04.06.14, 22:36
Na jednym z teleskopów VLT należących do ESO uruchomiono właśnie SPHERE, niezwykły instrument do obserwacji planet wokół innych gwiazd. Przyrząd ekstremalny, w którym zastosowano jednocześnie szereg technik umożliwiających obserwacje słabego obiektu zazwyczaj ginącego w oślepiajacym świetle gwiazdy. Zastosowano w nim szereg zaawansowanych technik równolegle: koronograf, optyka adaptacyjna, obrazowanie róznicowe wykorzystujące różnice barwy lub polaryzacji. Pierwsze obrazy są naprawdę zdumiewające. Oto obraz pierścienia pyłowego wokół gwiazdy HR 4796A: nie znaleziono w nim czy jego okolicach planety (niestety), lecz mimo to jakość zachwyca, ukazując naprawdę nikły obiekt, który w starych przyrządach zginąłby w rozmytym obrazie gwiazdy:

Obraz1

Inny obraz: obraz Tytana, satelity Saturna. Ten ukazuje zdolność rozdzielczą tym razem. Pamiętajmy - obraz uzyskany z Ziemi, nie pojazdu kosmicznego!!! Jeszcze niedawno na podobnych obrazach widać było jedynie niewyraźną tarczkę...

Obraz2

Przekraczamy granice, które nie tak dawno wydawały się nie do pokonania. Oby tak dalej!!!
Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: SPHERE 05.06.14, 20:03
      Byłem dzieciakiem, gdy startował Voyagery, choć już wtedy interesowałem się kosmonautyką ( a o dziwo prasa w PRL o tym obszernie informowała), minęło niespełna 40 lat a w dziedzinie badania dalekiego kosmosu przeskoczyliśmy więcej niz przez poprzednie 1000 lat, za tamtych czasów za pewnik przyjmowano że układ planetarny to kosmiczny wyjatek, dzisiaj znamy kilka tysiecy planet egzosłonecznych... cudowne ale i przerażające 9to tempo)... pzdr.
      • drowsyman Re: SPHERE 05.06.14, 20:45
        kzet69 napisał:

> ...za tamtych czasów za pewnik przyjmowano że układ plane
        > tarny to kosmiczny wyjatek, dzisiaj znamy kilka tysiecy planet egzosłonecznych.
        > .. cudowne ale i przerażające to tempo

i dzieciakiem zostales. Uwazaj, zebys nie wyladowal na jakies egzoplanecie

nt.interia.pl/technauka/news-najblizsza-nam-egzoplaneta-tak-naprawde-nie-istnieje,nId,974714
        • pomruk Re: SPHERE 05.06.14, 22:00
          Dlaczego uważasz, ze został dzieciakiem? Sugerujesz jakaś naiwność? Jaką mianowicie?
          Po co w tym kontekście przytoczyłeś info o wątpliwosciach istnienia jednej z egzoplanet? Na kilka tysięcy kandydatów i tysiąc kilkaset potwierdzonych obiektów wątpliwości jest znacznie, znacznie więcej. Co w związku z tym?
          • drowsyman Re: SPHERE 05.06.14, 23:44
            pomruk napisał:

> Dlaczego uważasz, ze został dzieciakiem? Sugerujesz jakaś naiwność? Jaką mianowicie?

Przepraszam. Nie powinienem tak pisac.
            Jestem ostatnio coraz bardziej chamowaty. W prawdzie sa ku temu istotne przyczyny,
            a ja nie mam zamiaru byc swietym. Niemniej jednak prawda jest jedna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka