Dodaj do ulubionych

algorytm fizyk, algorytm lekarz

23.09.20, 20:19
co by było, gdyby odwrócić sytuację i funkcję ludzi nauki powierzyć programom, a naukowców zaprząc w roli robotów wykonujących ich polecenia. czy nie byłoby to bardziej racjonalne? przecież algorytmy są pozbawione emocji i przez to bardziej stabilne. ludzie natomiast wyeliminowaliby wszelkie niedoskonałości robotów, manipulatorów itp. mając jednocześnie nadzór nad procesami/badaniami.
Obserwuj wątek
    • kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 09:04
      rozumiem, że dla ludzi nauki wątek może wyglądać na prowokację, ale tak nie jest. oto argumentów cd. np. taki cyfrowy lekarz miałby przecież wiedzę całego internetu, a przy okazji zakończyłyby się głupie dyskusje nt. robotów, jak ta w sąsiednim wątku "roboty,roboty" o tym czy pies-robot powinien mieć wypustkę, a w ścianie powinna być dziurka, czy też odwrotnie.
      • kalllka Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 10:44
        No nie wiem czy głupia dyskusja o robotach skoro przez internet prowadzona; Od programu psa-robota do zaprogramowania /lekarza/ droga nie daleka; A nawet bliżej gdy zastosować jak większość tutaj- własne skróty myślowe.
        Pułapki niedoświadczonego / lub nierzetelnego/ programisty.
        Podobnie wychodzi gdy się nie chce wziąć odpowiedzialności za własna robotę i zabawowo traktuje formule wtedy i „na nauce„ poważne błędy uchodzą w toku.

• kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 13:50
          kalllka napisała:

> Od
          > programu psa-robota do zaprogramowania /lekarza/ droga nie daleka; A nawet
          > bliżej gdy zastosować jak większość tutaj- własne skróty myślowe.
          >
          >
          nie wiem, jak długa jest droga do wirtualnego lekarza czy naukowca, ale wydaje mi się, że krótsza niż budowa idealnego robota. może wystarczyłoby przekierować ludzką energię i miliardy dolarów z jednej gałęzi do drugiej.
          • kalllka Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 14:50
            może zacznijmy od tego, co masz na myślisz, gdy piszesz o.... „wirtualnym lekarzu” czy naukowcu?

• kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 15:25
              kalllka napisała:

> może zacznijmy od tego, co masz na myślisz, gdy piszesz o.... „wirtualnym le
              > karzu” czy naukowcu?
              >
              >
              program analizujący wyniki badań/doświadczeń zleconych ludziom a dotyczących postawionego problemu, analizujący dostępną wiedzę w internecie, i wydający wynik. i tyle.
              • kalllka Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 17:51
                Aha. No to właśnie tym/ analiza badań/ doświadczeń- zachowan naturalnych / w tym psów np. z doświadczen Pawlowa/ zajmuje się kombinatoryka i robotyka. I tyle.
                • kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 18:24
                  kalllka napisała:

> Aha. No to właśnie tym/ analiza badań/ doświadczeń- zachowan naturalnych / w t
                  > ym psów np. z doświadczen Pawlowa/ zajmuje się kombinatoryka i robotyka. I tyl
                  > e.
                  O! no to mamy rozwiązanie. wystarczy przeanalizować zachowania naturalne naukowców/lekarzy. i tyle.
                  • kalllka Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 19:15
                    Tyle zachodu, po co?
                    wiadomo, np. ze z wymienionych badanych nie każdy podnosi lape/ nogę gdy sika, wiec i bez programu analizującego można się obyć.

• kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 01.10.20, 19:35
                      :)
                      • kumoter40 ChatGPT podobno stawia diagnozy... 15.03.23, 19:00
                        też mi nowość :)
                        • kalllka Re: ChatGPT podobno stawia diagnozy... 17.03.23, 12:42
                          No właśnie, tutaj to żadna nowość.

• kumoter40 Re: ChatGPT podobno stawia diagnozy... 22.03.23, 07:33

kalllka, ty potrafisz namalować obraz ?
                            • kalllka Re: ChatGPT podobno stawia diagnozy... 22.03.23, 12:13
                              Tak. Jestem zawodowo do tego przygotowana. ale zupełnie nie czuje potrzeby tworzenia obrazów a już na pewno -malowania. rzemiosło bardziej mnie przekonuje, „lubię” sztukę figuratywna i obiektowa.
                              Moja AI chyba o tym wie bo gdy pisze o tym / np w cefalkach/ to pisze odruchowo.
                              A ty, dlaczego pytasz?
                              • kumoter40 Re: ChatGPT podobno stawia diagnozy... 22.03.23, 12:44
                                moja AI natomiast jest głupia jak but z lewej nogi. nawet nie wie, że tu piszę. za to moje ego jest w tym momencie wielkości Ziemi.
                                • kalllka Re: ChatGPT podobno stawia diagnozy... 22.03.23, 14:41
                                  No to rzeczywiście spore ego.
                                  Ja jestem dość otwarta na różne rzeczy… świadomość mam chyba równie wielka jak ty ego- ale ze jestem wystarczająco stara zeby znać swoje możliwości = ograniczenia, i nie obawiać się o za wysoka auto ocenę;
                                  wiem, ze wiele rzeczy u mnie czyli w tzw „mojej” (polskiej) SI, wywodzi się z dawnego sposobu zarządzania i analizowania danych.
    • kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 23.03.23, 10:53
      to chyba koniec świata jaki znamy
    • stefan4 Re: To nic nie da, gdyż ludzie nie myślą algorytm 14.10.23, 11:29
      pozytonium:
      > Jednak jestem przekonany, że typową klawiaturę wymyśliła osoba leworęczna.
      [...]
      > Mysz w lewej łapie, klawiatura numeryczna w prawej.

Na pewno nie to było źródłem układu klawiatur komputerowych. Te układy były w użyciu na długo przed myszami.

pozytonium:
      > Najlepsze procesory mają koło 1 mld tranzystorów.

Masz na myśli 10^9, nie?

pozytonium:
      > Co to znaczy wobec 100 bln istniejących połączeń

Czyli 10^14, nie?

Porównujesz tranzystory z ich połączeniami? To tak jakby porównywać liczbę miast z liczbą dróg w kraju. Liczba połączeń każdego z miliarda tranzystorów z każdym innym tranzystorem wynosi
          10^9 × (10^9 - 1) / 2  ≈ 5×10^17  >  10^14

- Stefan
      • negativum Re: To nic nie da, gdyż ludzie nie myślą algorytm 08.11.23, 13:50
        stefan4 napisał:

Chodziło mi o to, że są pracownicy techniczni, potrafiący według instrukcji wykonać polecenia, ale nie potrafiący zinterpretować danych, które otrzymali.
        Mogliby, ale nie chcą.
        Tu się pojawia np. różniąca między lekarką, a pielęgniarką. Obie potrafią zrobić zastrzyk, tylko że ta pierwsza wie co wstrzykuje i dlaczego.
    • kumoter40 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 09.06.25, 07:21
      Jednak miałem rację. gdyby amerykańscy naukowcy czytali forum gazeta.pl, zaoszczędziliby sporo kasy wydane na badania :). mądry ja. www.onet.pl/technologie/businessinsider/sztuczna-inteligencja-nieporownywalnie-lepsza-niz-lekarz-zaskakujace-wyniki-badan-w/w27zjte,211f4564
      • d25 Re: algorytm fizyk, algorytm lekarz 11.06.25, 11:34
        wiem, wiem, a grafen skończy erę krzemu (wieści sprzed 20 lat)...
        Ponad 90% systemów opartych na AI wspierających diagnostykę nie przeszła nigdy testów klinicznych, czyli pracy w normalnym środowisku, a te co przeszyły są (czytałem o dwóch bodajże) kwalifikowane jako narzędzia pomocnicze, czyli do wykorzystania pod pełną kontrolą lekarza. W laboratoriach, na wyselekcjonowanych danych historycznych można zrobić sporo, i na pewno te narzędzia z czasem wejdą do praktyki. czy zastąpią lekarza? Możliwe, ale potrwa to dekady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka