Gość: dekoracje IP: *.kabaty.2a.pl 17.11.04, 19:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teli Bieganie uczyniło z nas ludzi? IP: 62.233.193.* 17.11.04, 19:19 Zgadzam się z dr hab Pawłowskim trochę naciągana ta teoria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Bieganie IP: *.pl / *.pl 17.11.04, 22:07 Teorię te wysnuł dużo wcześniej chyba p. Lem, dotyczyło to biegania i rozwoju mózgu oraz chłodzenia organizmu podczas dużego wysiłku - nie wiadomo, czy antylopa pada ze zmęczenia, czy na udar termiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodek Re: Bieganie IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 07:45 Nie Lem, tylko prof. Konrad Fiałkowski, który również parał się SF z dużo marniejszym niż Lem skutkiem, ale teoria biegania jest całkiem ciekawa. Obecny artykuł w Nature jest zwykłym plagiatem: amerykańce jak zwykle kradną dorobek intelektualny innych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Bieganie IP: *.pl / *.pl 18.11.04, 11:18 Wydaje mi się, że Lem także o tym pisał, ale czytałęm obydwu więc może mi się coś pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodek Re: Bieganie IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 12:42 Lema znam na pamięć, pisywał różne uwagi na tematy ewolucyjne jak np o ewolucyjnym ukształtowaniu nadbudowy tzn. kultury wraz z religią w wyniku strategii przeżywania polegającej nie na schematach zachowania w wypadkach zagrożeń (instynktach charakterystycznych dla zwierząt) ale na elastyczności zachowań i dostosowywaniu ich do coraz to nowych sytuacji co wymagało nadmiarowości mózgu, która z kolei wraz z rozwojem człowieka potrzebowała nowych pól do zagospodarowania, stąd kultura.... Fiałkowski z tych ogólnych teorii pokazał jeden z możliwych biofizycznych mechanizmów powstawania tej nadmiarowości polegający na konieczności sprawnego odprowadzania ciepła powstającego w wyniku właśnie olbrzymich dystansów przebieganych przez praczłowieka dla znalezienia pożywienia. Jakiś rok temu w tej samej Wyborczej był świetny wywiad z Fiałkowskim opisujący dokładnie tę teorię. Spróbuj odnaleźć, a może Gazeta przypomni Prof. Fiałkowskiego, bo mi tu brzydko z tego Nature zalatuje obrzydliwym plagiatem. Przyjemnego biegania. Człowiekowi naprawdę nie trzeba cudownych leków nowej generacji, diet, masażu, akupunktury, salonów piękności, aspiryny i kofeiny tylko fizycznego r u c h u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filutek Re: Bieganie IP: *.chello.pl 18.11.04, 19:44 Mogles tez ogladac to na bodajze na Discovery kilka, moze kilkanascie miesiecy temu. Ale tam chodzilo o wytworzenie "nadmiarowego" mozgu, ktory by dzialal sprawnie nawet w warunkach przegrzania (i w efekcie duzej utraty efektywnosci). Byl tez chyba jakis artykul o maratonczykach kilka miesiecy temu w GW, z podobną tezą. Co do Lema, to - o ile pamietam - lansował on teze, ze to kanibalizm wyniósl czlowieka na jego miejsce (polowanie na rownych sobie samemu jako katalizator "mózgowego" wyścigu zbrojen; drapiezniki sa z reguly inteligentniejsze od ich ofiar, a przy kanibalizmie wytworzylo sie dodatnie sprzezenie zwrotne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Murzyni biegają szybciej (statystycznie). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 02:29 Czy głoszenie tej prawdy jest poprawne politycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gecko Re: Kobiety mają niższe IQ (statystycznie). IP: *.ptp.waw.pl 18.11.04, 03:22 Homoseksualiści są zamożniejsi (statystycznie) Etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka A Żydzi inteligentniejsi (statystycznie). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 10:18 To wszystko święta prawda (o Murzynach, kobietach, homoniewiadomo i Żydach). Tak uważam. I pytam: jakim cudem PRAWDA może być polityczną niepoprawnością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mountain vole A kto powiedzial, ze to niepoprawne politycznie??? IP: *.dn180.umontana.edu 18.11.04, 16:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor bieganie IP: *.admin.pk.edu.pl 18.11.04, 08:32 A kto powiedział, że to praca stworzyła człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 zeszliśmy z drzew?! IP: *.ifpan.edu.pl 18.11.04, 11:12 Moi przodkowie raczej wyszli z jaskiń. Zagadka: CO takiego ganiali Eskimosi, że wyglądają niezwykle podobnie do reszty ludzkości? Chociaż mają krótkie nogi, to wszystkie pozostałe cechy pasują i do nich: mają ręce, potrafią kręcić głową, itd. I sierści mają mniej więcej tyle co Europejczycy, Azjaci czy Afrykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: zeszliśmy z drzew?! IP: *.pl / *.pl 18.11.04, 11:20 To proste, są imigrantami z Afryki i też schodzili z drzew i długo na połnoc uciekali - może to krótki dystans, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eskimos Re: zeszliśmy z drzew?! IP: *.111.118.072.chello.no 20.11.04, 14:41 "Zagadka: CO takiego ganiali Eskimosi, że wyglądają niezwykle podobnie do reszty ludzkości?" Zle postawione pytanie. A powinno byc : Co takiego ganialo Eskimosow, że wyglądają niezwykle podobnie do reszty ludzkości? Przy spotkaniu z niedzwiedziem polarnym, nabierali ochoty do trenowania joggingu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: australopitek poldupki IP: 210.1.127.* 18.11.04, 14:58 A co mozna powiedziec o Polinezyjczykach nie majacych prawie posladkow tylko bardzo zreczne przedluzenie ud?Ze nie biegali a tylko plywali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: poldupki IP: *.n4u.krakow.pl 19.11.04, 11:51 W porownaniu do szympansa to "bardzo zreczne przedluzenie ud" to istna poducha. Porownaj tez kat ustawienia pupy Polinezyjki (jesli zdolasz sie skupic na katach, a nie calosci zagadnienia :)) z posladkami szympansa. Z innej beczki: jak mawial pewien sierzant "Pamietajcie, ze dwa poldupki to cala dupa, ale dwa polglowki to nie jest cala glowa!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotz A ja mysle, ze raczej bouldering IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 14:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gieniek Wspomoglo to rozwoj szybkich idiotow . I pedzimy IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 23.11.04, 02:07 tak homo sapiensy nie zastanawiajac sie nawet czy warto. Nie mamy czasu na sluchanie filozofow wolniejszego tempa. Nie mamy czasu na zastanowienie sie nad celem. Moze pedzimy teraz po pochylym zboczu i do przepasci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N-Cute nie biegam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:50 A ja tam nie biegam, czuje wstręt do tej czynności, wolę juz wykonywać ruchy zastepcze i też mam fajne pośladki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gieniek Dobrze robisz. Pies tez cie nie ugryzie podczas IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 23.11.04, 17:45 takich cwiczen. Aby spalic tyle kalorii ile w dobrym stosunku, trzeba przebiec 5 kilometrow. Ja tez nie lubie biegac. Odpowiedz Link Zgłoś