Dodaj do ulubionych

Człowiek ma nos w dół

01.09.14, 18:14
Mnie zaintrygował taki problem - człowiek ma dziurki od nosa skierowane do dołu. Dlaczego?

Zanim zaczniecie się śmiać, to posłuchajcie.

Narząd węchu to był i często jest głównym organem zmysłu ssaków. Ba, nawet głównym sposobem komunikacji między sobą.

Tworzy się węchomózgowie, które jest z kolei częścią kresomózgowia.
A co jest częścią kresomózgowia? TAK! półkule mózgu i i kora mózgowa. Czyli to wszystko, co ukształtowało człowieka w istotę rozumną.

Wącham więc jestem można by powiedzieć. W przypadku z ssaków.

Człowiek i małpy rozwijają wzrok, bo jest bardziej przydatny do kicania po drzewach i znajdowania owoców.

Psy zostają przy węchu, ale już koty stawiają na oczy. Jednak i koty komunikują się węchem. I to bardzo efektywnie.

Małpy zostawiają nozdrza otwarte do przodu, aby wciąż otoczenie, chociaż w części, badać nosem, a ludziom nos się zakrzywia do dołu. Zupełnie jak by węch zredukowali tylko do kontrolowania spożywanego pożywienia. Albo kontrolowania atrakcyjności partnerów seksualnych.

Nie uważacie, że to jest jakieś dziwne?
Dlaczego człowiek na drodze ewolucji "dobrowolnie' zrezygnował z tego zmysłu, tak charakterystycznego i pierwotnego dla ssaków?

Mózg zrezygnował z najmniej przydatnego zmysłu? Ale co zyskaliśmy poprzez zakrzywienie nosów?

Obserwuj wątek
    • stalybywalec Re: Człowiek ma nos w dół 01.09.14, 18:49
      To wyrazna pomyłka Natury, z pewnością lepiej dla nas byłoby gdyby nos był zakrzywiony do góry... tylko jak wtedy można by wysiakać nos, co jest czynnością wielce nie bagatelną...
    • by_t Re: Człowiek ma nos w dół 01.09.14, 18:53
      nikodem123y napisała:

> Dlaczego człowiek na drodze ewolucji "dobrowolnie' zrezygnował z tego zmysłu, t
      > ak charakterystycznego i pierwotnego dla ssaków?
      >
      > Mózg zrezygnował z najmniej przydatnego zmysłu? Ale co zyskaliśmy poprzez zakrz
      > ywienie nosów?

Zrezygnował żeby nie wyglądać jak Nosacz sundajski (skądinąd sympatyczna małpa - makakowate)
      Ja też wybrał bym raczej wzrok a ”trzeba „ było wybrać bo słabo by było z bieganiem a o jeździe na motorze nie wspomnę.

• nikodem123y Re: Człowiek ma nos w dół 01.09.14, 18:58
        Też mi to przeszło przez głowę, że na przykład atrakcyjność seksualna mogła eliminować tę cechę.
      • nikodem123y Re: Człowiek ma nos w dół 01.09.14, 19:04
        No właśnie!

Nosacze mają nosy jak trąby.

Widać małpom zmysł powonienia na odległość przestał być potrzebny. Tylko kaprys ewolucji spowodował, że mamy noski jakie mamy.
    • asteroida2 Re: Człowiek ma nos w dół 02.09.14, 11:32
      > Zupełnie jak by węch zredukowali tylko do kontrolowania spożywanego pożywienia.

To wydaje się sensowne wytłumaczenie. Jeśli człowiek zaczął w którymś momencie jeść rzeczy wygrzebane spod ziemi (różne bulwy i kłącza), to kontrolowanie węchem tego co właśnie wygrzebałeś było bardzo efektywnym sposobem stwierdzenia, czy zjedzenie tego jest dobrym pomysłem.
      • nikodem123y Re: Człowiek ma nos w dół 02.09.14, 21:29
        No właśnie, nie!

Jak coś wykopujesz z ziemi to bardziej przydatne są nozdrza skierowane w kierunku wzroku. Jak u świni, na przykład.

Zauważ ja sobie radzą psy i koty z podawanym pożywieniem przez człowieka. One zawsze wąchają to co im się podaje. Nozdrza skierowane zgodnie z kierunkiem wzroku im w niczym nie przeszkadzają.

Nozdrza skierowane w kierunku jamy gębowej miałyby jedynie sens, aby ominąć "nie ciekawie" pachnące fragmenty pożywienia. Coś tak: generalnie wszystko WYGLĄDA O.K. ale trzeba kontrolować czy akurat w tym kęsie nie czai się ZONG
    • antyk-acap Małpa wodna 03.09.14, 08:14
      Woda. Nos skierowany w dól powoduje że woda nie wdziera się do zatok. Lepszy byłyby zaciskany ale do tego trzeba mięśni. To potwierdza hipotezę małpy wodnej.
      • nikodem123y Re: Małpa wodna 03.09.14, 15:12
        Do jakich zatok?

Do zatok szczękowych, czy czołowej oraz sitowej woda z zasady nie wlewa się nigdy. Nawet u topielców.

Nos skierowany na wprost bardziej ułatwia pływanie.

• antyk-acap Re: Małpa wodna 09.09.14, 14:06
          Albo wręcz na czole.
    • raclan Re: Człowiek ma nos w dół 09.09.14, 10:44
      Nos skierowany do wewnątrz jak u ludzi umożliwia kontrole własnego zapachu i wyznacza czas kiedy trzeba się wykąpać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka