Dodaj do ulubionych

Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią

IP: *.ols.vectranet.pl 02.11.04, 18:42
pierwszy
Obserwuj wątek
    • Gość: rutek Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:09
      pozostaje jeszcze nadzieja w komorkach macierzystych...
    • Gość: CudyTechnoPolityki Roboty sterowane - to BALCEROWICZ, KWACH, BELKA .. IP: *.internal / 167.206.198.* 03.11.04, 01:17
      sa sterowane umyslami i to z zagranicy !
    • Gość: Reader Ciekawe IP: 212.247.232.* 03.11.04, 07:36
      ze niektorym nie bedzie gdzie podlaczyc interfejsu z komputera :-)
    • Gość: KubaL Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:22
      No ale te kanały TV to mógłby przy pomocy głosu przełączać...
    • Gość: gies Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.mim.pcz.czest.pl 03.11.04, 08:45
      Obawiam sie ze dązymy do swiata takiego jak z cyberpunka 2020. A to mi sie nie
      podoba. Jednak sam rozwoj tego typu urzadzen to dobra rzecz zwlaszcza dla osob
      takich jak ten chlopak z arykulu. Ale czy ja to bedzie takie skuteczne czy
      wojsko nie polozy na tym swojej łapy...
      • Gość: el_comandante Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 03.11.04, 12:25
        Nie sądzę, żeby wojsko było zainteresowane. Chyba taniej i efektywniej jest
        wyszkolić kolejną porcję mięsa armatniego niż bawić się w jakieś sterowanie
        myślami. A co do tych cyberpunkowych obaw... Już wiele razy okazało się,
        że "fantastyczne" wizje kreowane przez pisarzy SF wcale nie są takie
        fantastyczne jakby się mogło wydawać :-)
        • Gość: r39 Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.ifpan.edu.pl 03.11.04, 13:10
          A ja sądzę, że wojsko jak najbardziej JEST
          zainteresowane. Już w czasie słynnej bitwy
          o Anglię stało się jasne, że samoloty są tańsze,
          niż piloci. I dają się szybko 'podrychtować',
          w odróżnieniu od pilotów.

Ale droga do tych wszystkich cudeniek z pewnością
          jest jeszcze długa. Przede wszystkim te 100
          elektrod na głowie trzeba koniecznie przenieść
          do wnętrza czaszki, bo inaczej nie obędzie się
          bez nieustających zakażeń. Do tego rozwiązać
          problem zasilania, wcale nie trywialny.
          I rzecz najważniejsza: nauczyć się GDZIE podłączać
          te elektrody, żeby pacjent miał z tego pożytek
          a nie dodatkowe problemy. Rozumiem, że to właśnie
          próbuje się przetrenować.
    • Gość: mk hmm czyli dalej będe leżał jak kłoda ale za to IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 03.11.04, 14:10
      będe miał podłączone do mózgu elektrody na całe życie, ze wszystkich stron będą
      mnie otaczały kabelki które będą mi towarzyszyć już do końca ale za to będe
      mial pod kontrolą mechaniczny twór zwany ramieniem.
      Czy osoba która napisała iż to ma pokonaćnie pełnosprawnośc żartowała sobie ??
      Całe szczęście że biologia a w szczególności badania nad komórkami
      macierzystymi dają realną nadzieje dla ludzi dotkniętych czymś takim.
    • Gość: mac Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:22
      roboty będą coraz powszechniej używane w domach, zaglądnijcie na stronę
      roomba.pl, pozdrawiam, maciej
    • hajola Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią 03.11.04, 22:36
      to jest fascynujące. już niedługo osoby takie jak ta, o której jest artykuł
      bedą miały szansę wrocic do częściowej sprawnosci. prowadzone sa juz badania
      na szczurach, ktore mają uszkodzony rdzeń kręgowy. dzięki tkankom macierzystym
      odzyskują sprawnosc w kończynach. niedługo zaczynaja się testy tej metody na
      ludziach
    • Gość: NitaJerzy Kiedyś IP: *.toya.net.pl 04.11.04, 00:10
      Kiedyś roboty sterowane ludzką myślą
      na manowce ją sobie wyślą.
    • Gość: JERRY Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 08:59
      ZASTANAWIAM SIĘ DO KĄD DOPROWADZI NAS ROZWÓJ TECHNOLOGII. TO PIĘKNE ŻE MOŻNA
      TECHNOLOGIĄ NADROBIĆ LUDZKIE UŁOMNOŚCI, NIE MNIEJ JEDNAK CZY NIE SPEŁNIĄ SIĘ
      KOSZMARY FILMOWE Z ROBOTAMI WALCZĄCYMI Z LUDŹMI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka