Dodaj do ulubionych

Renormalizacja i zero absolutne

IP: *.vic.bigpond.net.au 30.03.02, 10:28
Komentuje ponizszy post:
www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=NAUKA&wid=1390161&aid=1462520
Witam!
Myślę, że Kaganowi najpierw trzeba zafundować korepetycje ze szkoły średniej, a
potem dopiero mozna mu delikatnie i elementarnie wytlumazyć czym są renormalizacje...
Ale póki Kagan nie pojdzie do szkoły średniej, to zpróbuję ja swojego talentu dydaktycznego...
Otoż czy Kagan rozumie, może widział kiedyś np. termometr?
Zwykły rtęciowy? Choć może bezpieczniejszy w jego rękach będzie termometr alkoholowy..?
Bo jesli już Kagan widzi ten słupek: taki "srebrny" albo niebieski lub czerwony..?
To aby Kagan odczytał temperaturę potrzebna jest Kaganowi skala... To sa te poziome paseczki...
Z cyferkami z boku... A wśród cyferek... Sa minusiki i liczba zero...
Otóż niech Kagan zrozumie, że: renormalizacja to namalowanie tej skali i wyznaczenie miejsca na
zero skali...
Pozdrawiam!
Ignorant
K: Bzdura! Nie mozna sobie dowolnie wyznaczac tej skali, bo wiadomo, ze zero absolutne jest
na poziomie -273.14 stopni Celsjusza! Tak wiec NIE ma nieskonczenie niskiej temperatury!
Podobnie w zamknietym swiecie ze skonczona iloscia energii i materii nie ma temperatury
nieskonczenie wysokiej, nawet temperatura wewnatrz gwiazd jest skonczona (okolo 2*10^7 stopni
Kelvina), czyli ze nie mozna sobie tak dowolnie, jak to robia fizycy z renormalizacja, ustalac skali
na termometrze, a juz szczegolnie zera! I kto tu powinien isc do szkoly? Ja wam polecam
podstawowke (elementarna fizyka, ktora mialem w klasie bodajze VI)...
Kagan :(
PS Tylko niech Kagan nie twierdzi, że zero nie istnieje...
Bo będę sie gniewał na Kagana...
K: Zero istnieje na 100%, to jest np. poziom twej wiedzy naukowej... :)
PS SORRY, BLAD! Twa wiedza jest ponizej zera, to jest bowiem wiedza NEGATYWNA!
===================================================================

Obserwuj wątek
    • Gość: +++ignor Re: Renormalizacja i zero absolutne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 12:45
      Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Komentuje ponizszy post:
      > <a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=NAUKA&wid=1390161&
      > aid=1462520"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=NAUKA&
      > wid=1390161&aid=1462520</a>
      > Witam!
      > Myślę, że Kaganowi najpierw trzeba zafundować korepetycje ze szkoły średniej, a
      >
      > potem dopiero mozna mu delikatnie i elementarnie wytlumazyć czym są renormaliz
      > acje...
      > Ale póki Kagan nie pojdzie do szkoły średniej, to zpróbuję ja swojego talentu d
      > ydaktycznego...
      > Otoż czy Kagan rozumie, może widział kiedyś np. termometr?
      > Zwykły rtęciowy? Choć może bezpieczniejszy w jego rękach będzie termometr alko
      > holowy..?
      > Bo jesli już Kagan widzi ten słupek: taki "srebrny" albo niebieski lub czerwon
      > y..?
      > To aby Kagan odczytał temperaturę potrzebna jest Kaganowi skala... To sa te po
      > ziome paseczki...
      > Z cyferkami z boku... A wśród cyferek... Sa minusiki i liczba zero...
      > Otóż niech Kagan zrozumie, że: renormalizacja to namalowanie tej skali i wyzna
      > czenie miejsca na
      > zero skali...
      > Pozdrawiam!
      > Ignorant
      > K: Bzdura! Nie mozna sobie dowolnie wyznaczac tej skali, bo wiadomo, ze zero ab
      > solutne jest
      > na poziomie -273.14 stopni Celsjusza! Tak wiec NIE ma nieskonczenie niskiej te
      > mperatury!

+++IGNORANT: Zero skali można wyznaczać dowolnie: Celsjusz w pkt potrójnym wody,
      Farenheit w puncie zamarzania rtęci, można w temperaturze suchego lodu,
      zamarzania alkoholu ( jakiego?), dalej tylko tradycja i brak głebszej potrzeby
      decyduje, że nie mamy skal z zerami w tak ulubionych i wygodnych dla
      doswiadczalników stałych punktach ciekłego azotu lub helu lub tez pompowanego
      helu...
      Albo też heluII...

Pozatem Kagan o tym nie wie ale istnieją i nawet Kagan styka się codziennie z
      temperaturami poniżej zera absolutnego...
      I tu bardzo ciekawa rzecz Otóż T(-0)>> T(+0) i więcej: T(-0)>> T(1/0) czyli
      ujemne temperatury Kelvina są wyższe od temperatur nieskończenie wysokich...

> Podobnie w zamknietym swiecie ze skonczona iloscia energii i materii nie ma te
      > mperatury
      > nieskonczenie wysokiej, nawet temperatura wewnatrz gwiazd jest skonczona (okolo
      > 2*10^7 stopni
      > Kelvina), czyli ze nie mozna sobie tak dowolnie, jak to robia fizycy z renormal
      > izacja, ustalac skali
      > na termometrze, a juz szczegolnie zera! I kto tu powinien isc do szkoly? Ja wam
      > polecam
      > podstawowke (elementarna fizyka, ktora mialem w klasie bodajze VI)...
      > Kagan :(
      > PS Tylko niech Kagan nie twierdzi, że zero nie istnieje...
      > Bo będę sie gniewał na Kagana...
      > K: Zero istnieje na 100%, to jest np. poziom twej wiedzy naukowej... :)
      > PS SORRY, BLAD! Twa wiedza jest ponizej zera, to jest bowiem wiedza NEGATYWNA!
      > ===================================================================
      >
      +++ IGNORANT: Jak juz napisałem są temperatury nieskończone i jeszcze wyższe od
      nich, którymi są ujemne temperatury Kelvina...
      Więc niechKagan uważa, co pisze , bo jego próba obrażenia mnie obraca w nadmierny
      i niezasłużony przeze mnie komplement...

Pozdrawiam!

Ignorant
      +++

PS Pozatem niech Kagan weźmie do ręki coś bardziej niż zawansowanego niz
      podręcznik do 6-tej klasy...
      Wystarczy gdy przeczyta nagłówki, bo treści i tak nie zrozumie...
      • marwin Re: Renormalizacja i zero absolutne 01.04.02, 19:38
        W teorii kwantowej teorii pola renormalizacja to odjęcie nieskonczonosci tak,
        by wyniki były skonczone.
        Jest bardzo cienki punkt teorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka