blad. Najbardziej oddalona od okregu orbite ma Pluton, a nie Merkury. Fakt, ze niektorzy kwestionuja "planetarny status" Plutona, ale - jak na razie - to cialo niebieskie oficjalnie nadal jest planeta. Dlatego tekscik mi sie nie podoba :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 07:47 Zdanie "Okołosłoneczna orbita Merkurego jest najbardziej z wszystkich planet odległa od okręgu." nic nie mówi o odlegości od Słońca a jedynie o kształcie orbity - tzn. nie ma racji. Mi ten artykuł też się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 07:51 Przepraszam muszę się prawić. To źle przeczytałem list poprzednika. Nie zmienia to faktu, że faktycznie list zawiera błędy. Jak by nie patrzyć i liczyć, to Pluton musiałby przecinać orbity jeszcze kilku Planet, żeby dorównać Merkuremu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:51 Czy aby napewno ??? Patrz: mimośród Plutona wg różnych źródeł to 0.2444 do 0,2488 mimośrór Merkurego to 0,2000 do 0,2056 A więc to jednak Pluton ma orbitę "bardziej odległą od koła" Na temat "planetarnego" statusu Plutona była kiedyś w tym roku prowadzona dyskusja na forum naukowym. Wydaje mi się, że autor artykułu również nie brał pod uwagę Plutona, skoro prymat w tej konkurencji przyznał Merkuremu. Generalnie: ten temat to "archiwum" a nie "nowość", ale dobrze, że autor od czasu do czasu takie ciekawostki przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:34 errata: Prosze dołożyć sobie tę spację między "na" i "pewno" i nie znęcać się za dysortografię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Jak Einstein wygrał z Wulkanem IP: *.stacje.agora.pl 10.08.04, 09:56 > Wydaje mi się, że autor artykułu również nie brał pod uwagę Plutona, skoro > prymat w tej konkurencji przyznał Merkuremu. Autor prywatnie faktycznie nie poważa sobie Plutona jako planety, ale jednak powinien uwzględnić jego formalny status i nie pisać, że to Merkury ma najbardziej ekscentryczną orbitę. Przepraszam więc za nieścisłość w artykule. autor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2Reck Miło... IP: *.pt.lu 03.08.04, 13:20 ... że zdarzają się na forach takie przyjemne i treściwe wymiany zdań. Pozdrowienia dla wszystkich dyskutantów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavuss Re: Miło... IP: *.ecb.int / *.ecb.int 13.08.04, 17:51 to tylko dlatego, ze ani merkury ani pluton nie sa zydami/amerykanami/ksiezmi/masonami czy tez komuchami. a moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Miło... IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 22:28 Pluton to "amerykan" ;D Odpowiedz Link Zgłoś