andrew.wader
28.10.13, 13:43
Duża część znaczących odkryć naukowych wynikła z następującego następstwa działań mentalnych:
Pewien człowiek (czasami dwoje ludzi lub grupa ludzi) posiadających znaczna wiedzę dotyczącą pewnej dziedziny budują w swoim umyśle teoretyczny model nierozeznanego jeszcze układu i opisują ten model.
Przykładem może być praca mentalna Cricka i Watsona, którzy znali między innymi układ prążków dyfrakcyjnych utrwalanych ( przez Rosalin Franklin) po przejściu promieni rentgenowskich przez próbówkę zawierającą DNA i którzy sformułowali model helisy DNA. [ obrazują to zdjęcia dostępne pod publications.nigms.nih.gov/thenewgenetics/chapter1.html ]
Tą fazę wysiłków można nazwać „odgadnięciem” istoty rozważaneg, niepoznanego obiektu, układu, procesu.. Jeśli odgadnięcie jest prawidłowe, to nie jest nawet potrzebne aby „autorzy odgadnięcia” – udowodnili, że rzeczywisty układ o który chodzi jest zgodny z zaproponowanym przez nich modelem. Mogą to zrobić już inni ludzie. Odgadnięcie było kluczowe i autorzy „odgadnięcia” będą znani jako odkrywcy.. Tak było w wypadku Cricka i Watsona. Można podać wiele przykładów z historii rozwoju nauki ..
Przejdźmy teraz do problemu czym jest samo – świadomość (self – awareness). Rozpatrzmy to co widzimy w trakcie sprawdzania czy pewien osobnik „przechodzi” tzw. testu lustra. Jak wiadomo tylko przedstawiciele trzech gatunków istot żywych potrafią rozpoznać siebie w lustrze, co jest uznawane jako dowód, iż istoty te mają samo – świadomość.
Postawmy teraz pytanie .. co jest potrzebne aby rozpoznać się w lustrze… i stwierdzić… a to ja.. Niestety treść odpowiedzi .. „ ano trzeba mieć self – awareness” wytwarza znaczne wyzwanie.. Trzeba bowiem w tym momencie określić czym jest samo-świadomość. No cóż kilka sąsiednich wątków świadczy o tym, że większość dyskutantów sądzi że nie da się współcześnie powiedzieć na czym polega samo - świadomość
Pod forum.gazeta.pl/forum/w,32,147440347,147630399,Re_trzeba_jednak_zajmowac_sie_glowa_aby_.html napisałem więc (przypomnę)
[ „ .. Dla mnie taka pesymistyczna ocena sytuacji na temat możliwości zrozumienia istoty świadomości i prób jej odtworzenia jest niepojęta.
Jeszcze raz !!! świadomość (self -awareness) to umiejętność pewnego układu przetwarzającego informacje do - > wyobrażenia sobie samego siebie (co wymaga umiejętności przypominania sobie swojej ścieżki biograficznej) .. na tle wyobrażenia świata i jego przyszłości. W definicji kluczowe jest pojęcie "WYOBRAŻENIE" - dlatego kluczowe jest opanowanie realizowania wyobrażeń (imagery, imaginary, mental image) ..”]
Stefan4 naigrywa się pod.:
forum.gazeta.pl/forum/w,32,147440347,147633217,Re_trzeba_jednak_zajmowac_sie_glowa_aby_.html i pisze, że .: " Ignotum per ignotum... Co to znaczy, że układ wyobraża sobie siebie samego? … i dalej ..
Dość długo myślałem dlaczego podane przeze mnie określenie istoty samoświadomości jest tak źle przyjmowane przez osoby nie posiadające wykształcenia biologiczno – medycznego.. Dlaczego moja propozycja „odgadnięcia” jest nieprzekonywująca.. Myślę sobie, że wynika to z trudności w wyobrażeniu sobie działania układu nerwowego człowieka - jako że się nie studiowało (nie wyuczyło się) podstawowych danych o budowie ciała człowieka..
Trzeba sobie bowiem zdawać sprawę z tego, że dane z wnętrza organizmu (nawet o poziomie glukozy, ciśnieniu tętniczym, fakcie iż ktoś nas dotyka, że boli nas kolano) w sposób ciągły są przewodzone poprzez szlaki afferentne dochodzące do pnia mózgu, podwzgórza, układu limbicznego .. powodując permanentną percepcję samego siebie (odczuwanie swojego wnętrza) . Leży to zapewne u podstaw tego co Freud nazywał poczuciem „Id”.
Trzeba jednak koniecznie odróżnić percepcję czegoś od wyobrażenia sobie czegoś .. Można widzieć jabłko, banana , twarz swojego dziecka i można leżąc w ciemnym pokoju wyobrazić sobie leżące na stole jabłko .. Można percepować więc siebie !!! .. ale w systemach nerwowych niektórych zwierząt .. zachodzi możliwość wyobrażenia sobie siebie .. Jeśli ktoś poznał strukturę i funkcję obwodów neuronalnych realizujących percepcję obiektu „jabłko”
( …zrozumiał ich działanie) .. i wie jak działają nieco inne obwody neuronalne realizujące wyobrażenie obiektu jabłko (mental image) wtedy potrafi zrozumieć … (przez uogólnienie i przypomnienie sobie wiedzy o wnętrzu organizmu) co oznacza fraza „wyobrazić sobie samego siebie”.
Podane więc wyżej określenie czym jest self –awareness - jest rodzajem „odgadnięcia istoty procesu” .. który zachodzi w trakcie gdy pozytywnie przechodzimy test lustra. ~ Andrew Wader