Dodaj do ulubionych

Statyny czy jabłka?

06.01.14, 09:12
One apple a day keeps doctor away. A jednak prawda.

www.nutraingredients.com/Product-Categories/Antioxidants-carotenoids/Can-an-apple-a-day-keep-the-doctor-and-statins-away/?utm_source=Newsletter_Product&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BProduct&c=EFXet%2FrL%2FKw%2FxdZv4yKar6wAzIX6vcrB
Obserwuj wątek
    • nikodem123 Jedno jabłko za dużo a staniesz się kulą 06.01.14, 15:37
      Bynajmniej nie deprecjonuję ustaleń przedstawionych powyżej.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę na pewne nieporozumienia dietetyczne.
      Mamy jeść jabłka dla zdrowotności?... Super! Tylko...

1 jabłko to jakieś 200gr x 60 kcal... x 365 dni w roku...
      1 kg tkanki tłuszczowej to 7000 kcal.

Kiedyś liczyłem i wyszło mi, że jedno jabłko za dużo codziennie to w skali roku daje... Na, Na! 5 kg tłuszczu.

Dlatego uważam, że należy zachowywać szczególną czujność wobec zaleceń: "jedzmy dużo, bo to zdrowe". Zdrowe może sobie być, lecz bilans energetyczny - bilans kalorii jest nieubłagany. A to właśnie otyłość jest wrogiem publicznym numer jeden.

"Jabłuszkami jak ze snów" też można się utuczyć.
      • marek.zak1 Re: Jedno jabłko za dużo a staniesz się kulą 06.01.14, 16:36
        Oczywiscie masz rację. Jeśli to jabłko za dużo spowoduje istotny wzrost wagi, końcowy efekt będzie gorszy. Tak więc nawet jabłka mają efekty uboczne. Statyny, jak wiemy, nie mniejsze. Wystarczy przeczytać ulotkę Atorwastatyny, którą stosuję na codzień.
        • jack79 Re: Jedno jabłko za dużo a staniesz się kulą 07.01.14, 19:30
          jakiś absurd wam był wyszedł :)
          co ma najmniej kalorii?
          nie wiem
          założmy że coś ma tylko 10kcal/100g (pięc razy mniej niż jabłka?)
          i zakładamy że sobie będziemy zjadać to coś codziennie w ilości 200g dla zdrowotności przez 30 lat
          20kcal x 365 x 30 = 219 000 kcal
          czyli w ciągu 30 lat przytyjemy dodatkowo 31kg :)
          przeciez to bez sensu

dużo sensowniej byłoby policzyć ile schudniemy dzięki temu że zamiast bułeczki 200g zjemy tyle samo jabłuszek
          tylko wtedy wyjdzie nam że schudniemy - to będzie dużo sensowniejsze i blizsze prawdy

• marek.zak1 Re: Jedno jabłko za dużo a staniesz się kulą 07.01.14, 21:58
            O widze, z\e jack79 nie jest na payrolu big pharma. Gratuluję. Tak trzymaj :)
      • w11mil Re: Jedno jabłko za dużo a staniesz się kulą 06.01.14, 17:53
        nikodem123 napisał:
        > 1 jabłko to jakieś 200gr x 60 kcal
        moim zdaniem to pomylka
        • kochamrydzyka Re: Jedno jabłko dziennie trzyma cie z dala od 07.01.14, 19:11
          -dohtora.
          A ja dosyc czesto slysze w telewizji. "One apple a day, keep your doctor away".:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka