Gość: pierwszy IP: *.ols.vectranet.pl 02.11.04, 18:42 pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rutek Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:09 pozostaje jeszcze nadzieja w komorkach macierzystych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CudyTechnoPolityki Roboty sterowane - to BALCEROWICZ, KWACH, BELKA .. IP: *.internal / 167.206.198.* 03.11.04, 01:17 sa sterowane umyslami i to z zagranicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Ciekawe IP: 212.247.232.* 03.11.04, 07:36 ze niektorym nie bedzie gdzie podlaczyc interfejsu z komputera :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaL Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:22 No ale te kanały TV to mógłby przy pomocy głosu przełączać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gies Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.mim.pcz.czest.pl 03.11.04, 08:45 Obawiam sie ze dązymy do swiata takiego jak z cyberpunka 2020. A to mi sie nie podoba. Jednak sam rozwoj tego typu urzadzen to dobra rzecz zwlaszcza dla osob takich jak ten chlopak z arykulu. Ale czy ja to bedzie takie skuteczne czy wojsko nie polozy na tym swojej łapy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_comandante Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 03.11.04, 12:25 Nie sądzę, żeby wojsko było zainteresowane. Chyba taniej i efektywniej jest wyszkolić kolejną porcję mięsa armatniego niż bawić się w jakieś sterowanie myślami. A co do tych cyberpunkowych obaw... Już wiele razy okazało się, że "fantastyczne" wizje kreowane przez pisarzy SF wcale nie są takie fantastyczne jakby się mogło wydawać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.ifpan.edu.pl 03.11.04, 13:10 A ja sądzę, że wojsko jak najbardziej JEST zainteresowane. Już w czasie słynnej bitwy o Anglię stało się jasne, że samoloty są tańsze, niż piloci. I dają się szybko 'podrychtować', w odróżnieniu od pilotów. Ale droga do tych wszystkich cudeniek z pewnością jest jeszcze długa. Przede wszystkim te 100 elektrod na głowie trzeba koniecznie przenieść do wnętrza czaszki, bo inaczej nie obędzie się bez nieustających zakażeń. Do tego rozwiązać problem zasilania, wcale nie trywialny. I rzecz najważniejsza: nauczyć się GDZIE podłączać te elektrody, żeby pacjent miał z tego pożytek a nie dodatkowe problemy. Rozumiem, że to właśnie próbuje się przetrenować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk hmm czyli dalej będe leżał jak kłoda ale za to IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 03.11.04, 14:10 będe miał podłączone do mózgu elektrody na całe życie, ze wszystkich stron będą mnie otaczały kabelki które będą mi towarzyszyć już do końca ale za to będe mial pod kontrolą mechaniczny twór zwany ramieniem. Czy osoba która napisała iż to ma pokonaćnie pełnosprawnośc żartowała sobie ?? Całe szczęście że biologia a w szczególności badania nad komórkami macierzystymi dają realną nadzieje dla ludzi dotkniętych czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:22 roboty będą coraz powszechniej używane w domach, zaglądnijcie na stronę roomba.pl, pozdrawiam, maciej Odpowiedz Link Zgłoś
hajola Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią 03.11.04, 22:36 to jest fascynujące. już niedługo osoby takie jak ta, o której jest artykuł bedą miały szansę wrocic do częściowej sprawnosci. prowadzone sa juz badania na szczurach, ktore mają uszkodzony rdzeń kręgowy. dzięki tkankom macierzystym odzyskują sprawnosc w kończynach. niedługo zaczynaja się testy tej metody na ludziach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NitaJerzy Kiedyś IP: *.toya.net.pl 04.11.04, 00:10 Kiedyś roboty sterowane ludzką myślą na manowce ją sobie wyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JERRY Re: Roboty sterowane umysłem - co dziś potrafią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 08:59 ZASTANAWIAM SIĘ DO KĄD DOPROWADZI NAS ROZWÓJ TECHNOLOGII. TO PIĘKNE ŻE MOŻNA TECHNOLOGIĄ NADROBIĆ LUDZKIE UŁOMNOŚCI, NIE MNIEJ JEDNAK CZY NIE SPEŁNIĄ SIĘ KOSZMARY FILMOWE Z ROBOTAMI WALCZĄCYMI Z LUDŹMI. Odpowiedz Link Zgłoś