Gość: Kagan
IP: *.vic.bigpond.net.au
30.03.02, 10:28
Komentuje ponizszy post:
www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=NAUKA&wid=1390161&aid=1462520
Witam!
Myślę, że Kaganowi najpierw trzeba zafundować korepetycje ze szkoły średniej, a
potem dopiero mozna mu delikatnie i elementarnie wytlumazyć czym są renormalizacje...
Ale póki Kagan nie pojdzie do szkoły średniej, to zpróbuję ja swojego talentu dydaktycznego...
Otoż czy Kagan rozumie, może widział kiedyś np. termometr?
Zwykły rtęciowy? Choć może bezpieczniejszy w jego rękach będzie termometr alkoholowy..?
Bo jesli już Kagan widzi ten słupek: taki "srebrny" albo niebieski lub czerwony..?
To aby Kagan odczytał temperaturę potrzebna jest Kaganowi skala... To sa te poziome paseczki...
Z cyferkami z boku... A wśród cyferek... Sa minusiki i liczba zero...
Otóż niech Kagan zrozumie, że: renormalizacja to namalowanie tej skali i wyznaczenie miejsca na
zero skali...
Pozdrawiam!
Ignorant
K: Bzdura! Nie mozna sobie dowolnie wyznaczac tej skali, bo wiadomo, ze zero absolutne jest
na poziomie -273.14 stopni Celsjusza! Tak wiec NIE ma nieskonczenie niskiej temperatury!
Podobnie w zamknietym swiecie ze skonczona iloscia energii i materii nie ma temperatury
nieskonczenie wysokiej, nawet temperatura wewnatrz gwiazd jest skonczona (okolo 2*10^7 stopni
Kelvina), czyli ze nie mozna sobie tak dowolnie, jak to robia fizycy z renormalizacja, ustalac skali
na termometrze, a juz szczegolnie zera! I kto tu powinien isc do szkoly? Ja wam polecam
podstawowke (elementarna fizyka, ktora mialem w klasie bodajze VI)...
Kagan :(
PS Tylko niech Kagan nie twierdzi, że zero nie istnieje...
Bo będę sie gniewał na Kagana...
K: Zero istnieje na 100%, to jest np. poziom twej wiedzy naukowej... :)
PS SORRY, BLAD! Twa wiedza jest ponizej zera, to jest bowiem wiedza NEGATYWNA!
===================================================================