Dodaj do ulubionych

praktyki w Anglii

17.09.04, 13:06
Mam pytanie :-)
studiuje biotechnologie (4 rok, UAM) i latem mamy miec praktyki (4 tygodnie),
wymyslilam sobie, ze fajnie byloby je miec w Anglii. Co prawda jeszcze w
dziekanacie nie zrobilam 'wywiadu' jak takie praktyki maja wygladac, czy
uniwersytet choc troche pomaga przy ich szukaniu, ale mysle, ze dobrze by
bylo zaczac takie poszukiwania wczesniej niz na wiosne...
Czy ktos z Was mial praktyki studenckie w Anglii?
Czy moge prosic o wskazowki, jak sie do tego zabrac (jak na razie planowalam
wysylac maile do firm biotechnologicznych w GB)?
Obserwuj wątek
    • ex-rak Re: praktyki w Anglii 17.09.04, 13:38
      luksi napisała:

> Mam pytanie :-)
      > studiuje biotechnologie (4 rok, UAM) i latem mamy miec praktyki (4 tygodnie),
      > wymyslilam sobie, ze fajnie byloby je miec w Anglii. Co prawda jeszcze w
      > dziekanacie nie zrobilam 'wywiadu' jak takie praktyki maja wygladac, czy
      > uniwersytet choc troche pomaga przy ich szukaniu, ale mysle, ze dobrze by
      > bylo zaczac takie poszukiwania wczesniej niz na wiosne...
      > Czy ktos z Was mial praktyki studenckie w Anglii?
      > Czy moge prosic o wskazowki, jak sie do tego zabrac (jak na razie planowalam
      > wysylac maile do firm biotechnologicznych w GB)?

Nie wiem jak jest w innych frimach, ale w naszym instytucie sa roczne praktyki
      dla studentow ostatnich lat (od sierpnia do sierpnia). Podobnie jest w innych
      firmach farmacutycznych. Z reguly jest ogloszenie w prasie (New Scientist,
      dokladnie nie wiem kiedy). Pozniej selekcja podan, rozmowy z kandydatami i
      wybramym sklada sie oferte praktyki, a wlasciwie normalnej pracy badawczej w
      grupie. Sam mam od jakiegos czasu takich praktykatow w swojej grupie.
      Ale wydaje mi sie, ze tego typu praktyki raczej sa skierowane do brytyjskich
      uniwersytetow. Kazdy praktykant ma swojego opiekuna naukowego na uczelni, pisze
      dla niego/nich (komisja) raporty, wyglasza seminarium z tego co robil i czego
      sie nauczyl, aby miec to praktyke zaliczona.

To tyle co mi do glowy teraz przychodzi.

Czas na prawdziwe odkrycia. Ciekawe coz to za czarna, lepka smola przywarla mi
      dziarsko do kolbki w wyniku tej nowej, odkrywczej reakcji?
      • blerva EX-RACZEK 17.09.04, 16:48
        a w jakiej ty firmie robisz Moj SSSSSSkarbie? czyzby to slynnne GSK? a nie
        trza wam genetyka?
        • ex-rak Re: EX-RACZEK 17.09.04, 23:55
          blerva napisał:

> a w jakiej ty firmie robisz Moj SSSSSSkarbie? czyzby to slynnne GSK? a nie
          > trza wam genetyka?

E, jeszcze slynniejsze MSD!!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15562&w=9325103&a=10763126
          A jedno z GSK-jow mamy prawie z rogiem(wtej samej wsi), drugie z 10 mil od nas,
          a do Stevenage jest z 0.5 godziny jazdy.

Genetyka to nie wiem. Moge sie popytac, ale psychiatra/psychoanlityk nam by sie
          od czasu do czasu przydal. Tak dla rownowagi.
          • kot.behemot Re: EX-RACZEK 18.09.04, 01:18
            > Genetyka to nie wiem. Moge sie popytac, ale psychiatra/psychoanlityk

Zajmuję się tym hobbystycznie (i nieco z konieczności, żeby wytrzymać z moją
            Kochaną Żoną). Może mógłbyś popytać, czy i komputerowca od structure-based
            design nie potrzebują? (mógłbym się tym zająć w chwilach wolnych od psychiatrii) :)
            • ex-rak Re: EX-RACZEK 19.09.04, 18:32

kot.behemot napisał:

> > Genetyka to nie wiem. Moge sie popytac, ale psychiatra/psychoanlityk
              >
              > Zajmuję się tym hobbystycznie (i nieco z konieczności, żeby wytrzymać z moją
              > Kochaną Żoną). Może mógłbyś popytać, czy i komputerowca od structure-based
              > design nie potrzebują? (mógłbym się tym zająć w chwilach wolnych od
              psychiatrii
              > ) :)

Dwa, trzy lata temu odbudowywalismy grupe modellingu, wiec szukalismy
              chemicznych komputerowcow. Teraz zas poszukujemy:

Bioinformatician
              Gene expression and proteomics data mining,

ale to chyba jest poza twoimi zainteresowaniami.

Postaram sie pogrzebac, czy cos jest w Stanach. Tam jest nasza macierzysta baza
              i wiekszosc dzialalnosci. Wlasnie otwieramy teraz nowe centrum w Bostonie i
              pewnie rekrutacja do niego jest jeszcze w toku. Moze tam sa jeszcze jakies
              nieobsadzone pozycje.
            • ex-rak Re: EX-RACZEK 19.09.04, 18:52
              kot.behemot napisał:

> > Genetyka to nie wiem. Moge sie popytac, ale psychiatra/psychoanlityk
              >
              > Zajmuję się tym hobbystycznie (i nieco z konieczności, żeby wytrzymać z moją
              > Kochaną Żoną). Może mógłbyś popytać, czy i komputerowca od structure-based
              > design nie potrzebują? (mógłbym się tym zająć w chwilach wolnych od
              psychiatrii
              > ) :)

A moze to? Powinno Ci pasowac.

Computational Chemist – CHE000551

Job Description

Submit

The successful candidate will work alongside colleagues from Medicinal
              Chemistry and Biology to aid in the design and optimization of drug candidates
              using advanced computational techniques. This will include application toward
              specific issues associated with physicochemical and pharmacokinetic properties
              of small molecules, as well as, pharmacophore definition and chemical library
              design. Revealing interactions between drug candidates and their protein
              targets through the manipulation of X-ray derived structural data and docking
              experiments will also be a key function for this position. In addition, the
              candidate would be expected to continue research into new areas of molecular
              modeling relevant to the drug discovery process.

Qualifications
              Candidates must have obtained a Ph.D. in chemistry, biochemistry, biophysical
              chemistry or equivalent. A successful candidate will have achieved outstanding
              research accomplishments in the application of computational approaches to
              problems of biological or chemical interest. Strong communication skills along
              with the ability to work well in multidisciplinary teams are also essential.

We offer a competitive salary, an outstanding benefits package and a
              professional work environment with a high growth company. To apply, please
              visit www.merck.com/careers and search for job number CHE000551. We are an
              Equal Opportunity Employer, M/F/D/V.

Profile
              Locations US-MA-Boston
              Employee Status Regular

Additional Information
              Posting Date July 14, 2004
              Unposting Date December 31, 2004

Relocation Provided None

• kot.behemot Re: EX-RACZEK 19.09.04, 21:12
                Dzięki! Jasne, że by pasowało, dlatego zaaplikowałem od razu, jak się
                dowiedziałem, że moja Fundacja cienko przędzie. :)
                • kot.behemot Re: EX-RACZEK 19.09.04, 21:43
                  inna rzecz, że chyba resume utknęło gdzieś w czarnej dziurze human resources,
                  jak to zwykle w Ameryce bywa. :(
                  • ex-rak Re: EX-RACZEK 19.09.04, 22:04
                    kot.behemot napisał:

> inna rzecz, że chyba resume utknęło gdzieś w czarnej dziurze human resources,
                    > jak to zwykle w Ameryce bywa. :(

Wszedzie tak bywa, ale do daty zamkniecia sporo czasu, wiec nie trac nadziei na
                    odzew. Moja firma jest dosc fair w takich sprawach, wiec nawet jesli negatywna
                    odpowiedz dostaniesz, to powinnienes dostac podziekowanie za zainteresowanie
                    nia. Wizerunek dobrego pracodawcy jest tutaj wazny i kandydaci sa tratowani
                    powaznie i bez uprzedzen. Oczywiscie twoj status imigracyjny moze miec jakis
                    wplyw na selekcje kandydata (biurokracja wizowa), ale w efekcie liczy sie caly
                    pakiet.
    • kot.behemot Hej, ex-rak, a jak sobie tam radzisz... 17.09.04, 19:43
      ...z ruchem lewostronnym? Ja bym chyba spowodował wypadek na pierwszym
      skrzyżowaniu. :)
      • ex-rak Re: Hej, ex-rak, a jak sobie tam radzisz... 17.09.04, 23:59
        kot.behemot napisał:

> ...z ruchem lewostronnym?

Bez problemu. Jako prawdziwy naukowiec uniwersytecki odrzucalem skapetki i
        pojazdy mechaniczne. Dopiero jak zaprzedalem dusze diablu farmaceutycznemu
        zaopatrzylem sie w urzadzenie samobiezne i wyrobilem wymagane umiejetnosci
        lewostronne.
    • luksi Re: praktyki w Anglii 18.09.04, 12:05
      ech...
      no to bede te maile wysylac... :-)
      • ex-rak Re: praktyki w Anglii 19.09.04, 18:22
        luksi napisała:

> ech...
        > no to bede te maile wysylac... :-)

U nas tak to wyglada:

Student Opportunities

Industrial placements & internships
        The Neuroscience Research Centre offers students the opportunity to work
        alongside some of the world's most respected scientists. Individuals receive
        exceptional first-hand experience of a basic research environment within the
        pharmaceutical industry.

Students are employed via the Student Employment Service agency (SES) and
        contracts normally last for one year, commencing at the beginning of August. We
        encourage applications, directly to ourselves, as early as September of the
        previous year and conduct interviews in November.

Student salaries are highly competitive and are reviewed annually. We are also
        able to to assist by providing accommodation and an accommodation allowance of
        UK£500.

Vacation placements
        Vacation placements last for a period of 12 weeks and provide an ideal
        opportunity for students to gain first-hand industry based experience in their
        chosen discipline. Places are very limited and competition is extremely high,
        therefore an early application is recommended - between September and December
        of the preceding year. Interviews for these positions are normally conducted in
        January for a June start date.

• luksi dzieki ex-rak :-) 19.09.04, 21:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka