Dodaj do ulubionych

Kepler 186f

17.04.14, 21:52
Teleskop Kepler już nie pracuje, ale przesłane przez niego dane ciągle są analizowane. Planeta Kepler 186f, o której odkryciu właśnie ogłoszono, okazała się najbardziej podobną do Ziemi potencjalnie zamieszkałą planetą. Jej średnica to 1,1 ziemskiej - rekord podobieństwa wśród planet krążących w "strefie życia" innych gwiazd.
Teraz pewne "ale". Nie jest bliźniaczką Ziemi - krąży wokół czerwonego karła (najczęściej spotykanego rodzaju gwiazd). Krąży bliżej "zimnego krańca strefy życia". Tym niemniej - piękne odkrycie!
www.space.com/25530-earthsize-exoplanet-kepler-186f-habitable-discovery.html
www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014-119
Obserwuj wątek
    • pomruk Doba na Beta Pictoris b trwa 8 godzin ziemskich 30.04.14, 22:45
      I najnowsze, świeżutkie osiągnięcie: po raz pierwszy zmierzono długość doby na planecie innej gwiazdy. Mierząc dopplerowskie poszerzenie linii tlenku węgla w widmie wielkiej planety Beta Pictoris b stwierdzono, że doba na tej wielkiej planecie trwa 8 godzin ziemskich. Krótko - ale porównywalnie do długości doby na naszych planetach-gigantach.
      Zaskoczyło mnie to trochę - takie pomiary to już subtelna spektroskopia jak na tak słabe obiekty. Tempo postępu w badaniu egzoplanet jest imponujące!
      www.space.com/25687-exoplanet-day-length-beta-pictoris-b.html
      www.eso.org/public/news/eso1414/
      • 19grzesiek77 Re: Doba na Beta Pictoris b trwa 8 godzin ziemski 30.04.14, 23:30
        pomruk napisał:

> I najnowsze, świeżutkie osiągnięcie: po raz pierwszy zmierzono długość doby na
        > planecie innej gwiazdy. Mierząc dopplerowskie poszerzenie linii tlenku węgla w
        > widmie wielkiej planety Beta Pictoris b stwierdzono, że doba na tej wielkiej pl
        > anecie trwa 8 godzin ziemskich. Krótko - ale porównywalnie do długości doby na
        > naszych planetach-gigantach.
        > Zaskoczyło mnie to trochę - takie pomiary to już subtelna spektroskopia jak na
        > tak słabe obiekty. Tempo postępu w badaniu egzoplanet jest imponujące!
        > www.space.com/25687-exoplanet-day-length-beta-pictoris-b.html
        > www.eso.org/public/news/eso1414/

A ja wciąż nie mogę dojść do ładu z ilością pozasłonecznych planet. tzn. ile jest potwierdzonych odkrytych planet?
        Jak sobie przypominam to jeszcze na początku roku mówiono o nieco ponad tysiącu planet. Później dodano planety(kandydatów?) zarejestrowane przez Keplera. ok. 700 nowych planet w sumie odkrytych przez to urządzenie ok 1600. jakby dodać te odkryte NIE przez Keplera to razem mielibyśmy grubo ponad 2000 planet. Gdzie tkwi błąd? Ile na dzisiaj jest potwierdzonych odkrytych planet ?
        • pomruk Re: Doba na Beta Pictoris b trwa 8 godzin ziemski 01.05.14, 00:36
          19grzesiek77 napisał:

> Ile na dzisiaj jest potwierdzonych odkrytych planet ?

Niestety, to zależy od źródła informacji. Różne źródła przyjmują nieco inne kryteria. Dla przykładu: te bardziej rygorystyczne zaliczają do potwierdzonych planet tylko te, których odkrycie opisano w recenzowanym artykule w naukowych czasopismach i nie uwzględniają doniesień z konferencji.
          Najczęściej przytaczanym poważnym źródłem jest Extrasolar Planet Encyclopedia, podająca na dzień dzisiejszy 1786 planet i NASA Exoplanet Archive, które podaje 1703 planety.
          Proponuję przyjąć te ostatnie źródło za najbardziej wiarygodne.
          Katalog:
          exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/cgi-bin/ExoTables/nph-exotbls?dataset=planets'
          Kryteria w nim zastosowane:
          exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/docs/exoplanet_criteria.html
          • 19grzesiek77 Re: Doba na Beta Pictoris b trwa 8 godzin ziemski 01.05.14, 12:09
            pomruk napisał:

> 19grzesiek77 napisał:
            >
            > > Ile na dzisiaj jest potwierdzonych odkrytych planet ?
            >
            > Niestety, to zależy od źródła informacji. Różne źródła przyjmują nieco inne kry
            > teria. Dla przykładu: te bardziej rygorystyczne zaliczają do potwierdzonych pla
            > net tylko te, których odkrycie opisano w recenzowanym artykule w naukowych czas
            > opismach i nie uwzględniają doniesień z konferencji.
            > Najczęściej przytaczanym poważnym źródłem jest Extrasolar Planet Encyclopedia,
            > podająca na dzień dzisiejszy 1786 planet i NASA Exoplanet Archive, które podaje
            > 1703 planety.
            > Proponuję przyjąć te ostatnie źródło za najbardziej wiarygodne.

1700 planet to już ładna liczba. Pamiętam jeszcze lata 90-te i liczbę kilkudziesięciu planet:)
            Teraz czekam na planety podobne do naszej będące w swoich ekosferach no i przede wszystkim na to ,że będzie można je oglądać bezpośrednio. Może interferometria optyczna i wyciszająca wreszcie ruszy z kopyta:)

> Katalog:
            > exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/cgi-bin/ExoTables/nph-exotbls?dataset=planets'

Nie otwiera mi się ta strona:)
            • pomruk Link do katalogu egzoplanet jeszcze raz 01.05.14, 12:17
              19grzesiek77 napisał(a):

> Nie otwiera mi się ta strona:)

Jeszcze raz, teraz powinno być dobrze:
              Link do katalogu egzoplanet:
              exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/cgi-bin/ExoTables/nph-exotbls?dataset=planets

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka